Человек не терпит насилия!

«Донецьксталь», Ахметов, Кий

37a0cb0 effc8903cfabУхилення від сплати податків – хіба цим здивуєш пересічного українця. Олігархи ухиляються, фізичні особи ухиляються, та й самі «пересічні громадяни» погоджуються на зарплату «в конвертах». Проте масштаби різні.
Нещодавно вся держава стала свідком ухилення від сплати податків. Хоч схему створили і нетипову, за багатьма, як то кажуть, невідомими. Хоча, чому ж невідомими?!
Підприємство «Донецьксталь» – Металургійний завод» (для зацікавлених — код ЄДРПОУ 30939178) до 2014-го належало проросійському олігарху Віктору Нусенкісу та родині колишнього генпрокурора часів Кучми – Геннадія Васильєва. Та після «падіння» Януковича фігури на шаховій дошці змінили свої позиції. Усі активи «Донецьксталі» почав скуповувати Рінат Ахметов та його оточення. Проте ПРАТ «Донецьксталь» мало не лише активи, а й борги. І їх придбав Макар Пасенюк, щоправда, з величезною знижкою. До речі, Пасенюк є бенефіціаром компанії «ICU Holding Limited», (Віргінські та Британські Острови) та засновником ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» (ЄДРПОУ 34486135).
Цікаво, що на «ICU Holding Limited» колись працювали Дмитро Вовк — екс-Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також міністр енергетики Володимир Демчишин. А колишня Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва взагалі була засновником «ICU Holding Limited».
Проте, повернімося до боргів «Донецьксталі». Починаючи з 2017 року, акціонерне товариство «Глорі» (код ЄДРПОУ 40803808) в особі ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» скуповує кредитні зобов’язання ПРАТ «Донецьксталь» Металургійний завод» за 1/10 вартості. Мова про суму 7,5 млрд. гривень, яку кредитували українські та іноземні банки.
У серпні-вересні 2018 року відбувається одразу дві важливі події. По-перше, Рінат Ахметов стає повноправним власником групи «Донецьксталь». По-друге, група компаній «ICU Holding Limited», що є засновником ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» в особі АТ «Глорі», мають 7,5 млрд. гривень боргових зобов’язань «Донецьксталі». Ахметов, відповідно до мирових угод, погоджується погасити Пасенюку всі борги, тобто 100%. Що ж ту дивного – запитаєте ви? Про яке ухилення від сплати податків мова?
Як нам стало відомо в ході проведення журналістського розслідування, фактично борги ПРАТ «Донецьксталь» – Металургійний завод» викоповував Рінат Ахметов разом зі своїм поплічником Вадимом Новинським, а ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» використовувалась тільки для маскування проведених операцій. В 2017 році кошти в сумі 1 млрд. 14 млн. гривень перераховувались на АТ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» компаніями ТОВ «Сетек «Електросіті» (код 30541045), ТОВ «Фріленд Україна» (код 34899361), ТОВ «Юнілюкс» (код 38537669), ТОВ «Капран» (код 38483138). Усі ці товариства у сфері впливу згаданих вище олігархів. Щоб замести сліди та приховати зазначені операції, мільярди гривень перераховувались не напряму АТ «Глорі» (чи то ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна»), а через офшорні рахунки підприємства Westal Holdings LTD (Кіпр). Тобто фактично борги ПРАТ «Донецьксталь» – Металургійний завод» в розмірі 7,5 млрд. гривень були викуплені за 1 млрд. 14 млн.
Вишенькою на торті стало рішення Господарського суду Донецької області, яким замінено сторону позивача АТ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ КАПІТАЛ Україна» на правонаступника ТОВ «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ» (код 40911480). Її власником є Сергій Кий, який в свій час був помічником президента ФК «Шахтар», депутатом 5-го, 6-го, 7-го скликань від Партії регіонів. А до того ж, саме Кий є людиною з найближчого оточення Ріната Ахметова.
Як стало відомо з наших джерел ПРАТ «Донецьксталь» – Металургійний завод» не повернуло борги в сумі 7,5 млрд. гривень при ТОВ «Фінансова компанія «ПРИОРИТЕТ», а за українським законодавством, борги, які вам пробачили, підлягають оподаткуванню.
Гадаєте Ахметов сплатив податок з цієї суми, а от і ні, це не в стилі олігарха, хай платять прості українці, а він купить собі і сину по новій віллі в Європі. А от сума несплаченого податку склала не багато не мало 1 млрд. 350 млн. гривень.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ