Человек не терпит насилия!

«Нє вінаватая я» (с) (перДлини тижня)

412797 1 300

Перший тиждень зими виявився напрочуд багатим на витівки наших улюбленців. Але справжнім хітом стали одкровення попереднього голови Вищого адміністративного суду України, а нині – скромного судді Конституційного суду Олександра Пасенюка, який рішуче спростував компромат, виплеснутий на нього каналом ТВі…

М-да… І де ті кляті журналісти тільки взяли протоколи допиту колишнього голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича? Скандальні протоколи в Генеральній прокуратурі України ще в 2009 році були виділені в окреме провадження й відправлені світ за очі, аби тільки ніхто не дізнався, що саме Зварич навіть не розповів, а власноручно записав на предмет своїх фінансових взаємин з головою адміністративної «вишки» Пасенюком. І на тобі – такий карамболь!

Що не кажіть, панове, а пан Зварич став легендою ще за життя. Пригадуєте? –«На мене кричали, що я хабарник, клоун і незаконно утримували в кабінеті, не відпускаючи навіть справити фізіологічні потреби… Гроші я хотів віддати на церкву» — такі подробиці про обшук у власному кабінеті розповідав журналістам вдягнутий у суддівську мантію Зварич 9 грудня 2008 року. Через десятки років дослідники та журналісти, напевно, згадуватимуть суддю, з кабінету якого співробітники Управління СБУ у Львівській області винесли три мішки грошей. І згадуватимуть не тому, що Зварич є чимсь унікальним для нинішньої української судової системи. Навпаки, це – її типовий взірець. Але він єдиний, хто додумався зібрати після пред’явлення обвинувачення прес-конференцію й заявити, що ці гроші він, мовляв, «наколядував».

Заарештований після нетривалого переховування від правоохоронців, Зварич попервах сподівався на корпоративну допомогу. Урешті-решт, свою вікопомну конференцію від проводив за прямою вказівкою (принаймні, саме так Зварич стверджував у ході слідства) голови Вищого адміністративного суду України Олександра Пасенюка. Але побачивши, що його ніхто витягувати з халепи не поспішає, екс-суддя став здавати своїх колег і начальників, що називається, з потрухами, розповідаючи, як кому й скільки він передавав «наколядованих» грошей.

На відвертість Зварича потягнуло ще в травні 2009 року, і хоча чутки про феєричні зізнання й блукали вузькими колами, викривальні свідчення екс-судді залишились непомічені загалом. Скандал вибухнув тільки зараз, вже після засудження легендарного «колядника», коли на каналі ТВі вийшов сюжет про порядки, що царюють у системі адміністративних судів України.

http://www.youtube.com/watch?v=JylG171tZwE&feature=player_embedded

Реакція Пасенюка не забарилась. Олександр Михайлович в інтерв’ю газеті «Сегодня» з гнівом та огидою назвав так звані «свідчення судді Зварича» фальсифікацією. Прямо так і сказав: «Груба фальсифікація… Зварич не підтверджував подібних «фактів» ні на слідстві, ні в суді». Ба більш того: «Справа Зварича спеціально була перетворена на шоу в розпал виборчої президентської кампанії, щоб скомпрометувати мене й поставити на коліна адмінюстицію». Але й це не все. Виявляється «події трирічної давнини розкручуються знову, щоб спробувати дискредитувати адмінсуди напередодні вже парламентських виборів 2012 року, що в інтересах тих, кому вигідно було робити це й раніше… Сподіваюся, адмінюстиція зуміє уникнути тиску, упоравшись із вирішенням виборчих суперечок».

Незрозуміло тільки, до чого тут адмінюстиція, якщо ані Пасенюк, ані Зварич до системи адміністративних суддів відношення вже не мають? І про який «розпал виборчої президентської кампанії» йшлося в травні-червні 2009 року?

Що ж до «грубої фальсифікації» і того, що Зварич буцімто не розповідав на слідстві про свої особливі відносини з Пасенюком, то це в Олександра Михайловича, мабуть, якісь провали в пам’яті трапились. А, може, просто перехвилювалась людина й ляпнула дурню журналісту «Сегодня». Бо в червні 2009 року слідство провело навіть очну ставку між Зваричем і Пасенюком, у ході якої «колядник» розповів про чотири епізоди отримання Пасенюком хабара на загальну суму 150 тисяч доларів. Але й це не все. У кабінеті Пасенюка була проведена така слідча дія, як відтворення обстановки та обставин події. Зварича доставили під конвоєм до Вищого адміністративного суду України і він під відеозапис показував, як передавав Пасенюкову гроші.

Та й не про одного лише Пасенюка розповідав Зварич на допитах. І про колишнього заступника глави Секретаріату Президента Петра Олійника розказував, і про суддю Івано-Франківського окружного адміністративного суду Петра Черепія. Тож нагадаємо забудькуватому судді Конституційного Суду України, що відносно того ж Черепія до Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України Генпрокуратура навіть зверталась з поданням про відсторонення від посади на період досудового слідства – листом від 19.05.2009 №17/1/1-36349-08. Подання підписав ні хто інший, як нинішній перший заступник Генпрокурора Кузьмін.

Може, за логікою Пасенюка, «грубим фальсифікатором», який тепер прагне «дискредитувати адмінсуди напередодні вже парламентських виборів 2012 року» є Ренат Равелійович?

Тоді запевняємо, що в Рената Равелійовича зараз зовсім інші проблеми. Він заклопотаний, як би випадково не піти по стопах Юрія Луценка, якого судять за витрати бюджетних грошей на святкування Дня міліції, й не втягнути державу в зайві видатки на святкування Дня прокуратури. Але тут треба сказати, що перший заступник Генпрокурора виявився на висоті й чистотою своїх помислів з легкістю переплюнув самого пана Пшонку.

Судіть самі: не встигнув Пшонка як слід відсвяткувати в Національній опері 20-річчя прийняття Закону України «Про прокуратуру», як вже народний депутат України Юрій Гримчак здійняв галас, що, мовляв, Генеральний прокурор у нас – розтратник бюджетних коштів, і не хоче, мовляв, виконувати приписи п.9 постанови Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 №943 «Про економію бюджетних коштів, передбачених на утримання органів державної влади та інших державних органів», якими встановлено припинення з 1 листопада 2008 року використання коштів для проведення святкових заходів і друкування продукції, не пов’язаної з виконанням завдань і функцій органів державної влади. І що місце йому – поруч з Луценком у камері Лук’янівського СІЗО.

І тепер Пшонка, як останній лох з Броварів, вимушений виправдовуватись і доказувати, що оренда Національної опери, виготовлення ювілейних значків, друк запрошень, дружня вечірка на дві тисячі персон – то все було оплачено коштом профспілкового комітету ГПУ на внески з зарплатні співробітників апарату Генпрокуратури. Навіть протокол засідання профкому ГПУ з такої нагоди Віктору Павловичу довелось оприлюднювати.

protokollll

Інша річ – перший заступник Генерального. Ренату Равелійовичу нема в чому виправдовуватись, оскільки його «національна опера» — це клуб «Byblos» і Женя Кємєровській. Мінімум на 300 тис. грн. погуляв Кузьмін 1 грудня в цьому клубі й ніхто не може йому, на відміну від Пшонки, закинути щонайменшого порушення. Бо гуляв на свої кревні, на «відпускні». І сам пиячив, і друзів частував – Сірожу Ленського, нового Житомирського облпрокурора Ігорка Проценка та ще три десятки таких же ж пройдисвітів.

Ще одне відкриття минулого тижня вдалось зробити за допомогою сайту Генеральної прокуратури України. Принаймні, тепер я точно знаю, що таке правозахист і хто такі правозахисники. Новина від 6 грудня так і називається «Органи прокуратури продовжують правозахисну діяльність у бюджетній сфері». Ось воно як, виявляється…

Ну, а сама приголомшлива новина надійшла від північного сусіда, де Уряд Путіна поставив боротьбу з корупцією на наукову основу. Віднедавна в керівництві Російської Федерації розглядають нову стратегію боротьби з хабарництвом і розкраданням бюджетних коштів на підставі теорії відомого російського психолога Раміля Гаріфулліна. Як встановили російські вчені (с), тотальна корумпованість серед чиновників вищої ланки – це не злочин, а хвороба, яку треба лікувати гіпнозом і психотерапією. Гаріфуллін стверджує, що своєю методикою він вже вилікував від хабарництва трьох високопосадовців, імена яких не розголошуються з міркувань медичної етики.

Як стверджує корифей російської науки, хабарництво – це психологічна залежність, яку необхідно внести в міжнародний класифікатор хвороб. А причиною неефективності боротьби з корупцією в Росії є, на його думку, ігнорування феномену «хабароманії» як стійкого прогресуючого захворювання.

Теорію Гаріфулліна, хоча й з певними застереженнями, підтримав прес-секретар керівника російського Уряду Дмітрій Пєсков. А також – представник московського офісу Міжнародного центру антикорупційних дій та ініціатив Transparency International Іван Ниненко, який заявив наступне: «Я не виключаю, що в деяких державних службовців розвинулось захворювання й вони не можуть не брати хабарі. Тому хабарникам, безсумнівно, треба надавати психологічну допомогу, щоби вони змогли відмовитись від цієї залежності».

Сподіваємось, що Президент і Прем’єр-міністр України не залишать без уваги передовий досвід російських вчених і законопроектом про бюджет на 2012 рік будуть передбачені кошти на відкриття спеціалізованої клініки або хоча б стаціонарного відділення в «Феофанії», де Президент, члени Уряду та судді вищих спеціалізованих судів зможуть проходити курс лікування. Я уявляю собі історії хвороби – де там тому Зваричу з його протоколами… Одне радує – що зараз у лікарняних листках не пишеться діагноз.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

10 ответов

  1. “…хабарництво – це психологічна залежність, яку необхідно внести в міжнародний класифікатор хвороб…” та лікувати виключно як на китайських стадіонах з направленням родичам рахунку про оплату витрачених патронів.

  2. Браво! Взяткомания — болезнь! Это круто! А также — зломания, матомания, тупомания, хамомания и т.д.! Мы все больны?

  3. Першим цю хворобу діагностував ще бо-зна коли наш Остап Вишня. Назвав він її ХАПЕНДИЦИТ. І розшифрував: це коли у чиновника долоня свербить.

  4. Ідентифікаційний код юридичної особи 26079542
    Повне найменування юридичної особи та
    скорочене у разі його наявності ПЕРВИННА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ
    ( ППО ПРАЦІВНИКІВ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ )
    Місцезнаходження юридичної особи 01011, м.Київ, Печерський район, ВУЛИЦЯ РІЗНИЦЬКА, будинок 13/15
    ПІБ керівника юридичної особи #КРАМАРЕНКО НАТАЛІЯ ПАВЛІВНА#
    Дата та назва останньої реєстраційної дії 19.02.2008 Включення відомостей про юридичну особу
    Дані про перебування юридичної особи
    у процесі припинення не перебуває в процесі припинення

    А кто тогда подписывал протокол???? У руководителя профкома согласно выписке другая фамилия.

  5. Костя!

    РЕСПЕКТ! Я согласен даже сам, за тех родственников, оплатить стоимость патронов… эх.. мечты, мечты… )))

  6. Ця ж саме хвороба вразила всі пострадянські території, в тому числі і Неньку-Україну. І хвороба ця називається “щуризм”. Хабарництво, навіть патологічне, про яке йде мова, лише складова цієї хвороби. Детальніше див. http://blogs.korrespondent.net/business_blogs/blog/demchak/a51854

  7. а що тут такого якщо посади в суді купуються та продаються.хто ще краще
    може тлумачити конституцію

  8. =І тепер Пшонка, як останній лох з Броварів, вимушений виправдовуватись…=…Долго думал-это оскорбление городу Бровары или комплимент,как кузницы прокуроров?…Остановился на комплименте.)))

  9. Вчера Конституционный суд разъяснил норму Налогового кодекса, согласно которой ежемесячное денежное содержание, выплачиваемое судьям, не должно облагаться налогом. Действия Государственной налоговой службы, насчитывавшей судьям налог на доходы физических лиц, признаны незаконными. Только судьи Верховного суда уплатили налогов на 462 тыс. грн. Юристы считают, что для плательщиков добиться возврата уплаченных сумм практически нереально. Об этом пишет ”Коммерсант-Украина”.

    Конституционный суд (КС) обнародовал вчера принятое решение по конституционному обращению Верховного суда Украины (ВСУ) с разъяснением ст. 165 Налогового кодекса, определяющей доходы, не подлежащие налогообложению. В частности, данная статья гласит, что суммы пенсий и ежемесячного пожизненного денежного содержания не облагаются налогом на доходы физических лиц (НДФЛ). Необходимость обращения судьи ВСУ объясняют тем, что фискальные органы неоднозначно трактуют налоговое законодательство в отношении судей, имеющих право на отставку, но продолжающих занимать свои должности. Как сообщили “Ъ” в пресс-службе Верховного суда, своим письмом от 14 марта N5013/6/17-0715 Государственная налоговая служба (ГНС) разъяснила, что такие судьи должны платить 15-процентный НДФЛ с сумм получаемого содержания.

    В КС считают, что ежемесячное денежное содержание судьи, выплачиваемое из госбюджета, не относится к вознаграждению и не является частью его зарплаты. “Это содержание является самостоятельной гарантией независимости судьи и составляющей его правового статуса”,— говорится в решении КС. То есть судья, имеющий право на отставку, но продолжающий работать на своей должности, получает соцпомощь, гарантированную государством, а также законами “О судоустройстве и статусе судей” и “О статусе судей”.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ