Человек не терпит насилия!

Я запитала про досягнення Януковича за 100 днів – у відповідь мене назвали провокатором

Я сьогодні відчула себе тричі Обраною. Спочатку мене спокійно пустили за чергову загорожу, встановлену за двісті метрів від палацу «Україна» з нагоди приїзду туди Віктора Януковича. Хоча іншим солідним чоловікам в солідних костюмах міліція завертала.

1275616037Потім мені дали хвилини три постояти на червоній доріжці, яку простелили від самісіньких дверей палацу метрів на сто вниз по сходах, – нею мав пройти Сам.

А втретє для мене знайшлося місце в партері палацу «Україна», я сиділа на відстані двох рядів від синів вітчизни і батьків українських реформ, судової – Андрія Портнова, енергетичної – Юрія Бойка, гуманітарної – Семиноженка. Чи хвилюєтеся ви так, як хвилювалася з цього приводу я? Не думаю. Ну, уявіть, стою біля Палацу на червоній доріжці, довкола міліція, народ такий по обидві сторони вулиці Червоноармійською стоїть відбірненький, сепарований, спокійний, вимахує прапорцями Партії регіонів. Десь з якогось даля, орієнтовно біля Московського будинку побуту – ближче до вулиці Тельмана, ледве чутні протестні крики і видно прапори руху «За Україну». Як виявилось, це спецназ узяв в кільце мітинговців, не давши, їм навіть розгорнути прапори. Людей протримали в замкнутому кільці дві з половиною години, до приїзду народних депутатів України. Людей не били. Поки що.

1275605346

1275605329

Президент вітає Кучму і Кравчука після закінчення свого виступу з  посланням до народу. 3 червня Я пройшла до фойє головного палацу країни… Підійшла до Віталія Масола, останнього прем`єр-міністра УРСР, який свого часу пішов у відставку після студентського голодування (потім він ще раз був прем`єром за Кравчука і Кучми). Віталій Андрійович, з яким я записувала не одне інтерв`ю, щосили закликав мене радіти з очікуваної події, послання президента Януковича українському народові. «Мені подобається наш президент. Він справжній, і виглядає як президент, а не як хтось, хто називав себе президентом. А Харківські угоди – це найкраще, що він зумів зробити. Тому що ми з Росією неподільні. У нас одна історія, одна культура, ми зв`язані дуже міцно, і завжди будемо зв`язані, хто б що казав…» Здається, я вперше через двадцять років після голодування зріло усвідомила, за що ми тоді в 1989 році знімали прем`єр-міністра Масола.

Я пригадала партійні з`їзди в клубі культури Політеху, куди без помпи приїздив колишній президент. Але легко придушила в собі ностальжі, подумавши, що сьогоднішній (тимчасовий) тріумф Януковича – це наслідок керівництва країною Ющенка.

Рінат Ахметов і Борис Колесніков під час виступу Президента з  посланням до народуУ палаці «Україна» було море людей. І яких людей… Знатні «регіонали»… Ринат Ахметов розмовляв з Юхимом Звягільським, судячи з усього, про справи на меткомбінаті імені Ілліча… Від Ахметова раз у раз чулися репліки: “Семенович” (колишнього керівника заводу звуть Володимир Семенович Бойко)… “контракт”… “немає коштів”… Звягільський щось шепотів Ахметову і вдоволено посміхався…

У фойє, та й залі Палацу, зібрався дуже побожний народ. На руках декого з нардепів з-під діамантових запонок виднілися плетені монастирські чотки. Не здивуюся, дізнавшись, що під костюм бріоні вони потай надягають волосяницю – грубий одяг з козиної шерсті для аскетів. У залі, десь на сімнадцятому-вісімнадцятому рядах були позначені місця для запрошених. Помітивши віце-прем`єра Сергія Тігіпка, поцікавилася, чи задоволений він першою сотнею днів керівництва свого президента. Сергій Леонідович сказав, що святкувати поки нема чого, але тенденція окреслилася добра.

Тому я періодично підходила то до одного, то до іншого присутнього з запитанням, що він вважає головним досягненням нового президента за минулі сто днів і з чим особисто він хоче привітати Віктора Федоровича. Націонал-більшовик Борис Олійник обурено промовчав у відповідь, а Юрій Богуцький, який працював свого часу заступником голови Секретаріату президента Ющенка, сувороо сказав, що у них дуже конфіденційна розмова, а в спину я почула: «Провокатор». Хоча чого обурюватися, якщо вже пришли і радієте події, то вмійте пояснити свою радість журналістам. Чого соромитися?

Те саме, але вже з посмішкою я почула від Віктора Пилипишина, голову Шевченківської адміністрації Києва, опозиціонера Черновецького: «Подумайте самі, я – чиновник. Є у мене причина відмовлятися від запрошення послухати послання голови держави?»

1275605778

Народ почав розсаджуватися. «Які люди! Який радісний дощ мене чекає!» — захоплено вигукував міністр юстиції Олександр Лавринович, дивлячись, здається, на міністра палива і енергетики Юрія Бойка. Не всім, хто потрапив до залу, знайшлося місце. Якісь чоловіки в костюмах побивалися, що не зможуть послухати лідера в партері. Одному з них я порадила сісти на порожнє місце, відведене для бютівця Миколи Томенка (на двох рядах місця були іменними, клеїлися папірці з прізвищами).

– Ви думаєте, що Томенко не прийде? – з надією запитав мене котрийсь «регіонал», охочий всістися на козирне місце в партері.

– Ні, Томенко всіх президентів слухає по телевізору, — запевнила я шанувальника Віктора Федоровича.

1275605632

…Перші десять хвилин послання Віктор Федорович витратив на критику своїх попередників, констатуючи п`ять бездарно втрачених помаранчевою владою років. Потім почав обіцяти реформи, перераховуючи їх основні напрями. Предметно про послання поговоримо завтра. Але, якщо говорити про загальне враження від виступу, то воно непогане. Віктор Федорович читав чітко, сто відсотків, тренувався. По суті, прагнув догодити всім. Бідним президент обіцяв допомогу, але зауважував, що допомога буде тільки найменше забезпеченим громадянам, всім іншим давав зрозуміти, що час підвищувати тарифи. Говорив про загрозливе зростання питомої ваги пенсійних витрат у ВВП і про неприпустимість політики проїдання і перехресного субсидування. Такий цілком праволіберальний виступ младореформатора, але з обіцянкою не забути бідних. Підприємцям пообіцяв восени новий Податковий кодекс, а також вчасно і не в ручному режимі повертати ПДВ й скорочувати держрегулювання. З одного боку, радів тому, що ніхто не переписуватиме історію, з іншого – заявляв, що він – патріот і зміцнюватиме ідентичність і розвиватиме багатокультурний діалог. З одного боку, пообіцяв масштабну приватизацію, окремо згадавши електроенергетику і вугільну сферу. З іншого – сказав, що в держвласності треба залишити об`єкти, які «забезпечують виконання державою своїх основних функцій і національну безпеку».

Я про себе подумала, що Віктор Федорович дуже непогано тримався. Враховуючи, що риторика його слабке місце, він цілком навіть жваво проскочив такі складні словосполучення як «ринковий кентавр, відтворення суб`єктів господарювання (?) і цілісність кругообігу капіталу». Єдине, що він переплутав, це коли слово «доктринерство» прочитав, як «докторИнерство». Під доктринерством президент мав на увазі риторику протистояння між Заходом і Сходом. Янукович – просто мов президент США Барак Обама (на думку західного дослідника Марка Леонарда, Обама – перший президент США, який облишив мислити категоріями Схід – Захід, а почав мислити категоріями Південь – Північ). Але президент України «продвинутіший» за Обаму, він не тільки облишив мислити категоріями Схід – Захід, він ще повернув країні нейтральний статус, залишив на 25 років базу Чорноморського флоту і оголосив стратегічним партнером і США, і Росію. Високі відносини і висока політика.Оцінити гідно яку мені заважали в першу чергу натовпи міліціонерів на вулиці і група мітингуючих опозиціонерів, узятих в сталеве кільце, серед яких були навіть народні депутати України.

1275605528

1275605814

Коли Янукович сказав, що олігархи і лобісти стоятимуть в «загальній черзі», я почала вдивлятися, як реагують його найближчі соратники. Міністр палива і енергетики Юрій Бойко мляво плескав. Борис Колесников – теж. Як зреагував Хорошковський, не бачила.

Після виступу зазвучав духовний гімн України. І, коли чесно, я не зрозуміла, що відбувається. Я вже звикла, що навіть рядові симпатики Партії регіонів встають під час українського гімну, а деякі його навіть співають. Але духовний гімн України теж важливий. Це хоч і дещо демонстративний захід, але він все-таки містить слова молитви… І уявіть, звучать слова: «Боже великий єдиний, нам Україну храни», а в цей час лунають бурхливі оплески, буквально суцільні овації Віктору Федоровичу. Його реально викликали на біс.

1275616020Віктор Федорович розкланявся, але виступати наново не став. А вони все плескали і плескали.

А я пригадала, як нещодавно в райцентрі Васильків канидат у президенти Янукович закінчив мітинг і не знаючи, що ще сказати городянам, запитав свиту: чому ці дебіли не розходяться. Мікрофони ще не були вимкнені, і «дебіли» все почули. Цього разу, дивлячись в радісне обличчя Януковича, якого після півторагодинного виступу викликали на біс його прихильники і якому вже дуже хотілося піти, я відчувала гострий жаль, що мікрофон, біля якого стояв президент, був вимкнений. Я здогадуюся, що б зал мусив почути від голови держави, але я б не образилася на нього за присутніх.

Маша Міщенко, фото Михайла Марківа і УНІАН

постiйна адреса статтi: http://www.unian.net/ukr/news/news-380065.html

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

15 ответов

  1. Розповідь суперова! Ніби сам там був та все бачив на власні очі! Ледь не прослезився, коли читав про “докторинерство”. Бажаю автору великіх успіхів у творчості!

  2. с удовольствием прочитал эту статью. Наконец-то борзописец в “костюме евы от де-померанчо” в лице оппозиционеров признала серьтезный подход действующей власти по разгребанию авгиевых конюшень. Критиканства не осталось, а только сарказм и пересказывание произошедших событий в выгодной интерпритации, да не совсем корректные фото из-под полы. На другое яду не хватило нашей комментарше. А это положительно. Значит будем жить.

  3. После прочтения этого опуса напрашиваются 2 вывода.Писала явно сумашедшая от оранжистов,тоскующая по урезанию доступа к кормушке путем сокращения подачек в виде грантов от американцев и их подопечных.Второе,эта писяручка явно не страдает от избытка ума.Провокатор по своей сути (может и от рождения) излагает то,что подойдет ее хозяевам и будет одобрено ими в виде очередной подачки за бездумное выполнение заказняка.Писяручка,так держать ручку,ведь кушать тебе точно надо за что-то!

  4. Достижений нет!Завоевания есть!”Шнырёчек” завоёвывает изподтишка и подло национальные интересы и ценности.Делает это системно и методично.Работает команда проффеси-Аналов даже можно сказать эффективно донельзя.По всем направлениям идёт штурм,причём запланированный.Тот кто думает ,что эта система начнёт фонить ошибаеться ,если не сказать большего -очень ошибается..Непредсказуемо одно-настроение людей и экономика,которая как туалетная бумага в дождь,может оставить “гарнтирующего в натуре” один на один с лопухами…”табачник” пытается видоизменить наш менталитет и этнос,лавринович-подмять под себя судебную систему,бойко-легко и красиво крамсает ТЭК,клюев-это стилист (этот легко забодяжит новый “Укрподшипник”)-на основных средствах украинского государства,где нибудь в Австрии(например!),,,семиноженко перепрофелирует под себя умноженное просветительное и образовательное сословье,которое и так занималось доселе безобразием..Агрессия!Ничем неприкрытый империализм!Вся стая -работает на отбор страны..Отбирают всё..Гайки крутят все кто может..Сейчас буквально неделю две передеребанят Киевскую Администрацию вместе с районами..Входной билет на пост главы района полтора лимона уёвиков.Мудрость тяжкая ноша.Умный становится мудрым,дурак -ушлым..Деребан деребанить хорошо,только вот как потом будет одному Богу известно..мы как люди можем только догадываться и анализировать.Железный аргумент один…Блицкриг хорош но к зиме танки под московией застрянут..Смотрю на эту картинку и вижу послесловие..это будет жалкое зрелище..Для хорошего опера,допущенного к базе перемещения финансов,счетов в банках ,и перерегистрации БТИ и нотариусов(первички и вторички)работы просто уйма..Как только “шнырёвские” почуют БЕДУ,начнётся документальный и банковский шорох..Не будьте идиотами граждане НАСТОЯЩИЕ ОФИЦЕРЫ-документируйтесь..наблюдайте,пишите,засиживайтесь в ночных дозорах..Я гражданин УКРАИНЫ прошу вас настоятельно не упускайте момент,обьясню почему..Когда будем забирать награбленное я и десятки милионов моих сограждан не будут против вас отблагодарить 10% комиссии за возврат наворованного..Можете даже официально об этом не заявлять..Сумма предполагаемого гонорара порядка двух милиардов доларов…Думаю хватит для того чтобы в душе не болело чувство РОДИНА!Организованная преступная группировка всегда в начале создаёт схему а потом работает по ней..Проблема не в схеме и не в руководстве бандой,проблема в маленьких винтиках и болтиках..которые потом собирают бабло..Стиральная машина “шныря” в течении полугода -года намотает на себя всю мерзость нашего общества..И одним махом можно будет сделать и чистку и зачистку и люстрацию и кастрацию…и бюджет пополнить.ПРИЧЕСАТЬ по полной..
    Уважайте себя ребята!Всегда в экстремальных ситуациях ,в момент застоя,возникает тяжелейшая пауза..а потом..раз..какая то непонятная сила открывает второе дыхание..Сейчас происходит в силовых ведомствах муштра и загоны для того что бы отвлечь от насущего..Вот есть же в нас всех такая национальная черточка -улыбаться и делать по своему…Улыбайтесь! И делайте!Не служите ПРЕДАТЕЛЬСТВУ!МАМУ -РОДИНУ нельзя предавать..
    Две судьбы .две разных доли Мороз и Литвин…Одного люто возненавидели и точно также предали даже однопартийцы,другого просто и тупо намотали на палец и сейчас думают а нужен ли он вообще..как жалко ,что люди казалось бы не глупые,становятся врагами и себе и людям только ради каких то американских зелёненьких туалетных бумажек..ЧЕСТЬ ИМЕЮ!

  5. Голубые (петухи опущенные) радоваться будете после 400 дней к этому времени он и вам пенсионный возраст поднимет до N лет ( пока не сдохнешь) и зарплату подымет до 50.000 гривен= 3 купонам образца 94 года.

  6. Дежавю. Совоок возвращается. Только там игру актеров театра абсурда оплачивало государство, недоплачивая людям. А здесь за эту игру актеров театра абсурда будут платить люди, которых будут держать в черном теле барыги и приватизированное ими государство в лице этих актеров театра абсурда.

  7. Умная статья. Но чувства ,которые испытала автор, понять, к сожалению, дано не каждому… Поэтому.
    Украина так резко делится на Запад и Восток .Живут люди и воспитываются абсолютно в разных — культурных ,исторических, информационных средах. Шахтеры в большинстве своем — не понимают .что их постоянные пьянки- очень на руку их ” хозяйвам “шахт, местным олигархам и чинушкам… Такой рабочий просто перестает о чем либо думать…В этих районах нужна была большая просветительская работа- но Ющенко этого даже не начал делать…Вот и пожинаем плоды его пятилетней бездеятельности… Но честных , хороших и любящих свою страну и свой народ , людей — все таки больше!!! Просто он смотрит и думает!

  8. Родом из центральной Украины. В 80-х прошлого века между институтом и армией работал в Донбассе. Осталось на всю жизнь гнетущее впечатление от увиденного за несколько месяцев — повальный бандитизм молодежи, кто уже погулял и женился,то если не в тюрме, то в шахте, разницы мало. Шахтеры- идеальный люмпен. Зарабатывают сравнительно много, много тратят, понятно на что, а попробуй не напиться, если надышался всякой дряни, много не живут, пенсионный фонд отдыхает, раньше хоть квартиры давали, сейчас и этого нет. Всякая просветительская и другая работа в этой среде без бутылки или кулака бесполезна. На этой биомассе по воспроизводству люмпена Янек и вылез как аппендикс. Он может промахиваться в словах, как подметила автор, но если в лоб, то не промахнется. Поэтому ему и хлопают, и лижут, все, кто может под руку попасть. Сейчас одно страшно,чтоб вся Украина не свалилась в донецкую яму. Маловероятно, чтобы этот аппендикс отмер, но уже есть первый звонок, что он воспалился и его скоро вырежут те, кто породил. Не по рангу Янеку кое-кого кидать на миллиард. Вот тянуть с этим нельзя.

  9. это уже не 100, а итог всего… «Янукович заступил на пост номер один два месяца тому, – говорится также в статье ЗН. – Понять, какой из него реформатор, пока невозможно. Какой из него администратор, мы знали и до этого. Какой из него блюститель Конституции, даже говорить не хочется. Какой из него оратор, в принципе, не так уж важно. Какой из него Верховный главнокомандующий, Бог даст, не узнаем никогда. Но быть вождем для всех он не то, чтобы не может. Он не хочет. Он не то, чтобы не понимает, как. Он не понимает, зачем. К чему почтительность к святыням, которым ты не поклоняешься? Уважение к традициям, которые ты не соблюдаешь? Терпение к былинам, которые ты не слышал? К чему бережность к тому, что нельзя положить в банк? Трудно сказать, что для него означает понятие «Родина», но легко предположить, что о многообразии речи не идет. Его мир узок и прост. Все, кого он не может построить, — враги. Все, что он не может застроить, его не интересует. Скорее, всего его Родина не СССР, и не Донбасс. Его родина — Межигорье».

  10. Поясніть мені, що може втримати нашу державу від розколу, або громадянської війни?
    Єб.ли ми на західній і Росію і всі їхні цінності. Поки жили нормально, то мені пофіг було на якій мові сусід москаль розмовляє, коли мені з телека починає це бидло москальско-донбаске розповідати як мені жити і на якій мові мені з дітьми розмовляти то я… в донбас з”ясовувати не поїду, але крайнього швидко знайду (москаль живе поруч), згадаю все і те чого небуло:) (Косово не нагадує???) А якщо по темі, що вам Росіянам хибіло? (не нравилось), це бидло Яники і т.п., втече, а Ви що будете робити. Чи Ви думаєте що спроможні знищити України, зробити те що не зміг царь за 300 років і СРСР за 70 років, нацькувати людей один на одного легко, а що потім?
    Кожен день нової влади це цвях в труну держави. Економіку гроблять, бюджет наповнюють за рахунок малого і середнього бізнесу, який на відміну від Ахметова гроші за кордон не вивозить.
    Телек краще недивитись, приклад — “Азаров,- что за беспредел у крестьян покупають литр молока по 1 гр., кило сира продают за 70, мясо скупают по 10 грн., колбасу продают по 60 грн., что ето за бизнес такой?”, а про то как Нибулон (власник Янукович) скуповує зерно за безцінь у крестьян і продає за кордон з 700% рентабільності???
    Короче, поділили України на тих хто любить Росію і на тих хто ще не знає я він дуже її любить, окрім політичних кроків (дотого ж бездарних) економічних, жодного, а Ви там перегризайте глодки друг-другу за мову, колір прапора ще якусь фігню поки ми бабло будемо деребанити.

  11. Мне надоели тупездни, которые говорят, что Украина делится на Запад и Восток. Я не один раз ездил с запада на восток и обратно и нигде не заметил, чтобы Украина как-то делилась. Границу между западом и востоком я видел только в одном месте — в безмозглых головах тех, кто опущен ниже плинтуса жизнью и дальше собственного дивана никуда не ездит и с людьми общаться боится до нервной диарей.
    100 дней без успехов — логично. О каких успехах Вы хотели услышать? О рейдерских захватех, смене крыш у предприятий и смещении с должностей? Люди пришли к власти, чтобы зарабатывать деньги. Мне точно известно, что в этом у них успехи дай Бог каждому. Суть в другом, заметьте, новая власть не меняет систему, а просто вставляет в нее своих людей. Система зарабатывания денег на народе остается неизменной со времен первого президенства Кучмы. Меняются только те, кто сымает пенку. Ну, стоит сейчас Янык со своими и наслаждается этим процессом, до этого с меньши наслажденим там стояли Тимошенко и Ющенко (им не хотелось дельться друг с другом, вот и ссорились постоянно). Подумайте, какие интересы будет отставивать человек и егоокружение, получившие власть благодаря немалым деньгам группы инвесторов? Были бы у вас деньги, позовляющие назначить своего человека празидентом Украины, на каких условиях вы бы ему их дали? Сейчас эти условия нужно выполнять и в этом успехи прекрасные. Только не нужно гнать, что только Янык такой. Ющ, среди прочего, первыми своими действиями отдавал украинские промышленные объекты в аренду американским фирмам за 1000 грн. в месяц. Тимошенко перераспределяла денежные потоки в государстве так, чтобы ее финансовая группа зарабатывала на этом деньги. А придурки продолжают перессказывать сказочку о делении Украины на Запад и Восток. Ума же н хватает увидеть, что Украина делится на панов и крепостных.

  12. To Скорпион или для отряда класса паукообразных типа членистоногих.
    В 80-ые “повальный бандитизм молодежи” был не только на Донбасе, а во всей Украине — так сказать зарождение и становление рекета. А аппендикс не вылазит и тем более не отмирает, а восполяется, но также есть случаи когда в слепой кишке заводились глисты провоцирующие синдромы сходные с воспалением аппендицита. Не надо рассказывать кто люмпен. Пока ты здесь рассуждаешь они там гибнут и за копейки работают — но ты же не люмпен, ты гельминт (глист) в организме под названием общество да и симптомы совпадают: “словесный понос при запоре мыслей”.

  13. Обрали президентом людину, яка в Європі встигла зганьбится задовго до 100 днів царювання (перепутав Косово з Хорватією, потім Чорногорією. Дурне, головне, не те, що говорив, а що МАВ(!) на увазі, егеж, блюдолизи? . Який Духовний Гімн України, та він звичайного не знає! Дурному тільки не помітно- він як і микола яковіч арлазаров абсолютно не розуміє того, що написано. Коли азаров котить бочку на юльку- блювати верне,- сам в 3 рази більше очолював різні уряди. Але, дасть Бог- свої плоди і пожиратиме- за 100 днів було чути одну нісенітницю (крім, звичайно роздачі слонів росєї, тут він Конкретний, да…).

    Автору респект, холуям- удавіться.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ