Человек не терпит насилия!

Вікторія Петрушенко або жадібність медичної мафії: хвороба системи, що потребує лікування

statja 1 html 2d568b74

В останні роки українська наукова медична спільнота все частіше стикається з проблемою, яка виходить далеко за рамки етичних дилем і стандартів підготовки лікарів. Ця проблема – жадібність медичної мафії, складова, що корозіює основи здорової медичної освіти та підриває довіру до професії лікаря. На прикладі Вінницького національного медичного університету імені Пирогова спробуємо розібратися, що ж стоїть за цим терміном і які наслідки вона несе для суспільства в цілому.

В далекому 1994 році міністерством охорони здоров’я України був заснований науковий заклад, який має статус національного: Вінницький національний медичний університет імені Пирогова. Фінансові показники діяльності університету складають вражаючі цифри. За 2020 рік медичний університет імені Пирогова заробив 77,9 мільйонів гривень чистого прибутку та має на балансі активи вартістю 1,4 мільярдів гривень.

20 січня 2023 р. Вікторія Вікторівна Петрушенко Наказом Міністра охорони здоров’я України призначена виконувати обов’язки ректора ВНМУ ім. М. І. Пирогова. Незважаючи на імідж приналежності до наукової медичної еліти України, її діяльність на цій посаді являє собою уособлення корупції, дріб’язкової жадібності та криміналу.

Переписала хату на кота

statja 1 html 30ed3fb5

Класикою корупційного жанру для різного роду чинуш та крадіїв державних грошей є відсутність на собі зареєстрованого нерухомого майна. Все записують на батьків та родичів або на «фунтів». Майнове становище героїні цього розслідування не виняток з сумного правила, бо всі сім земельних ділянок в Вінниці та Вінницької області разом з будинком площею 325 квадратних метрів у Вінниці записані на її стареньких батьків, тоді як за професором Петрушенко не зареєстровано жодного об’єкту нерухомості.

Судячи з Вікіпедії, Вікторія Петрушенко народилася у Вінниці в родині лікаря та викладачки української мови. Ймовірно, що її батьки все життя відкладали з величезних зарплат та пенсій лікаря та вчительки мови, щоб в проміжок часу з 2017 по 2021 роки зареєструвати за собою право власності на всі ці ділянки та скромний будиночок. І Боже збав припустити, що це майно з’явилося завдяки тому, що з 2016 р. їх донька стала шанованою у Вінниці людиною, — завідувачкою кафедри ендоскопічної та серцево-судинної хірургії ВНМУ ім. М. І. Пирогова. І саме після цього призначення за випадковим збігом обставин, її батькам вдалося приватизувати та придбати всі ці ділянки. Цікаво, а ваші батьки пенсіонери такі ж успішні, як батьки пані Вікторії?

Гарні митці копіюють. Великі митці – крадуть

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти у 2023 році розпочало провадження щодо наукової доброчестності та наявності ознак плагіату у докторській дисертації та наукових роботах науковиці Вікторії Петрушенко, але це провадження заблоковано рішенням суду. Ось як реагують її колеги вчені медики на такий вчинок:

statja 1 html 7c39d910

У цій історії з плагіатом цікаве те, що злі язики пліткують про проведений аналіз дисертації оперної співачки та завідувачки кафедри хірургії Вінницького національно медичного університету ім. М.І. Пирогова Вікторії Петрушенко, який виявив плагіат з російської книги і 10 інших дисертацій. У докторській дисертації Вікторії Петрушенко виявили плагіат з російської книги 2005 р. і 10 інших дисертацій. Також, повідомляється про фальсифікації її експерименту на собаках по дослідженню панкреатиту.

Незважаючи на виявлений негатив, героїня цієї статті не здається та звертається до справедливого та непідкупного Вінницького окружного адміністративного суду, який 06 березня 2024 року у справі № 120/2676/24 виніс ухвалу, заборонивши Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти вчиняти будь-які дії щодо розгляду справи за скаргою/повідомленням Смірнова О.Ю. про наявність фактів академічного плагіату в докторській дисертації та науковій статті Петрушенко В.В. (реєстраційний № 10-24-АД від 14.02.2024), до набрання законної сили судовим рішенням у цій справі.

У її випадку краще було б не купувати таку коштовну ухвалу, а витратити всього 250 гривень на оплату реєстраційного збору для зміни російського поштового ящику в очолюваній нею громадській організації, про що мова піде нижче. Хоча в умовах широкомасштабної військової агресії проти України, напевно вкрасти хоч щось у москалів, навіть тексти дисертацій, то є не гріх, а звитяга!

statja 1 html m343e7d9c

Мой адрес не дом и не улица, мой адрес – Совєтскій Союз

В квітні 2017 року шановна медикиня Вікторія Петрушенко заснувала та очолила громадську організацію «Подільська асоціація малоінвазивної хірургії». В єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України до сих пір зазначено таку офіційну електронну адресу цієї організації: radega09@mail.ru Незважаючи на те, що з травня місяця 2017 року набув чинності президентський указ, яким введено в силу рішення РНБОУ про блокування в інтернеті доступу до ресурсів мейл ру, Вікторія Петрушенко до цього часу не спромоглася змінити офіційну електронну адресу очолюваної нею організації з російського домену.

statja 1 html m2b0bc76b statja 1 html 70abba55

Повна назва: ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПОДІЛЬСЬКА АСОЦІАЦІЯ МАЛОІНВАЗИВНОЇ ХІРУРГІЇ»

Код: 41300822

Дата реєстрації: 25.04.2017

Керівник: Петрушенко Вікторія Вікторівна Представник: Радьога Ярослав Володимирович

statja 1 html m7cc2259f

statja 1 html 7ffd437d

Розмірковуючи над тим, чому громадська організація, яка є діючою та подає офіційну податкову звітність, має сім років поспіль електронну адресу в доменній зоні країни-агресора, приходимо до таких припущень. Мабуть це рафіноване жлобство, бо для внесення змін до відомостей про громадську організацію треба оплатити аж 250 гривень реєстраційного збору до бюджету. Або, що гірше, це свідоме протягом семи років нехтування забороною держави Україна на використання російських поштових сервісів. При цьому, доктор медичних наук Петрушенко на своїй сторінці в фейсбуці пальцями по клавіатурі викладає полум’яні тексти про надлюдський подвиг Українського Війська, невідворотність перемоги Нації та непорушність Державного Суверенітету! Цікаво, з якої електронної адреси ведеться офіційне листування очолюваною нею громадської організації з податковими органами? Щирий подив викликає чому до сих пір контролюючий орган держави, — Міністерство Юстиції України не звернуло увагу на російський поштовий сервіс, який міститься в державному реєстрі щодо цієї громадської організації?

Стиль керівництва: підробка підписів та корупція

Незважаючи на те, що з вересня 2023 року Вікторія Петрушенко вже не є виконуючою обов’язків ректора університету, а лише є головою Вченої ради, вона продовжує знаходитися в кабінеті ректора. Проте, ми сподіваємося, що невдовзі вона змінить це затишне крісло на інше де буде розглядатись її відповідальність за вчинену діяльність.

statja 1 html m3080d100 statja 1 html m6a8894bf

27 березня 2024 року до єдиного реєстру досудових розслідувань внесене кримінальне провадження під номером 1202402001000476 за фактом підробки підписів на протоколі засідання зборів лічильної комісії для участі у виборах ректора Вінницького медичного університету. При цьому, була чітко визначена мета фейкового протоколу — включити в списки необхідних Вікторії Петрушенко виборців, але вона не врахувала, що в університеті є чесні співробітники, які не пішли на кримінальний злочин з метою задоволення потреб голови Вченої ради будь якими методами здобути ректорське крісло, яке вона так нехоче залишати і досі.

statja 1 html m4517882b

За недовгий період виконання обов’язків ректора, Вікторія Петрушенко запам’яталася колегам тим, що тільки вона вирішує, чи будуть нараховані викладачам надбавки та доплати, кому працювати, а кого звільняти створюючи керовані нею «етичні комісії», адже вона голова Вченої ради єдиного органу влади в університеті. Якщо підлеглий лояльний до неї, тоді він отримає надбавки та премії, а в іншому випадку – голу зарплатню чи звільнення. Завдяки такому ручному керуванню, пані медикиня на університетських виборах 2023-2024 років чітко визначала перелік та кількість підлеглих співробітників котрих потрібно подати на голосування як кандидатів на вибори. Що і призвело до вище згаданих фальсифікацій. Розставивши своїх людей в секретаріаті університету, Петрушенко «фільтрує» всю вхідну та вихідну кореспонденцію, яка стосується її та надає вказівки, передавати її далі чи притримати. Незаконно збирає в кабінеті ректора агітації, щодо власної персони, як «вже всьо порішавшого» майбутнього ректора при цьому погрожуючи працівникам в яких є власна думка та бачення.

За державні кошти, які виділяються на проведення навчального процесу студентів, університетом було придбане недешеве медичне обладнання. Проте, воно використовується за вказівкою Петрушенко не за цільовим призначенням, а з іншою метою, визначеною лише пані Петрушенко. Якщо кошти виділені на закупівлю обладнання для навчального процесу тобто забезпечення освітнього процесу, то і обладнання має використовуватися для забезпечення в першу чергу навчання студентів, інтернів, аспірантів, а не лежати без потреби або використовуватися не за призначенням. Проте, міністерство охорони здоров’я поки що заплющує на це очі.

Як вже було зазначено, Вінницький національний медичний університет має на балансі об’єкти нерухомого майна, навчальні корпуси, бази відпочинку, тощо. Проте, внаслідок керівництва пані Петрушенко комісією було виявлено низку порушень бюджетного законодавства. Так, вона дозволила працювати кафедрам без медичної ліцензії хоча про це робила зауваження комісія по акредитації певних освітніх програм, дала вказівку розмістити кафедри педагогіки та інші в будівлю по вулиці Стуса, яка є незавершеним будівництвом та не здана в експлуатацію після капітального ремонту, розтратила кошти на фінансування бази відпочинку Сокілець, що призначена для оздоровлення співробітників університету та студентів, що вже зафіксовано відповідними перевірками.

Наслідки для суспільства

Жадібність у науковій медичній сфері має далекосяжні наслідки для суспільства, включаючи: — Зростання недовіри до медичної спільноти, що може призвести до відмови від вакцинації, недотримання медичних рекомендацій та інших негативних наслідків для громадського здоров’я.

— Економічне навантаження на систему медичної освіти, оскільки нецільове використання бюджетних коштів такими, як пані Петрушенко підвищують загальні медичні витрати, що, в свою чергу, підвищує податкове навантаження.

Плагіат не тільки порушує права інших авторів, а й суперечить етичним принципам науки, освіти та професійної діяльності. Невже Вікторія Петрушенко не усвідомлює, що її плагіат підриває ідею чесності, правдивості та незалежності в наукових, академічних та професійних зусиллях та мінусує авторитет ВНМУ ім. М. І. Пирогова в наукових колах?

Оцените материал:
54321
(Всего 15, Балл 3.8 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

3 ответа

  1. Кого вибирають так і будуть вчитися,лікувати за хабарі.Як можна допускати таких людей жадних корупціонерів,в яких тільки одне в голові щоб збагатити і неважливо як

  2. Чуйко олексій леонідович. Головний лікар медичних центрів Новий Зір (Дніпро, Кривий Ріг). — дружит с мошенниками. Отзывы пойдут по всему миру и всей семье.

  3. Чуйко олексій леонідович. Головний лікар медичних центрів Новий Зір (Дніпро, Кривий Ріг). — дружит с мошенниками. Отзывы пойдут по всему миру и всей семье.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

НОВОСТИ