Человек не терпит насилия!

Як імперія «Бунасто» працює проти України

buna1

Велика кількість іноземних комплектуючих в зброї Росії показує, що санкційний механізм належним чином не працює. Підсанкційний імпорт заїжджає в Казахстан транзитом через Росію з Європи, там розмитнюється, а потім вже як казахський товар або нелегально завозиться в Росію. І велику роль тут відігрівають саме міжнародні брокерські та фінансові компанії, які забезпечують документами весь процес перевезення.

Одна з таких компаній – ЗАО «Бунаста» (https://www.bunasta.eu). На сайті компанії розміщено інформацію про її сферу діяльності: «Услуги компании: Предварительное декларирование и оформление транзитных процедур по ЕС через все пункты пропуска Польши, Литвы, Латвии и Эстонии; Оформление предварительного электронного информирования (ЭПИ) на Калининград (затаможка) для белорусской таможни; Выдача гарантий, обеспечивающих транзитную перевозку по территории ЕЭС; Оформление ЭПИ для пограничных постов Беларуси и России через систему TIR-EPD; Выдача гарантий, обеспечивающих транзитную перевозку по территории ЕЭС;»

При цьому компанія працює і в Україні – адреса офісу вказана на сайті.

На головному сайті компанія Bunasta називає себе акціонерним товариством, вказуючи підрозділи в Україні та Росії. Але ці підрозділі є окремими юридичними особами. В Україні це ТОВ «VIMGARANT», в Росії це «Бунаста Вим» (перейменована наразі в ТОВ «НАСТАПРО»). Засновником в обох був Адомавичус Юргис, який є наразі власником литовської головної компанії.

В 2022 році Юргис вийшов зі складу засновників російської компанії «НАСТАРПО». Але на сайті пошуку роботи (https://smolensk.jobfilter.ru/компания/бунаста-вим) сама ТОВ «НАСТАРПО» вказує, що вони є частиною імперії Bunasto. Тому можна зробити висновок, що вихід здійснено формально, Bunasto продовжує свою діяльність на російському ринку. За 2022 рік Bunasto через ТОВ «НАСТАРПО» отримала майже 150 млн. російських рублів доходу, є прибутковою та поповнює російський бюджет (https://zachestnyibiznes.ru/company/ul/1116732016785_6732030117_OOO-NASTAPRO) .

В Україні зовсім інша картина: ТОВ «ВІМГАРАНТ», яка заявляє себе як одна з найбільших компаній цього сектору, за 2022 рік отримала більше 4 млн.гривень збитку та до бюджету податків з прибутку не сплачує (https://opendatabot.ua/c/41333090). Незважаючи на задекларовані збитки, українська компанія розвивається – в 2022 році кількість працівників збільшилась на 10 осіб. В червні 2022 року Адомавичус Юргис створив ще одну компанію — ТОВ «БУНАСТА УКРАЇНА», яка також займається подібним бізнесом в його групі Bunasta.

Наразі компанія Bunasta через своїх «дочок» непогано відчуває себе і в Україні, і в Росії. Як вказує сама компанія, «Компанія перша в Україні отримала спеціальне спрощення на використання загальної гарантії та на даний момент має ліміт майже 30 мільйонів євро» (http://www.vimgarant.com/). В Росії компанія має дещо менший ліміт «Компания владеет большим гарантийным фондом в размере 25 миллионов евро для доставки в Россию и Беларусь.» ( https://cargotime.ru/carriers/ooo-bunasta-vim). При цьому є враження що мова йде про одні й ті ж кошти – вони забезпечується материнським капіталом, розміщені в безпечній Європі, і приносять власнику прибуток і в Росії і в Україні. Це дійсно унікальна ситуація – поклавши кошти в банк відразу під них надавати гарантії суб’єктам обох воюючих держав і заробляти одночасно і в Росії і в Україні. Нагадаємо, що прибутки декларуються в Росії, а збитки чомусь в Україні.

Інше питання – це економічна безпека. Так як Bunasta працює на два фронти, то немає впевненості, що до інформації по українському імпорту та експорту немає доступу російська філія. При оформленні гарантій (транзитних декларацій) Bunasta має повну інформацію про вантаж, який прямує через українські кордони – від даних про отримувачів комплектуючих для, наприклад, дронів, до переліку таких комплектуючих, адрес (місць) доставки. Тому будь-яка доставка, яка проходить через гарантію або за допомогою Bunasta, може легко відслідковуватись. Ну, а розуміючи отримувача таких комплектуючих, нескладно потім визначити і місця розташування виробничих потужностей і їх знищити.

Згідно Закону України «Про санкції» підставою для застосування санкцій є дії особи, яка створює реальні або потенційні загрози національній безпеці, сприяє терористичний діяльності. Отримання інформації про логістичні маршрути, номенклатуру товарів та комплектуючих для потреб української, в тому числі оборонної промисловості подібними компаніями, які тісно співпрацюють з Росією та сплачують податки до російського бюджету, а відтак фінансують російських тероризм, є достатньою підставою для застосування санкцій та обмеженні такої діяльності на території України.

Чи одна така компанія працює в Україні -це питання до спеціалістів. Але віддавати контроль за товарними потоками в руки тих, хто продовжує працювати і на Росію і до цього часу зберігає на своїй сторінці ВКонтакте георгієвську стрічку є дуже нерозумним.

.»ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 2, Балл 4 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

НОВОСТИ