Человек не терпит насилия!

Як СБУ зупинило завод вермішелі «Роллтон». Або за що зняли Артема Шила

Історія про в’єтнамців в Україні, яких СБУ нікчемно звинуватило в державній зраді, паралізувало роботу їхнього заводу, а через півроку закрило справу «за відсутністю складу злочину». Чи не через цей рекет днями в СБУ вирішили зняти з публічної посади і відправити на менш публічну ділянку Артема Шила, праву руку Олега Татарова в економічному крилі СБУ?

Бізнесмени не люблять розповідати журналістам про свої проблеми з СБУ. Тому вони рідко потрапляють в медіа. Однак, деколи це можна зробити і без самих підприємців. Одну з таких диких історій ми знайшли в Реєстрі судових рішень. Опишемо її тезово і без емоцій, а додаткові деталі для любителів зафіксуємо в додатках. Отож

29 червня 2022-го  слідче управління ГУ СБУ у Києві та Київській області відкрило провадження  №22022101110000218 проти ТОВ «Маревен Фуд Європа» (ТМ Rollton). Завод – в Білій Церкві. Власник – громадянин В’єтнаму Май Ван Мінь. Підстава: ч.4 ст. 110-2 КК України (Фінансування повалення конституційного ладу або зміна меж територій України).

27 липня – обшуки в київському офісі і на території заводу

2 серпня – арешт на виробничі потужності із забороною розпоряджатись та відчужувати. Про цей арешт підприємці дізнались випадково, лише 17 вересня

22 серпня перша спроба передати завод в АРМА. Слідчий суддя відмовляє.

15 вересня Завод передають в АРМА. Передав Київський апеляційний суд, куди прокурор оскаржив непоступливість слідчих суддів. Власники заявили про зупинку виробництва в Білій Церкві.

22 вересня Київський апеляційний суд відхилив клопотання адвокатів і не зняв арешт

25 жовтня Той самий суд знову не зняв арешт

3 листопада арешт корпоративних прав самого підприємства

10 листопада  арешт рахунків

17 листопада Суд відмовляє в знятті арешту

20 грудня Суд відмовляє в знятті арешту

29 грудня постановою старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБ у м. Києві та Київській області кримінальне провадження закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку з відсутністю складу злочину.

Усе. Кінець історії. А тепер додатки.

Зняття арештів

 Не зважаючи на закриття справи, прокурор не зняв арешт, і підприємцям довелось подавати в суд. Лише 2 лютого звільнили від арешту рахунки, а 3 лютого – майно.

Могло би це статись і швидше, якби в Україні виконували норми КПК: «Прокурор одночасно з винесенням постанови про закриття кримінального провадження скасовує арешт майна»

Зміна власника

 Після зупинки заводу власники продали права на підприємство. Замість «Маревен Фуд Європа» (Кіпр) власником стала також кіпріотська Джелмонд ЛТД (Jelmond LTD). Офіційний бенефіціаром вказано ще одного в’єтнамця  – Тран Туан Мінь.

Що інкримінували в’єтнамцям?

  1. Кіпріотська фірма-власник мала своє відділення також у Росії.
  2. Права на марку Rollton були на російському відділенні, і українське підприємство платило за використання. Однак останній раз ця проплата відбулась ще до війни – у 2021 році.
  3. «З 2019 по даний час укладаються договори на постачання виробленої в Україні продукції до РФ та забезпечення її реалізації на території країни-агресора». Тобто не сама торгівля, а укладення договорів.

У принципі – все. Згодом виявилось, що всі звинувачення – фальшиві.

Хоча базуючись на цих «фактах» слідство робило гучні висновки. Одна із цитат прокурора для суду:

«корпоративні права…використовуються на користь РФ для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, зокрема, шляхом проведення комплексу зовнішньополітичних і економічних дій, що спрямовані на захист національних (державних) комерційних інтересів Російської Федерації, а також мають на меті поширення її політичного та економічного впливу, при цьому сприяють збройній агресії Російської Федерації проти України, оскільки отримані від комерційної діяльності цієї корпорації прибутки, РФ використовує для фінансування своїх Збройних сил, закупівлю запасних частин та деталей до військової техніки, фінансування діяльності на території України диверсійно-розвідувальних груп, терористичних організацій т.зв. «ДНР», «ЛНР», фінансування політичних партій, зокрема, у країнах Європи, які проводять антиукраїнську політику».

Хто слідчий і прокурор?

На щастя в одному з рішень прізвища були не затерті. Відтак можемо поділитись.

Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України Кравченко С.П

Прокурор Київської обласної прокуратури Ковальчук А.А.

Фінал

Після піврічної зупинки заводу 23 лютого 2023 року ТОВ «Маревен Фуд Європа» змінило назву на ТОВ “Євро Фуд Сервіс”. Жоден представник влади не постраждав.

 

Олекса Шалайський, «Наші гроші»

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

У западных институтов и посольств просят защиты от рейдерских действий «сбушников» Артема Шило и Алексея Ефимова

У западных институтов и посольств просят защиты от рейдерских действий...

Прошло уже более двух месяцев с 23 января, как Совет национальной безопасности и обороны (СНБО) утвердил пять шагов, призванных унять…

Артём Шило на службе у 1XBET

«Вчера ночью Указом санкционировали брокера Exante, который является основным держателем облигаций по которым Альфабанк должен несчастным инвесторам $400 млн (см.ссылку…
Спецагент Шило: майно на $4 млн, скандал з 1хBet і зв'язок з Татаровим

Спецагент Шило: майно на $4 млн, скандал з 1хBet і...

Артем Шило нещодавно очолив Головне управління контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму. СБУ-шник вже встиг засвітитися в…
НОВОСТИ