Человек не терпит насилия!

Як польський сценарій у фінській війні не спрацював

«Встречай нас, Суоми-красавица!» із такою піснею Червона армія 70 років тому перетнула фінський кордон. «Красуня» оцінила жарт — і зустріла радянську бронетехніку “Коктейлем Молотова”.

Сімдесят років тому почалася найбезславніша війна Радянського Союзу — радянсько-фінська. Без оголошення війни Радянський Союз напав на Фінляндію. Апелюючи до традицій громадянської війни, радянська пропаганда називала її війною з білофінами. У цій війні СРСР спробував скористатися досвідом здобутим під час нападу на Польщу у вересні 1939-го. Проте вдруге здійснити «визвольний похід» не вдалося.

За офіційною радянською версією в умовах, коли почалася друга світова війна, СРСР захотів посилити безпеку Ленінграду — другого за важливістю міста СРСР. На той момент кордон проходив лише у 30 кілометрах від «колиски революції». Відтак керівництво СРСР запропонувало Фінляндії обмін територіями: мовляв, ви відсуваєте кордон від Ленінграду, а ми вам навзамін удвічі більшу територію в Карелії.

Утім, внаслідок такого обміну до СРСР мали би відійти прикордонні укріплення зведені на фінсько-радянському кордоні — лінія Маннергейма (головнокомандувач фінської армії). До того ж, фіни воліли не втягуватися у війну, а СРСР вимагав розміщення своїх військових баз на фінській території — насамперед на Аландських островах у Балтійському морі.

Відтак переговори між двома державами на початку листопада завершилися безрезультатно. Тоді ж газета «Правда» написала: «Мы отбросим к чёрту всякую игру политических картёжников и пойдем своей дорогой, несмотря ни на что, мы обеспечим безопасность СССР». Хоча формально переговори тривали до 13 листопада, на той момент обидві держави вже готувалися до війни.

26 листопада стався інцидент біля прикордонного селища Майніла на Карельському перешийку — артилерійський обстріл радянської території. Тоді загинуло четверо червоноармійців, а дев’ятеро були поранені. Фіни у відповідь заявили, що за даними їхнього спостереження обстріл вівся з радянської території і запропонували створити комісію для з’ясування обставин інциденту. У відповідь, СРСР 29 листопада розірвав відносини з Фінляндією, а наступного дня Червона армія без оголошення війни розпочала воєнні дії.

Від самого початку Червона армія мала абсолютну перевагу над супротивником: 425 640 солдатів проти 265 000 у фінів (значну частину становили члени воєнізованої організації «Шюцкор»), 2 876 гармат проти 534 (згодом 900), 2 289 танків проти 26 (згодом 60), 2 446 літаків проти 270. Під кінець війни СРСР наростив чисельність військ на фронті до 900 тисяч!

У війни проти Фінляндії СРСР спробував скористатися досвідом набутим під час польського походу. Тоді СРСР втрутився у війну 17 вересня, заявивши, що оскільки польський уряд покинув територію держави, то польська держава фактично припинила існування. А відтак СРСР, відчуваючи відповідальність за українців та білорусів, що живуть у Польщі не може стояти осторонь того, як складеться їхня доля. Польський уряд справді того ж дня покинув територію держави. За таких умов СРСР формально не виглядав агресором.

За схожим сценарієм СРСР попервах намагався діяти і проти Фінляндії. У відповідь на пропозиції владнати конфлікт, радянський нарком закордонних справ В’ячеслав Молотов заявив посередникам, що жодної війни з Фінляндією СРСР не веде. І взагалі фінський уряд втік. А СРСР натомість допомагає фінському демократичному урядові на чолі з Отто Куусіненом (чільний діяч Комінтерну) «очистити країну від маннергеймівських банд». Цей уряд було створено у щойно захопленому фінському містечку Теріоки.

Ще до створення фінського демократичного уряду 11 листопада на базі гірськострілецької дивізії почали формувати Фінську народну армію, яку укомплектували фінами та карелами, що служили в частинах Ленінградського військового округу. Наприкінці війни ця армія налічувала близько 25 тисяч бійців. В боях вони участі не брали — їх берегли для того аби вони пройшли парадом по фінських містах. Для них навіть пошили спеціальну форму для виготовлення якої використали трофейне польське обмундирування.

Проте фінський уряд був на місці і тікати нікуди не збирався. Ліга Націй засудила СРСР і 14 грудня 1939 р. виключила з Організації як державу-агресор. На торгівлю із СРСР було накладено ембарго, яке діяло до червня 1941-го.

Натомість фіни отримали велику міжнародну допомогу — гуманітарну та військову. Франція та Великобританія думали навіть про відправку у Фінляндію експедиційного корпусу. Але далі планів справа не дійшла. За час війни до Фінляндії прибуло близько 12 тисяч добровольців з 26 країн (був навіть один уродженець Ямайки). Щоправда, 70 % добровольців не мали військової підготовки — тож, вони попервах її здобували у військових таборах. Відтак десь чверть добровольців так і не брала участі в бойових діях. Найбільше добровольців було зі Швеції — майже 8,7 тисяч, а також з Норвегії, Данії та Угорщини. Була спроба організувати на фінському боці й український загін. Цим займався колишній офіцер армії УНР, письменник Юрій Горліс-Горський. Проте якихось достеменних відомостей про дії українських добровольців на фінському боці майже не має.

Натомість пов’язаний із СРСР пактом Молотова-Ріббентропа Третій Рейх не надав фінам жодної допомоги (хоча громадська думка німців була на фінському боці, десь два десятки німців навіть воювали на фінському боці). Навпаки, нацисти не дали перегнати через свою територію італійські військові літаки.

Утім, вже у середині грудня просування радянських військ призупинилося. Ані прорвати сходу Лінію Маннерґейма на Карельському перешийку, ані обійти її з півночі Червоній армії не вдалося. Дві радянські дивізії та танкова бригада, що йшли в обхід фінських укріплень, були оточені та розбиті. Проти радянських танків фіни вдало застосували пляшки із запалювальною сумішшю, які вони назвали «Коктейлем Молотова» (тодішній голова уряду та наркомом закордонних справ СРСР).

Радянський Союз поновив наступ лише в лютому 1940 р. Після тривалої підготовки розпочався штурм Лінії Маннерґейма, яку з великими труднощами вдалося прорвати наприкінці місяця. Проте за умов, коли війна затягувалася, а у Фінляндію могла надійти допомога з-за кордону радянський союз вирішив таки відмовитися від задекларованої спочатку мети — посадити в Хельсінки уряд Куусінена — а запропонував підписати мир законному урядові фінської держави.

У січні СРСР пішов на переговори із законним урядом Фінляндії, який шукав можливості завершити війну, розуміючи різницю у військових потенціалах двох держав. Москва сама запропонувала мир Хельсінкі. Потім радянська пропаганда неабияк на цьому наголошувала: мовляв, це було дуже шляхетно, що держава-переможець, сама запропонувала укласти мир переможеному.

Проте в реальності СРСР зажадав від Фінляндії територію в 13 разів більшу, ніж йшлося на переговорах у жовтні 1939-го! В тому числі і місто Виборг. Хоча конфлікт пояснювався безпекою Ленінграду, СРСР зажадав також територій на півночі Фінляндії.

Фіни скорилися на ці вимоги. Проте СРСР отриманим не вдовольнився! Вже після підписання мирного договору радянські керманичі з’ясували, що поблизу лінії нового кордону, в селищі Енсо, знаходиться великий паперово-целюлозний комбінат (серед іншого, целюлоза важлива для виробництва пороху, а СРСР тоді нарощував озброєння). Відтак радянські війська через тиждень після укладення мирного договору просто анексували це містечко з комбінатом, поставивши фінів перед фактом.

З окупованих територій пішло майже все місцеве населення — близько 400 тисяч осіб. Майже всі набуті у війні території було приєднано до Карельської АРСР, яка відтоді ( і до 1956 року) стала Карелофінською РСР — новою радянською республікою. Проте в СРСР тоді навіть жартували, що там лише два фіни: фінінспектор і Фінкельштейн. Та й ті у підсумку виявилися однією особою (між іншим, лідером комсомолу Карело-Фінської РСР був майбутній лідер СРСР Юрій Андропов).

А фінський демократичний уряд Куусінена, невдовзі після укладення миру оголосив про саморозпуск.

Дмитро Шурхало

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

15 ответов

  1. Судячи з назви очікував побачити якісь версії та аналіз причин відмови Сталіна від совєтізації Фінляндії. Натомість крім однієї фрази про затягування війни та можливу допомогу фінам йде банальне переповідання історії, яких в інтернеті можна знайти немало (наприклад тут http://lib.ru/HISTORY/ISAEW_A/antisuv_10mifs.txt). До речі, співвідношення сил на початок війни відрізняється від того, що в наведеному джерелі. А замість висновку байка про фінінспектора Фінкельштейна.

    Чим же загрожувала Совєтському Союзу окупація Фінляндії. Затягування війни дійсно було не на руку Сталіну. Своїх цілей він досягнув. Хоч і ціною багатьох життів, які проте в тій країні нічого не вартували. Попереду був ще конфлікт з Румунією, Прибалтійськими державами, а в перспективі — з Німеччиною, до війни з якою Сталін довго і ретельно готувався, в підготовці своїй поспішав, і до речі мав вже з Німеччиною спільний кордон. А окупація Фінляндії могла обернутися партизанською війною, яка в умовах суцільних лісів та болот, була б досить тривалою (зважаючи на допомогу ззовні). Мабуть автор мав на увазі саме це.

  2. Завжди заздрю щасливій історії Фінляндії,
    яка чотири рази (!) врятувалася від більшовизму (в 1918-му, 22-му, 40-му та 45-му) і зараз є однією з найбагатших країн Європи, а більшість з нас говорить по моб. телефонах фінської марки…
    Чому у нас в 1918-му не знайшлося свого Манергейма?

  3. Між іншим, термін “білофіни” існує з 1918 року. Свободу Фінляндії не Ленін подарував (як нам брехали багато років), а фіни вибороли у громадянській війні.
    З одного боку — краснофіни, яких всіляко підтримувала більшовицька Росія, з іншого — білофіни на чолі з Манергеймом, яких підтримувала Німеччина.

  4. Порою мне кажется, что Сталин попросту испытывал боеготовность сухопутных войск РККА. В противном случае гораздо более логичным было было круглосуточная бомбардировка Хельсинки ТБ-3 до тех пор, пока финны сами не попросили бы мира.

  5. Откровенно слабая статья.Набор клише.Автор забыл напомнить,что ” “Линия Маннергейма” — это долговременная оборонительная полоса с противотанковыми рвами,минными полями,железобетонными тетраэдрами и бесконечными рядами густо минированной колючей проволоки.А за этими заграждениями — железобетонные казематы :три,четыре,пять этажей под землю,перекрытия -полтора-два метра фортификационного железобетона,напольные стенки прикрыты бронированными плитами.И все это завалено многотонными гранитными валунами и засыпано грунтом.Над этими казематами уже поднялись густые еловые леса,засыпаные снегом.Командные пункты,узлы связи,госпитали — все под землей,под бетоном,под лесной чашей,под снегом.”Так описывает В.Суворов в “Последней республике” “Линию Маннергейма” и добавляет,что в тех местах,где Красная Армия вела боевые действия мороз минус 40 по Цельсию — обычное явление.
    Вернемся к статье :”Радянський Союз поновив наступ лише в лютому 1940 р. Після тривалої підготовки розпочався штурм Лінії Маннерґейма, яку з великими труднощами вдалося прорвати наприкінці місяця.” Неприступную преграду Красная Армия прорвала в лоб меньше,чем за месяц.По пояс в снегу и при 40 градусах мороза.
    Я согласен с Пино4етом — Красная Армия получила уникальный и безценный опыт прорыва мощной полевой обороны японской армии в Монголии и долговременной оборонительной полосы в Финляндии.В ходе этих боевых действий оттачивались слаженность и взаимодействие родов войск в наступательных операциях.Плюс политическая составляющая.Летом 1940 года страны Балтии : Эстония,Литва и Латвия (помня опыт Финляндии) сдались без боя.
    А,после ультиматума Румынии,последняя без лишних разговоров отдала СССР Бессарабию и Буковину.
    Так что все логично было в действиях “дядюшки Джо”.Зачем ему окупация Финляндии плюс постоянная партизанская война.На эти грабли встал Гитлер,окупировавший пол-Европы и борясь с партизанами то в Югославии,то в Греции,то во Франции.А на защиту нефтяных промыслов в Плоешти армейского контингента уже не хватало.

  6. Якщо вже згадали про Леніна, в 18-му більшовики визнали незалежність Фінляндії і України одночасно, та відразу почали їх окупацію, звичайно, під виглядом допомоги маріонетковим більшовицьким урядам.

  7. Предлагаю комментарий тов.А.Исаева считать статьей на тему “зимней войны” 1939 года.Очень грамматно и информативно.Чего не скажешь о статье «Як польський сценарій у фінській війні не спрацював».
    Один вопрос к тов.А.Исаеву — в каком году был издан американский устав Field Manual 31-71, Nothern Operations ? И на какой боевой опыт США в северных широтах он опирается ? Что-то я не припомню,что бы америкосы проводили боевые действия зимой…

  8. Сидеть перед компом в тепле и уютной обстановке в офисе или дома и рассуждать о провалах в стратегии и тактике наших войск в Зимней войне- это наш менталитет!!! Слава советским солдатам,погибшим в той войне!

  9. Сашок, своего Маннергейма на Украине не могло быть по определению. Т.к. Украину создали не внутренние, а внешние силы — большевики от балды обвели границы ареала, где проживают личности, говорящие на шо и хэ.
    А насчет радяньских втрат в Зимней войне зря сильно скалите зубы. Ибо Украине самой предстоит познать горечь жорстокой поразки от румынской армии в грядущей войне за Одессу и Буковину.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ