Человек не терпит насилия!

Корупційна схема в СБ Україн

50981

 або як Дрижчаний кидає співробітников СБУ на свої ж гроши!


 


11 липня 2006 року пан Дрижчаний видав розпорядження № 246 «Про запровадження механізму виплати заробітної плати співробітникам СБ України за допомогою пластикових карток».


 


 Але, с початку в СБУ хтось повинен був провести економічний аналіз пропозицій, які надійшли до СБ України від банків з приводу співробітництва у даному питанні, та визначитися з найбільш вигідною пропозицією для СБУ та співробітників, а також із процедурою закупівлі відповідної послуги (послуга, яка надається банком по зарахуванню коштів на особисті рахунки співробітників). Нічого подібного в СБУ не робилось.


 


Згідно зазначеного розпорядження, керівникам самостійних підрозділів СБ України необхідно було до 1 серпня 2006 року забезпечити укладання договору з ВАТ «Державний ощадний банк України» про обслуговування особового складу СБУ на отримання зарплати за допомогою платіжних карток. В розпорядженні Голови СБ України відмічається, що керівники підрозділів СБ України повинні сприяти переведенню співробітників на обслуговування до ВАТ «Державний ощадний банк України».


 


У зв‘язку з цим виникає ряд запитань.


 


Чи ознайомили Голову СБ України з вимогами Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», що регламентує використання бюджетних коштів для оплати товарів, робіт та послуг у випадку, коли їх загальна сума перевищує 30 тис. грн.?


 


Чи відомо пану Дрижчаному, що згідно п.4. ст.2 зазначеного Закону забороняється укладання договорів, які передбачають витрачання державних коштів, та оплату розпорядником державних коштів товарів, робіт і послуг без проведення передбачених Законом процедур?


 


Чи дотримувалася СБ України при виборі «Ощадбанку» та підготовці розпорядження № 246 від 11.07.06 передбачених Законом принципів державних закупівель, таких як максимальна економія та ефективність; добросовісна конкуренція серед учасників; відкритість та прозорість на всіх стадіях державних закупівель; недискримінація учасників; об’єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання проявам корупції тощо?


 


Чи виконала СБ України, як замовник послуг, свої зобов‘язання забезпечити прозорість здійснення державних закупівель, щоб уникнути проявам корупції та формування ефективного конкурентного середовища у сфері закупівель?


 


Як співвідносяться вимоги наказу Голови СБ України «Про основні напрямки бюджетної політики СБУ у 2006 році» стосовно вибору уповноваженого банку із вимогами розпорядження № 246? Наразі ніякої інформації про відміну раніше встановленої норми наказу в розпорядженні не має.


 


Посилання в розпорядженні Голови СБ України за № 246 на «Ощадбанк» як державний банк з «метою державного гарантування проведення виплат заробітної плати» не дає ніяких додаткових гарантій, оскільки всі договори між СБ України та будь-якою іншою установою банку укладаються на підставі загально діючих нормативних актів України, а норми закону України «Про фонд гарантування вкладів фізичних осіб» та постанови КМУ від №1301 2002 року поширюються на всі банківські установи та визначають єдині вимоги та методи захисту вкладів для всіх банків.


 


Щодо необхідності дотримання вимог Закону України «Про державну таємницю» та зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затверджену наказом СБ України від 12.08.05 №440, то механізм виплати зарплати за допомогою платіжних карток не передбачає будь-які обмеження по таємності інформації, визначених згаданими нормативними документами.


 


Також, як пояснити окремому співробітнику СБ України, чому він повинен змінювати більш вигідні умови обслуговування, які пропонуються іншими банками на ті «здирницькі», що йому нав’язує «Ощадбанк»?


 


Щодо вартості та переліку послуг, запропонованих «Ощадбанком» та прийнятих СБ України (відповідна угода підписана), слід відмітити, що вони є максимально дорогими для СБ України та мінімально цікавими особисто для співробітників.


 


Наведемо приклади …


Вартість послуг «Ощадбанку» за перерахування коштів на карткові рахунки співробітників – 0,15% від загальної суми. Враховуючи, що, відповідно до Державного бюджету України на 2006 рік фонд оплати праці складає 889 млн. грн., можливі виплати «Ощадбанку» за обслуговування картрахунків співробітників СБ України з бюджету СБ України складатимуть до 1 мільйона 334 тисяч грн. Як в такому разі класифікувати ігнорування паном Дрижчаним пропозицій провідних українських банків, які пропонували значно менший відсоток обслуговування, а деякі взагалі ставку — 0%, що привело б до економії коштів виділених СБ України, та можливості за рахунок цього погасити існуючі заборгованості (наприклад по компенсації за речове майно, страхових виплат тощо?) або наприклад додатково преміювати молодих співробітників та оперативний склад СБУ?


 


Далі — особисті втрати співробітників…


 


За статистикою банків, середньомісячна сума коштів, яку співробітники залишають на своїх рахунках, досягає 25% заробітної плати (грошового забезпечення). Таким чином, середньомісячна сума коштів, що залишається на рахунках співробітників може становити (889 млн.грн. / 12 місяців= 74 млн.грн.* 25% =) 18,5 млн.грн.


 


Річна відсоткова ставка, яка нараховується за пропозицією «Ощадбанку» на залишок по особистому картрахунку співробітнику – лише 4%.


 


Якщо взяти до уваги пропозиції провідних банків, які надходили значно раніше та надходять зараз до СБ України, в яких річна відсоткова ставка на залишок по картковому рахунку дорівнює 7%, то можливо зробити висновок, що співробітників свідомо обмежують в можливості додатково отримувати прибуток у розмірі ще 3%, що може становити близько 555 тисяч грн. на місяць (555 тис.грн. *12місяців=6 млн. 660 тис.грн.  на рік).


 


Заслуговує на увагу вартість послуг по отриманню коштів через банкомати інших банків. За умовами, прийнятими від «Ощадбанку» ця послуга коштує 1,5% +5 грн. В пропозиціях інших банків вартість становить 1,5%+3грн. На різниці вартості послуги у 2 грн., які додатково повинні будуть сплачувати співробітники зі своєї зарплати, враховуючи нерозвинуту мережу банкоматів «Ощадбанку», що примусить більшість співробітників користуватися банкоматами інших банків, надасть змогу додатково віддати ВАТ «Ощадбанк» щомісячно ще 80000 грн. (40000 співробітників * 1 раз * 2 грн.), що становить 960 тис. грн. на рік.


 


Отже ми дуже легко підрахували, скільки може переплачувати СБ України бюджетних коштів – 1 млн. 334 тис. грн., та недоотримувати співробітники СБ України – 6 млн. 660 тис. грн. та 960 тис. грн.


  Разом це може складати близько 9 млн. грн. щорічно!!!


 


Уявляєте,  без зайвих витрат, завдяки заздалегідь обміркованим діям посадових осіб  СБУ заробіток ВАТ «Ощадбанк» та  «відкат» тим хто готував та приймав відповідне рішення  може сягати  9 млн. грн.!!!


 


Безапеляційний вибір «Ощадбанку» як банка-партнера в обслуговуванні платіжних карток співробітників СБ України, без проведення відповідних процедур та упереджене ставлення до пропозицій інших українських банків, що надходили значно раніше та є більш прийнятними, може свідчити про відсутність у керівництва СБУ достатніх знань чинного законодавства України. Або…можливо, небажання уникати проявам корупції та формування ефективного конкурентного середовища у сфері державних закупівель.


 


Слід додати, що перехід до «Ощадбанку» здійснюється насильницькими заходами, серед яких можливо назвати останній лист одного з заступників Голови СБУ де мова йде про необхідність ефективного використання бюджетних коштів, але одночасно одним з 6 пунктів є такий що вимагає прискорити виконання заходів по організації виплати заробітної плати та грошового забезпечся за допомогою платіжних карт «Ощадбанку» (вартість „Таких” послуг порахована вище) .

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ