Человек не терпит насилия!

У погоні за човном: як «гаманець» Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід

Як топчиновник СБУ виявився звичайним контрабандистом, якого згубила жадібність, і скільки він заробляв на оборудках.

Минулого тижня сталась одна непересічна подія. Вищий суд міста Ниш засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей. Про це повідомили журналісти Балканської служби Радіо Свобода.

Суд першої інстанції виніс вирок 29 вересня. За словами адвоката Наумова Мілана Петровича, сторона захисту буде оскаржувати це рішення.

У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 01

Для тих, хто вже забув, нагадаємо, хто такий Андрій Наумов і чому його історія має цікавити українців.

Перш ніж піти працювати на високі посади в СБУ, він 12 років працював у Генпрокуратурі та 2 – у Держагентстві з управління зоною відчуження. ДБР вже кілька років розслідує цю роботу, але якось безрезультатно.

У жовтні 2020 року, в розпал ковіду, Наумов гучно засвітився в розслідуванні журналістки «Схем» Валерії Єгошиної. І геть не тому, що 14 жовтня президент Зеленський присвоїв йому військове звання бригадного генерала.

Ні. Предметом дослідження журналістки стали статки тодішнього заступника Баканова. Попри те, що декларації керівництва СБУ були засекречені, Єгошиній вдалось знайти, що на матір високопосадовця СБУ записаний будинок у Київській області. А також – квартира в новобудові у середмісті Києва. І саме цей об’єкт найбільше зацікавив журналістів.

Йшлося про 100 кв. м житла в ЖК Alter Ego. Це 24-поверховий комплекс бізнес-класу на Печерську, із підземним паркінгом та охороною.

Журналісти тоді кілька днів пильнували біля комплексу і побачили, як туди заїжджає Mercedes, а потім зранку їде на вулицю Володимирську. Не важко здогадатись, яка будівля там розташована. А в один з днів журналістам навіть вдалось зафіксувати, як Наумов виходив з авто.

Від власних джерел у Мін’юсті «Схеми» отримали копію договору про передачу Ірині Наумовій майнових прав на це житло влітку 2019 року. Трикімнатна квартира обійшлася їй в 1 мільйон 191 тисячу 300 гривень. Але крім того, що мама Наумова навряд чи могла б дозволити собі таке майно, виявилось, що вартість квартири суттєво занижена – десь у 4 рази.

У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 02

Квартиру мама Наумова тоді купила у Костянтина Ученика, який, крім бізнесу з родиною Наумових, мав ще один цікавий спосіб заробляння грошей – його компанія здавала в оренду приміщення, розташовані на території оборонного заводу «Маяк», … тому ж заводові «Маяк».

Офтоп – член наглядової ради від Укроборонпрому Володимир Пікузо зараз очолює Агенцію оборонних закупівель. За те, що він не бачив, як розбазарюється майно «Маяка» чоловік отримав 300 тисяч премії, а в силу такого відповідального ставлення до майна Міноборони у наших ЗСУ навіть немає нормального складу, щоб скласти ті самі куртки Резнікова. Але це офтоп.

Головред Цензор.НЕТ Юрій Бутусов називав Наумова «гаманцем» Баканова, людиною, яка керувала контрабандними схемами, закривала і відкривала замовні кримінальні справи, «віджимала» бізнес.

Наумов виїхав з України 23 лютого 2022 року, за кілька годин до початку російської агресії.

31 березня 2022 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що позбавив його звання бригадного генерала.

А в червні Наумова затримали в Сербії за підозрою у відмиванні грошей, з 600 тисячами доларів. Разом з ним у машині був контрабандист Олександр Акст. Раніше його неодноразово викривали в організації «сірих» схем в Україні.

Цікаво, що у 2021 році Акст потрапив під санкції РНБО. Указ про запровадження санкцій проти контрабандиста пролежав в Офісі президента цілий місяць, перш ніж його було підписано. Цей факт журналісти пов’язували з тим, що Акста, ймовірно, «кришують» високопосадовці.

Після затримання Наумов та Акст опинились у в’язниці. При цьому Акста там досить сильно побили, а Наумова перевели через це в спецблок.

Але колишній заступник Баканова так «якісно» сидів на схемах контрабанди, що, як запевняють співрозмовники Цензор.НЕТ, опинившись в сербській в’язниці, отримував прибуток з контрабанди, тютюнові вироби для якої йому давала одна із сірих фабрик.

«Ви здивуєтесь, але з контрабасу досі заробляють Акст і Наумов, які сидять у сербській в’язниці. Вони колись вклались у товар, а зараз це продовжує перевозити їхній молодший партнер», – розповів тоді один зі співрозмовників видання.

Тепер найцікавіше – як Наумов опинився в Сербії. Після втечі з України він кілька місяців жив разом з Акстом у Німеччині. Жив у закритому селищі і майже не виходив з будинку.

Але родина Наумова, яка і зараз мешкає в Туреччині, прикупила раніше там багато нерухомості. І ось одного дня в Німеччині на одному з сайтів виходить інформація, що в регіоні, де розташовано майно Наумова, продається човен. З… великим дисконтом. Це повідомлення таргетували на Наумова, точніше регіон, де він перебуває. І він «клюнув». Подзвонив за оголошенням. Домовився подивитись човна. Але сам все ж до Туреччини не поїхав. Відправив Акста та ще одного товариша.

Ті подивились човна, товар виявився добротним. Ловили Наумова на «живця» за 2,5 мільйона доларів. Сказали, що терміново треба гроші – продадуть за мільйон. Так-так, саме стільки коштувала «охорона нацбезпеки» України, яка вочевидь отримувалась геть не у вигляді зарплати.

Зрештою човен «погодились» продати за 600 тисяч доларів, але гроші треба було везти в Сербію, де сидів нібито чоловік, який потребував цих коштів. І Наумов поїхав. Ті, хто виманював колишнього есбівця, пообіцяли йому спецкоридор. Але натомість його взяли сербські правоохоронці.

Жодні правоохоронні органи України чи іншої країни до «полювання» не були причетні. Так само як і російські спецслужби. Це було щось із серії розрахунку на касі, про який так любить розповідати Ігор Коломойський.

В Україні Наумову оголосили дві підозри – «у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем» та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Втім, це не найгірше – вже коли Наумов втік, з’ясувалось, що на посаду в СБУ до Баканова його пролобіював підозрюваний у держзраді ексочільник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч, який фігурує на записах розмов з одіозним Володимиром Сівковичем.

У Сербії ж наразі Наумов отримав вирок за легалізацію коштів. Але його там ще чекає справа за контрабанду. Плюс екстрадиційний арешт.

Як кажуть джерела видання, Наумов намагається щосили вийти на волю, але поки невдало. Спочатку адвокати ексзаступника голови СБУ планували, що в Сербію приїде його цивільна дружина Анна Ревенко, щоб дати свідчення, що це їхні сімейні гроші (ні, Ревенко, судячи з розслідування «Схем» теж не могла стільки заробити). Але зрештою Ревенко передумала й адвокати Наумова заявили, що прибуття на судовий процес може поставити під загрозу її безпеку.

До речі, зараз Ревенко живе в турецькій Аланії, комплексі Кonak. Туди ж навідується і Акст. Правда, під прізвищем Пауел, як торговець золотом.

У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 03
У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 04

У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 05

У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 06
У погоні за човном: як гаманець Баканова сів до в’язниці в Сербії і чи є в тому російський слід 07

У липні сайт Закарпаття 24, з посиланням на власні джерела, повідомив про пограбування квартири тещі Наумова в Аланії. Видання зазначало, що в цьому комплексі в Наумова є кілька квартир. Як і в Акста та його партнера за «поштовими схемами» Леоніда Мейтіна.

Вам не здається, що Netflix вже ридає, так хоче зняти серіал про ці історії з життя контрабандистів у погонах?

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ

От «ОРД»: Странно, что до сих пор на свободе ходит Иван Баканов, который поставил руководить СБУ российского агента и вора Наумова. Странно, что в СБУ все еще работает «сеточка» Наумова и никто ее ликвидировать не собирается. Кстати и о том, что Украина собирается экстрадировать Наумова тоже ничего не слышно. Война все спишет? Все все забудут — это вряд ли.

Оцените материал:
54321
(Всего 7, Балл 4.86 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

16 ответов

  1. Якщо наумов не дебіл — він мусить здати Баканова з потрохами і його посадкою мають зацікавилися офіцери з ФБР/ЦРУ, оскільки їм потрібні деталі корупційних сзем вищого керівництва України. То ж на Баканова американськими спецслужбами має бути завершено формування дос’є з врахуванням показів наумова. Чекаємо на візит представників США до Сербії найближчим часом. А місто Ніш славне тим, що турки з черепів слов’ян (серби, хорвати, болгари) побудували башту і це з погляду на наумова є дуже символічним, бо він своїми свідченнями має покласти черепи зеленовладців у кошик американських спецслужб.

    1. М-да, пришло время сливать Баканова американскому правосудию, того и гляди, американцы могут похлопотать за «узника» перед Сербией, а сербы США не откажут.

  2. Якось спостерігав у Сільпо кумедну ситуацію, яка більш сумна, ніж кумедна.

    До купи лотків з курячими яйцями, які беруть поштучно, підійшов дідок. Побачив, що він не перший і до нього хтось вже брав яйця, і почав бурчати «Кляті жиди, все покрали, українці зубожіють а жидва грабує, всі нормальні яйця повитягували!!!». Після цього дідок півгодини перевертав лотки доки вибрав собі десяток яєць, при цьому десятка два він розбив, бо поводився з яйцями, як з дровами. І весь час він скаржився на «жидів, які не дають жити, бо витягають все найкраще».

    До чого я це розповідаю? До того, що мені здається, що окремі коментарі тут залишає той самий хворий і невдоволений життям дідок

    1. Ці коментарі залишає даунбасяцький підарок, основне завдання якого відвернути українців від Залужного, посіяти зневіру в нього, видавши його за єврея. Це цілеспрямована атака, в якій зацікавлені 2 бенефіціара — кацапи та Офіс президента Зеленського.
      Набери в пошуковій стрічці дописувача kondratio «Шабесгой-атаман Залужный» і ти зрозумієш, що це пише даунбасяцький підар.

  3. Не все так просто…думаю серби (які є проросійськими по природі) просто сховали наума на рік, а то й менше, щоб ніхто його не дістав… зараз рашка формально порушить якусь справу по науму, і за кілька місяців — екстрадиція наума в рашку, от і все кіно)

    1. Мисля притянута за уши! Всем известно как Сербия очень хочет попасть в ЕС, а поэтому готова услужить, если США не будут ей вставлять на этом пути палки в колеса. Даже Украине сербская власть снаряды поставляла втихаря от Рашки, выслала из страны ряд расейских агентов и прикрыла ряд вербовочных пунктов на войну против Украины. Так что сербы играют «и нашим и вашим».

    1. А до чого питання? Ну є десь хто 😉 За дуже великий гонорар таке розложуть, що на вуха не натягнешь.

  4. Скількі зараз коштує фільтр? Треба системна та довгострокова робота.
    Безконтактна безпечна схема «товар-гроші» відпрацьована.
    Забезпеч собі пенсію сам.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Московський слід українського Міноборони

Московський слід українського Міноборони

Уже кілька місяців відділ розслідувань hromadske досліджує серію провальних контрактів Міністерства оборони за 2022 рік. Це угоди загальною сумою понад…

Хто набирав "кадри" в СБУ часів Баканова

Як ви думаєте, що є спільного у справах про вивезення ільменіту в Росію, про розкрадання підприємств Фонду держмайна, справі про…

Сербія відмовила в екстрадиції Наумова через заяву Зеленського

Ще в березні 2022 року президент назвав Наумова зрадником, хоча справу за цією статтею не відкрили і досі. Одним із…
НОВОСТИ