Человек не терпит насилия!

Хроніки Нарнії: Ярославський у пошуках Святаша

Мільярдер Олександр Ярославський вирішив докопатись до власників «АІС». Якщо йому це вдасться, багатомільйонні тендери автогрупи можуть виявитись поза законом. Почалося усе з того, що минулого тижня група «АІС» звинуватила Ярославського у рейдерському захопленні. Той у боргу не залишився, відповівши що подасть «за наклеп» до суду, і там спробує розкрити імена справжніх власників «АІСу».

Щодо останнього, то існують деякі сумніви. Тут український реєстр власників уже місяць не працює, що вже говорити про всілякі Панами-Віргіни. Це те саме, що блукати по Нарнії. З іншого боку – хто його знає які можливості у мільярдерів, особливо українських. Тому, якщо Олександру Ярославському раптом це вдасться, ми заперечувати не будемо. І не тільки через те, що зайвих знань не буває. Є ще один нюанс. Цілком може виявитись, що на багатьох державних тендерах фірми-учасники мали однакового засновника. Що, нагадаємо, законом заборонено. А гроші тут розігрувались не малі.
Група компаній «АІС» регулярно перемагає на державних тендерах по закупівлі автівок. «Вісник державних закупівель» за останні п’ять років містить дані про 17 фірм з цієї групи – 15 регіональних представництв, а також «АІС АЗЧ Маркет» та «АІС-Сітроен-Центр». Разом вони виграли – повністю або за окремими лотами – дві з половиною сотні тендерів на 366 мільйонів гривень.
Це щодо тендерів. А тепер про Нарнію.
Останні кілька років гроші, зароблені «АІСом», пливуть невідомо куди. Офіційно, звісно, відомо – спочатку це було США, потім Панама, тепер – Кіпр. Але це, по суті, те саме, що сказати – пливуть у паралельний світ. Бо ніхто в Україні не хоче підтвердити, що саме він є власником цієї структури.
Традиційно групу «АІС» пов’язують із народним депутатом від Партії регіонів Дмитром Святашем. На нього ж минулого літа вказували пальцем банкіри, коли заявили, що група не хоче повертати кредитів на 1,77 млрд грн. Сам Святаш тоді оперативно спростовував інформацію про свою причетність до «АІСу»: від управління групою він відійшов ще у 2002 р., ставши народним депутатом, а зі складу засновників вийшов у 2009 р.
Перевірити це простими методами не видається можливим.
Донедавна офіційним власником фірм з групи «АІС» була американська компанія «Девелопмент Макс ЛЛС». Як би гордо не звучало словосполучення «американська», усе псувала її адреса – штат Делавер. Офіційно його не можна назвати «офшором», однак він є таким по суті. Так само як Панаму, Беліз і Віргіни – Делавер прославили гнучке податкове законодавство і політика анонімності: тут не відкривають власників компаній третім особам.
Згодом компанії з списку тендерних щасливчиків одна за одною почали переїжджати з Делаверу на Панаму. У 2010 р. свого основного власника змінив «АІС-Сітроен-Центр» – ним став «Навітрон Прожектс Корп» (Navitron Projects Corp.) Через рік на цей же «Навітрон» перереєстрували «АІС-Донецьк», а з весни 2012 – і решту фірм «АІСу».
Скупий панамський реєстр повідомляє лише про управлінців компанії – як правило місцевих аборигенів або залітних «лижних інструкторів». Інколи цих даних вистачає для того, щоби зрозуміти рівень мутності українців, які сховались за офшорними масками. Так от, рівень мутності «АІСу» – відповідає прозорості гірської річки, через яку прогнали стадо биків, а потім ще й кинули туди кілька поржавілих автівок.
Управління компанією «Навітрон» (від 2010 р. по сьогодні) покладене на три інші панамські фірми. Директорські функції записані на «Cascado AG», казначейські – на «Integri S.A.», а секретарські – на «Systemo AG».
навітрон-прокладки

Усі ці три фірми є частиною глобальної павутини «прокладок», якими в той чи інший час номінально керували Стан Горін та Ерік Ванагельс, ті самі латвійці, що «продавали» «вишку Бойка». За даними OCCRP (Organized crime and Corruption Reporting Project), ці панамські фірми вкупі з «Milltown Corporate Services» і «Ireland & Overseas Acquisitions», що їх використали в історії з вишкою, задіяні в цілій низці махінацій по експорту/імпорту та ухиленню від сплати податків.
І все-таки в Панамі «АІСу» довго не сиділось не сиділося. Гіпотезами, чому так сталось, ділитись не будемо, опишемо лише факти.
Зміна сталась зовсім недавно – під час відомого тендеру МОЗ. «АІС-Столиця» зараз чекає на підписання кількох крупних угод. Одну з них – закупівлю швидких на 48 мільйонів – акцептували тиждень тому. Так от у середні жовтня цього року в «АІС-Столиці» знову змінився власник. Тепер це кіпрська фірма «Радолін Трейдінг Лімітед» (Radolin Trading Limited). ЇЇ було зареєстровано лише наприкінці березня цього року, засновник – ще одна кіпрська компанія «Фоніаріум Холдінгз Лімітед» (Foniarium Holdings Limited). ЇЇ офіційним власником у свою чергу є кіпріотка Марія Хаджиантоніс. Тобто чергова «вчителька йоги».
А тепер до найголовнішого. До розігрування тендерів і потребі інформації з Нарнії, яку обіцяє дістати Ярославський.
Традиційним конкурентом «АІСівських» фірм на тендерах є ТОВ «Глобал Автогруп». «Наші Гроші» неодноразово писали про те, що ці дві фірми поводять себе як «спаринг-партнери». У березні, наприклад, вони були єдиними конкурентами на тендері Фонду соцзахисту інвалідів на закупівлю автівок на 32 млн грн. У такому ж складі відбувся й аналогічний тендер Фонду у жовтні – це друга крупна угода по якій наразі акцептована пропозиція «АІС-Столиці» на 31 мільйон, але поки ще не підписаний договір.

АІС-Автоглобал

«Глобал» заснували у березні 2012, прописали на задвірках міста Василькова, що у Київській області. Уже через якихось півроку, наприкінці вересня, фірма почала й сама вигравати державні тендери. За півтора роки набрала державних замовлень на загальну суму 58 млн грн. Йдеться про 64 тендери, з яких на 51-у (!) єдиним конкурентом «Глобала» була одна й та сама компанія з групи «АІС», а саме Підприємство з іноземними інвестиціями «Автоінвестстрой-Брок».
Директором «Глобал Автогруп» є Віктор Васильович Коваленко.
У свою чергу людина на ім’я Віктор Коваленко уже багато років роздає коментарі ЗМІ у якості комерційного директора групи компаній «АІС». Він же нещодавно як представник компанії-учасника – йшлося про «АІС-Столиця» – коментував той самий мільярдний тендер по закупівлі швидких. Наголошував, до речі, що «МОЗ зробив усе для того, щоб тендер відбувся чесно й прозоро».
Стверджувати, що це одна й та ж людина поки не беремося, але і без цього вистачає дивних збігів.
Сьогодні одноосібним власником «Глобала» є панамська компанія «Коппермакс Інк» (Coppermax INC.) Офшорку зі статутником $10 тисяч зареєстрували у серпні 2012 р. і прописали за тією ж адресою масової реєстрації, що і «Навітрон» – 50 Глобал Плаза Тауер, офіс «Н». У власність до «Коппермакса», зауважимо, фірма перейшла у жовтні, тобто приблизно у той же час, як почала вигравати державні тендери.
За даними панамського реєстру, правом підпису від імені компанії володіють двоє осіб: Рікардо Мануель Камбра ла Дюк (Ricardo Manuel Cambra La Duke) та Фернандо Енріке Монтеро де Граціа (Fernando Enrique Montero De Gracia).
Перший з них, Рікардо Камбра ла Дюк, був одним з директорів й агентом «Cascado AG» і «Systemo AG» в один час разом з Горіним і Ванагельсом. Він же зараз є директором «Integri SA» з тієї ж павутини «прокладок». Загалом же латвійці з Дюком пересікалися щонайменше в шести компаніях.
Другий, Фернандо де Граціа, фігурував у низці фірм разом ще з одним директором «панамської трійці» Татьяною Салданья (Tatiana Saldaña).
Але, звісно, не «бродячими» директорами єдиними. Не зважаючи на зміну власника, «Глобал Автогруп» залишив собі прописку у Василькові. Вулиця Тракторна, будинок 13. Так от на цій же адресі офіційно приписана ще одна фірма – ТОВ «Контакт-Автозапчастина». Її власник – все той же панамський «Коппермакс», а директором до травня був Олександр Сергійович Єфімов. Людина з таким ПІБ до кінця минулого року у якості директора очолювала «АІС АЗЧ Маркет» – ще одну фірму з групи «АІС», яка займається автозапчастинами.
Телефонним апаратом «Глобал» й «АІС АЗЧ Маркет», видається, також користуються одним і тим самим. У протоколі розкриття пропозицій по автівках для інвалідів контактний номер «Глобала» вказаний як (044-585-40-50). З київським, до речі, а не васильківським кодом. Так от на безкраїх просторах Інтернету цей телефон постійно фігурує як контактний номер «АІС АЗЧ Маркет». При чому не тільки в бізнес-довідниках на чи сайті Всеукраїнської спілки автомобілістів. Його можна знайти і на офіційному сайті самого запчастинного підрозділу «АІСу» – за ним минулого року закликали звертатися автомобілістів з питаннями про захист навколишнього середовища. А якщо покопатися у документації тендерів, що їх виграв «АІС АЗЧ Маркет» за останні кілька років, то знайдемо у кількох протоколах цей же номер – то як контактний, то як факс.

тел2

тел-сайт-АЗЧ

футбол-скрін2І ще невелика родзинка. Першим власником «Глобал Автогруп» був Олександр Атландеров, першим директором – Володимир Кресс. Є в столиці така річ як Київська асоціація футболу. У якої є Київський відкритий чемпіонат з футболу. А отут висить звіт цього чемпіонату за 6 жовтня поточного року. Атландеров і Кресс грають за команду «АИС». Навряд чи вони були запрошеними легіонерами.

Коротше кажучи, милих дрібничок набирається. Але якщо Ярославському вдасться отримати путівник по Нарнії, то, зрозуміло, усе це стане виглядати набагато цікавіше. Та й вдячних читачів не бракуватиме. Особливо тих, для кого читання подібних текстів – це робота. Усе-таки, якщо скласти докупи тендерні здобутки «АІСу» й «Глобал Автогруп», а також заплановані 50 мільйонів МОЗу і 31 мільйон Фонду соцзахисту, то вийде 503 мільйони гривень. Не один план по «недопущенню правопорушень» можна виконати.
Але поки що чекаємо наступного ходу Ярославського. Щоб побачити, що буде в чарівній шафі, яку він спробує відкрити: прохід в паралельний світ чи купа скелетів.

Источник: Леся Іванова, «Наші Гроші»


Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Тут без “нарний” и “терний” ясно, что за этой паутиной скрываются два известных в Украине персонажа, один из них якобы очень похож на Допу, а другой — Гепу.
    Вся бизнес-империя Dopa & Gepa Company оформлена на подставных лиц, не обладающих подмоченной репутацией. На тот момент, когда на Святаша оформляли бизнес, его репутация запятнанной не была. Благодаря таким зиц-председателям отмываются грязные наркоденежки, которые прокручивают похожие на указанных героев личности.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ