Человек не терпит насилия!

Venceremos! (до шостої річниці затримання Михайла Халаджі)

1boj

Як плине час… Пройшло вже шість років з того листопадового ранку, коли мені зателефонував знайомий донецький підприємець і повідомив, що Михайла Халаджі з власної квартири повезли на допит у прокуратуру. Вся провина пенсіонера МВС полягала в тому, що він дав інтерв’ю авторові цих рядків і оповів фантасмагоричну історію про те, як колишній прокурор Донецької області Геннадій Васильєв побудував у обласному центрі домову церкву. А при церкви — ринок.

Повідана Михайлом Халаджі родзинка історії із спорудженням храму Покрова Пресвятої Богородиці полягала в тому, що зведенням культової споруди для Васильєва переймався тодішній помічник прокурора області (нині — помічник заступника Генерального прокурора) Рафаель Кузьмін, якому й спала на думку ідея порадувати шефа додатковими зручностями. При церкві прокуратура вирішили відкрити ринок, названий з такої нагоди «Покровським».

А для побудови й експлуатації ринку обласна прокуратура запросила Товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Свята Діва Марія».

Кафка кусає лікті й картає себе за невибагливість фантазії…

Треба сказати, що настоятель цього храму, духівник Геннадія Васильєва отець Дмитрій (у миру — Дмитро Гапонов), є постаттю також непересічною й за васильєвської доби був неодмінною фігурою в президії кожного урочистого засідання чи святкових зборів працівників прокуратури Донецької області. Правоохоронці пригадують також і його сина Романа, що допомагав батькові причащати духовних чад на чолі з Геннадієм Андрійовичем. Того самого Романа Гапонова, який був затриманий міліцією за підозрою в грабежі і відпущений на волю на вимогу прокуратури.

Під стать духівнику Васильєва й керівник богоугодної компанії Президент «Святої Діви Марії» Ігор Носатов, який представлявся консультантом Васильєва з економічних питань, у 1995 році перевірявся Донецьким УБОЗом на причетність до вбивства таких собі Галушкіна й Лаврова. У 1997 — на предмет причетності до незаконного обігу зброї. Зрозуміло, що наслідки перевірки «консультанта» були такими ж, як і затримання Романа Гапонова. Нині Носатов змінив прізвище на Покровський у зв’язку з тим, що впродовж 2 років перебував «у бігах», оголошений у розшук по обвинуваченню в шахрайстві.


Директор Компанії «Свята Діва Марія» В’ячеслав Борлов також є неймовірно набожною людиною і, перебуваючи в Лук’янвському СІЗО, кажуть, молився кожного дня.

Інтерв’ю з Михайлом Олександровичем було вміщено в жовтні 2003 року в статті «В краю непуганых прокуроров», яка спочатку вийшла в донецькій газеті «Остров» та Інтернет-виданні «Україна кримінальна», згодом була передрукована багатьма виданнями й стала предметом обговорення у Верховній Раді, коли під час «оглядин» кандидата в Генеральні прокурори народний депутат України Володимир Стретович допитувався Геннадія Васильєва, чи відповідають дійсності викладені в статті факти. Васильєв став репетувати, що позиватиметься до автора, але замість того, щоби судитися з журналістом наказав своєму помічникові Рафаелеві Кузьміну кинути до в’язниці відставного міліціонера. Рафік побіг до двоюрідного брата — нинішнього заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, який тоді обіймав посаду заступника прокурора Донецької області. Ну, а про інтелект Рената Равелійовича можна складати саги. Тож не дивно, що затримання людини тільки за те, що вона дала інтерв’ю, сколихнуло весь тодішній політикум.

Мені ж на згадку від тієї публікації дісталася зачіска. А було так. Геннадій Андрійович усівся в крісло Генерального прокурора, здається, 18 листопада 2003 року і перше, що наказав зробити — порушити проти мене чергову кримінальну справу. Заднім числом (аби не подумали, що він у такий спосіб мститься). Справу порушили — тільки не смійтеся — за несплату податків. Порушити — порушили, а що робити далі ніхто не знає. По ідеї, треба хоча б мене про це до відома поставити. Допитати. А про що допитувати? — Про васильєвську дурість чи про кримінальний бізнес братів Кузьміних?

Одним словом, лише через місяць я випадково довідався про існування постанови про порушення проти мене кримінальної справи. Ржачки було багато. Ну, а тут ще й колеги стали підігрувати — інтерв’ю в мене беруть, опитують, як я себе в новому процесуальному статусі почуваю й що робити збираюся. А я й кажу, що, мовляв, заради Геннадія Андрійовича сісти до буцегарні завжди готовий, мовляв, навіть підстрижуся налисо й пакуночок з найнеобхіднішим підготую — а як раптом завтра доведеться до СІЗО простувати? Раз язиком ляпнув, два ляпнув, а на новий 2004 рік друзі й кажуть: обіцяв — стрижися. Особливо Тетяна Монтян наполягала. Пацан сказал — пацан сдєлал. Тож довелося в новорічну ніч вступати голомозим. І тепер я, як Фідель Кастро, тільки навпаки. Той пообіцяв не голитися до повної перемоги соціалізму, а я — не відпускати волосся, доки Васильєв та зграя Кузьміних на свободі. Звісно, тверезим би я такого не пообіцяв, але чого на Новий рік не учудиш…

10 листопада — це пам’ятна дата не тільки для нас з Михайлом Олександровичем. Цього ж дня повне й законне право підняти по чарчині мають і заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін та його двоюрідні брати Рафаель і Костянтин. Ще б пак: саме в цей день шість років тому прізвище Кузьміних вперше перетнуло кордони Донецької області й вся Україна довідалася про банду прокурорів з шахтарського краю, що кинули за ґрати підполковника міліції у відставці.

Того дня, який Михайло Халаджі багато років поспіль святкував, як День міліції, о шостій ранку в двері його квартири погрюкали. А оскільки жодний слідчий Донецька не погодився підписати протокол затримання екс-міліціонера, Михайла Халаджі повезли в Макіївку, до слідчого Ігоря Проценка, який давно й запопадливо обслуговує (сподіваємося, не сексуально) Рената Кузьміна. Після переїзду до Києва Ренат Равелійович перетягнув з собою Проценка до Генеральної прокуратури й тепер цей кузьмінський відсмоктувач фальсифікує кримінальні справи вже в масштабах усієї України.

Але в ізоляторі тимчасового тримання Михайло Халаджі пробув лише два дні — пенсіонера довелося випускати через хвилю громадського обурення, яка здійнялася в пресі та інтернет-виданнях. Проценко нашвидкуруч зліпив проти Халаджі кримінальну справу, обвинувативши колишнього міліціонера в крадіжці в особливо великих розмірах. За фабулою обвинувачення, підполковник у відставці, ходячи по «Покровському» ринку, побачив металобрухт, який начебто належав брату Ігоря Носатова, Сєнє. І наказав той металобрухт відсунути в бік, ближче до паркана. Де металеві коробки й лежать, до речі, до цього дня. Так ось, цей епізод Проценко кваліфікував як «крадіжку в особливо великих розмірах», а прокуратура попрохала на суді позбавити Михайла Олександровича волі на вісім років.

О-о-о, а яка креативна компанія зібралася тоді на підтримку Михайла Олександровича! Головний редактор донецької газети «Остров» Євген Талишев, головний редактор газети «Свобода» (нині — народний депутат України) Олег Ляшко, «фахівець по статевих злочинах» Тетяна Монтян, адвокат Сергій Салов… Боже, що ми чудили.

Втім, опоненти також відрізнялися почуттям гумору. Так, наприклад, коли Рафік Кузьмін домовився з суддею Куйбишевського райсуду Добнєвим, що той визнає недостовірними факти, викладені в моїх статтях «Христопродавець з прокуратури» та «Прокурор милістю Божою», то Добнєв виніс рішення про стягування з мене 20 тис. грн. за фразу: «у культовій споруді йде торгівля опіумом для народу, а на прилеглій території — супутніми товарами». Як зазначено в мотивувальній частині рішення, «Автор публикации не явился в судовое заседание и не предоставил доказательств того, что в храме Покрова Пресвятой Богородицы осуществляется торговля наркотическими средствами». Апеляційна «трійка» ледь не упісялася, читаючи мою скаргу з цього приводу.

Зрозуміло, що засудити на 8 років Михайла Олександровича не наважився навіть Калінінський районний суд м.Донецька, де прокурором тоді був наймолодший з Кузьміних, Костянтин. Суддя Карпушова обмежилася штрафом. Але апеляційна інстанція той вирок скасувала й повністю виправдала пенсіонера МВС. Ну, а згодом Михайло Олександрович отримав запрошення повернутися до лав міліції, тепер він полковник.

Якщо брати Кузьміни думають, що ця історія припала пилом і «Свята Діва Марія» під їхньою орудою буде й надалі тихенько торгувати попід храмовими стінами, то вони дуже й дуже помиляються. Кожний рік 10 листопада на них чекає нагадування про обкрадених підприємців і незаконно затриманого міліціонера.

А ще було б непогано відзняти по мотивах цього сюжету фільм-анекдот. Їй-Богу, історія того варта, а журі Каннського фестивалю, переглядаючи епопею про походеньки братів-прокурорів не те, що упісялося б, а навіть більш того…

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

19 ответов

  1. стаття звісно поза конкуренцією, як завжди, але…
    п. Володимир, 3 мм волосяного покрову — це вже “запал” чи ще канає?

  2. пойміть мене правільно, я же ж вєжліво інтєрєсуюсь, я Вас колись здаєцця по тілівізорі наблюдав, от і вазнік вапрос, частічно фсьо ясно, а от по предмету ізложенному — заковика. ну і даже єслі всюду, то хто заміряє, всі разом, ілі как, ну я канєшна ше раз ізвіняюсь із-за неудобного вапроса часного характера, но научний інтерес прєвише всєго…

  3. Вова Бойко редчайший проходимец, который сожительтвует со своей матерью ( в прямом смысле этого слова а именно трахает ее). Тема старая. Обсосаная. Автор гордится своей дружбой с Халаджи. Хотя должен гордится знакомством с Рафиком благодаря которому о нем узнали на просторах украинского интернета. Как журналист полное гавно.

  4. Ты глянь, Рафик Кузмин в рабочее время вместо того, чтобы кассу считать, Интернетом балуется. Так, сучонок, быстро прекратил дрочить на клавиатуру. А не то прикажу отключить Интернет в твоем кабинете.

  5. На самом деле Вова Бойко сожительствует з Рафиком (в переносном смысле этого слова). Уже щесть лет. Рафик так и говорит: “Как же этот Бойко мене заебал”.

  6. шановний п. Сергей Салов!
    звісно свобода висловлювання — велике завоювання, за яке не одна баба Параска наклала… але зрозумійте й Ви, що втручання в інтимні стосунки повнолітніх (є сумніви?), навіть кровно споріднених осіб — радше симптом аномального відхилення, аніж спроба повноцінної дискусії по суті зрештою будь-якого питання, навіть безпосередньо пов’язаного з природою тих самих патологій і девіацій… чи може це і … Вас … ? …тоді прошу пробачення і ще раз чемно перепрошую

  7. Это не Салов пишет. Это Рафик блювотиной исходит. Наверное, органюлину от Голомши получил за то, что денег не донес, и теперь релаксирует

  8. О, бля! Написал “органюлина”, а вышла какая-то “органулина”. Я уже думал, цензуру на сайте ввели.

  9. Суки программисты. Заместителю Генерального прокурора Украины уже и матюкнуться на ОРД не дают по-нормальному. Все маты автоматически переправляются на какую-то khuyniy.

    На основании ст. 19 Закона Украины “О прокуратуре” требую безобразие прекратить.

  10. Халаджи персонаж христоматийный. Немного известно об этом “Честном менте” но ясно что этот мусор всю жизнь проработал в ГАИ кроме того последнее время отвечал за хозяйственное подразделение. Все это время он “ни жрал а пил только воду из-под крана”. И чисто на зарплату накопил примерно 600 тыс. долларов США которые вложил в бизнес Васильева Гены и хотел на нем разбогатеть. Васильев подумал ну если лох притащил такие деньги почему бы его не кинуть. Кто-то бы поступил по другому. А рожа халаджи прикрепленная к данной статье ничто иное как образ слабоумного в который входит каждый мент попавшись с поличным. Кто знает о чем я — поймет. А Рафик кто такой да вообще никто ему сказали объявить лохам что они неудачно вложили деньги что он и сделал, на самом деле он такой же лох как и Халаджи и остальная компания. Васильеву респект.

  11. Я всегда говорил, что без лоха и жизнь плоха. Правда, 600 тисяч зелени не какой-то там мент Халаджи в рынок вложил. Мы тогда коммерсов с братаном с десяток облапошили. Этого, как его, Кравченко, Кирноса, бабу каку-то, уже не помню фамилию, потом Спирин. Бля, уже забыл всех. А, в принципе, правильно Мустафа пишет. Лохи для того и существують, чтоби ми их с Геннадием Андреевичем и с Рафиком на бабло разводили — на том и поднялись.

  12. Рафикам Ренатам и прочей проплаченной щвали. вам, именно вам УРОДАМ (я обращаюсь на Вы с большой буквы только к тем, кого уважаю) до ВЛАДИМИРА БОЙКО, “як до Киева рачки”, только БОЙКО и Я О Т И М Е Л И вас по полной программе. И только БОЙКО и Я доказавли пользователям интернета, что вас вместе с Васильевым Ольмезовым и прочей нечистью можно и нужно П О Л Ь З О В А Т Ь по прямому назначению.

  13. Донбасс- порожняк не гонит……….. получите все органы, журналюги мерзкие…Сидите тут и пишите всякую ***ню.Это ваши выдумки и не больше. 1.Мусорылого совсем не жалко,так ему и надо.2. Бойко- это черт и органун редкий.

  14. И почему кажый даун такой умный на форумах и такой незаметный в жизни? Вы мальчики девочки не здесь умничайте, а в камере в кабинете следователя прокуратуры, в суде. Попробуйте хоть один разочек расправить плечи и доказать. что Вы ЧЕЛОВЕКИ, а не человеческий материалл…

  15. Вова Бойко гнида халаджи проворовавшийся мусор Рафик чмо редчайшее нахер вообще все это комментируете.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В земельном департаменте КГГА прошли обыски. У Кличко всё отрицают

В помещениях аппарата Киевсовета и Департаменте земельных ресурсов прокуратура и Нацполиция провели обыски. Как сообщили в городской прокуратуре, следственные действия…

Харьковский облпрокурор записал имущество на родственников

Глава Харьковской областной прокуратуры Александр Фильчаков почти всю недвижимость записал на родственников. Об этом стало известно из его декларации. Согласно…

Прокуратура и полиция расследуют воровство в "Киевводоканале"

Прокуратура совместно с Национальной полицией Украины в понедельник, 7 февраля, проводят следственные действия в ЧАО «Киевводоканал» в рамках уголовного производства…
НОВОСТИ