Человек не терпит насилия!

Чи можна бути довічним головою СБУ

50983Скандально відомий полковник СБУ Валентин Крижановський звернувся до голови Верховної Ради зі зверненням, у якому просить створити спеціальну слідчу комісію для перевірки фактів протиправної діяльності голови СБУ  
  
 
   
 
      Це звернення від полковника СБУ Валентина Крижановського, за даними «УМ», надійшло до парламенту на ім’я Голови ВР Олександра Мороза наприкінці вересня. Подібне звернення «опальний» полковник направив i Президенту Віктору Ющенку. «Україна молода» отримала копію цього звернення, в якому пан Крижановський виклав історію своєї боротьби з головою СБУ Ігорем Дріжчаним: починаючи від резонансної прес-конференції рік тому, коли полковник обвинуватив керівника Володимирської, 33 в контрабанді ядерних матеріалів до Китаю, i завершуючи сьогоднішнім днем, коли він змушений був шукати порятунку від переслідувань на території РФ. 
 
      «За оприлюдення даної інформації я i моя сім’я в Україні переслідуються, відносно мене незаконно порушено кримінальну справу за сфабрикованими звинуваченнями», — пише полковник Морозу. I вказує, що «з приходом у спецслужбу Дріжчаний, вважаючи, що СБУ є його кишеньковою структурою, дійшов до повного ігнорування законів України».
 
      Окрім уже відомих звинувачень Дріжчаного в контрабанді гафнію, «звільненні» за його особистим наказом затриманого керчинськими прикордонниками контрабандного алюмінію на судні «Вотан», блокуванні роботи слідчих у резонансних справах iз ПДВ, організації прослуховування кабінету заступника директора фірми «Фокстрот» Шульги (коли той розмовляв у 2004 році з кандидатом у президенти Віктором Ющенком), продажі за безцінь комерційним структурам будівель СБУ в центрі столиці по вулицях Московській i Стрілецькій (про що неодноразово писала «УМ»), полковник Крижановський наводить i нові гріхи свого колишнього керівника. Так, у зверненні до Мороза він стверджує, що у квітні-травні 2006 року «саме за вказівкою Дріжчаного були незаконно, з грубими порушеннями чинного законодавства України та норм міжнародного права» передані спецслужбам Узбекистану десятеро правозахисників.
 
      «Не є таємницею, що МЗС України дало принципову оцінку вказаним діям Дріжчаного», — стверджує в листі до Мороза, з посиланням на власні джерела в СБУ, Валентин Крижановський. «Україна молода» зв’язалася з полковником і розпитала про мотиви його нинiшнiх дiй.
 
 
 
      — Чому, окрім Президента, ви звернулися ще й до Голови Верховної Ради?
 
      — Тому що в даний час Дріжчаний не є легітимною фігурою та незаконно займає свою посаду. У відповідності до статті 85 Конституції України, ще з 1 січня 2006 року голову СБУ призначає та звільняє з посади за поданням Президента України Верховна Рада. Парламент є саме тим органом, який може об’єктивно перевірити викладені мною факти та розібратися в цій ситуації. Тому я звернувся i до Віктора Ющенка, i до Олександра Мороза з листом щодо неправомірних дій Ігоря Дріжчаного і готовий довести це будь-де, у тому числі в суді. В цьому питанні я зайняв принципову позицію як людина та офіцер, котрий склав присягу на вірнiсть народу України, служіння закону є моїм обов’язком. 
 
      — Під час минулого інтерв’ю ви казали, що Дріжчаний i заступник Генпрокурора Шокін, який нібито «покриває» окремі дії голови СБУ, обов’язково потраплять у Макошино. За що конкретно?
 
      — Це не я кажу — так вимагає закон! Співробітники правоохоронних органів за вчинення незаконних дiй відбувають призначене судом покарання саме там. Вчинені цими «правоохоронцями» протиправнi, корупційні діяння є встановленими фактами. Є свідки, є документи, різні інші докази. Наприклад, я зробив аналіз їхнiх протиправних дій і дійшов висновку, що тільки відносно І. Дріжчаного вже зараз треба порушити кримінальні справи за наступними статтями Кримінального Кодексу: 423 (зловживання військової службової особи службовим становищем голови СБУ), 191 (привласнення разом із О. Кириленком державного майна шляхом зловживання службовим становищем), 201 (організація контрабанди гафнію до Китаю), 209 (участь у легалізації (відмиванні) отриманих внаслідок продажу гафнію грошових коштів), 366 (службове підроблення документів), 372 (організував притягнення завідомо невинного — директора ТОВ «Свитязь» С. Рибака до кримінальної відповідальності), 376 (втручання в діяльність судових органів). Як ця людина керує спецслужбою? 
 
      Зараз я працюю над книжкою про корумпованість Дріжчаного, де об’єктивно розповім суспільству чисту правду про його «діяльність» за час роботи в СБУ, яку роль вони з Шокіним відіграли в переслідуваннях мене і моєї родини.Я зібрав документи, статті, виступи, тобто матеріалу для створення цікавої книги в мене достатньо.
 
      — Усе ж таки поясніть, що саме змусило вас виступити з обвинуваченнями на адресу голови спецслужби? Мабуть, це дуже ризиковано…
 
      — Звісно, я свідомо пішов на цей ризик. Як співробітник спецслужби, я добре розумів наслідки. Сам по собі Дріжчаний чогось особливого не вартий. Це абсолютно випадкова і стороння людина в спецслужбі, який займає явно не своє місце, і всі це добре знають. Та й хто він такий — не оперативник, не слідчий, не аналітик… Кажуть, працював у прокуратурі, а ким? Найвища його посада — начальник управління міжнародних зв’язків у ГПУ. Керував аж кількома прокурорами — пересилав пошту, за що його там знають за прізвиськом «Поштальйон». Оце так фахівець! А причина моїх дій проста — я не міг більше терпіти беззаконня та правового нігілізму з його боку. Це принижувало мою офіцерську честь та професіоналізм. Крім того, я знаю, що мене в моїх вчинках повністю підтримує більшість співробітників Генпрокуратури, СБУ, міліції.
 
      — Прес-служба СБУ ствержує, що Дріжчаний реформує спецслужбу, а це i є однією з причин того, що виникають такі конфліктні ситуації з боку «невдоволених»…
 
      — Я дуже багато розмірковував над реформуванням СБУ. Цікава ситуація — по перше, СБУ реформує людина, яка взагалі не є спеціалістом у роботі спецслужб. По-друге, його професійний рівень не відповідає займаній посаді. По-третє, ця людина не має морального права взагалі керувати правоохоронним органом та займатися реформуванням. Я мав можливість почитати його остаточний проект Закону «Про СБУ». Диво та й тільки! Він не витримує жодної критики, і в мене склалося важення, що він нікому не потрібен, крім Ігоря Дріжчаного, тому що статтю про призначення та звільнення з посади голови він виписав так, що буде довічно головою!
 
      Щоб підбити підсумки, слід відзначити, що сьогоднiшня ситуацiя ставить перед СБУ завдання посилення боротьби з корупцією, оргзлочинністю, тероризмом тощо. В той же час, скорочуються підрозділи, які займаються цими питаннями. Буде нібито чиста контррозвідка у вигляді інституту політичних міркувань чи проектів. На мою думку, СБУ треба рятувати від такого «реформування». Фахівцям добре відомо, що в країнах Європи немає єдиних стандартів в організації роботи правоохоронних органів і спецслужб. Це питання вони планують вирішити впродовж 10—15 років. То ж куди ми поспішаємо та на кого працюємо? 
 
Іван ЛЕОНОВ, ”УМ”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ