Человек не терпит насилия!

Таємний «агент» Садового: хто врятував мера Львова від в’язниці й що загрожує йому тепер

img 5007

Державне бюро розслідувань внесло до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань повідомлення за фактами зловживання мером Львова Андрієм Садовим своїм службовим становищем. Ідеться про незаконний продаж земельної ділянки в промзоні «Рясне-2» площею 23,5 га. Ця справа тягнеться ще з 2015 року, однак лише зараз добігає цілком логічного та значно невигідного для Садового завершення.

У чому підозрюють мера Львова?

Інформацію про те, що силовики на цього разу (а підстави так стверджувати є) взялися за очільника Львова серйозно, повідомив напередодні журналіст та депутат Київської облради Володимир Горковенко у колонці на Цензор.нет. Так, Горковенко стверджує, що фактично йдеться про поновлення кримінального провадження, відкритого Національним антикорупційним бюро ще у липні 2015 року. Цікаво, що про «поновлення» він вказує не дарма, адже Садовий у березні 2022 року, на самому початку повномасштабної війни, під «шумок», зробив усе можливе, щоби справу «завернули». Допомогла йому в цьому «своя» людина у НАБУ. Та про це згодом…

ДБР звинувачує львівського міського голову у розтраті майна громади на декілька десятків мільйонів гривень та зловживанням владою і службовим підробленням. Якщо справу доведуть до кінця, то Садовий цього разу може загриміти до в’язниці на 12 років (максимальна санкція покарання за цією статтею).

img 5006

Справа земельної ділянки під індустріальний парк поблизу Львова тягнеться уже майже 10 років. Львівська міська рада у далекому 2015-му за наполягання мера ухвалила низку сумнівних рішень щодо наділу площею 23,5 га в промисловій зоні «Рясне-2». Спочатку це була ділянка, яка належала сусідньому селу. Далі рішення про виділення в оренду, а потім і виставлення на продаж проводили з низкою порушень. Конкурс на оренду проводили за скороченою процедурою, щоб у ньому взяв участь один учасник, який навіть не подав повного пакета документів. Продаж взагалі провели без конкурсу за заниженою щонайменше на 40 млн грн ціною (за іншими даними — на 90 млн грн).

Додаткових збитків завдано було відсутністю орендних платежів, а також податкових відрахувань через те, що інвестор так і не почав роботу. Не було створено робочі місця і не були сплачені податки в бюджети всіх рівнів у сумі близько 2 млрд грн.

При цьому, стверджує Горовенко, львівська влада на чолі із Садовим не вчиняла жодних заходів, аби розірвати невигідний договір. У листопаді 2019-го мером Львова, а профільними «земельними”  чиновниками зацікавилося НАБУ. Їм навіть вручили підозру у кримінальній справі12015140350000942, а кваліфікували справу за статтею — привласнення, розтрата майна, зловживання владою та підробка документів. Тобто, по суті, звинувачення були такими, що й зараз. Але як Садовому вдалося раніше уникнути відповідальності?

Мер Львова, методично, почав звинувачувати державу у тиску на інвестора. Що, як він гадав, зіграє йому на руку перед місцевими виборами. Здавалося б, все пішло за планом…

«Не минуло й року, як “великий нідерландський інвестор», розчарувавшись очевидно в українському інвесткліматі (сарказм) вирішив продати свою частку у майбутньому індустріальному парку інвестиційній компанії Dragon Capital. Чутки на ринку ходили різні: від того, що об’єкт від початку збирався купити Томаш Фіала, до того, що Садовий надав особисті гарантії власнику «драгонів», що розрулить ситуацію з кримінальним провадженням і можна буде будувати. І дійсно, впевненості Фіали можна було позаздрити: уже через рік, в листопаді 2021 року Dragon Capital оголосила про початок зведення об’єкта М10. При цьому, судячи з даних судового реєстру, розслідування кримінального провадження НАБУ було в самому розпалі», — пише Горовенко у колонці.

Однак у лютому 2022-го почалася повномасштабна війна. Садовому, як ніколи, необхідно було «встигнути» закрити кримінальне провадження, адже каденція Артема Ситника на посаді директора НАБУ добігала кінця. А це означало для мера Львова втрату «тісних зв’язків» у цьому правоохоронному органі.

Хто він — «агент» Садового у НАБУ?

Справа, яку відкрило ДБР, за словами журналіста, будується не лише на напрацюваннях НАБУ, але й на нових подробицях порушень у процедурі виділення і продажу ділянки. Однак важливе тут дещо інше: уникнути кримінальної відповідальності Садовому допоміг його особистий «агент» у НАБУ — керівник Головного підрозділу детективів Андрій Калужинський, який тоді й займався його справою.

Згідно з даними наших джерел, їх пов’язують давні дружні стосунки. Цікаво, що за кілька днів до відкриття нової справи проти Садового Калужинський мобілізувався. Сам він від коментарів відмовився, однак народний депутат від Голосу Ярослав Юрчишин назвавйого «суттєвою кадровою втратою для Національного антикорупційного бюро», адже «Калужинський фактично був ключовою фігурою слідства цієї інституції».

Зауважив Юрчишин і наступне: «Дивно, що нове керівництво не знайшло аргументів для того, щоб він залишився». Та з огляду на те, що за Садового знову міцно взялися силовики (і тепер це не НАБУ, де він мав зв’язки), Калужинському, ймовірно, потрібно було «відійти від справ», аби відвести від себе усі підозри.

Оцените материал:
54321
(Всего 6, Балл 3.17 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

5 ответов

  1. Безымянный автор накарябал вонючку и выдаёт её за серьёзную статью — право смешно, да и только. Власть, хватит общественности глаза замыливать, лучше сообщи, когда будут возбуждены уголовные дела в отношении воров и коррупционеров Кирилла Владленовича Тимошенко и Резникова Алексея Юрьевича, а также предателя-крота Баканова Ивана Геннадьевича? Это более актуально, нежели борьба с неугодными мэрами.

  2. Калюжинский кум пидора Сытника. Вдвоем они в свое время будучи в прокуратуре билетили всю Киевскую область. Продавали дела налево и на право. Калюжинский к тому же крышевал всю наркоту в Обуховском районе. Он же обилетил и Кривоноса, когда его взяли на взятке в Безрадичах. Теперь Кривонос это вспомнил и назвал цыфру в 10 раз больше чем он тогда заплатил. 3 ляма Калюжинский зажал. и решил пересидеть в штабе ВСУ…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

«Агент 0,7» Евгений Шевченко: графоман, боец невидимого фронта, профессиональный «сын лейтенанта Шмидта»

«Агент 0,7» Евгений Шевченко: графоман, боец невидимого фронта, профессиональный «сын...

На днях мы рассказали об анекдотическом персонаже Евгении Шевченко, который в интервью «Цензор.Нет» поведал как космические корабли бороздят просторы Большого…
ВРЕМЕННЫЙ ГОСИНСПЕКТОР КОРРУПЦИОННОГО КОНТРОЛЯ: ЗНАКОМСТВО С ЯКОВЛЕВЫМ

ВРЕМЕННЫЙ ГОСИНСПЕКТОР КОРРУПЦИОННОГО КОНТРОЛЯ: ЗНАКОМСТВО С ЯКОВЛЕВЫМ

Вся государственная вертикаль Украины заражена вирусом коррупции. Под вывесками министерств и ведомств в едином порыве сплотились организованные преступные группировки. Они…
НОВОСТИ