Человек не терпит насилия!

На Черкащині продовжується скандал довкола вкрадених земель держпідприємства

На Черкащині вже котрий місяць не вщухають пристрасті довкола незаконного захоплення землі колишнього Дослідного господарства «Ягубець» у селі Ягубець Христинівського району Черкаської області. Після резонансу в українських ЗМІ ситуація продовжує залишатися в невизначеному стані, процес повернення 1800 га у держвласність, законна приватизація і розпаювання землі заблоковані. Перевірка, яку розпочала прокуратура області, наразі не принесла бажаних результатів, а плодючі землі продовжують незаконно оброблятися шахраями, наносячи державі мільйонні збитки.

Як відомо, у радянські часи ДГ «Ягубець» було одним із провідних господарств на Черкащині. На початку незалежності правонаступником дослідного господарства стало державне підприємство «Ягубець». Однак вже 24 березня 2006 року ДП «Сільськогосподарське підприємство «Ягубець» оголосило про своє банкрутство. Процедура банкрутства ДП тривала впродовж останніх десяти років. У 2012 році ДП «Сільськогосподарське підприємство «Ягубець» було включено до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

Проте, незважаючи, що приватизація в Україні держпідприємств має особливу процедуру, як виявилося, майно та землю ДГ «Ягубець» місцеві «ділки» вирішили привласнити поза законом. Була розроблена проста і протиправна схема: попри те, що підприємство підлягало приватизації, група шахраїв по непрозорій процедурі «перетворила» його на КСП – колективне сільгосппідприємство. При цьому за дивним збігом обставин, реєстраційна служба вже 12 лютого 2016 року зареєструвала перетворення ДП в колективне сільськогосподарське підприємство «Ягубець».

Водночас новоявлені рейдери зареєстрували ТОВ «Агрофірма Ягубець». Таким чином, місцеві «капіталісти»-злочинці зірвали плани держави по приватизації держпідприємства.

Як стало відомо широкій громадськості та низці ЗМІ, очолив схему по захопленню землі держпідприємства Костянтин Сидорук та «інвестор» Олександр Лукашенко. К.Сидорук після оборутки очолив новостворене КСП.

За схемою після непрозорої реорганізації новостворене КСП несанкціоновано взялося використовувати 1800 га родючих державних земель Христинівщини, які належали раніше ДГ «Ягубець», для власного збагачення нових власників. Навіть після того, як задуми шахраїв вскрилися, виявилося, що через політичних «дах» місцевих еліт землі державі так і не повернуто, вона продовжує оброблятися та приносити прибутки незаконним власникам на чолі з К.Сидоруком.

Як з’ясувалося ДП «Ягубець» було включено до переліку об’єктів, що підлягають приватизації, а 02.12.2015 вже був затверджений план приватизації. Згідно з офіційним документом, в результаті законного роздержавлення мали відбутися збори працівників та пенсіонерів ДП «Ягубець»; мали скластися списки осіб, що претендують на земельний пай; за результатами зібрання повинні були затвердити звернення до ГУ Держгеокадастру (розпорядника землі) з проханням розпочати процес розпаювання з видачею відповідних наказів.

Однак з подачі К.Сидорука новостворена структура зірвала законний процес роздержавлення землі, сотні людей псевдофермери позбавили законних прав отримати паї за свій внесок в процвітання державного підприємства, а доступ до землі отримали всього 49 осіб. Причому деякі з них проживають не в Ягубці. Хто ці люди та яке вони відношення мають до приватизації, а також чому були позбавлені законного права інші колишні працівники держпідприємства й пенсіонери – питання наразі залишається відкритим. Наразі слідство нібито з’ясовує ці обставини.

Допоки ж навіть без детального юридичного аналізу ситуації стає зрозумілим, що новостворене КСП взагалі не мало законного права втручатися в процес приватизації, тим паче позбавляти багатьох людей права отримати свої паї. Через втручання в процес приватизації групи зловмисників на чолі с К.Сидоруком роздержавлення 1800 га фактично зірвано, ситуація зайшла в глухий кут. Права простих селян вкотре порушені, а державна земля продовжує використовуватися «ділками» в їхніх корисливих інтересах.

Таким чином, активи, які юридично перебувають у власності держави, незаконно привласнені, продовжують приносити надприбутки новоявленим рейдерам та фактично «віджаті» не лише у держави, а й у місцевих жителів.

На сьогоднішній день збитки, які несе держава, оцінюються вже в мільйони гривень. Про моральний аспект такого «бізнесу по-черкаськи» – вже й годі говорити.

З огляду на це дуже дивною виявилася і позиція місцевих прокуратур – Черкаської обласної та Уманської міської. Чомусь нічого не бачать й інші антикорупційні органи, який в державі наплодили вже цілу купу, а результату — нуль. Схоже на те, що антикорупційна державна політика на прикладі ДП «Ягубець» дала серйозний збій. Злочинці і шахраї – й досі не покарані. А після того, як ситуація набула вже державного масштабу та попала під приціл керівництва області прокуратура просто, складається враження, самоусунулася від конфлікту, ніби нічого екстраординарного і не відбувається. В зв`язку з цим виникає запитання, а чи така пасивність прокуратури не досягнута за якусь «винагороду»? Можливо і прокурори – в «схемі»?!

Наразі ж поки запити, скарги та звернення щодо рейдерського захоплення держземель «ходять» від кабінетів до кабінетів, держава через це продовжує нести мільйонні збитки. Шахраї тим часом продовжують знаходитися на свободі, заробляють на «віджатих» державних активах, мають можливість впливати на свідків, залежних місцевих чиновників та продажних силовиків.

Водночас, як стало відомо з відкритих джерел, кілька місяців назад було відкрито кримінальне провадження по факту самовільного захоплення землі, що належить державі. Однак оперативне розслідування крадіжки державних активів, схоже, зовсім не ведеться. Як стало відомо з надійних джерел, докази не збираються та не аналізуються, матеріали справи переміщуються з інстанції до інстанції. Все це робиться, здається, з єдиною метою – якнайдовше потягнути час та потім просто закрити справу. Через це виникає низка запитань: чому ж так відбувається? Чому не заявляються позови від імені держави про витребування землі з чужого незаконного користування та чому в судовому порядку не стягуються нанесені державі збитки? Адже законність перетворення ДП «Якубець» на КСП та укладання договору на спільний обробіток землі між двома суб`єктами господарювання як мінімум викликає багато сумнівів щодо легітимності. Крім того, предметом договору стала державна земля, що взагалі суперечить законам та низці підзаконних актів. Державною землею має право розпоряджатися тільки держава і укладати договори з приватними підприємствами має лише вона.

Схоже, що анонсована раніше генпрокурором Юрієм Луценко реформа прокуратури – лише піар. Приклад ситуації довкола «Ягубець» — кричуще свавілля за участю місцевих «ділків» та «сліпих» і пасивних слідчих з прокуратури.

Якщо ж слова генпрокурора про тотальне очищення прокуратури від корупціонерів – це правда, то можливо на Черкащині вже також потрібно провести колективне звільнення місцевих прокурорів та керманичів силових структур, як це вже відбулося в Миколаївській області?!

Далі буде…

Ігор Мусієнко, для “ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ