Человек не терпит насилия!

Чому говорять про повернення схем Януковича в «Нафтогаз», а американці не дають грошей

3j0a4033 id64823 1300x867 1 1300x820

Рік тому Кабмін провів першу серйозну ротацію під час війни та перевів Олексія Чернишова з посади міністра Мінрегіоні на ще привабливішу – керівника «Нафтогазу». Вже за пару місяців пішли чутки про те, що в «Нафтогазі» створено бекофіс, а через рік учасники газового ринку розповідають, що в компанію повернулись схеми доби Януковича. Чи дійсно все так погано і що викликає нарікання в «Нафтогазі», намагався розібратись Бізнес.Цензор.

Фінансова звітність «Нафтогазу» за 2022 не публікувалась довго, хоча і була готова у квітні 2023. Вийшла вона лише після візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтону. Не виключено, щоб не давати США зайвий аргумент для нарікань щодо керівництва «Нафтогазу».

Як відомо, з моменту одіозного «вимкнення» Наглядової ради «Нафтогазу» у квітні 2021 року США мають претензії до особливостей управління «Нафтогазом», відсутності конкурсу на керівника та 7-го члена наглядової ради. Цього члена ради має обрати держава.

Але не тільки візит до США і небажання отримати ще один привід для холодного душу були причиною затяжного неоприлюднення звіту. Якщо трохи звернути увагу на деталі, то, наприклад, стає видно, що шалені збитки державної компанії намагаються приховати за штучним збільшенням оцінки вартості основних засобів компанії.

«Група застосовує модель переоцінки для подальшої оцінки основних засобів, які використовуються у профільній діяльності Групи. Станом на 31 грудня 2022 року балансова вартість цих активів складала 337 000 мільйонів гривень, що становить 93% від загальної вартості основних засобів Групи. За результатами такої оцінки, Група визнала дооцінку в сумі 80 982 мільйони гривень у складі інших сукупних доходів (2021 рік – 84 593 мільйони гривень) і сторнування знецінення в сумі 692 мільйони гривень у складі поточних витрат періоду (2021 рік – 2 048 мільйонів гривень нарахування знецінення)», – йдеться у висновках PWC до звіту «Нафтогазу».

Чи можна уявити, що в країні, де другий рік іде така повномасштабна війна, хтось може вирішити, що його активи тут подорожчали.

Операційний збиток компанії за 2022 рік становить 79 мільярдів гривень, тоді як за попередній 2021 він був лише – 12 мільярдів. Тобто компанія втратила 2 мільярди доларів США. Для порівняння: це майже стільки, скільки в 2022 році Україна взяла в борг в МВФ (2,7 мільярди доларів США) та більше, ніж Німеччина надала нам грантової військової допомоги (1,2 мільярди доларів США).

У НАК «Нафтогаз» так прокоментували затримку звітності та перекриття провалу у роботі переоцінкою активів.

«Консолідована фінансова звітність за 2022 рік була опублікована одразу після перевірки її даних незалежним аудитором і в терміни встановлені законодавством та зовнішніми кредитними договорами. Переоцінка основних засобів була виконана із залученням незалежного сертифікованого оцінювача, на виконання вимог Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку. Здебільшого, приріст вартості основних засобів зумовлений дооцінкою нафтогазовидобувних активів. Прямий вплив на фінансовий результат розкрито в консолідованому звіті про прибутки або збитки за 2022 рік», — кажуть в компанії.

Щодо збитків, які фактично становлять за 2022 рік 79 мільярдів гривень, тоді як за попередній 2021 він був лише – 12 мільярдів, в компанії радять не порівнювати «довоєнний» 2021 рік і 2022.

«Потрібно брати до уваги ситуацію повномасштабної війни. Фактори, які вплинули на фінрезультат: В умовах війни на групу було покладені державою спеціальні обов’язки (ПСО) з постачання газу домогосподарствам і виробникам енергії за пільговою ціною. Загальна кількість домогосподарств – 12.3 млн. Попри пільгові ціни багато споживачів – домогосподарств і виробників енергії – не сплачували за поставлений газ. Цьому є об’єктивні пояснення – воєнні дії, міграція населення, складний економічний стан. Але в кінцевому підсумку криза неплатежів лягає на головного постачальника енергоресурсу, «Нафтогаз». За результатами І півріччя 2023 року Групі вдалося суттєво покращити показники чистого консолідованого прибутку, який становить 6.6 млрд грн. Тоді як за аналогічний період 2022 року цей показник становив 57,2 млрд грн збитків», — йдеться у відповіді на запит Цензор.НЕТ.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 02

Втім попри оптимістичні заспокоєння від «Нафтогазу» сам звіт викликає багато питань. А окремі сторінки свідчать явно не на користь компанії. Наприклад, як були втрачені кошти можна подивитись на 21 сторінці звіту.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 03

Зокрема, тільки в сегменті продажу природного газу «Нафтогаз» втратив понад 75 мільярдів гривень. А найбільш прибутковим чомусь виявився сегмент роботи з росіянами – транзит газу дозволив отримати 4,2 мільярди прибутку.

Як компанія «знайшла вихід»:

  1. Критично знизили запаси газу в сховищах:

«Станом на дату затвердження консолідованої̈ фінансової̈ звітності, запаси газу, накопичені Групою в підземних сховищах газу, становлять приблизно 5,9 мільярдів кубічних метрів», – сказано в звітності.

Тобто, в грудні 2022 року компанія мала менше 6 мільярдів кубів запасів газу. Для порівняння: у вересні 2021 р. запаси були біля 19 мільярдів кубів, і навіть в листопаді цього року Чернишов заявив про накопичення 15 млрд кубів.

  1. Взяли кредити:

Протягом 2022 року Група очікувала отримати 90 мільярдів гривень внаслідок реалізації положень Антикризового закону. Але його не ухвалили.

Тому протягом 2022 року Групою:

  • залучено додаткове внутрішнє фінансування в розмірі 13,4 мільярдів гривень;
  • огоджено кредит Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) під гарантію держави та країн G7 на суму до 300 мільйонів євро та розпочато його вибірку;
  • погоджено отримання грантового фінансування від Спеціального фонду реагування на кризові ситуації ЄБРР на суму до 189 мільйонів євро, під гарантії Уряду Норвегії.
  1. Вийняли гроші з іншої державної компанії

«АТ «Укртрансгаз» уклав угоду з ОГТСУ про відшкодування недоотриманого необхідного доходу від транспортування газу, зобов’язавши останнього компенсувати недоотриманий дохід від транспортування газу за регуляторний період 2020-2024 років у сумі 47 943 мільйона гривень дебіторської заборгованості, з яких 27 000 мільйонів гривень отримано 4 жовтня 2021 року, а решта дебіторської заборгованості підлягає сплаті щомісячно у сумі, що становить 50% надходжень ОГТСУ від транзиту газу, починаючи з грудня 2021 року. Відповідно до цієї угоди, АТ «Укртрансгаз» зберігає за собою права на відшкодування коригування недоотриманого доходу від транспортування газу, який раніше був включений до початкової справедливої вартості дебіторської заборгованості за договором купівлі-продажу, якщо така компенсація затверджена для ОГТСУ на регуляторні періоди 2025–2034 років», – йдеться у звітності НАК.

А тепер для порівняння ще два речення зі звіту. За 2022 рік Група отримала одинадцять щомісячних платежів у загальній сумі 14,4 мільярдів гривень. Тоді як у попередньому 2021 році – чотири щомісячні платежі у загальній сумі 3,7 мільярдів гривень.

  1. Взяли гроші уряду

У 2022 «Нафтогаз» отримав від Кабміну державне фінансування на суму 12,7 мільярдів гривень через спеціальну програму, яку здійснено за рахунок домовленості з урядом Канади. Попри це «Нафтогаз» все ж звинуватив Кабмін у дефолті через заборону погашати єврооблігації.

При цьому всьому в компанії відбулось зростання сумнівних боргів на 39,9 млрд грн. Зокрема, через свідому передачу газу газзбутам Фірташа в першому кварталі 2022. За газ компанії Фірташа не розрахувалися і в результаті заборгованість перед «Нафтогаз» за газ зросла на 37 мільярдів, а дебіторська заборгованість за послуги балансування, що утворилась ще 2021 і становить 35 млрд, так і не була погашена.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 04

Все це сталось на фоні того, що «Нафтогаз» постійно накачується новими активами і отримує за рахунок держави нові напрямки бізнесу.

«Тільки за останні роки він забрав собі постачання газу населенню, облгази, державні ТЕЦ та підприємства ТКЕ, почав будувати СЕС та біоТЕЦ», – зазначає колишній керівник ОГТСУ Сергій Макогон.

У травні 2022 року Кабінет Міністрів своїм розпорядженням передав «Нафтогазу» 100% корпоративних прав та активів ТОВ «ГЛУСКО УКРАЇНА», ТОВ «ГЛУСКО РІТЕЙЛ» та інших пов’язаних осіб (Група «Глуско»).

Йдеться про 229 об’єктів, у тому числі більш ніж 120 АЗС. У вересні 2023 року уряд передав ці АЗС в управління «Укрнафті».

У липні 2022 року «Нафтогаз» уклав угоду з Агентством із розшуку та менеджменту активів (АРМА) про управління 26 підприємствами терміном на 5 років. Усі підприємства є операторами регіональних газорозподільних мереж.

«З «Нафтогазу» кілька разів планували зробити національного чемпіона, але постійно виходить «чорна діра», у яку потрібно вливати кошти з держбюджету», – це цитата з тієї ж колонки Макогона, де він висловлює думку, як ефективно розділити «Нафтогаз».

Оскільки управління «Укрнафтою», «Укртранснафтою» та «Укртатнафтою» вже перейшло до Міноборони, а в майбутньому має бути передане до Суверенного фонду, а всі непрофільні бізнеси – державні ТЕЦ, нові «зелені» ТЕЦ і ТЕС – мають бути приватизовані або передані іншим державним компаніям в управління, то залишається найважливіший крок – відділення від «Нафтогазу» «Укргазвидобування». Але цю золоту жилу ніхто, звісно, так просто не віддасть.

Але принаймні тоді в компанії могли б зробити там хоча б ефективне управління. Але натомість туди призначають або сумнівних кадрів, або незрозумілих і невідомих нікому тимчасових виконувачів обов’язків.

«Укргазвидобування» періодично видає якісь позитивні новини про себе. Остання – напередодні зими Україна запустила дві потужні газові свердловини. Разом вони дають майже 500 тисяч кубометрів газу на добу. Одна зі свердловин – розвідувальна, розміщена на нещодавно відкритому родовищі. Інша – експлуатаційна, на родовищі, якому понад 50 років.

Інша новина – про те, що компанія пробурила найглибшу свердловину на 6 600 метрів.

Але за даними консалтингової компанії ExPro, у 2022 році видобування газу в Україні через війну показало найнижче значення за останні 20 років.

Насправді, суттєве збільшення обсягів може дати або повернення чорноморського шельфу, або горизонтальне буріння. Це десь 5-6 свердловин, що в перспективі могло б дати економіці України до 50 мільярдів доларів. І робити це мають світові гіганти на кшталт Halliburton і Baker Hughes.

«На цей проєкт мав би дати гроші у форматі гранту уряд США – 250 мільйонів доларів. Але цього не буде, поки не будуть зроблені зміни в корпоративному управлінні. А змін в управлінні «Нафтогазу» не буде, бо Шмигаль в Вашингтоні сказав, що ніхто не буде проводити під час війни конкурсного відбору Голови правління, членів правління та керівників бізнесів НАК і міняти Чернишова», – каже співрозмовник на газовому ринку.

Але відсутність конкурсу на посаду голови НАК – насправді лише вершина айсбергу. Всі основні підприємства очолюють т.в.о. Це звична схема для української влади, бо тоді керівник стає значно лояльнішим. В результаті в «Укргазвидобування» працює т.в.о. керівника з травня 2022, в «Укртрансгазі» – з 6 січня 2023, в Газопостачальній компанії «Нафтогаз» – з серпня 2021.

Так, з травня 2022 по сьогоднішній день керівника УГВ не звільнено, а тільки відсторонено. При цьому до січня 2023 року т.в.о. був Олександр Романюк, а потім його змінив новий т.в.о. Олег Толмачов.

Є обʼєктивні сумніви стосовно управлінських компетенцій Толмачова. Компанія Eclipse Resources в, якій він займав керівні посади з 2013 по 2020 роки фактично збанкрутувала.

Після ліквідації Eclipse Resources Толмачов більше року ніде не працював аж до працевлаштування в «УГВ».

Також донедавна у приймальні Толмачева працювала помічниця Дар’я Таранова. Чим саме Таранова допомагала невідомо, але звільняли її лише після втручання СБУ з приводу її російського громадянства.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 05
Російський паспорт Таранової

Хоча в компанії це заперечують.

«За інформацією отриманою у відділі кадрів УГВ Дар’я Таранова працювала в компанії з 2019 року, маючи всі дозвільні документи для офіційного працевлаштування, до червня поточного року. Припинення трудових відносин з пані Тарановою не було пов’язано з будь-якими зовнішніми факторами», — йдеться у відповіді «Нафтогазу» за запит Цензор.НЕТ.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 06
Посвідка на постійне проживання в Україні

Інший «фахівець», громадянин Азербайджанської Республіки Акшін Мехдієв став Директором з буріння та внутрішньо-свердловинних операцій УГВ. Це ключовий підрозділ компанії, від якого залежить видобуток газу.

Мехдієв не має профільної вищої освіти. Він подав неправдиві дані в своєму резюме. Навмисно приховав відомості про досвід роботи з ТОВ «Шлюмберже Сервісез Україна» (яка була визнана НАЗК міжнародним спонсором війни) на свердловині №888 Шебелинського газоконденсатного родовища та досвід роботи в рф протягом 2006- 2009 років.

Мехдієв був прийнятий на роботу в УГВ не зважаючи на те, що ще в 2022 році була порушена кримінальна справа No 6202200000000638 (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України) за фактом завищення вартості послуг інженерного супроводу (за які відповідав саме Акшін Мехдієв) на загальну суму більше 154 мільйонів гривень.

Він також залишився власником нафтогазового бізнесу, що в принципі є прямим конфліктом інтересів. Зокрема, є Директором УЕЛПАС ЛІМІТЕД (WELLPATH LIMITED) в Британії і на сайті цієї компанії зазначаються проекти в Україні.

Спілка буровиків України вже звернулася з цього приводу з відкритим листом до НАК «Нафтогаз України».

Але в компанії заперечують проблеми і з цим кадром.

«Акшін Мехдієв прийнятий на роботу за рішенням керівництва УГВ як кандидат, який за освітою, досвідом та компетенціями відповідає кваліфікаційним критеріям, визначеними посадовою інструкцією. Під час призначення була проведена внутрішня перевірка сектором кадрової безпеки Департаменту безпеки, захисту та охорони УГВ, за результатами якої не було встановлено процесуального статусу Акшіна Мехдієва, як підозрюваного у будь-якому кримінальному провадженні», — сказано у відповіді «Нафтогаз».

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 07

Джерела видання запевняють, що нещодавно більшість керівників середньої ланки УГВ перевели на трудові договори на три місяці. В НАК «Нафтогаз» цей факт заперечили. Але є люди, з контрактами яких це реально сталось.

«Такої практики ніколи не було. Це створює атмосферу повної невизначеності в колективі, адже хто вам працюватиме нормально з перспективою вилетіти через три місяці. Хіба що слухняно виконувати накази, щоб вижити», — зазначає один зі співрозмовників видання.

«Це, в свою чергу, призводить до повернення схем із «смотрящіми» часів Януковича, які фактично приймають основні управлінські рішення не на базі галузевої̈ експертизи та інтересів компанії̈, а керуючись приватними меркантильними інтересами», – додає він.

На ринку говорять про те, що в приймальні Чернишова є людина на ім’я Олександр Сергєєв, його називають помічником Чернишоваз і з ним можна домовитися майже про будь-яке питання.

«Наприклад, можна домовитися про виплату УГВ суми заборгованості перед приватними кредиторами за 30-50% від такої суми, які треба повернути кешем за вирішення питання», — каже співрозмовник видання.

Його 25-річна донька була заступницею міністра соцполітики.

Чому говорять про повернення схем Януковича в Нафтогаз, а американці не дають грошей 08
Донька Сергєєва

Звісно, допоки Сергєєва хтось не зніме на приховану камеру для НАБУ, це все виглядатиме лише як наклеп опонентів. Який НАК браво відкидає: «Дана інформація не відповідає дійсності. Наші принципи роботи – відповідати цінностям бізнес-етики, а саме – чесності, надійності та прозорості. Всі платежі УГВ перед контрагентами здійснюються своєчасно, відповідно до умов чинних контрактів. Водночас, у разі наявності у вас іншої інформації, пропонуємо звернутися до уповноважених органів у встановленому порядку з цими фактами».

Але вочевидь, що диму без вогню не буває. І якщо про бекофіс говорять вже рік, а кількість невдоволених росте, то рано чи пізно все це вилізе боком для влади.

 Тетяна Ніколаєнко Джерело: https://biz.censor.net/r3458016

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 3 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

  1. Хе-хе, Чернишов жулік ще той, він має давно в СІЗО сидіти, а не в кріслі очільника «Нафтогазу». Але його оберігають та на хлібні посади призначають. Саме своєю вороватою жилкою та вмінням втілювати корупційні схеми часів Януковича він є цінним кадром для зеленої влади, яка під час війни займається власним збагаченням та мародерством. Такі «менеджери» як Чернишов спеціалізуються саме на решалові, розкраданнях і відкатах, тобто вміють обертати державне в приватне та ділитися з тими, хто їх призначив та забезпечує кришу. Той, хто лобіював і той, хто призначив Чернишова на посаду, отримують від його діяльності щомісячний дохід у вигляді зеленого кешу за весь час перебування його на посаді, а створений Чернишовим бек-офіс це як раз безпосередній інструмент заробляння злочинних доходів. Тому таких, як злодюга Чернишов, не саджають.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

​​Як Нафтогаз Чернишова намалював прибуток, продавши чужий газ під виглядом...

Нафтогаз 27 жовтня опублікував реліз, в якому повідомив, що за перше півріччя 2023 року спрацював з прибутком у 6,6 млрд…

Кличко подложил свинью Чернышову через Поворозника

Алексей Чернышов уже не тормозит свое назначение на Киев. Источники в Министерстве регионального развития, говорят, что он завершает дела. Замглавы…
Как министр Алексей Чернышов осваивает теневые потоки Минрегиона

Как министр Алексей Чернышов осваивает теневые потоки Минрегиона

Потенциальный премьер-министр Чернышов на самом деле ничуть не лучше другого «мечтающего» — Любченко. Просто схемы воровства из бюджета более хитрые.…
НОВОСТИ