Человек не терпит насилия!

«Баканов міг би прийти в перший день і сказати, що я виконував його накази, і я б не сидів». Як у Києві намагаються судити ексголову Харківської СБУ

photoroom 20230821 172944Майже через рік після затримання ексначальника Харківського управління СБУ Романа Дудіна суд має почати розгляд справи по суті.

Експосадовця звинувачують у державній зраді, непокорі і самовільному залишенні місця військової служби.

Йдеться про те, що 24 лютого 2022 року Дудін не підпорядкував Харківську СБУ командувачу угруповання військ «Харків» для оборони міста, видав підлеглим наказ захопити кабінет голови Харківської обласної військової адміністрації Олена Синєгубова, наказав не допускати Сингєгубова на робоче місце і неофіційно доручив сфотографувати порожній кабінет та поширити світлину в ЗМІ і соцмережах: мовляв, керівництво області самоусунулось від виконання службових обовʼязків. Працівники СБУ, захопивши кабінет Синєгубова нібито пошкодили в ньому канал урядового зв’язку і голова Харківської ОВА залишився без зв’язку зі ставкою головнокомандувача ЗСУ, що поставило під загрозу обороноздатність регіону.

25 лютого Дудін, за версією слідства, покинув Харків і виїхав до мами на Волинь та повернувся тільки 1 березня. Сам він це категорично не визнає і розповідає, що діяв за командами керівника СБУ. Дудін публікував у Facebook скриншоти переписки із тодішнім головою СБУ Іваном Бакановим, який наказував йому висуватися на Київ.

У столиці він каже, що був всього два дні і займався «зачисткою урядового кварталу». І має на підтвердження своєї участі в охороні урядового кварталу сотні свідків і трафіки телефонних з’єднань, а також фото- та відеоматеріали.

Із групою спецназу Дудін начебто зайняв позицію на вулиці Володимирській, де знаходяться столичні управління поліції і СБУ.

— На запитання чого ми сюди приїхали він (Баканов — ред.) зазначив, що наша головна задача утримати урядові приміщення — це Верховна рада, Кабінет міністрів, та сама Банкова (Офіс президента України — ред.), МВС, СБУ… Тому що за міжнародними правилами, якщо урядові будівлі не захоплені, країна не вважається ще переможеною (…)

img 3903

Баканов міг би прийти в перший день і сказати, що я виконував його накази, і я б не сидів. Він струсив обʼєктивно, це кажу як є (…) Я воював, родину не вивозив. Єдиний начальник Управління, котрий з автоматом по зельонкє бігав. Ситуація вже була така, що треба було самому брати в руки автомат», — пояснює Дудін.

Через пару днів, коли бригади ЗСУ надійно зайняли позиції оборони довкола Києва, Дудін і його підлеглі начебто отримали команду їхати додому. При цьому до Харкова верталися із девʼятьма машинами, завантаженими зброєю і боєприпасами. «Якби я порушив наказ, хто би мені це дав?!»  обурюється обвинувачений.

В Дудіна справді не бракує прихильників, які вважають, що саме він запобіг захопленню Харкова у перші дні повномасштабного вторгнення, тоді як інші топ-чиновники нічого не робили.

img 3884
Група підтримки постійно присутня на судових засіданнях

24 лютого 2022-го за наказом Дудіна теробороні Харкова видали зброю для захисту міста, коли всі військомати були зачинені.

Виступаючи в судових засіданнях, Дудін повторює, що за часи його керівництва УСБУ в Харківській області було першим по розкриттю злочинів проти державної безпеки.

Дудін розповідає, що під час візиту на окуповану Харківщину російського генерала Герасимова саме його агенти передали координати і 1 травня 2022-го туди нанесли ракетний удар. Як наслідок, зі слів Дудіна, багато осіб із оточення Герасимова загинуло, а сам генерал був тяжко поранений і на пів року втратив працездатність.

Президент офіційно звільнив Дудіна 31 травня 2022 року, а підозру йому оголосили тільки у вересні. З того часу, тобто вже 11 місяців, він утримується під вартою.

Адвокат Андрій Доманський неодноразово просив віддати обвинуваченого йому на поруки. Але його клопотання ні разу не задовольнили.

Судді без допуску до держтаємниці 

Початково обвинувальний акт скерували до Київського районного суду Харкова, але виявилося, що у суддів там відсутній допуск до державної таємниці. Жоден суд міста Харкова та Харківської області не має дозволу на розгляд справ, повʼязаних із державною таємницею.  У деяких судах апаратура для фіксації судового процесу була пошкоджена внаслідок ракетних обстрілів, системи захисту інформації знищені у звʼязку з введенням воєнного стану

Дудін вважає, що судді у Харкові не захотіли братися за його справу, знаючи, що вона сфальсифікована. А також повідомв, що саме за його командою евакуювали харківські суди.

«З метою оперативності та ефективності розгляду» обвинувальний акт направили до столичного Шевченківського районного суду.

img 3757

31 липня відбулося підготовче судове засідання. 21 серпня у суді мали почати розгляд по суті, а саме оголосити обвинувальний акт і визначитися із порядком дослідження доказів.

dsc00426

Однак головуючий суддя Володимир Бугіль повідомив, що 18 серпня, тобто за три дні до засідання, у нього закінчився доступ до державної таємниці. Матеріали справи містять держтаємницю. Відтак Бугіль взяв самовідвід.

«Наступну трійку [суддів] ми будемо чекати ще пів року…», — відрегував Дудін.

Імена суддів як і дата наступного засідання наразі невідомі.

img 3900

Прокурор Владислав Фомченков раніше повідомив, що матеріали справи містять документи з грифом «таємно», що становлять державну таємницю і стосуються оброноздатності і безпеки країни. Тому просив проводити судовий розгляд закрито, починаючи з підготовчого засідання.

Захист заперечував, кажучи, що інформація вже озвучувалась у відкритих судових засіданнях, зокрема при обранні і продовженні запобіжного заходу.

Адвокат Андрій Доманський підтверджує, що в справі є секретні документи, які суд має дослідити у спеціальному захищеному приміщенні, але для повністю закритого процесу підстав нема.

img 3927

Колишній очільник Харківської СБУ активно висвітлює свою справу в Facebook і коментує її журналістам у судових засіданнях.

«Вони зробили справу резонансною. Наразі розуміючи, що в матеріалах справи нема нічого, намагаються закрити засідання», — обурювався Дудін.

Прокурор пояснив, що планує усі докази співставляти з тими, що містять державну таємницю, тому і наполягав на повністю закритому процесі.

Колегія суддів на чолі із Бугілем ухвалила відкритий судовий розгляд. Але після зміни судді це питання вирішуватимуть повторно.

У справі 13 томів. Дудін каже, що 10,5 томів — це цитування законів, один том — секретний, бо в ньому є два таємних документи, які, на думку Дудіна, повністю спростовуються документами, які зібрав захист.

Захист хоче долучити 12 томів особистої переписки Дудіна

У підготовчому засіданні обвинувачений заявляв відвід прокурорам. Захист вважає, що на підставі отриманих ними доказів справу мали б закрити.

Йдеться про відповідь СБУ від 08.06.2023 про те, що регіональні органи СБУ підпорядковуються центральному управлінню СБУ, а також відповідь Генштабу ЗСУ від 28.06.2023, що СБУ в Харківській області не передавалося у підпорядкування військовому управлінню ЗСУ. Також є відповідь з Офісу президента, що там нібито нічого невідомо про те, що Синєгубова відстороняли від посади. Держспецзвʼязок повідомив, що жодного пошкодження спецзвʼязку в Харківській облдержадміністрації не було і до 1 березня 2022-го все працювало в штатному режимі.

Дудін вважає, що ці документи повністю спростовують звинувачення, підтверджують, що справу сфальсифіковано, події злочину не було і йдеться про політичне переслідування.

Захист неодноразово клопотав про допит вищого керівництва держави, тому що Дудін виконував саме їх прямі вказівки. Прокурор Фомченков нібито обіцяв допити керівників СБУ і силового та правоохоронного блоку. Але після відкриття матеріалів справи виявилося, що таких допитів не було.

У підготовчому засіданні прокурор Владислав Фомченков коротко сказав, що на стадії досудового слідства всі клопотання захисту були розглянуті у встановлений законом спосіб і за їх результатом справу вирішено скерувати до суду.

У свою чергу, захист відкрив стороні обвинуваченння 12 томів особистої переписки Дудіна, у тому числі з наказами тодішнього керівника СБУ Івана Баканова. Це листування має стати доказом невинуватості Дудіна.


Ірина Салій,  «Судовий репортер»

Оцените материал:
54321
(Всего 9, Балл 3.11 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

6 ответов

  1. Дудiн нормально роботу налаштував та думав за пiдлеглих i ïх умови працi, а от куць зайва людина в конторi

  2. Не то слово, придя в Харьковскую кантору, первый вопрос у куця был а за что опера получают дополнительные выплаты? Достойно уровня руководителя. В Харькове тип застрелился в висок в упор, списали на неосторожное обращение(

  3. Та ці підараси все засекретять (навіть номери табельної зброї) і засудять чоловіка. Їм ще треба дати своє Слідство, свою Прокуратуру , свій Суд і свою тюрму. І віддати їм Волинську область з бурштиновими покладами.. І насрали вони тоді на Україну.

  4. Особливо «радий» за Дуліна…)))
    Будувати захист на божевіллі — геніально…
    Захисник «урядового кварталу» …🤡😂🤣 (дивно чому інші керівники обласних управлінь не приїхали до Київа та не зайняли кругову оборону коло Баканова??? Такий собі «генеральський спецназ»)))…
    Нічого більше не придумав, щоб виправдати свою втечу, залишення в небезпеці своїх підлеглих та їх родин, майна Управління, зброї… Та його до стінки треба ставити 😡🤬

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Московський слід українського Міноборони

Московський слід українського Міноборони

Уже кілька місяців відділ розслідувань hromadske досліджує серію провальних контрактів Міністерства оборони за 2022 рік. Це угоди загальною сумою понад…

Хто набирав "кадри" в СБУ часів Баканова

Як ви думаєте, що є спільного у справах про вивезення ільменіту в Росію, про розкрадання підприємств Фонду держмайна, справі про…
«Баканов міг би прийти і сказати, що я виконував його накази». Як у Києві судять Романа Дудіна — колишнього начальника харківського главку СБУ, обвинуваченого у державній зраді

«Баканов міг би прийти і сказати, що я виконував його...

Шевченківський районний суд Києва розглядає справу Романа Дудіна —  підполковника СБУ, який до травня минулого року очолював Харківське обласне управління…
НОВОСТИ