Человек не терпит насилия!

Верховний Суд Черкаської області або не небіблійна історія

1448516043 gaman

Ця історія в дусі «Золотого теля» Ільфа і Петрова про митарства карпатського орла, чи скоріш бориславського шакала, Гамана Петра Ілліча.

Починав свою комерцію цей прикарпатській Корейко ще за часів радянської влади, потроху підворовуючи на різних господарсько-технічних та адміністративних посадах, потім пішов у депутати/корупціонери місцевого розливу під прапорами Віктора Ющенка. Це ж інший рівень збагачення… По дорозі надибавши різних дипломів, – звичайно не для духовного збагачення, а виключно з метою зростання ціни власного підпису при корупційних оборутках, — він нарешті влаштувався начальником Головного управління Державного земельного агентства Черкаської області. Закономірно, що просунув його на цю хлібну посаду інший кар’єрний корупціонер, але вже із Партії регіонів, Сергій Тимченко — голова Державного агентства земельних ресурсів України за часів Януковича. І тут, як то кажуть, «Остапа (тобто нашого Петра Ілліча) понесло»: він почав брати на лапу всіма доступними засобами – грошима, «борзими цуценятами», картоплею, автівками, навіть… науковими регаліями. В недалекому минулому завхоз зачуханої турбази біля Дрогобича раптом перетворився і на кандидата-доктора наук, і доцента-професора… Але скільки мотузці не витися, а кінець один… Хабарник потрапив за грати.

У травні 2014 року при спробі отримати хабаря у розмірі 57 т. дол. США Петро Гаман був на гарячому затриманий співробітниками СБУ. Миттєво запрацювала адміністративно-корупційна машина: наш проф-ф-фесор хабарів був миттево звільнений з посади і, трохи посидівши в камері СІЗО, побіг шукати «дива» в черкаському суді і посівати грошима.

Його дивотворицею стала суддя Соснівского районого суду м. Черкасси Чечот А. А. Оскільки для нашого героя кримінальна стаття — хабарництво в особливо крупних розмірах (ч. 5 ст. 368 КК України), яке карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати державні посади чи займатися державною діяльністю на строк до трьох років, та ще й з конфіскацією майна, була абсолютно неприйнятною. Добра черкаська суддя, всупереч неспростовним доказам і здоровому глузду, перекваліфікувала злочин Гамана… на шахрайство (ч. 3 ст. 190 КК України), та ще й змінила його розмір, самочинно та без будь-яких визначених законом підстав. З особливо великого (що відповідає сумі отриманого хабаря в 75 тисяч доларів США) суддя Чечот оцінила земельне шахрайство Гамана як просто «велике», за яке у нас дають набагато менше (5 років в’язниці). Але дива правосуддя на цьому не закінчилися. Суддя Чечот … звільнила Гамана від покарання в залі суду, обмежившись «умовним строком» і випробувальним терміном на 3 роки. Подейкують, що за цю суддівську аферу Гаман заплатив аванс в 60 тисяч дол. США, а ще 60 штук, які обіцяв виплатити після суду, просто «зажав», цього разу на власноруч перетворивши хабар судді на банальне шахрайство.

І правда, навіщо платити «зайве», коли у Черкасах працює Апеляційний суд – самий справедливий суд у світі. А працюють в такому собі райському куточку хоронителі всіх хабарників/корупціонерів. 14 вересня 2015 року апеляційна трійка (судді Іваненко І. В., Єльцов В. О. та Биба Ю. В.) взагалі скасувала вирок Соснівського районного суду м. Черкаси щодо Гамана, а провадження у справі постановила закрити … у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Правду кажучи, суддя Іваненко з якихось міркувань (можливо совість прокинулась та сумління заїло, чи до нових посад готувався та зад свій стеріг) висловив Окрему думку, а саме, що кримінальне провадження мало б бути знову призначене до розгляду судом першої інстанції з неухильним дотриманням вимог процесуального закону й з подальшим ухваленням обґрунтованого рішення ( http://reyestr.court.gov.ua/Review/66859102 ).

Але це нічого не змінило. Сам Гаман хизувався, що його архангелом-охоронцем в судах є «дуже поважна людина», яка «може усе», — Володимир Іванович Бутенко, колишній суддя Вищого адміністративного суду України, а потім член Вищої кваліфікаційної комісії суддів. І дійсно, виявилося, що пан Бутенко багато на що здатний. Інформовані люди пошепки повідомили, що не без протекції Бутенко Вища кваліфікаційна комісія суддів України рішенням від 6 березня 2019 року № 615/вс-19 рекомендувала призначити того ж суддю Іваненко І.В. на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду. Такі вони суддівські терни до зірок…

Правовий «беспредел» був очевидний, і в ситуацію втрутилася черкаська прокуратура. Справа пішла на касацію у Верховний Суд, який постановив повернути її на новий розгляд до Черкаського апеляційного суду з вимогою дати корупційним діям Петра Гамана належну правову оцінку. Але чого варті постанови Верховного Суду, коли у «богів» українського судочинства, таких як Бутенко, інші наміри і інші фінансові зобов’язання. Це виглядає комічно, але в червні 2020 р. судді Черкаського апеляційного суду Поєдинок І. А., Ятченко М. О. і Соломка І. А. знову наплювали на право і вдруге виправдали хабарника Гамана, проігнорувавши вимоги касації. Такі собі ангели-охоронці корупціонерів-хабарників…В яку суму такі «правові послуги» обійшлися нашому герою, можна лише здогадуватися, але гра того коштує. Адже найближчим часом Петро Ілліч планує знову повернутися на службу і активно використати свої здібності в прихватизації державної землі. Це ж скільки грошей можна наколядувати… Всі суддівські дива/витрати можна відбити та й ще заробити.

Поки є надія, що ці плани не втіляться у життя. Черкаські прокурори не здалися і подали нову касаційну скаргу до Верховного Суду. Що тепер буде робити пан Гаман, мі не знаємо. Враховуючи, що його «кришу» — Володимира Бутенко після низки скандалів вже вигнали з Вищої кваліфікаційної комісії суддів, справи «карпатського орла» кепські. Втім, тепер все залежить, як і завжди, від професійності і порядності суддів. Будемо сподіватися, що «добра пам’ять» про спільну альма матір — Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого та й Вищу кваліфікаційну комісію суддів України за часів активної участі у її діяльності Бутенко В.І., яка пов’язує «всесильного» Володимира Бутенко з багатьма суддями Касаційного кримінального суду Верховного Суду, не перешкоджатиме правосуддю. За скоєний злочин корупціонер Гаман нарешті повинен отримати адекватний вирок. Як то біблійне КЕСАРЕВО – КЕСАРЮ… — хабарника за грати!

Олесь Войтенко, для ”ОРД”

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ