Человек не терпит насилия!

Порада для ради

Я в захваті: депутати Львівської обласної ради ухвалили звернення до Віктора Януковича з вимогою декриміналізувати статтю 365 Кримінального кодексу України. «Президент Янукович, у чиїх руках зосереджена вся повнота влади, має змусити підконтрольну йому більшість у Верховній Раді проголосувати за декриміналізацію 365-ї статті Кримінального кодексу України й того ж дня підписати відповідний закон, аби він негайно набрав чинності», — пишуть одні народні обранці іншому. Бо львівські депутати щиросердно вважають, що якщо 365-та стаття залишиться в Кримінальному кодексі, то Україна «стане Білоруссю №2» і «опиниться на задвірках європейської цивілізації».

Якщо хтось не розуміє значення слова «декриміналізувати», пояснюємо на пальцях. Ось візьмемо, наприклад, ту ж саму статтю 365 КК України – «перевищення влади або службових повноважень». Написана вона на той випадок, якщо службова особа – тобто представник влади або особа, що виконує організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки – надумає вчинити дії, що явно виходять за межі наданих їй повноважень. Якщо дільничний інспектор міліції замість того, щоби охороняти громадський порядок, відбере в зустрічного хлопця на вулиці мобільний телефон (як це зробив міліціонер В.Горбунов з Кривого Рогу), то ми й будемо мати класичний випадок для застосування статті 365 – суб’єктом злочину є представник влади, його дії виходять за межі наданих повноважень, причому виходять явно.

Якщо мобільний телефон відбере пересічний громадянин, який не обтяжений погонами, матимемо статтю 168 – грабіж. А якщо представник влади – статтю 365 частину 1 (позбавлення волі на строк від двох до п’яти років).

Якщо ж міліціонер надумає вчинити щодо громадянина насильство, завдасть йому болю чи стане ображати особисту гідність людини (як все той же покидьок В.Горбунов з Довгинцівського райвідділу Криворізького міськуправління), то в такому випадку на правоохоронця має чекати частина 2 статті 365 (від трьох до восьми).

А якщо, не приведи Господи, міліціонер відправить у райвідділі людину на той світ, то очікує на нього позбавлення волі на строк від семи до десяти років згідно з частиною 3 статті 365 Кримінального Кодексу України.

Так ось, слово «декриміналізація» означає, що все те, що описано вище, дозволяється робити без обмежень – до великої радості В.Горбунова та прокурора Довгинцівського району С.Власенка, який покриває його витівки.

Була колись у Кримінальному кодексі УРСР стаття 154, яка встановлювала відповідальність за спекуляцію, тобто скупку та перепродаж з метою наживи товарів чи інших предметів. Між іншим, карали до шести років позбавлення волі. З цим Кримінальним кодексом незалежна України дожила до 1 вересня 2001 року, але після 7 липня 1992 року за спекуляцію в її первинному визначенні вже не судили – відбулась декриміналізація цього злочину й перепродаж з метою наживи став нормою підприємницького життя. Ті карні справи, які були на цей момент порушені за статтею 154, закривались; ті, хто вже був засуджений, негайно оголошувались законослухняними громадянами зі зняттям судимостей.

Очевидно, саме цього домагаються депутати Львівської обласної ради відносно міліціонерів-вбивць чи прокурорів-самодурів, лякаючи Януковича перетворенням України на «Білорусь №2».

Причина такого депутатського напору очевидна: саме за статтею 365 КК України винесено вирок Юлії Тимошенко, звільнення якої прагнуть кращі люди Львівської області. При цьому депутатів не цікавить, чи є в діях колишньої прем’єрки склад злочину й чи взагалі належить пані Тимошенко до службових осіб. А мене, наприклад, такі сумніви беруть. Принаймні, ніде ані в Конституції, ані в Законі України «Про Кабінет Міністрів України» не сказано, що прем’єр-міністр є службовою особою. Як ніде прямо не зазначено, що він є представником влади або виконує організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські обов’язки. Ба більш того, в Законі України «Про Кабінет Міністрів України» прямо сказано, що члени Кабміну обіймають політичні посади й на них не поширюється трудове право чи законодавство про державну службу. Звісно, організаційно-розпорядчими обов’язками можна вважати й головування на засіданнях Кабінету Міністрів України, але сумніви від того меншими не стають…

Коротше кажучи, не впевнений я в бездоганності вироку судді Кірєєва. Я навіть сильно підозрюю, що в діях Тимошенко (принаймні, у тих, які їй інкримінуються) взагалі не вбачається суспільної небезпеки. Але львів’яни в законності та обґрунтованості вироку Печерського райсуду, вочевидь, не сумніваються. Бо інакше б вони не вимагали декриміналізації статті 365 з перспективою виходу на волю всіх тих представників влади, хто був засуджений за катування підозрюваних, фальсифікацію кримінальних справ, підкидання набоїв, торгівлю наркотиками та інші мало пристойні речі.

Тож виникає запитання до шановних депутатів: а чому така пільга – декриміналізація злочину з виходом на волю й зняттям судимості – має надаватись лише тим, хто був засуджений за статтею 365 КК і чому її не заслужили грабіжники, ґвалтівники чи крадії автомобілів? Тому що за цією статтею винесено безумний вирок щодо Тимошенко?

Ну, добре, уявімо собі, що заради звільнення помаранчевої Жанни Д’Арк варто сьогодні оголосити законним все те, за що зараз карається по статті 365. Але де гарантія, що завтра інший кірєєв не засудить Тимошенко за жорстоке поводження з тваринами чи недбале ставлення до військової служби? Судячи з обвинувального висновку щодо Тимошенко, першому заступникові Генпрокурора Кузьміну взагалі все однаково, у чому її звинувачувати. І що тоді – домагатись декриміналізації статей 299 та 425 КК України?

Тож хочеться дати невелику, але безцінну пораду депутатам Львівської обласної ради: хлопці, ви не те вимагаєте в Януковича. Для того, щоби Юля більше ніколи не потрапила за ґрати, треба декриміналізувати весь Кримінальний кодекс. Взагалі. Скасувати його до такої матері – і грець з ним. Заодно – і Луценко на волю вийде.

Що ж стосується перспективи України «опинитися на задвірках європейської цивілізації», то, здається мені, залежить вона не стільки від нюансів кримінальної юстиції, скільки від розумового рівня депутатів представницьких органів. Зокрема – Львівської обласної ради.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

7 ответов

  1. Пане Бойко стаття конкретна та правильна, але окресліть в майбутньому суть того, що треба просто змінювати систему влади: судді всіх рівнів, прокурори, міліціянти виключно обираються.Кіпрська угода денонсується, бюджетні кошти ідуть виключно на тендерах і закупівля здійснюється за ціною, яка не перевищує аналогічні ціни в інтернеті. Головне корисні копалини: газ, нафта, пісок, граніт, тощо які видобуваються в Україні є за Конституцією власністю народа Україні і повинно ділитися між громадянами, а не Фірташем, Ахмєтовим, Коломойським,Нестором на Полтавщині . Вплоть до відкриття кожному громадянину рахунків.

  2. бойко правий.не можна з позицій симпатій та антипатій підходити до закону
    саме тому у нас процвітає політична корупція,всіх нам шкода за виклю
    ченням самих себе. тому закони для нас ,а не для політиків,гроші також
    для них.скоро львівяни так само будуть жаліти г герман

  3. Хорошая статья.
    Касательно бездумных действий, давайте не забывать, что последствия, вероятнее всего понимаем не только мы с вами, но и люди принимающие те или иные законы. Собственно ради последствий, как правило, они их и принимают.
    Но, гораздо важнее, что их мало интересует вся цепочка последствий.
    Важно добиться своего результата, а потом глядишь и срок президентсва нашего “недоразумения” закончится.
    Да и в целом удобное новшество,опять же как грамотно было описано в статье, будет много удобных лозеек.

    Словом, в правовом государстве живем, друзья)

  4. Слава богу хоть кто-то обратил внимание на последствия этой “декриминализации”. Ярых сторонников спрашивал на разных форумах, с примером ментов — никто не ответил. Наверное пока лично не коснётся, думать не будут.
    Это истерика, и “помаранчевые” и “бело-голубые” и “фиолетовые в крапинку”, все были при власти и все руководили бездарно-истерично. Мгновенное затыкание дырок в решете, не обращая внимания на их количество, при этом и затыкают не пробками, а трубками большего диаметра чем сама дырка была. Бездарность и глупость, которую анализируют всюду как “сговоры и многоходовки”. Вы, господа, приписываете власти слишком много ума и фантазии, которых там и впомине нет. Есть постоянная истерика и непонимание “что делать”, от этого и все “шаги”, “реформы” и “развороты внешней политики”.
    Вы что ? Всерьёз считаете, что дебил-начальник (особо это касаемо гос управления) позволит быть возле себя человеку уменее его ? Вы наивны.
    У дебила-презЫдента, может быть только старый идиот премьер, не вяжущий слова олигофрен ген.прокурор, гламурный генерал безопасности, и дебиловатый министр внутрених дел. А в парламенте — депутутки с умом меньше чем у девочек с окружной, просто с большей ценой, под руководством кандидата околовсяческих наук Чечетова, говорящего наборами слов и штампом из передовиц “правды” застойного периода.

  5. Dark выразил и мое мнение на этот счет. Есть, конечно, мелкие ляпсусы в статье, о которых не хочется распыляться, главное, что основная теза автора правильная. От!

  6. Автору. Стаття цікава, але приклад з працівниками міліції неправильний, так як, зокрема, заподіяння смерті внаслідок перевищення влади або службових повноважень повинно кваліфікуватися за сукупністю злочинів, передбачених ч. З ст. 365 та відповідними статтями, що передбачають відповідальність за умисне вбивство, тому міліціонер буде відповідати не за однією, а за декількома статтями одночасно. Крім того, робота в міліції йому буде “обтяжуючою” обставиною-отримає більше.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ