Человек не терпит насилия!

Медицина ЗСУ. Корупція чи свідомий саботаж?

bbf1702a b0957d3108ec598dc882bb850d187710Два тижні тому я вийшов зі статтею — відкритим листом щодо незадовільного стану забезпечення ЗСУ засобами тактичної медицини. Лист адресувався Міністру оборони та Головнокомандуючому ЗСУ. За моєю інформацію він дійшов до обох адресатів, але наразі ніякої реакції ні у ЗМІ, ні у відповідних службах ЗСУ немає. Я особисто знаю Олексія Резнікова, точно знаю про дбайливе ставлення Валерія Залужного до бійців. Впевнений, якщо б це питання залежало б виключно від них, рішення було б вже прийняте. Але – ні. Що переконує мене, що проблема знаходиться в інших руках, у руках тих людей, що фактично контролюють закупівлі для Медичних сил Збройних сил України.

З 2016 року я, на громадських засадах, мав нещастя розбиратися з механізмами, які працюють в країні щодо закупівель у медичній сфері та, готуючи цей матеріал, спілкувався з багатьма людьми, що розуміються на ситуації. Тож ж інформація виключно об’єктивна.

Хто контролює Медичні сили ЗСУ?

Ще за часів президента Порошенка відомий у вузьких колах дистриб’юторів медичного обладнання і чиновників, які опікуються цим питанням, бізнесмен Герман Фісталь познайомився з радником Голови Дніпропетровської ОДА Юрієм Голиком. З часом їх співпраця у постачанні медичного обладнання розширилася за межі Дніпропетровської області – Голик став правою рукою заступника Офісу президента Зеленського Кирила Тимошенка. У ЗМІ неодноразово спливала інформація, що саме ця людина є «ідеологом програми Великого будівництва», яку контролює Тимошенко.

До «Великого будівництва» Фісталь не мав жодного відношення. Не його тема. Але запропонувати Голику механізми освоєння бюджетних потоків через закупівлю медичного обладнання він вмів як ніхто інший. Багаторічний досвід роботи з заступником голови Адміністрації президента Порошенка – Віталієм Ковальчуком створив підстави для цього. Тож за підтримки Кирила Тимошенка схема була перейнята, розширилась та продовжила працювати на фірми Германа Фісталя.

Зрозуміло, що ЗСУ є великим шматком бюджетного пирога. Тож МС ЗСУ стали ще одним вкрай важливим фронтом боротьби за ринок збуту медичного обладнання. На цьому фронті Фісталь досить швидко позбувся тодішнього Командувача МС ЗСУ, який, м’яко кажучи, не дуже хотів сприяти монополізації постачання медичного обладнання для свого відомства. Але спрацювала зв’язка з Тимошенко, деяких представників «громадськості» та силових органів.

Давайте усвідомимо одну деталь. Ринок медичного обладнання у світі вкрай вузький. І корумпований. Система «відкатів» працює всюди, просто в інших країнах це називається «партнерськими» і в основному не перевищує 5%. Інакше – прийдуть ті ж самі силовики, місцеві. Щодо рівня «відкатів» в Україні, скажу м’яко, він значно більший. Більший навіть від звичайного у будівництві 10-відсоткового.

Повернемось до нашої історії. Наприкінці 2020 року Герман Фісталь за підтримки Кирила Тимошенка взяв під контроль систему закупівель МС ЗСУ. Як контролює її у значній кількості відомств центрального та місцевого рівня цивільного сектору. Просто виплачуючи додаткову «зарплатню» та «преміальні» відповідним людям.

Для розуміння. Рентабельність більшості постачань з боку фірм Фісталя перевищує 50%. Тож маючи мільярдні обороти, платити «зарплатню» чиновникам, що відповідають за закупівлі, для Германа не є проблемою. Як і силовикам, які час від часу відкривали по ньому кримінальні впровадження. І… закривали.

Якщо додати до цього ще й схему кришування… Нагадаю щодо системи «опікування» за діяльністю Фісталя, то безпосереднє кришування його йде від Кирила Тимошенка, на схемах працює Юрій Голик, а механізми відкатів йдуть… Ось тут буду обережним, ця інформація дійшла лише від одного з каналів, тож прізвище називати не буду. Скажу лише, що ця фігура стала вкрай «популярною» у вітчизняному ютуб за спробу у стані сильного напідпитку запропонувати поліцейськім хабар у сто п’ятдесят тисяч за можливість піти пішки після зупинки його авто. Пам’ятаєте? Якщо ні, Гугл вам у поміч.

До чого тут саботаж?

Думаю, нікому не потрібно пояснювати, що рівень корупції в країні зашкалював та зашкалює. Тож ще одна корупційна схема не дивує. Але…

Але почалась війна. І медичне спорядження ЗСУ вийшло далеко за межі того, що раніше було «тихим схематозом». Тому що результатом цього стала повна неспроможність вирішувати проблеми армії. Що в свою чергу перетворюється у додаткові безповоротні втрати там, де завдяки якісній тактичній медичній комплектуючої поранені лишалися б живими. Це перше.

І друге. Родинні зв’язки нашого фігуранта. Тож знайомтесь (мовою оригіналу):

«Для нас День России — особый праздник! Мы все родом из Советского Союза, а Донбасс, как и Крым, всегда были русскоязычными регионами. Единственным, кто нам реально помог выжить в сложившейся в результате переворота в Киеве ситуации — была Россия. Благодаря ее гуманитарной помощи в это тяжелое время мы смогли не только выжить, но и продолжать работу и даже развиваться. Поэтому, мы, жители Донецкой Народной Республики, отмечаем этот день как свой собственный праздник!»

Герой труда Донецкой народной республики (2018), член президиума гражданского движения «Донецкая республика» (2017), врач, директор института им. Гусака (2014)».

Еміль Фісталь, батько Германа Фісталя.

До речі. Інститут разом зі своїм директором, після окупації Донецька, переїхав у Київ, тож Фісталя колаборанти призначили директором на «вакантну» посаду.

Так, я прекрасно розумію, що син за батька не відповідає. Якби не одне але…

Те, що робить нині група закупівель МС ЗСУ для підтримки збройних сил дорівнює цифрам у одиницях відсотків від реальних потреб. З досвідом структур Германа Фісталя знаходити потрібні речі на світовому ринку і імпортувати їх в Україну, механізм та логістику постачання якісних аптечок та інших компонентів тактичної медицини він би міг відпрацювати давно. Тим більше ніякі тендери нині не потрібні. При цьому заробивши непогані гроші. Але – ні…

За інформацією з різних джерел, на сьогодні МС ЗСУ закуповують лише сумки для аптечок з Південної Кореї (зв’язки Фісталя з цією державою відомі всім учасникам ринку, хоча не готовий стверджувати, що ці поставки йдуть саме через нього), вкладають туди кілька джгутів (не турнікетів, а саме джгутів), додають кілька інших речей, наприклад, бинтів, і відправляють це на передову. Радянська аптечка зразка 1941 року.

У той час, як волонтери шиють, скуповують, збирають аптечки, які хоч якось можуть задовольнити потреби військових.

І тут немає проблеми відсутності грошей. Цифри я наводив у минулій статті. Просто забезпечення фронту системами тактичної медицини не на порядку денному ні у Фісталя, ні у підконтрольній йому групі закупівель МС ЗСУ.

Чи маємо ми справу с фактичним саботажем? Впевнений, що перевіркою цього мають займатися правоохоронні органи. При чому таким чином, щоби звести нанівець спроби фігурантів «порішати» питання, що вже мало місце, і не одноразово.

Деякі висновки.

Шановні панове Кирило Тимошенко і Юрій Голик! Думаю, варто зрозуміти, що сьогодні проблеми тактичної медицини для українського війська не знаходиться в площині примноження коштів на офшорних рахунках. Це без перебільшення питання життя наших воїнів, як і їх психологічного та емоційного стану. Адже йти у бій з повністю укомплектованою аптечкою НАТОвського рівня чи не мати ніяких можливостей для рятування життя свого чи побратимів у випадку поранення – різні речі. Тож, якщо ви продовжуєте контролювати МС ЗСУ – знайдіть потрібні рішення. Чи адміністративні, чи кадрові.

Але головне принципове рішення, думаю, потрібно зробити Верховному Головнокомандуючому України. Ця війна має поставити крапку у корупційних механізмах, які створювалися роками.

Тож проблема відсутності у війська засобів тактичної медицини не менш кричуща, ніж відсутність важкого озброєння. І якщо з другим питанням президент активно працює у перемовинах з закордонними партнерами, то з першим треба розбиратися тут, в Україні. Вичистивши корупційне і непрофесійне оточення. І, за потреби, давши команду фас відповідним силовим органам.

Анатолій Велімовський, голова правління БО «БФ «Дніпровська ініціатива»

Оцените материал:
54321
(Всего 18, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

19 ответов

  1. Як цей Мауглі всіх вже дістав своїм злодійством? То воно асфальт з щебенем пиздило на дорогах, почалася війна — притихло! Тепер знову вилізло, то воно воду подає, то воно відбудовою займається, вже в медицину залізло. Хто воно таке? Смотрящій за міністерствами? Пане Президенте, а де ваші міністри, що цей «одарьонний» рулить? Невже думає, що ті хто прийде з фронту дадуть йому у хатинку добудувати?

  2. А про АРАхамию почему молчок о его гарантийном письме Абрамовичу -что-бы последний избежал санкций? А как там с цимборами закарпатскими -жждем нового лугандона? Если раньше из выделеных из бюджета 100 миллионов воровали 50 млндолларов то при поступлении западной помощи из евросоюза миллиардов долларов своруют пусть 5-ть процентов посчитайте сколько спиздят. Сап незапускают дальше танцы на костях что-бы пустить пыль западным партнерам- вороют всьо никакого страху неимеючи а о совести и ответствености забывают напрочь. Дай БОГ победить в етой войне ! Дай БОГ нам силу что со всей ненавистью заплатить всем кто привел к етой войне- кто десятками лет обворовывал граждан Украины кто предал Украину -найти каждого и спросить без снисходительности. Слава Украине. Царство небесное Всем замученым и убитым за волю Украины и ее народ. Героям Слава. Верте Украинской Армии. ССО- украинской контрразведке -глубоко в душе мы все ето видим помним и непростим никому.

  3. Мабуть це теж потрибно — разоблачати третьеразрядних коррупционерив ,коим несть числа .Немае теж ни едной некоррумпованой сферы.От назовить де немае коррупции?Назовить наприклад хочь едного депутата до якого взагали нема нияких питаннь и який жеве на зарплату?
    Назовить хоч едного генерала МВС чи ВСУ,вартисть майна та прибутки якого коррелирують с его должностным окладом.
    Якщо питання е навить до экспрезидента Посивилой Худобы Пидра парАшенки то об чём дальше базарить?!
    Мыши в хати це теж бида, але колы у хату зализла 30 рокив тому назад кобра то хуй с теми мышами
    Разбериться с ворами и коллаборантами Акмедовым,Посивилой Худобой пидром,фирташем,а уж потим дойде черга и до третьеразрядных особ накшталт фисталей и прочих пиздалей

  4. До аптечки НАТОвскького ривня потрибни НАТОвського ривня вминня ею користуватися.От возьмить навскидку любого навить полковника чи лейтенанта и пропонуйте ёму на манекене (а не в пылу боя) правильно выкористать турникет або Сelox? Результат предсказуем
    А що стим турникетом буде робыти пид обстрелом якись францюватий быдлоселянин Стыцько Говнэнко с пятью классами освити ?
    Ну бинт допустим вин ще с грехом пополам якось на писюн себе намотае,а що казати о высокотехнологичних мед.
    выробах та препаратах?
    Якщо орангутангу дати Стингер то вин буде оным бить аки дубиной бо е орангутанг

  5. Меня интересует какова доля акцизов и налогов в цене на бензин и сколько процентов остается на собственно топливную составляющую. ? надеюсь что не только меня но и тем кто должен от имени государства Украины етот вопрос держать на контроле. Если например последнее у Вас порядка 10 % то о каком значительном влиянии рыночной цены на заправке можно говорить вообще? Конкуренции нет а есть монопольный сговор-бинедальники все равно никуда не денутся и купят….. Ето не парадокс ето Украина которая борется с коррупциеей? потому что есть условный демнфер-когда цена растет государство компенсирует когда наоборот падает то государство начинает снимать сверхдоходы-все цены на бензин в большей части зависят от государства и потом уже от посредников чем от стоимости нефти. Тоже самое из медпрепаратами и их закупки и реализации-там сплошной криминальный спрут и работы непочатый край.. В Украине мизерный внутренней рынок и ето может начать раскручивать еще большую инфляцию. Пока на фронте люди гибнут в Киев снова начали потоком возвращатся всякая чиновничья воровитая шваль и как гусеницы ползут еще неостывшие от из задницы кабинете. Как вы думаете что может ощущать солдат- гражданин видя что в киеве творится ?-надеюсь понимаете.

  6. Приходят к раввину пожилой еврей Мойша и совсем молоденькая еврейка Сара, старый еврей Мойша спрашивает — ребе, скопил деньжат самую малость, что бы сделать дабы они не обесценились и не подверглись прочим пакостям со стороны государства — положить их в банк, купить акций, валюты или хранить под подушкой?! Молоденькая еврейка Сара, в свою очередь вопрашает — ребе, у меня завтра свадьба, так вот, надевать мне в брачную ночь ночную рубашку или сразу лечь голой?… Ребе отвечает — дочь моя Сара, наденете вы ночнушку или не наденете, один черт выебут, кстати Мойша, это ответ и на ваш вопрос

  7. Головне питання чи зможе наша держава перемогти ворога, Кожний воїн мусить бути здатний хоча б в перші хвилини у разі поранення врятувати себе від безглуздої загібелі, а для цього необхідні медзасоби невідкланої допомоги, також кожний третий мусить пройти тренінги з прийомів використання елементарних речей з аптечок та мусить діагностувати (може і неточно) види поранень. Треба знати часовий проміжок для порятунку життя. Мусимо бути розумною нацією, а коли розумних серед нас побільшує, то й крадіїв можливо поменьшує.

  8. 20. 02 від зради і злодйства чиновників медичних препарітів немае. Е тільки один провірений віками лік -ростріл- гільготина. Якщо б- це якщоб тисяч 10-15 чиновників за злочини в Украіні заарештували- присудили саму серйозну міру покарання це би був запобіжник.- а так фсб більшу частину йх оптом скупила .- результатом став Крим- Донбас- луганск- маріупіль- Херсон .- боюсь ненаврочити. Тил повинен працювати на украінське війско- влада повина допомогати сімьям вояків які на фронті- остальне шобло йобло повино знищувати зрадників- боротися з коррупціею- ловити московських шпигунів це аксіома-це дае віру це дае надію це приносить перемогу. Слава Украіні.

  9. Проблема знаходиться в руках такого собі Романа Васильовича, 1976 р.н. з ОП! Сучасна оеинкорнация Бирюкова! Тому ні Резников ні Залужний це питання не вирішит, не їх справа, якось так.

  10. до кучи…есть ещё один персонаж из Макеевки,с14 года киевлянин,Видасов Валера(Ксенко итд)..связан с Фисталём…крайне мутный тип..щас частную скорую помощь сделал…

  11. Що толку писати?Ну заробишь за статтю 300 долларив а «воз и ныне там»
    «А васька слушает да ест»(с)
    Нестандартная жизненная ситуация требует нестандартных ликив ,накшталт тих що прописував видомый ликар по призвищу Сашко Билый,Музычко
    А прописував вин прикладом у ебало без усякой юридичной тягомотины,папиров,прокуратури судив та иншой белиберды
    Тупо заходив у кабинет и бил у ебло.И уявить соби—эффект був миттевий!

  12. 14-03 Царство Небесне Сашку Білому -правдивий був чоловік.- надихав своім прикладом як тримати всяку погань від влади в тонусі. Дуже шкода що бувша і сьогодняшня куревська влада так і непровела розслідування обьективно і не осудила його вбивць. Хоча все давно відомо хто- як- коли-з яких причин скоів цей злочин- дуже багато було задяно на цью справу людей-е все таки надія коли владу прижме і зачепе уже іх ітереси в політичний боротьбі тоді ці курви відкриють карти.

  13. 14:12
    Да,це була цельна,мужна людина. Як и Лесник(Олег Мужчиль).И думаю немало других,кто не на слуху

  14. 19.39 всіх помятаем- нікого незабуваем -все буде по справедливості з похибкою на воений стан і страждань які терплять громадяни Украіни від московських окупантів і іх прислужників як в минулому так і в сьогоденні. Слава Украіні.

  15. Кирилл Тимошенко стал ДОЛЛАРОВЫМ МИЛЛИОНЕРОМ при каденции Клоунаи и ложит ХУЙ на всех украинцев! Пацаны из Офиса Президента зарабатывают сотни миллионов долларов пока украинцы хуй без соли доедают и на помощь ВСУ военный сбор платят!!

  16. Громадськість допомагає нашим захисникам, а чинуши граблять. Цю хворобу треба знищувати, як кажуть під самий корінь. Скільки всього передають з закордону, а куди все дівається і не отримують наші захисники. А скільки коштів на армію перечислено з закордону, а також скільки років беруть 15 процентів від заробітку, а отчотності немає. Куди вони йдуть, чому армія гола й боса? Чому самі захисники купують все за власний кошт? Якщо існує мародерство, а інакше саботаж під час війни назвати все, це назвати неможливо, то є закон в ці часи знищувати без суду і слідства. Мародерів так карали. В верхах жирують, а патріоти боронять рубежі нашої НЕНЬКИ УКРАЇНИ. ГАНЬБА!

  17. А где наша телезвезда выращенная в пробирке на лубянке попандопало Мураев?- проводит медовый месяц с новой молодой женой? а за чьи барыши и так и таких очень много.- печалька что нетормознули етот бесмертный полк махровых коррупционеров и предателей- а дальше больше Херсон ?……… Зло и предательство разрастает как раковая опухоль если оно неуничтожено-сколько раз можна повторять ети приписные истины для самонадеяных идиотов.

  18. И что? Думаете это что то изменит?
    Фисталь как п€$дил так и п$€здит …
    Кирюша на крючке у него, так как у Германа на казначейских счетах зависли его бабки. Теперь будет делать все, чтоб Герман рассчитался за прошлые поставки.
    Звонки всем подконтрольным Губерам как были так и есть.
    Скоро будет закупка КТ, Ц дуги и эндоскопии через ДП МЕДИЧНИ ЗАКУПИВЛИ, так уже ОП давит на Ляшко чтоб выпустить нужное Герману ТЗ. Ничего не меняется. Кому война, кому мать родная
    Между прочим глава рабочей группы — Р. Картавцев, друг детства Фисталя… так, что делайте выводы

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

У Дніпрі за кришування наркотрафіку затримали кума Кирила Тимошенка Олександра...

8 червня у Дніпрі Служба безпеки України масово затримала керівний склад працівників Національної поліції. Серед затриманих СБУ поліцейських, які мають…
​​Як дорожні монополісти витискають групу Голика з дорожнього будівництва

​​Як дорожні монополісти витискають групу Голика з дорожнього будівництва

Звернули увагу на конфлікт між так званим дорожнім картелем та оточенням одного з ідеологів «Великого будівництва» – Юрієм Голиком. Нагадаємо…

​​Кирилл Тимошенко предложил финнам стать лохами

Зам Андрея Ермака по ОП Кирилл Тимошенко сообщил, что Финляндия примет участие в послевоенной отстройке Черниговщины. Казалось бы – надо…
НОВОСТИ