Человек не терпит насилия!

Гетьманцев, Родріг Мерхеж … та Сацюк

4 tn2 v1611931620

«Они уничтожают наш бизнес, мы уничтожим их мышинный схематоз»
❗️ 1. Родріг Мерхеж
31 травня 2013 року влада США ввела санкції відносно українських авіакомпаній «Буковина» (Чернівці) і «Українсько-середземноморські авіалінії» (Um Air, Київ), а також персональні санкції відносно їх основного власника Родріга Мерхежа (Rodrigue Elias Merhej) за співпрацю з іранськими авіакомпаніями Mahan Air і Iran Air. Таке рішення було прийнято через співпрацю українських авіакомпаній з Іраном. Зокрема, за передачу в оренду та продаж літаків іранцям, які використовувалися для перевезень Корпусу вартових ісламської революції, Міноборони Ірану і «Хезболли», і для поставок вантажів у Сирію. За даними відповідного відомства США, Um Air давала в лізинг Mahan Air літаки BAe-146 Avro RJ100 і навчала пілотів та інженерів компанії. Також під санкції потрапили киргизька «Киргиз Транс Авіа» (Бішкек) і Sirjanco Trading L.L.C. з ОАЕ.
На території України громадянин Лівану пан Мерхеж володіє прямо або опосередковано відразу кількома авіакомпаніями:
∙ «Українські середземноморські авіалінії», код 30180773
∙ «Авіаційні технології», код 32368898 (через дружину Мерхеж (Кравченко) Олену)
∙ «Центр підготовки авіаційного персоналу», код 41743326
∙ «Авіакомпанія» Буковина», код 22838502
∙ «Авіакомпанія Браво», код 32259588 (через підставного власника Орловська Любов)
∙ «Дарт» (нині «КАМУС ЕЙР»), код 25203307 (санкції були введені у вересні 2017 року) – через підставних власників
∙ «Авіакомпанія «ХОРС», код 04937956 (санкції були введені у вересні 2017 року) – через підставних власників
∙ «Авіакомпанія Українські Крила», код 40217935 – через підставних власників ∙ Авіакомпанія «Константа», код 20508143 – через підставних власників ∙ «Асоціація підприємств авіаційної галузі України», код 39557446.
З 2013 року Україна ігнорувала наявність персональних санкцій з боку США на пана Мерхежа та його авіакомпанії. Проігнорований був і рецидив у 2017 році, коли під санкції потрапили компанії Хорс та Дарт. З публікацій Reuters відомо, що компанії Хорс та Дарт звинувачувались в тому, що допомагали за сприяння Росії постачати найманців в Сирію. Пізніше компанія Хорс відкидала відповідні звинувачення. Більш детально діяльність компаній ліванського бізнесмену описана у ЗМІ — https://www.trans-port.com.ua/krylatyj-proxodimec/
Виникають питання і про походження коштів у пана Мерхежа: за його зізнанням, до Києва він прибув у якості студента із 200 доларами США в кишені. Очевидно, що до побудови бізнесу «студента» могли мати відношення спецслужби Ірану, Сирії, Росії і т.д., для утворення в Україні хабу з метою обслуговування «заборонених» перевезень: найманці, зброя тощо.
Слід зазначити, що пан Мерхеж приклав чимало зусиль для того, щоб формальним чином уникнути санкцій США. Більша частина його авіакомпаній переоформлена на фізичних осіб – громадян України та інших країн. Але існують ознаки спільної діяльності, участі у спільній асоціації «Асоціація підприємств авіаційної галузі України», використання спільної інфраструктури, однакове місце знаходження в Україні і навіть в деяких компаніях залишились діючі представництва в Лівані (наприклад, а/к «Браво»).
Українські спецслужби формально віднеслись до вивчення справжніх вигодо набувачів групи авіакомпаній після 2013 року. Зміна власника в реєстрі не завжди означає зміну вигодо-набувача. Мінюст США має іншу практику. Відбувається аналіз до тих осіб, які є вигодо-набувачами бізнесу, незалежно від того, що вказано в реєстрі. Коли підсанкційна особа намагається заплутати слідство, висуваючи у реєстрі власників номіналів, є певний алгоритм дій:
1. Провести додатковий аналіз на предмет того, чи закриті угоди з продажу паїв між підсанкційними особами і новими «власниками». Якщо такі угоди закриті, то потрібно уважно вивчити умови договорів, якими супроводжувались такі угоди. Потрібно також опитати нових власників, чи не підписували вони додаткових угод з підсанкційною особою, та встановити джерела походження коштів у нових власників для закриття угод з набуття у власності корпоративних прав.
2. Якщо номінальні власники не погоджуються співпрацювати зі слідством, то ввести санкції і проти таких «власників», оскільки вони допомагають підсанкційній особі уникнути санкцій.
297943 1
Цикаво, що Родріг Мерхеж довгий час був найближчим партнером Володимира Сацюка (на фото — крайній праворуч). Колишнього першого зампреда СБУ при голові Ігорі Смєшко. І саме Сацюк був власником «Українські середземноморські авіалінії», Родріг був чистим фунтом. І саме Сацюк займався за допомогою цієї компанії торговлей зброєю з підсанкционними країнами. Якщо «копнути» Сацюка — взагалі багато цикавого можна знайти. Але, чомусь ніхто не копає.
********
❗️ 2. Данило Гетманцев
Голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної ради України, народний депутат України Данило Гетманцев у своїй декларації за 2020 рік
вказав, що його мати як пов’язана з ним особа надала кредит у розмірі 650 000 доларів США пану Родрігу Мерхежі. Хоча прізвище та ім’я у декларації та у санкційному списку США не збігаються за написанням, є підтвердження того що мова йде саме про бенефіціара кількох українських а/к. У ЗМІ Данило Гетманцев власноруч офіційно підтвердив, що відповідний кредит було надано саме підсанкційній особі (https://www.epravda.com.ua/publications/2020/10/9/666094/).
Данні про фінансування Родріго Мерхежі містяться безпосередньо в декларації народного депутата Данила Гетманцева (див. Декларацію за 2020 р. табл. 12 рядок 17).
Вочевидь Данило Гетманцев знав про токсичність операцій пов’язаної особи і тому в декларації за 2019 рік навмисно намагався приховати прізвище фігуранта, для тго щоб було важко встановити особу контрагента його матері (див. табл. 12, рядок 17).
Додатково слід відзначити, що, помітну кількість бізнесу група юридичних компаній «Юрімекс» (юридична фірма, співвласником якої є родина Гетманцевих) отримує саме від бізнесу матері – туристичної фірми TPG. Компанія «Юрімекс» не раз вказувала публічно на те, що серед її найбільших клієнтів є туркомпанія TPG. Тобто бізнес народного депутата України фінансується за рахунок доходів, отриманих в тому числі від кредитування особи та співпраці з особою, яка знаходиться під санкціями США. Ймовірно масштаби фінансових операцій з підсанкційною в США особою не обмежуються тільки 650 000 доларами, які потрапили в декларацію Гетманцева, оскільки його мати контролює юридичні особи зареєстровані закордоном, аналіз операцій яких ускладнено.
Знайдені докази того, що сама група компаній Юрімекс отримувала доходи від компаній, підконтрольних Родрігу Мерхежі, як напряму, так і через посередників. На практиці це означає, що частина доходів, отриманих Родрігом Мерхежі від урядів Ірану та екс-уряду Сирії і Російської Федерації, фактично осідала у гаманці родини Данила Гетманцева, а статки, зароблені Гетманцевим до того як він став народним депутатом України, частково сформовані за рахунок операцій із підсанкційною у США особою.
З відкритих даних, рекомендуємо звернути особливу увагу на таке. На власному web-сайті Юрімекс говорить про те, як вони вдало обслужили купівлю продаж авіакомпанії «Константа» (м. Запоріжжя). Насправді ж, у грудні 2016 року акції а/к Константа викупив еміратський холдинг Aero-Pioneer Group (AP Holdings
Limited). Власник перевізника зосереджений на перевезеннях в Африці. Авіакомпанія Константа бере участь в перевезеннях гуманітарних вантажів для ООН та інших місій. Флот Константи складається з шести літаків: чотирьох вантажних (двох Ан-26 і двох Ан-26Б) і двох пасажирських (Як-40). Середній вік флоту – понад 40 років. Найновіший літак був виготовлений в 1982 році, найстаріший – в 1974 році. Материнській компанії AP Holdings Limited належить один літак, інші взяті в лізинг: два літаки у еміратської компанії Expedition Aviation, один — у київської фірми ТОВ «ІНКОМПАС», один — у івано франківської ІСТ КЛІППЕР, один — у грецької Lyra Enterprises.
Таким чином, прослідковується той самий почерк у бізнес-моделі: робота на старих літаках, чартерні контракти з ООН (як і в 2003 році при загибелі іспанських миротворців на літаку Середземноморських авіаліній), але цього разу приховані власники за холдингом у ОАЕ та його номінальними акціонерами. У 2020 році акціонера а/к Константа було визнано банкрутом на вимогу компанії BGFIBANK EUROPE, яка намагалась стягнути майно і заборгованість саме з а/к Константа (https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/89439887), але спроба була невдалою. Втім, перед українськими правоохоронцями тепер має постати питання: якщо акціонер а/к Константа визнаний банкрутом і ліквідується, то хто є бенефіціаром компанії зараз? Звісно, родина Мерхежі після інциденту з миротворцями з ООН та санкціями США буде ховатись за спинами номінальних акціонерів, хоча б для того щоб обслуговувати контракти з ООН.
На власному web-сайті Юрімекс відмічає: «З 2009 року цілеспрямовано розвиває свою практику у сфері юридичного супроводу компаній авіаційного бізнесу. Наша команда професіоналів має широкий досвід та ґрунтовні знання правових аспектів діяльності державних і приватних суб’єктів авіаційної галузі, та успішно здійснює правовий супровід їх господарської діяльності, зокрема:
∙ комплексне юридичне обслуговування поточної діяльності національних та іноземних авіакомпаній;
∙ compliance щодо дотримання законодавства авіакомпаніями, авіавиробниками, експлуатантами повітряних суден;
∙ правовий супровід інвестиційних проектів у сфері літакобудування; ∙ супровід угод щодо придбання, продажу та модернізації повітряних суден;
∙ супровід угод «сухого» та «мокрого» лізингу повітряних суден, ∙ угоди щодо передачі повітряних суден в фінансовий та оперативний лізинг тощо.
Додатково слід зазначити, що юридична компанія Юрімекс знаходиться за однією адресою з туристичною компанією TPG, що належить матері Данила Гетманцева. TPG має дочірні компанії у Казахстані, Білорусі, Польщі, Кіпрі, Греції, Тайланді. Бізнес родини Гетманцевих тісно був і частково залишається пов’язаним із бізнесом родини Мерхежі. А безперечна наявність залежності доходів від родини Мерхежі вказує на можливі зв’язки родини Гетманцевих з іноземними спецслужбами. Таку гіпотезу може підтверджувати два факти:
1. Зафіксована складність доступу до приміщень офісу TPG (за тією ж адресою знаходиться і Юрімекс), що включає різноманітні коди, сканери і порівнювався співробітниками з проходом на надсекретний об’єкт. Навряд чи звичайній туристичній та юридичній фірмі потрібні додаткові заходи безпеки, звісно, якщо коло їх інтересів не виходить за рамки звичайних господарських справ
2. Публічна діяльність народного депутата Гетманцева дедалі викликає все більше питань.
Наприклад, розроблена ним податкова амністія викликала критику у МВФ, при чому головний критик амністії Йоста Люнгман не просто є представником МВФ в Україні за посадою. В МВФ він є визнаним експертом із фіскальних реформ – https://www.epravda.com.ua/news/2021/03/30/672443/
При досить важких переговорах з МВФ, які були ініційовані Президентом України, Гетманцев робить публічні заяви, в яких закликає відмовитись від МВФ — https://economy.24tv.ua/koli-ukrayina-pozbudetsya… getmantsev_n1529048
Гетманцев помилково вказує на те, що 2021 рік Україна може прожити і без коштів МВФ — https://www.epravda.com.ua/news/2021/02/15/671043/
Гетманцев шукає мотиви для санкцій проти Медведчука після їх оголошення Україною — https://focus.ua/…/476639-getmancev-osnovaniya-dlya… sankciy-v-otnoshenii-medvedchuka-nam-do-sih-por-ne-izvestny
Найбільше питань викликають пропоновані ним зміни в рамках законопроекту 5600, який збільшує податковий тягар для малого та середнього бізнесу і призвів до появи в Україні руху SAVE ФОП, який систематично дестабілізує політичну ситуацію.
Опитування колег по фракції показало, що пан Гетманцев має проросійські погляди та працює в так званій групі Дмитра Разумкова, які частково протидіють охолодженню відносин з РФ. Після того як ЗМІ у першій половині 2021 року рознесли інформацію, що Офіс президента України намагається позбутись Дмитра Разумкова, Данило Гетманцев збільшив публічну активність, при якій намагається себе асоціювати із Володимиром Зеленським.
Опитування фахівців з НБУ та ДФС показало, що пан Гетманцев є активним гравцем при перемовинах з МВФ. Потрібні в рамках програми з МВФ законопроекти він часто реєструє від себе, але більшість таких законопроектів мають погану якість і не працюють, оскільки вони погано вписуються у вітчизняне законодавство (за що формальним чином відповідає автор законопроекту). Тобто ми маємо справу із прихованим саботуванням співпраці з МВФ.
Скоріш за все, при розслідування діяльності родини Мерхежі в Україні та при застосуванні до них санкцій ми будемо спостерігати супротив Данила Гетманцева та окремих депутатів Комітету з питань фінансів, митної та податкової політики Верховної Ради України.
*******
❗️ 3. Операції компаній Гетманцева з НБУ
08.08.2019 року адвокатське об’єднання «Юрімекс», яке також контролюється Гетманцевим, виграє тендер на 444 443 грн на представництво НБУ в судах України, в т.ч. по трудовим спорам. Враховуючи, що НБУ має власний юридичний департамент, подібні угоди завжди викликали запитання в їх необхідності. За даними інформаційної системи власника даних, контракт частково виконаний, але міг бути пролонгованим.
https://clarity-project.info/…/4fd0094bfbd94568b55e8a3d… По відношенню до НБУ у Гетманцева Д.О. є подвійний конфлікт інтересів:
1. Причетність матері Гетманцева до фінансування підсанкційної в США особи робить цікавим для нього дружбу з головою НБУ (незалежно від прізвища), якому підпорядкований фінмоніторинг НБУ. Така дружба може здійснюватися в обмін на прийняття «правильних законів», які можуть подобатись НБУ, але шкодити учасникам ринку, насеенню та бізнесу.
2. Брати кошти від НБУ за представництво в судах України щодо трудових спорів у серпні 2019 року, а потім очолювати конкурс з питань відбору кандидатів на посаду члена Ради НБУ у жовтні 2019 року, також є конфліктом інтересів. Гетманцев вийшов із Об’єднання адвокатів «Юрімекс» тільки 12.08.2019 тобто вже після того як виграв конкурс на 444 443 грн. Втім він і досі але залишається почесним президентом Юрімекс. Крім того, угода була написана таким чином, що замовник уникав 100% передплати, і Правління НБУ (на той час під головуванням Смолія) мало можливість ставити вирішення питань підконтрольних Гетманцеву як народному депутату в залежності від суми на яку начебто виконані роботи. Деталі контракту:
Участь Юрімекса в обслуговуванні НБУ автоматично створює конфлікт інтересів у Гетманцева як народного депутата, оскільки ставить його в залежність від
правління НБУ, що ніяк не суміщається а ні з функцією парламентського контролю за НБУ, а ні з призначенням до НБУ членів Ради НБУ від Верховної Ради України.
*****
❗️ 4. Операції із Укрспецекспортом
При вивченні діяльності компанії ТРЕВЕЛ ПРОФЕШНЛ ГРУП (код 36387500, скорочена назва TPG), яка на 75% належить Олені Дмитрівні Гетманцевій, важко не помітити високу активність операцій TPG із Укрспецекспортом саме після того як її син стає народним обранцем.
TPG купує для українського державного провідного експортера зброї квитки, знімає готелі, орендує авто. З публічних даних видно, що співпраця TPG з Укрспецекспортом розпочалась з угоди про купівлю квитків на 61000 грн 04.08.2020 року. З початку співпраці з серпня 2020 року TPG отримала за договорами з Укрспецекспортом приблизно 1,3 млн грн.
В основному контракти TPG та Укрспецекспорту стосувались туристичних послуг, купування авіаквитків і т.д. Через невеликий стаж співпраці і відсутність перевірок, наразі невідомо, чи дійсно TPG здійснювала послуги, але факт залишається фактом: із 18 тендерів, які проводив Укрспецекспорт і в яких брала участь TPG, один було відмінено і тільки в одному TPG не була визначена переможцем.
Крім дуже ймовірної корупційної складової посередника, TPG отримує можливість відстежувати пересування керівного складу Укрспецекспорту та орієнтується у бізнес-подіях компанії. Відповідна інформація отримана із публічних джерел і заслуговує на додатковий аналіз фахівців з протидії розвідувальної діяльності — https://clarity-project.info/edr/36387500/history/prozorro
*****
❗️ 5. Співпраця Гетманцева з політиками до епохи «СН» та олігархами
Також юристи Юрімекс обслуговували у 2018 угоду між Порошенко та Тігіпко з приводу продажу заводу «Ленінська кузня». Представники компанії після закриття угоди дуже активно коментували всі її переваги, в тому числі, яким чином сторони обійшли в процесі угоди ризики від майбутніх претензій кредиторів.
Сама компанія Гетманцева Д.О. неодноразово підкреслювала свою співпрацю з владою Порошенко, наприклад:
За даними аналітичної системи YouControl, станом на 15.03.2019 року, Гетманцев Данило Олександрович значився серед 8 учасників заснованого 28.09.1998 року ТОВ «М.С.Л.» (ЄДРПОУ 30109292), профіль — організація азартних ігор.
У 2015-2017 роках на діяльність операторів лотерей «М.С.Л.» і «Патріот» за рішенням РНБО президентом Порошенко були накладені санкції, а СБУ проводило кримінальне розслідування можливої причетності цих компаній до фінансування тероризму (російський слід і «Альфа-банк»). Однак доказів не знайшли, і в травні 2018 року санкції РНБО були зняті.
Проте, журналістські розслідування виявили, що до діяльності «М.С.Л.» мають відношення: скандальний Сергій Пашинський, екс-голова Адміністрації президента Порошенко (2014 рік), депутат ВР VII скликання від БЮТ і «Батьківщини» (2007-2014 рік), а також VIII скликання від «Народного фронту» (2014-2019 рік) і Віталій Хомутинник — депутат ВР від Партії Регіонів V-VII скликань, депутат ВР VIII скликання (2014-2019 рік), екс-голова комітетів з питань податкової та митної політики, екс голова депутатської групи «Відродження», бізнес-партнер Ігоря Коломойського з видобутку газу. Також варто нагадати, що в 2016 році Гетманцев Д.О. брав участь в конкурсі на посаду судді Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду, проте з конкурсу вибув. У декларації на конкурс вказав гонорар від фірми Selantia LTD, зареєстрованої на Віргінських островах, яка фігурує в справі «Приватбанк проти екс-власників», і витоки якої ведуть до Ігоря Коломойського. Див. розділ 11, строка 7 — https://public.nazk.gov.ua/docum…/1b2d1ac4-6d2c-4793-8043- a3fdc056e0ca
❗️ Додаткова корисна інформація:
за даними публічних джерел, постійними клієнтами компанії Юрімекс Данила Гетманцева були: Travel Professional Group (мати), «МСЛ» (власна участь), Espreso.tv, «Громадське радіо», ModnaKasta, Watsons, Elzasel B.V., «Бонтруп Украина», «Аграрный инвестиционный союз», «АгроДом», «Глуховский элеватор», «МедЭксперт», «Космо-Трейд», High-Point Rendel LTD, Bokyung international Co., LTD, BSI (UK), Yeed, Bitcoin Foundation Ukraine, Ukrainian Pay Card, «Ана-Космо», IQ production, «Доообра ферма», «Инженерсервис», «Микроп Украина», TRAVCO Dubai LLC, SUN PHARMACEUTICAL INDUSTRIES LIMITED.
Оцените материал:
54321
(Всего 5, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

12 ответов

  1. На хвотографіях всі такі красіви! І молодой старший бухгалтел колгоспу, пардон совхозу, і музж Оксанки Маршенко, шо вїм міщало красіво жить🙄
    Яскравий приклад того- як гроші і влада портят людей….

  2. Все давно між собою пов’язано. Наприклад, підставна авіакомпанія Константа, із Запоріжжя, де до недавнього часу керівником був також підставний фунт Євген Гаврилов, тісно співпрацювала з Богуслаєвим, Іранцями, перевозила зброю тощо. Тепер цього підставного фунта Гаврилова перевели керувати державним підприємством Антонов. Насправді, керує ним та ж особа, хто і призначив жополиза Саші Януковича — Женю Гаврилова.
    Скрізь зрада

  3. 1. На скільки я знаю, мати Гетманцева сама є бізнес-леді. Тому це явно не той випадок, коли чоловік переписує власний бізнес на родичок, що тільки по салонам краси вміють ходити. Це сексизм!!!
    2. А можна щось свіжіше? Хочеться читати змістовні і головне — Актуальні розслідування.
    3. Не хочу редакторів ображати, але якщо ви не навчитесь нормально структурувати матеріал, то можете не розраховувати на велику аудиторію.

    1. Чтоб стать «бизнес-леди» изначально нужно иметь немало бабла.Де она взяла бабки?В тумбочке или насосала?

    2. Всё расследуется,всё проверится .И мати гетьманцева за клитор возьмут и самого гетьманцева .Прокурору расскажет яка она бизнес леди а потом сокамерницам

  4. With havin so much content and articles do you ever run into any issues
    of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems
    a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help
    stop content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Евгений Черняк продолжает заливать страну своей дешевой водкой с «левыми»...

Такое возможно только у нас, все производители и участники ликеро-водочного рынка в курсе, что Черняк основной игрок в сегменте «второй…
Володимир Сівкович — 30 років зради. Адвокати диявола

Володимир Сівкович — 30 років зради. Адвокати диявола

«Українська» біографія агента ФСБ Володимира Сівковича починається у 1992 році. За період у тридцять років до повномасштабного вторгнення Росії в Україну ця біографія змогла…
Пришла пора менять кровати

Пришла пора менять кровати

Есть мнение, что уже в начале марта начнется чистка рядов украинской власти. Прежде всего – силовиков. Возможно, недавно назначенные и…
НОВОСТИ