Человек не терпит насилия!

Як столітній будинок у центрі Києва став кухнею для готелю Кличків

685492На одній з найближчих сесій Київради мер столиці Віталій Кличко може дозволити своєму брату – Володимиру забрати землю під столітнім будинком, який використовують для кухні їх готелю «11 Mirrors».

На сайті Київради у липні 2023 року зареєстрували проєкт рішення щодо оформлення землевідводу на 0,11 га по вулиці Богдана Хмельницького, 34-Б. На цій ділянці знаходиться будівля, яка належить фірмі Кличка-молодшого «ВІТ-ПЛЮС».

Землю хочуть взяти в оренду для будівництва та обслуговування адміністративних чи офісних будівель. Наразі цей проєкт рішення Київради проходить узгодження у профільних комісіях.
65d60e4ae2c5d6.01410263 65d60e5c4f9664.80364771

Кличко-молодший вказаний власником компанії.

До цього, у червні 2017 року «ВІТ-ПЛЮС» Кличка-молодшого отримало в оренду на 20 років ділянку під готелем «11 Mirrors» на вул. Богдана Хмельницького, 34-а. Віталій Кличко, який зазвичай кудись зникає після початку сесії, за це рішення не голосував.

Як Клички збудували готель поруч зі своєю квартирою

Як писав сайт «Слідство Інфо», на початку 2000-х брати Клички отримали у користування майже 3 сотки землі на вулиці Богдана Хмельницького у Києві. Це сталося після того, як вони купили квартиру на цій же вулиці, якраз навпроти посольства Німеччини.

65d60ec5240908.21204460

Поруч з квартирою збудували готель до футбольного чемпіонату.
Ділянка, яку купили Клички, була тоді вільна від забудови й в рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу боксери вирішили збудувати там готель. Ці плани відображені у постанові Кабміну часів Азарова.

Готель перегородив стару будівлю «Будинку автора».
Поруч з готелем «11 Mirrors», який збудували досить швидко, на вулиці Богдана Хмельницького, 34-Б знаходився «Будинок автора». Такою була народна назва приміщення для Українського агентства з авторських та суміжних прав.

Готель повністю перегородив «Будинок автора». Відомо, що цю споруду збудували у 1895 році, але вона не отримала статусу пам’ятки. Разом зі стартом будівництва готелю почалися спроби виселити звідти держустанову. І на початку 2012 року агентство таки переїхало на нову адресу.

Як «Будинок автора» став власністю фірми Кличка

У 2005 році приватна компанія «Капітал» перемогла в інвестиційному конкурсі та за угодою з Київрадою мала збудувати на місці «Будинку автора» 10-поверховий офісний центр з підземним паркінгом.

Однак плани столичної влади з часом змінилися. Наприкінці 2013 року Київрада уклала угоду про оренду «Будинку автора» з фірмою «Альтернатива», яка теж мала відношення до оточення братів Кличків. Одним із директорів цієї фірми був наближений до родини мера столиці Сергій Боярчуков, про якого широко стало відомо після знесення 200-річної будівлі на Ярославській, 13Б.

Споруду «Альтернатива» отримала за умови, що там з’явиться бібліотека чи музей. Однак виконання цих умов – особливо коли мером Києва став Віталій Кличко не сильно перевіряли. Це зробила Генпрокуратура. Вони встановили, що замість бібліотеки чи музею зі споруди зробили кухню готелю «11 Mirrors».

Дві компанії — «Капітал» та «Альтернатива» — почали судову тяганину. Фірма, яку пов’язують з родиною Кличків заявляла, що інвестиційний договір з «Капіталом» потрібно розірвати, тому що це заважає їй користуватися будівлею. Судові рішення були якгра у пінг-понг, та, очікувано, що законний інвестор програв. Це трапилося у квітні 2018 року.

65d60f950eea50.99784202

Компанії, які пов’язують з родиною Кличків, змагалися між собою.
Наступного року «Будинок автора» продали на аукціоні за 44,5 млн грн компанії «Віт-Плюс», яка наразі просить Київраду про землевідвід. Ніколи не здогадаєтеся, хто був суперником цієї компанії! Вже відома фірма «Альтернатива». Судячи з аукціону, це було не змагання цін, а «гра у піддавки».

65d60ff65fc082.87990505

Вартість «Будинку автора» можна знайти в документах для аукціону
44,5 млн грн – це невисока ціна споруди у центрі Києва. Підлеглі Кличка з КП «Київжитлоспецексплуатація» вирахували її первісну вартість – майже 164 млн грн.

«Аукціон проводився між арештами будівлі — саме тоді долею столітнього будинку зацікавилися слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР). Суд наклав на неї арешт, заблокувавши приватизацію. Мерія та компанія «Альтернатива» завзято домагалися скасування цього арешту. Зрештою у них вийшло — Печерський райсуд столиці скасував арешт», — йдеться у матеріалі «Слідства Інфо». Цікаво, що заяву про злочин подала директора фірми «Капітал», яка виграла інвестиційний конкурс.

Вийшло так, що ДБР не змогло довести справу з «Будинком автора» до кінця. У січні 2021 року суддя Печерського райсуду Сергій Вовк відмовився продовжити слідчим строки досудового розслідування. Через це бюро закрило провадження.

Історію про те, як особняк став власністю родини мера Києва розповіли журналісти одного з провідних телеканалів України. Суд, до якого звернулися Віталій та Володимир Клички, визнав цю історію неправдивою.

65d6104f0d3044.44523701

За історію про «Будинок автора» на телеканал подали до суду.
Рішення намагалися оскаржити, проте з судового реєстру не відомо, цим закінчилася ця суперечка

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

 Внезапное прозрение: Кличко решился убрать Брагинского

 Внезапное прозрение: Кличко решился убрать Брагинского

Почти 10 лет, считай с момента первого избрания Виталия Владимировича мэром, Виктор Брагинский рулил «Киевским метрополитеном». И все эти годы…

Кличко продал землю БСМП

Владимир Бондаренко:»Кличко просто феномен) разрешил отрезать кусок земли от больницы скорой помощи на нужды страждущих инвесторов с рынка «Юность» вчера…

Віталій Кличко знищує залишки фортеці часів Київської Русі в Китаєво

Це при тому, що путін почав війну, в тому числі, щоб присвоїти собі нашу історію часів Київської Русі. йому це…
НОВОСТИ