Человек не терпит насилия!

СЛУЖБА БЕЗОПАСНОСТИ ИЛИ РЕТРАНСЛЯТОР ДИКТАТОРСКОГО БРЕДА?

Пресреліз Служби безпеки України майже завжди сповнені недомовок і таємниць.

Так було і цього разу. Днями низка ЗМІ із посиланням на СБУ поширили інформацію про затриману іноземку, яка пов’язана з так званою ІД. З повідомлень було зрозуміло лише, що затримана вербувала когось для ІД, а в Україні отримала посвідку на постійне проживання на підставі неправдивих відомостей.

Ні імені-прізвища, ні бодай країни походження терористки.

Спроба видобути бодай якусь конкретику з цього інформаційного туману виявилася невдалою. Я потелефонував речнику СБУ Артему Дехтяренку, щоб дізнатися хоча би джерело інформації про іноземку.

«Якщо вона причетна до ІД за версією якоїсь спецслужби центральноазійських держав, де панують терор і страх, то це одна справа, а якщо СБУ провела оперативно-розшукові заходи і виявила зв’язки з нині вже не існуючим державним утворенням, то це інше», — пояснив я речнику природу свого питання.

Пан Дехтяренко пообіцяв уточнити і за кілька хвилин перетелефонував: це дані країни, звідки походить затримана. Інформацію про неї було надано Інтерполу, куди і спрямували запит. А українська спецслужба виконувала міжнародні зобов’язання, відповідно до яких наші правоохоронці мали затримати розшукувану, а суд — заарештувати.

Тепер Офіс Генпрокурора має провести так звану екстрадиційну перевірку, і якщо країна, яка надала запит на екстрадицію, дотримається всіх передбачених законом формальностей, небезпечну терористку повинні відправити додому для справедливого суду. Так мало би бути. Випадок підняв завісу секретності, яку так дбайливо охороняла прес-служба СБУ.

За три дні до появи прес-релізу спецслужби до громадської ініціативи SOS muslim потелефонував схвильований чоловік. Він просив допомоги правозахисників: його сестру затримали співробітники СБУ Причина – вона в розшуку Інтерполу за підозрою у причетності до ІД. За словами чоловіка, сестра – громадянка Таджикистану, яка постійно проживає в Україні. Має чоловіка-українця і трьох дітей – громадян України. Найменшому – 5 місяців.

«Зараз сестра в суді – їй мають обрати міру запобіжного заходу», — хвилювався чоловік.

У Святошинському суді Києва того разу формальний підхід до літери закону поступився здоровому глуздові. Суддя не стала заарештовувати матір трьох малих дітей, а винесла рішення про нічний домашній арешт. Проте, загроза екстрадиції залишається.

А вже за кілька днів до SOS muslim прийшов молодий чоловік з дружиною і трьома дітьми, молодший – немовля, у мами на руках. З’ясувалося, що це і є та сама «терористка»….Чоловік, громадянин України, переконує: все, написане у запиті таджицьких спецслужб – брехня. У 2017 році, коли дружина ніби-то їздила до Туреччини і Сирії, вона була в Україні і не залишала межі країни: «Це ж елементарно перевіряється – в паспорті немає жодної відмітки про перетин кордону».

emomalyПравозахисникам потрапили до рук і «документи», якими посіпаки таджицького диктатора Рахмона обґрунтовують запит на екстрадицію своєї громадянки. Автори того опусу явно в конфлікті з логікою. За їх версією, розшукувана «вербувальниця» спочатку виїхала до України, потім до Туреччини, там дісталася сирійського кордону, а звідти рушила назад – в Україну. Що протиправного вона скоїла під час поїздки, українські правоохоронці мають здогадатися самі і дофантазувати цей недолугий детектив. Можна було би посміятися, якби не реальна загроза екстрадиції матері трьох малих дітей.Ця історія свідчить про те, як легко втрапити в халепу, повторюючи нісенітниці за спецслужбами країн, визнаних системними порушниками прав людини. А ще про те, як в гонитві за дешевими сенсаціями і новими зірочками на погони можна втратити залишки довіри громадян своєї країни. А саме вони із своїх податків утримують спецслужби. І без їхньої довіри і підтримки ефективно не зможе працювати ані СБУ, ані жодна інша державна інституція.

«Крымские новости«

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

На блокпосту застрелили экс-зампреда СБУ Киева и области (ФОТО, ВИДЕО)

В четверг, 10 марта, около 18:00 в Дарницком районе Киева бойцы двух спецподразделений полиции расстреляли автомобиль Toyota на синих госномерах…

Помощник Кивы задержан при попытке бегства

Работники спецслужб Украины задержали руководителя депутатской группы Ильи Кивы в Полтавском областном совете, главу полтавская областной ячейки«Украинской федерации таиландского бокса…

Нардеп Шевченко был задержан на границе с Польшей

Народный депутат Евгений Шевченко пытался покинуть страну через границу с Польшей. Его отправили назад в Киев. Об этом РБК-Украина сообщил…
НОВОСТИ