Человек не терпит насилия!

Операція «Посади прокурора»

Khrushch

Перифразуючи східну мудрість, можна сміливо стверджувати, що справжній журналіст у своєму житті має зробити три речі: відростити живіт, вишикувати редактора та посадити прокурора. Не претендуючи на звання «справжнього», автор цієї правдивої повісті досі так і не зробив ані кроку  на шляху до здобуття перших двох чеснот. Що, одначе, не позбавляє його морального права (і навіть – обов’язку) розповісти шановному читацтву про те, як з його важкої руки на лаву підсудних якось потрапив прокурор. І не якийсь там пересічний носій прокурорського мундиру, а колишній прокурор чи не «найкрутішого» Обухівського району, що під Києвом, Василь Хрущ. Опинився ж Василь Іванович в процесуальному статусі підсудного виключно  з власної дурості – він вирішив судитися з журналістом (хай і не зовсім «справжнім») через одну публікацію, присвячену професійній звитязі та подвигам пана Хруща на правоохоронних теренах.

Від Асланова до Хруща

Я ще не зустрічав людей, які б не розумілися на політиці, футболі чи тонкощах журналістської професії. Можливо, тому так мало в Україні по-справжньому професійних політиків, спортсменів і журналістів, що всі вони вже десь працюють – хто таксистами, хто перукарями. Та й дійсно, що тут складного, у тій журналістиці – що побачив, про те й написав.

Втім, немає одностайності з приводу функціонування журналістської «кухні» і серед самих акул пера та гієн клавіатури. Днями пив я каву з шанованим (причому, цілком заслужено) американським журналістом. Він мріє організувати видання в Києві газети, яка б слугувала взірцем практичного застосування так званих «журналістських стандартів», насамперед, у такому рідкісному жанрі, як розслідування.

Журналістське розслідування, у його розумінні, це коли кореспондент газети, досліджуючи тему, опитує різних людей, розшукує очевидців, спілкується з відомими лише йому одному «джерелами інформації», а потім все це оповідає. Мовляв, так і так, шановний читачу, бездарна поліція ніяк не може натрапити на слід убивці, а я, опитавши три десятки людей, які живуть поруч з місцем скоєння злочину, встановив, що ймовірний кілер накивав п’ятами за кермом червоної «Хонди».

Будь-яке відхилення від цієї схеми, будь яка принципова позиція (чи навіть – просто позиція) працівника засобу масової інформації, будь яка спроба сказати на чорне «чорне», а на біле – «біле», з точки зору мого співрозмовника є неприпустимим порушенням журналістських стандартів. Мовляв, автор газети має бути абсолютно безстороннім і, тим більше, не демонструвати власне ставлення до події та її фігурантів.

Фахівець з великої букви, що понад 30 років віддав роботі в засобах масової інформації різних країн, він ніяк не може зрозуміти, що «журналістські стандарти» (а я, наївний, думав, що журналістика – це творчість, яка стандартизації не дуже то й піддається) були вигадані в країнах, що з діда-прадіда мають ефективні механізми захисту прав і законних інтересів громадян. І де газети видаються з єдиною метою – бути проданими, а відтак – принести прибуток власникові.

Інша річ – це Україна, де звертання до преси – попри всю її нинішню продажність і непрофесіоналізм – часто-густо є останнєю надією скривдженого відновити законність, покарати корупціонера, зупинити сваволю. І не вчора так повелося. Це – споконвічна традиція української журналістики, яка зародилася ледь не одночасно з першими газетами. Нехтувати цю традицію – то прирікати на провал найграндіозніші медіа-проекти.

Кримінально-процесуальний кодекс радянського штибу недарма в статті 94 визначав повідомлення в пресі як один з приводів до порушення кримінальної. Друкованого слова боялися, а фейлетону в журналі «Перець» було цілком достатньо, щоби його герой, як мінімум, позбувався посади. «Лист покликав у дорогу», «Газета виступила – що зроблено?» — ось звичайні газетні рубрики тих часів.

Втім, не комуністи придумали прирівняти «перо до штика» – з дореволюційних часів тутешні журналісти гризли владу, вовтузячи спійманого «на гарячому» злодійкуватого чиновника, аж доки тому не проголошувався вирок. Прикладом може слугувати хоча б судовий процес над завідувачем розшуковим відділенням Київської міської поліції Спиридоном Аслановим, про який ми розповідали з нагоди 100-річниці засудження спритного поліцейського (http://ord-ua.com/2009/10/02/yuvilej-prizabutogo-viroku-do-100-richnici-spravi-aslanova/

). Втім, не гріх процитувати те місце, де йшлося про роль справжніх ініціаторів кримінального переслідування Асланова – київських журналістів:

«Скандал вибухнув у квітні 1908 року, коли на шпальтах київських газет з’явилися розповіді про трудові будні завідувача розшуковим відділенням міської поліції Асланова. Зловживання, описані в пресі, були настільки кричущими, що київський генерал-губернатор Павло Ігнатьєв 15 квітня розпорядився негайно перевірити достовірність фактів, оприлюднених журналістами.

Перевірка тривала місяць, але Асланов був звільнений з посади раніше — 25 квітня 1908 року, на десятий день роботи комісії. А ще через день, 27 квітня, Асланов був заарештований, посидів трохи в окремій камері Двірцевої поліцейській дільниці, а згодом — переведений до Косого капоніра.

 Київські журналісти не тільки домоглися порушення кримінальної справи проти начальника розшукового відділення київської міської поліції, але й відслідковували кожен крок слідства, не дозволяючи спустити справу «на гальмах». Ось як, наприклад, газета «Киевлянин» прокоментувала результати обшуку на квартирі Асланова, внаслідок якого було знайдено кілька чистих бланків паспортів і векселі на суму до 10 тис. руб.: «Слідство повинно розкрити походження цих векселів, зараз доводиться лише дивуватися спритності Асланова, який у червні минулого року приїхав до м. Києва бідняком, не мав грошей на квартиру й змушений був попервах жити в своєму робочому кабінеті при розшуковій поліції, а всього через 10 місяців виявився власником доволі значного статку. Такими є результати його взаємин зі злодіями».

Те, що про «справу Асланова» не знав заокеанський редактор – цілком природно. Інша річ — колишній Обухівський райпрокурор Василь Хрущ. Якби б він знав про сумну долю Спиридона Федоровича, то, можливо, не став би так нахабно провертати квартирні афери, їздити на нерозмитнених автомобілях і фальшувати лікарняні листки під час відпочинку в робочий час на іноземних курортах. А головне – не став би судитися з журналістами, що впіймали його за руку.

Любителі чужого бензину

А звела нас з Василем Івановичем підступна доля та Інтернет-видання «Обозреватель».

17 лютого 2005 року. Телефонує тодішній головний редактор «Обозу» Віктор Уколов. Каже, що на виїзді з Києва, на Харківській «клумбі», працівники ДАІ зупинили три бензовози. У ході перевірки товаросупровідних документів виявилося, що вони виписані від імені фіктивної фірми. Скоріше за все, бензин – крадений. Але це не все – виявляється, бензовози в дорозі супроводжують в якості охоронців працівники податкової міліції та СБУ.

До місця пригоди вже виїхала знімальна група телевізійників, тож справа честі для редактора «Обозу» — щоби репортаж у його виданні вийшов раніше, аніж у «конкурентів».

Приваблений обіцяним подвійним гонораром, за півгодини добираюся до Харківської площі. Виявляється, ситуація ще більш цікава, аніж оповів Віктор.

 11111111111

Дійсно, на Харківській площі в мокрому снігу стоять три бензовози й машини «супроводу». Дійсно, відправником вантажу по документах значиться приватне підприємство «Технології та обладнання», яке фігурує в базі даних фіктивних фірм, одержувачем – черкаська нафтобаза «Крафт-Сервіс».

22222222

Накладна, виписана працівниками СБУ від імені фіктивної фірми, для перевезення краденого бензину

Дійсно, бензовози в дорозі супроводжували в якості охоронців на своїх власних автомобілях працівники Управління податкової міліції в Київській області Гармаш і Лаврьонов і співробітники УСБУ по Київській області Галицький і Зубенко. Бензин був, дійсно, крадений – вночі під дерегуванням маестро Галицького тріо хлопчиків Гармаш-Лаврьонов-Зубенко поцупили цей бензин з цистерн, що знаходилися на території військової частини в м.Василькові.

33333333

Співробітник УСБУ по Київській області Іван Миколайович Галицький – після невдалого підкидання патронів громадянинові Луценку. 

Більш того, власники бензину, точніше, директор фірми «Авіасервіс» Віктор Щербатко і керівник охорони Олександр Луценко, наздогнали крадіїв і навіть до нашого приїзду встигли подати до Дарницького райуправління внутрішніх справ заяву про крадіжку. Тоді Галицькій і Ко підкинули в автомобіль О.Луценка два патрони, незаконно затримали людину й заявили, що зараз повезуть О.Луценка здавати в Ізолятор тимчасового тримання, якщо директор фірми перешкоджатиме подальшому рухові автоколони.

Лише поява журналістів – мене та Віктора Уколова з фотокором «Обозу» — врятувала О.Луценка від знайомства з наручниками. Побачивши фотокамери, СБУшники повернули людині документи, заховали свої патрони й поїхали геть, кинувши бензовози напризволяще.

Винахідливий Вася

За годину репортаж про скандальну подію вже вийшов на головній сторінці «Обозревателя», а наступного дня, зустрівшись ще раз з Луценком і Щербатком (готувався розширений репортаж для «Обозу»), я й довідався про організоване злочинне угруповання, що діяло на території Київської області, у складі прокурора Обухівського району Василя Хруща, начальника УСБУ Сергія Ганжі (у наступному – керівник Державного комітету з матеріального резерву по квоті «Блоку Литвина») та начальника об’єднаної Держподаткової інспекції в Обухівському районі Леоніда Чоботаря (нині – заступник Голови ДПА в Київській області), а також кількох їх підлеглих.

Це одіозне товариство мали всі ознаки ОЗУ з чітким розподілом ролей, зв’язками у владному середовищі (власно, вони й були владою) та ретельним плануванням злочинів. Зокрема, ця зграя під шумок кампанії по виборах президента України вирішила підзаробити  пару-трійку мільйонів доларів, пограбувати нафтобазу розташованої у Василькові авіаційної частини, а бензин і дизпальне продати через мережу автозаправок КЛО, яка й взяла на себе продаж краденого.

Взагалі-то заробити свіжу копійку людині, що обіймає крісло хоча б районного прокурора, нескладно. Механізм збагачення українських правоохоронців досконало відточений і неодноразово застосовувався на практиці. Для цього в прокуратурі або податковій міліції обирається жертва – виробниче підприємство, торгівельна фірма або хоча б газетний кіоск. Далі порушується кримінальна справа – неважливо яка, головне, щоби справа була порушена не проти конкретної особи, а «за фактом». Цей момент, до речі, є принциповим, бо людина, проти якої порушено кримінальну справу, може й до суду подати, оскаржуючи постанову про порушення, а «факт» скаржитися нікуди не стане. Як правило, ані підозрюваних, ані обвинувачених у таких справах не має – у кращому випадку лише свідки та належне свідкам майно, яке оголошується речовим доказом и долучається до матеріалів справи.

Слідчий оголошує це майно таким, що «швидко псується» і яке неможливо зберігати до завершення слідства, оцінює в 15-20% вартості й продає через дружню фірму з зарахуванням виручених грошей у депозит органу слідства. Дружня фірма надалі перепродає товар, але вже за реальною ціною, а «навар» ділиться між усіма учасниками афери. Після цього кримінальна справа закривається за відсутністю складу злочину й виноситься постанова про повернення жертві вартості вилучених і проданих речових доказів – зрозуміло, що в розмірі тих самих 15-20% від реальної ціни.

Скандали навколо подібних махінацій працівників прокуратури з чужим майном неодноразово ставали предметом бурхливого обговорення не тільки в пресі, але й у парламенті без жодних наслідків для аферистів у погонах. Тож не дивно, що Хрущ, Ганжа й Чоботар були абсолютно переконані у власній безкарності й не стали сушити голову над наданням видимості бодай якоїсь законності своїм діям.

28 вересня 2004 року на територію військової частини А-1789 увірвалися працівники податкової міліції та УСБУ по Київській області, захопили нафтобазу й виставили озброєну охорону. Єдиний документ, який грабіжники спромоглися пред’явити, було посвідчення на перевірку касового апарату, належного підприємству «БРСМ-нафта», виписане на ім’я оперуповноважених податкової міліції Гармаша та Лаврьонова. Зрозуміло, що ніякого касового апарату на території військової чистини ніколи не було, а ТОВ «БРС-нафта» (мережа автозаправок у Києві та Білій Церкві), ніколи не мало ніякого відношення ані до Василькова, ані до військової нафтобази.

Діяльність військової частини була повністю паралізована, у солдатську їдальню не могли завезти навіть хліба. Більш того, відкриємо зараз, за перебігом шести років, одну військову таємницю: під час бурхливих президентських виборів 2004 року бойове чергування літаків над Києвом було припинено. Оскільки прокурор сусіднього з Васильковим Обухівського району Хрущ оголосив всі запаси нафтопродуктів, що зберігалися на території військової частини А-1789, «речовим доказом» і разом з Ганжею шукав, кому б їх продати.

(далі буде)

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

9 ответов

  1. Известная история. Отредактировать в виде учебно-методического материала — что и как выявлять, особенности журналистского документирования, способы не дать замылить, ориентир по результату. И распространить через интернет.

  2. Володе Бойко — РЕСПЕКТ!

    В авторском предисловии к своей книге я написал: «Представляя на суд читателей роман «Клан», хочу выразить признательность всем независимым журналистам, разоблачающим своими острыми публикациями коррумпированных чиновников и легализовавшийся криминалитет. Ваши смелые, порой на грани фола, журналистские расследования такого уродливого явления, как отечественная мафия, представленная в нашей стране сросшимися с коррумпированной властью организованными преступными группировками, очень помогли мне в работе над этой книгой».

    Владимир Бойко и Татьяна Чорновил — это как раз и есть те независимые журналисты. К сожалению, таких настоящих журналистов, как они, у нас можно по пальцам пересчитать.

  3. Шановний пане Володимире!
    Чудова стаття, і, в свій час, мав нагоду ознайомитись з її першим варіантом у ті далекі часи.
    Але проблеми, висвітленні у цій статті, залишаються актуальними і в наш час. Чого тільки варте багаторічне знущання над інвесторами будівництва будинків “Дніпровських веж”, яке здійснюється керівництвом внутрішніх військ та самим керівництвом МВД, Генрокуратурою та іншими високопосадовцями, включаючи попереднього та нинішнього Президентів. А віз і нині там. Сотні інвесторів залишились без житла та вкладених коштів.
    “Дніпровські Вежі” — “Реквием по мечте”
    http://www.youtube.com/watch?v=ifmubTUZqro (українською мовою)
    http://www.youtube.com/watch?v=hWoleqF1jZE (English / англійською мовою)

    http://vkontakte.ru/video15485501_147005141?uploaded=true (українською мовою)

    http://www.24video.net/video/view/1063368?feature=published (українською мовою)

  4. Ай, хорошо написал, Владимир Маркович! Присоединяюсь к пану Ковалевскому, — без РЕСПЕКТА тут не обойтись!

  5. Недавно видел хороший российский фильм “Меч” о двадцати пяти сериях. Читателям сайта должен быть интересным. Поднимается много вопросов морали.

  6. А мне кажется что материалы не до конца исследованы… Сомневаюсь что вояки и их орендаторы цистерн просто так, без боя сдали свой бензин, наверняка у военной части есть протокол или акт изьятия бензина, если было, есть уголовное дело по факту то где его номер. Не перечислены обращения,жалобы и ответы из судов и других правоохранительных органов по незаконным действиям ДПА,СБУ, прокуратуры… Налицо манипулирование отдельными фактами… Прошу пана Бойко идти по логической цепочке в хронологическом порядке с указание всех действующих лиц… А не заставлять читателя заниматься домыслами и выдумками(как пример — не понятно какое отношение к бензину с воинской части имеют предприниматели которым хотели подбросить патроны).

  7. Уважаю Владимира Марковича! Умеет писать остро и актуально! Но не верю, что все это он делает бесплатно! А значит — такой же БИЗНЕСМЕНТ как и те, за которых он пишет. И вообще: “От публичных полемик, которые должны продолжаться не менее 10 000 лет, небо не обвалится, рыбы будут плавать,а трава не перестанет расти!(Мао).
    В 2003г. я обратился к Бойко за информационной помощью за своего незаконно арестованного сына. Бойку не понравилось, что якобы, я неправильно обратился к прокурору Донецкой области. Обращаясь так: “Уважаемый Областной Атаман уголовников донецкой области! Кабель тебя в жопу нюхал! До каких пор ты будешь мочиться подняв ногу на УПК Украины, утвержденный Верховным Советом Украины”.
    http://www.moskall52.narod.ru www.moskall52,mirtesen.ru

  8. Хвали мене моя губонька. Это про автора. Во первых Хруща привлекали к ответственности только за использование больничного листа, а по бензиновым делам, в том числе о законности его нахождения на этой базе ни в в этой статье ни в других нет ни слова. Пустое сотрясание воздуха. Журналистам нужно правдиво и обьективно подавать информацию, а не зарабатывать себе дешевый авторитет, впаривая людям в головы только то что выгодно себе.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В земельном департаменте КГГА прошли обыски. У Кличко всё отрицают

В помещениях аппарата Киевсовета и Департаменте земельных ресурсов прокуратура и Нацполиция провели обыски. Как сообщили в городской прокуратуре, следственные действия…

Глава Центрального апелляционного хозсуда заработал только на гараж

Глава Центрального апелляционного хозяйственного суда (Днепр) Юрий Парусников почти всю недвижимость записал на Эльжбету Парусникову. Об этом стало известно из…

Отстраненный глава Ровенской таможни задекларировал из имущества только гараж

И.о. начальника Ровенской таможни Тарас Коваленко, которого отстранили от должности за коррупцию, задекларировал сбережения в размере годовой зарплаты наличными. Об…
НОВОСТИ