Человек не терпит насилия!

Керівники дипмісій ЄС, НАТО та США в Україні закликають нардепів ухвалити закон про реформу СБУ

Керівники дипломатичних місій Європейського Союзу (Матті Маасікас, Антті Хартікайнен), Північноатлантичного альянсу (Вінета Кляйне) та Сполучених Штатів (Крістіна Квін) в Україні закликають народних депутатів ухвалити у другому читанні закон.

Як зазначено у статті, написаній західними дипломатами для сайту «Європейської правди», після успішного завершення реформи спецслужба зосередиться на боротьбі з тероризмом, контррозвідці та захисті державної таємниці, втративши водночас повноваження досудового розслідування.

«Центральний елемент реформи, передбачений законопроектом, – поступове позбавлення СБУ повноважень досудового розслідування. Завдяки цьому СБУ перетвориться на спецслужбу, що зосереджує свою роботу на контррозвідувальній, а не на правоохоронній діяльності. Слідчі повноваження перейдуть до правоохоронних органів, що спеціалізуються саме на розслідуванні злочинів і чия діяльність є предметом більш пильного нагляду порівняно з діяльністю спецслужб», — йдеться у статті, оприлюдненій у понеділок.

У ній наголошується, що серед інших важливих змін, передбачених законопроектом, – невідкладне впровадження тимчасової системи парламентського нагляду, яка функціонуватиме до моменту створення спеціального наглядового парламентського комітету, а також скорочення штату спецслужби до 20 000 осіб і демілітаризація більшості штатних посад служби.

«Між тим законопроект залишає відкритими низку питань. Зокрема, це надзвичайно широкі повноваження контррозвідки, що дозволяють порушувати основні права та свободи людини; збереження права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї; збереження ізоляторів тимчасового тримання; недостатня визначеність процедури атестації працівників СБУ, а також можливість призначення звільнених працівників СБУ без конкурсу на посади в інших відомствах», – додають дипломати.

Вони наголошують, що ці недоліки потребують доопрацювання, особливо на етапі реалізації ключових положень закону щодо посилення судового контролю і зміцнення механізмів нагляду, але вони не мають бути перешкодою для якнайшвидшого ухвалення закону Верховною Радою.

«Ми закликаємо всі політичні партії у Верховній Раді скористатися цією історичною можливістю і невідкладно ухвалити цей закон», — резюмують західні дипломати.

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Московський слід українського Міноборони

Московський слід українського Міноборони

Уже кілька місяців відділ розслідувань hromadske досліджує серію провальних контрактів Міністерства оборони за 2022 рік. Це угоди загальною сумою понад…

Хто набирав "кадри" в СБУ часів Баканова

Як ви думаєте, що є спільного у справах про вивезення ільменіту в Росію, про розкрадання підприємств Фонду держмайна, справі про…
«Баканов міг би прийти і сказати, що я виконував його накази». Як у Києві судять Романа Дудіна — колишнього начальника харківського главку СБУ, обвинуваченого у державній зраді

«Баканов міг би прийти і сказати, що я виконував його...

Шевченківський районний суд Києва розглядає справу Романа Дудіна —  підполковника СБУ, який до травня минулого року очолював Харківське обласне управління…
НОВОСТИ