Человек не терпит насилия!

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак: дружба з кримінальними авторитетами, підтримка підсанкційного бізнесу та коштовні авто поза декларацією

17 лютого 2023 року указом Президента України Лисака Сергія Петровича призначено головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації. До цього він з 19 липня 2022 року очолював УСБУ у Дніпропетровській області, а з травня 2020 року по липень 2022 року працював начальником УСБУ у Житомирській області. Залишається офіцером кадрового резерву Служби безпеки України та поряд з виконанням обов’язків губернатора фактично продовжує керувати УСБУ в області. З призначенням С. Лисака на посаду очікувалося, що він як діючий офіцер спецслужби швидко наведе лад в області, припинить діяльність організованих злочинних угруповань, налагодить конструктивний діалог з бізнесом та зможе убезпечити його від поборів з боку хабарників і криміналу. Проте новопризначений губернатор розставив інші акценти у своїй роботі. Замість боротьби із злочинністю він забезпечив їй надійний «дах» і недоторканість. Відомо, що в Дніпрі зосереджено більшість шахрайських колл-центрів, організованих криміналом. Найбільша ОПГ в цьому «бізнесі» – «Девятки», одним з лідерів яких є Ігор Хромов на прізвисько «Жаба». Важко уявити, що колишній начальник УСБУ, а нині губернатор С. Лисак не обізнаний з криміногенною ситуацією у своєму регіоні. Однак це не заважає йому періодично з’являтися на публіці в компанії «Жаби».

1

Турнір ММА без дозволу федерації ММА м. Дніпро, 9 грудня 2023 року Лідер ОПГ «Девятки» Ігор Хромов (справа), голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Сергій Лисак (у центрі)

Регулярність зустрічей Лисака і Хромова не залишає сумнівів, що губернатор обізнаний з бізнесом свого знайомого та, не виключено, його підтримує.

4 3 2

Цікаво, що на посаді губернатора С. Лисак не тільки водить дружбу з кримінальними авторитетами, а й підтримує осіб, проти яких Президентом введено санкції. Так, 23 грудня 2023 року указом Президента України № 850/2023 були застосовані персональні економічні санкції до відомого дніпропетровського бізнесмена В. Єрмолаєва через те, що він був пов’язаний з підприємствами, які діяли в Криму та Бердянську, а отже сплачував податки в російський бюджет. За інформацією українського Forbes, у 2020 році статки Єрмолаєва оцінювались у 220 млн дол., і він входив у топ-100 найбагатших людей України. Правою рукою Єрмолаєва є його зять Ігор Циркін, депутат Верховної Ради України VII скликання від Партії регіонів. Саме він після накладення санкцій продовжує опікуватися сімейним бізнесом. Однак С. Лисак має власну думку, відмінну від позиції РНБО і Президента. Саме тому він усіляко підтримує бізнес підсанкційного багатія, особисто відвідуючи його підприємства та рекламуючи продукцію.

5

Зять В.Єрмолаєва І.Циркін (зліва) та голова Дніпропетровської ОДА С. Лисак (зправа)

У своїй публічній діяльності С. Лисак намагається вдавати аскетичного бойового генерала, який дбає лише про державні інтереси, а сам – бідний, як церковна миша. Можливо, саме тому у своїй декларації за 2022 рік С. Лисак зазначив, що не має власного автотранспорту. Насправді, він постійно користується наступними легковими автомобілями:

Тойота, державний номер ОО 0090 ТТ

Мерседес, державний номер АЕ 0090 ТТ

Вольво, державний номер АЕ 0800 ТТ

Зареєстровані вказані автомобілі на кума С. Лисака – Гаспаряна Аветіка Ванушовича (на фото справа).

6 7 8

На публічній сторінці С. Лисака у мережі Facebook значна кількість публікацій про його про участь у різноманітних виїзних заходах. При цьому, на балансі Дніпропетровської обласної державної адміністрації відсутні транспортні засоби, призначені для обслуговування керівника чи його заступників, угоди про надання транспортних послуг зі сторонніми компаніями не укладалися, а згідно із щорічною декларацією С. Лисака у його власності або користуванні відсутні транспортні засоби. У зв’язку з цим 11 січня 2024 року журналісти звернулися до обладміністрації із запитом на інформацію про те, якими саме транспортними засобами користувався С. Лисак при здійсненні робочих візитів та на якій правовій підставі він користувався цими транспортними засобами.

9

Очікувано, адміністрації виявилося нічого відповісти на поставлене питання, а тому написали, що запитувана інформація в державній установі відсутня. Можливо, юристи С. Лисака тішилися, як хитро їм вдалося викрутитися. Проте насправді адміністрація розписалася в тому, що там відсутній службовий транспорт, і на чому їздить С. Лисак у службових справах, їм невідомо.

10

Не менш цікаво те, хто возить С. Лисака на цих «нічийних» автомобілях. Про це 08.01.2024 повідомив телеграм-канал Инсайдер UA . Виявилося, що «генерал-губернатор» залучає на постійній основі до роботи в якості особистого водія Георгія Скорохватова, молодшого лейтенанта Центрального територіального управління Національної гвардії України. Громадянин Скорохватов Г.О. є довіреною особою С. Лисака та після призначення останнього у лютому 2023 року на посаду голови облдержадміністрації був спочатку оформлений радником, а потім — працевлаштований у Дніпропетровському обласному комунальному підприємстві «СПЕЦАВТОБАЗА».

11

Згодом Г. Скорохватов за вказівкою Лисака С.П. був призваний для фіктивного проходження військової служби у Національній гвардії України, фактично при цьому залишаючись особистим водієм голови облдержадміністрації. Після оприлюднення цієї інформації С. Лисак терміново сховав свого водія, а тиждень потому відправив його охороняти будівлю облради. Проте оскільки такій поважній людині незвично самій керувати автомобілем, у якості водія С. Лисак почав залучати до роботи свого радника Андрія Афанасьєва, який, подейкують, виконує й інші делікатні доручення шефа.

12

Слід відзначити, що окрім державних справ С. Лисак активно займається викладацькою діяльністю. Так, згідно з декларацією він отримав у 2022 році від Державного університету «ЖИТОМИРСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» 27 483 грн., а заробив він ці гроші – натхненно працюючи по суботах і неділях, у вільний від державних справ час. Принаймні, саме так оформлено його діяльність згідно з офіційною відповіддю за підписом ректора університету:

13

Важко повірити, що така поважна людина кожної суботи та неділі консультує житомирських студентів, хоча може саме такою діяльністю він намагається офіційно заробити хоча б на поганеньке авто, щоб показати його в декларації. Сподіваємося, правоохоронні органи зацікавляться цією публікацією та віднайдуть можливість дослідити, кого саме та з приводу чого консультував С. Лисак у якості викладача. Варто відзначати, що сам губернатор Дніпропетровщини не вельми боїться уваги антикорупційних органів, пояснюючи це особистими дружніми зв’язками із колишнім очільником НАБУ, а нині заступником Голови НАПК Артемом Ситником.

14

Можливо, така впевненість у власній безкарності небезпідставна, оскільки викладені вище факти протягом січня 2024 року офіційно направлялися до НАПК, проте жодних рішень щодо притягнення С. Лисака до відповідальності не приймалося (повідомлення через портал НАПК BCA03758676686, CBA03761781484, BAB03764224066, CBA04896622963). Не в останню чергу С. Лисак покладається і на свого кума – Голову Служби безпеки України Василя Малюка. Саме йому той завдячує своїм стрімким кар’єрним зростанням. У спілкуванні з друзями С. Лисак зізнається, що вкрай нудиться своєю роботою губернатора і сподівається завдяки протекції кума перевестися на посаду заступника Голови Служби безпеки України або заступника Міністра внутрішніх справ. Дуже сподіваємося, що ця публікація приверне увагу громадськості, і Президент зрештою звільнить С. Лисака від обтяжливої для нього посади, а Дніпропетровщина нарешті отримає керівника, який буде опікуватися регіоном, а не власними інтересами.

Оцените материал:
54321
(Всего 15, Балл 3.93 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

4 ответа

  1. З призначенням С. Лисака на посаду пересічні українці нічого гарного від цієї кандидатури не очікували, бо вже знають, що будь-який призначенець Зеленського і особливо якщо це ще й діючий оАХВіцер спецслужби, то він швидко виставить рахунок бізнесу по відкатам в області, пеперозподілить злочинні фінансові потоки під себе, забезпечить надійний дах діяльності організованих злочинних угруповань, налагодить регулярне встромляння ломак легально діючим суб’єктам господарювання, особливо старанно буде щимити конкурентів та незговірливих бізнесменів, застосує напівлегальні схеми виведення особистих капіталів за кордон, очолить наркотрафік у підпорядкованому регіоні, підбере під себе проституцію та «експортні послуги» в результаті чого зможе значно накопичити і убезпечити власні статки за рахунок поборів, отримання хабарів і підтримки криміналу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

«Вася с водокачки» опять унизил СБУ

«Вася с водокачки» опять унизил СБУ

Сюжет Бигуса про ювелирную работу ДЗНД посмотрели уже все. Смешно, да. Бигуса с его тупым пафосом не люблю поэтому пересказывать…

Про приписування чужих заслуг

Гарні привітання до дня ЗСУ — Служба безпеки України провела операції по нейтралізації зрадників Ківи у Москві та Попова у…
Сказочное СБУ

Сказочное СБУ

Недавние откровения Василия Малюка несказанно удивили. Мало того, что он не побоялся вывалить в медиа довольно подробные фотографии морских дронов,…
НОВОСТИ