Человек не терпит насилия!

«Баканов міг би прийти і сказати, що я виконував його накази». Як у Києві судять Романа Дудіна — колишнього начальника харківського главку СБУ, обвинуваченого у державній зраді

dsc 0853 800x531 1

Шевченківський районний суд Києва розглядає справу Романа Дудіна —  підполковника СБУ, який до травня минулого року очолював Харківське обласне управління спецслужби. Дудіна звинувачують у державній зраді  частина 2 статті 111 Кримінального кодексусамовільному залишенні місця служби військовослужбовцем в умовах воєнного стану  частина 5 статті 407 ККта невиконанні наказу командира  частина 2 статті 402 КК. Йому загрожує довічне позбавлення волі. Своєї вини він не визнає та називає справу політичною. 

«Ґрати» ознайомились з обвинувальним актом та позицією Дудіна. Розповідаємо детально про справу ексначальника Харківського главку СБУ. 

 

Закрите засідання

1 листопада у залі засідань Шевченківського райсуду Києва гамірно. Перед початком засідання у справі Романа Дудіна тут зібрались його прихильники.

Серед них — кримчанин Володимир Балух, колишній бранець Кремля, та командир розформованого батальйону «Торнадо» Руслан Онищенко, який відсидів 7 років за створення злочинної організації та катування та інші важкі злочини, вчинені в зоні АТО у 2014 році.

Романа Дудіна, якого конвой заводить до скляного боксу, слухачі  зустрічають оплесками й вигуками підтримки.

В СБУ Дудін прослужив 18 років і дослужився до звання підполковника. У 2004-му почав службу у Дніпропетровському обласному управлінні спецслужби. За дев’ять років, у 2013-му, його перевели до центрального управління СБУ у Києві,  до департаменту захисту національної державності. Начальником Харківського обласного главку Володимир Зеленський призначив його у березні 2020-го року.

Наприкінці травня минулого року після візиту до Харкова президент звільнив Дудіна з посади.

«За те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто. Які мотиви — правоохоронці з’ясують», — пояснив таке рішення Володимир Зеленський у відеозверненні 29 травня за підсумками поїздки до Харкова.

За чотири місяці, у вересні, співробітники Державного бюро розслідувань затримали Дудіна за підозрою у державній зраді. З того часу він перебуває у Лук’янівському СІЗО та відмовляється визнавати себе винним.

Розслідування справи Дудіна ДБР завершило у березні цього року, однак процес розпочався тільки восени: декілька місяців пішло на те, аби з’ясувати підслідність. Зрештою напочатку жовтня справу Дудіна почав слухати Шевченківський райсуд Києва.

Підполковник СБУ, побритий під «нуль», високий, огрядний чоловік, користується затримкою суддів та спілкується зі своїми прихильниками. Ті по черзі просять розповісти про його здобутки як начальника Харківського обласного главку. Його відповіді вони записують на телефони. Відео з суду публікують на ютуб-каналі Дудіна та на його сторінці у фейсбуку.

На початку засідання судді не дозволяють Дудіну вийти з «акваріуму» і сісти поряд з адвокатами, Володимир Балух у відповідь вигукує на адресу головуючого судді Андрія Трубникова, що той «не помре своєю смертю». За нього перепрошує екскомбат Онищенко.

dsc 0866

Екскомандир розформованого добровольчого батальйону «Торнадо» Руслан Онищенко у Шевченківському районному суді Києва, 1 листопада 2023 року. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Судді наголошують, що така поведінка неприйнятна, та у відповідь задовольняють клопотання прокуратури про закрите засідання. На ньому розглядали письмові докази у справі.

 

Порожній кабінет

Головне обвинувачення Романа Дудіна — у державній зраді — стосується подій 24 лютого 2022 року. Слідство стверджує, що в перший день російського повномасштабного вторгнення начальник Харківського обласного главку вирішив усунути з посади голову Харківської обласної державної військової адміністрації Олександра Синєгубова.

За версією обвинувачення, Дудін хотів перешкодити захисту Харкова, адже вважав успішний спротив російським військам малоймовірним та розраховував на «поблажливе та лояльне» ставлення до себе окупаційної влади.

Слідство встановило, що близько десятої години ранку керівник Харківського главку викликав до себе в кабінет двох заступників — Анатолія Теліченка та Андрія Дармограя — і повідомив їм, що Синєгубов не виходить на зв’язок. Посилаючись на голову СБУ Івана Баканова, Дудін наказав своїм підлеглим разом з бійцями спецзагону «А» СБУ зайти до кабінету голови ОДА.

За півтори години після того Дудін, стверджує слідство, зателефонував Олександру Синєгубову та розповів йому, що працівники СБУ мають потрапити до нього в кабінет, аби перевірити, чи немає там «жучків». Синєгубов погодився.

Після цього Теліченко та Дармограй разом зі спецпризначенцями зайшли  у кабінет Синєгубова. Дудін телефоном розпорядився, щоб підлеглі сфотографували порожній кабінет та надіслали фото йому у месенджер Вотсап.

Отримавши фото, Дудін переслав його начальнику начальнику відділу кібербезпеки СБУ Харківської області  ГВ КІБ УСБУ у Харківській області.та наказав надіслати фото адміністраторам популярного у Харкові телеграм-каналу «Хуйовий Харків» та продиктував підпис:

«Рішення Києва: у зв’язку з тим що Синєгубов/Терєхов (міський голова Харкова Ігор Терєхов — Ґ) та Єгорова-Луценко (голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко — Ґ) самовідсторонились, керівництво Харківською областю та Харковом взяв на себе силовий блок: армія, СБУ та поліція».

За п’ятнадцять хвилин фото порожнього кабінету голови ОДА з підписом з’явилося у телеграмі.

7a27b4264ea21b76

Фото порожнього кабінету голови Харківської ОДА Олександра Синєгубова, яке 24 лютого 2022 року поширили місцеві телеграм-канали. Фото: телеграм-канал «Хуйовий Харків»

Коли Синєгубов побачив фото у телеграмі, він поспішив повернутись в адміністрацію. До того ж на дванадцяту годину дня у нього була запланована нарада з президентом по відеозвязку. В кабінеті його зустріли заступники Дудіна Анатолій Теліченко та Андрій Дармограй. Вони повідомили Синєгубову, що за наказом очільника СБУ Харківщини його відсторонено від роботи. Губернатору наказали покинути кабінет, але він відмовився. Тоді Теличенко зателефонував Дудіну, і той наказав, аби Синєгубова вивели силою. Озброєні спецпризначенці сказали голові ОДА, аби він залишив приміщення добровільно, інакше вони виведуть його у кайданках. Губернатор підкорився.

Замість Синєгубова на нараду з президентом увімкнувся перший заступник Дудіна Анатолій Теліченко — за наказом свого начальника. Після завершення наради за наказом Дудіна він пошкодив лінію спецзвязку в кабінеті голови ОДА. Зв’язок з Офісом президента у Харкові було втрачено. За версією слідства, Теліченко, як і решту підлеглих, Дудін ввів в оману.

Олександр Синєгубов вперше розказав про ті події у січні цього року в інтерв’ю виданню «Суспільне Харків». За словами голови Харківської ОДА, коли йому зателефонував Дудін з проханням перевірити його кабінет, він з міським головою Ігорем Тереховим був на вулиці, перед будівлею адміністрації, та координував дії щодо облаштування гуманітарних штабів.

Того дня Синєгубов постійно був на зв’язку як з президентом, так і з головою Харківського обласного главку СБУ. Він підтверджує, що не заперечував проти перевірки його кабінету і повернувся туди, коли побачив фото порожнього кабінету в телеграмі. Дорогою Синєгубов телефонував Дудіну, але той не відповідав.

Після того як спецпризначенці погрозами змусили його залишити кабінет, Синєгубов повідомив про це генеральну прокурорку Ірину Венедіктову, Офіс президента у повному складі та секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данилова. За словами губернатора, через деякий час президент наказав команді СБУ залишити приміщення ОДА.

«Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу у Харкові й у Харківській області», — наполягав в інтерв’ю Синєгубов.

 

В пошуках губернатора

У суді ще під час обрання йому запобіжного заходу Роман Дудін не заперечував, що відрядив підлеглих у кабінет голови ОДА. Він наполягав: Олександр Синєгубов разом з міським головою Ігорем Тереховим в той день самоусунулись від виконання обов’язків.

«Останній раз я їх бачив близько 7-8 ранку на тій нараді, котру я скликав у приміщенні УСБУ в Харківській області», — згадував на засіданні у січні 2023 року Дудін.

За його словами, о десятій тридцять він отримав команду від голови СБУ Івана Баканова знайти Синєгубова, тому що президент не отримував жодної інформації про стан справ у Харківській області. Дудін стверджує, що Синєгубов сам це підтвердив, коли сказав, що в той час в нього був виключений телефон.

dsc 0852

Роман Дудін у Шевченківському райсуді Києва, 1 листопада 2023 року. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Об одинадцятій годині Баканов наказав Дудіну доповісти президенту, що відбувається у Харкові.

«Мої співробітники приїхали в ХОДА: пусті кабінети, нікого нема, нічого не працює, мерія взагалі закрита. Потім встановили, що вони в цей час в «Харків Плаза» сиділи, каву пили і чекали, чим ця вся історія закінчиться», — стверджував у суді Дудін.

Колишній голова Харківського обласного главку наполягав, що його заступник двічі доповів президенту. Коли до кабінету голови ОДА нарешті прибігли Синєгубов та Терехов, заступник Дудіна подзвонив йому, він своєю чергою набрав Баканова, а той звʼязався з президентом.

«Президент Зеленський дав команду, щоб Синєгубов особисто набрав президента і доповів, чому в перший день війни його немає на роботі», — пояснював у суді Дудін.

Він підтвердив, що дійсно наказав підлеглим розмістити у телеграм-каналі інформацію, що ситуацію в місті контролюється ЗСУ, СБУ та Нацполіцією.

«З дев’ятої ранку у місті була шалена інформаційна атака. Шалений тиск інформаційний, що всі втекли, все здали. Це був деморалізуючий фактор. Щоб заспокоїти людей, цю команду я подав. Тільки цю», — наполягав Дудін у суді.

Чи наказував він підлеглим сфотографувати кабінет Синєгубова та викласти це фото у мережу, він не уточнив.

 

Від’їзд до Києва

Події в кабінеті Синєгубова, стверджує слідство, були лише частиною плану Дудіна по дестабілізації ситуації у Харкові. Зрозумівши, що усунути голову ОДА з посади йому не вдалось і той залишається у місті, Дудін приблизно о п’ятнадцятій годині 24 лютого  наказав всім підлеглим евакуюватись із приміщення управління СБУ. Залишаючи будівлю, керівник Харківського главку не організував її охорону та оборону. До того ж у будівлі главку залишилось багато зброї та боєприпасів.

Наступного дня Дудін з підлеглими виїхав з Харкова.

Слідство наполягає, що Дудін не мав права виїжджати з міста та евакуйовувати працівників главку без розпорядження командування. В обвинувальному акті вказано, що за день до повномасштабного вторгнення, 23 лютого, указом Головнокомандуючого у Харкові створили Штаб оборони, якому, в разі введення воєнного стану, мав підпорядковуватись Харківський обласний главк СБУ.

Військове керівництво одразу повідомило про це Дудіна. Це не завадило йому разом з усіма підлеглими залишити місто. Він також наказав, аби місто залишив і спецпідрозділ ЦСО «А».

Будівля главку СБУ простояла порожньою добу. 26 лютого її взяли під охорону поліцейські. О п’ятій ранку наступного дня до будівлі СБУ прорвався підрозділ російських військових на бронетехніці та спробував її захопити. Поліцейським , вдалось відбити наступ.

dsc 0897

Роман Дудін та його адвокати у Шевченківському суді Києва, 1 листопада 2023 року. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

До Харкова Дудін з частиною підлеглих повернувся 2 березня. Тут він створив власний орган військового управління «Штаб оборони АТЦ». Слідство стверджує, що Дудін не узгоджував свою діяльність зі штабом оборони Харкова та імітував «активні оборонні дії», чим дезорганізовував роботу військової влади. Щобільше, Дудін регулярно критикував у соцмережах угруповання військ «Харків» за неналежну організацію оборони.

 

За наказом Баканова

Роман Дудін наполягає: евакуюватись разом зі співробітниками до Києва йому наказав голова СБУ Іван Баканов. На підтвердження він опублікував у фейсбуці скріншоти переписки у Вотсапі датованої вечором 25-го лютого. Дудін наполягає, що це його переписка з Бакановим.

«Бажаю здоров’я. На Київ висувайтесь», — йдеться в повідомленні.

Адвокати колишнього начальника Харківського главку хочуть долучити до справи 12 томів особистої переписки Дудіна, у тому числі й з Іваном Бакановим. На думку адвокатів, вона має стати доказом його невинуватості.

Колишній голова Харківського главку запевняє, що питав у Баканова, навіщо той викликав його до Києва. У відповідь той начебто відповідав, що головна задача — утримати урядові будівлі, адже за міжнародними правилами, якщо вони не захоплені, країна не вважається переможеною.

«Баканов міг би прийти в перший день і сказати, що я виконував його накази, і я б не сидів. Він струсив обʼєктивно», — заявив у суді Дудін.

За його словами, у столиці він був всього два дні та займався зачисткою урядового кварталу. Разом з групою спецназу він зайняв позицію на вулиці Володимирській неподалік від центрального управління СБУ.

Колишній начальник Харківського главку запевняє, що після того, як бригади ЗСУ зайняли оборону довкола Києва, він отримав команду повертатись додому, що і зробив. До Харкова він із підлеглими повертався девʼятьма машинами, завантаженими зброєю і боєприпасами.

«Якби я порушив наказ, хто б мені це дав?!» — запитував в суді Дудін.

 

Непокора

Через півтора місяця після повернення Дудіна додому, 20 квітня 2022  року, керівник Сил оборони Харкова генерал Василь Зубанич поставив йому завдання створити зі складу підпорядкованих підрозділів дві мобільні вогневі групи. В кожну мало входити щонайменше 10 бійців. Дудін мав до вечора наступного дня доповісти керівнику Сил оборони про виконання задачі та забезпечити тренування та злагодження груп.

Поставлене завдання голова Харківського обласного главку СБУ не виконав. Обвинувачення стверджує, що 21 квітня він повідомив керівнику Сил оборони, не може створити дві вогневі групи, адже співробітники главку виконують завдання із захисту територіальної цілісності і конституційного ладу. Він також зазначив, що відділ ЦСО «А» главку у повному складі задіяний у контррозвідувальних заходах.

Слідство вважає, що таким чином Дудін не виконав наказ, чим порушив вимоги Статуту внутрішньої служби ЗСУ та Дисциплінарного статуту ЗСУ.

dsc 0885

Колегія судей Шевченківського райсуду Києва у справі Романа Дудіна: (зліва направо) Оксана Голуб, Андрій Трубніков та Оксана Хардіна 1 листопада 2023 року. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Це звинувачення Роман Дудін коментував стисло.

«Місцевий керівник пропонував зупинити діяльність СБУ в Харківській області, і за погодженням із генералом Сирським (командуючий Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський — Ґ) ця дурна команда була не виконана. Відео є», — сказав Дудін у суді на засіданні в березні цього року.

Більш того, він заявив тоді, що обвинувачення прокуратури сфабриковані на замовлення голови Офісу президента Андрія Єрмака та його заступника Андрія Татарова. Ексначальник харківського главку СБУ стверджував, що таким чином вони помстились йому за критику влади президента Зеленського.

Дудін залишатиметься у СІЗО до 30 грудня.

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

  1. Дуже багато чого ще спливе про зелену владу. Вони і саме вони відповідальні за все, що коіться в Україні.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Шило задержали. Но как же он «служил в очистке»?

Шило задержали. Но как же он «служил в очистке»?

Итак, наконец-то, после множества серьезных материалов в СМИ, НАБУ и САМ задержали Артема Шило. «Шило Артем Вікторович – працівник СБУ,…
Татаров з партнерами прихватив держзавод «Буревісник» Укроборонпрому

Татаров з партнерами прихватив держзавод «Буревісник» Укроборонпрому

«Буревісник» користується земельною ділянкою площею 15,6 га в Києві на вул.Здолбунівська 2 (кадастровий № 8000000000:90:142:0003), на якій розміщуються нерухомі об`єкти…

Понад 10 топполіціянтів главку Нацполіції захистили дисертації за участі Олега...

Вище керівництво Головного слідчого управління Нацполіції, керівник поліції Київщини, інспектор кіберполіції та загалом понад десять посадовців НПУ виявилися пов’язаними науковою…
НОВОСТИ