Человек не терпит насилия!

Правозахисники: в Україні розглядається близько двадцяти політичних справ

Сьогодні в Україні розглядається близько двадцяти політичних справ. Про це у коментарі Тижню повідомив правозахисник Євген Захаров, голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини і співголова Харківської правозахисної групи.

«В Україні сьогодні, на жаль, є політичні в’язні. Ми нарахували загалом до двадцяти політичних справ», — відзначив Захаров.

«Не треба думати, що політичні справи це тільки ті, які завели стосовно колишніх урядовців. Просто до них більше уваги. Насправді політичних справ значно більше. І визначення того чи є справа політична, а людина позбавлена волі є політичним в’язнем — не така вже проста робота. Правова кваліфікація дається не так просто. Тому, коли ми стверджуємо про це, свідчить, що ми провели значну аналітичну роботу, проаналізували як це відповідає тим визначенням, що є в міжнародному праві у цій сфері, і наші висновки ми готові аргументувати. Ми виходимо виключно з правових міркувань а не політичних», — наголосив правозахисник.  

Сучасними українськими в’язнями Євген Захаров називає в першу чергу громадських активістів.

«Були політичними в’язнями безперечно ті, хто відпиляв голову Сталіну в Запоріжжі. Їх за це звинуватили в хуліганстві, зібрали по всій країні, катували, забрали одежу взимку і дали щось зовсім легке, не годували, звинуватили в хуліганстві, хоча це абсолютно безпідставна кваліфікація їх дій, і кинули в СІЗО. Це все було у січні, а звільнили їх 14 квітня (двох з них раніше). Зараз суд над ними ще не закінчився, але вони були політичними в’язнями. Це безперечно політична справа», — переконаний Захаров.

Крім того, на його думку, політичними були справи проти учасників підприємницького майдану.

«Політичною, як на мене, хоча тут можна сперечатися, є справа про смаження яєчні на вічному вогні з Ганною Сіньковою і трьома хлопцями», — відзначив Захаров.

«Оскільки вони мали політичні мотиви і влада, коли їх переслідувала, теж мала політичні мотиви. Ніякої шкоди нікому вони не нанесли. І це смаження яєчні не підпадає під хуліганство. У них був абсолютно чітко висловлений мотив, що кошти від спалення газу треба віддати ветеранам, які потерпають без грошей, а не тратити на газ, який підживлює ці монументи і пам’ятники, які, на їх думку, не потрібні. Це дуже спірна точка зору, і я розумію, що є багато людей, яких ображає така позиція, і я також не можу схвалити цей вчинок, але позбавляти волі за це людей є абсолютно неадекватною та непропорційною реакцією держави», — вважає правозахисник.

При цьому він додав, що Українська Гельсінська спілка написала заяву до Європейського суду в інтересах Анни Сінькової. «Вчора цей процес закінчився і ми скоро побачимо, що скаже з цього приводу європейський суд», — сказав він.

Безумовно політичними, на думку Захарова, є справи Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. «Бо переслідування проти них мають по-перше виразні політичні мотиви, а по-друге слід зазначити, що для позбавлення волі і стосовно Тимошенко і стосовно Луценка не було жодної законної підстави. Це якраз вказує на політичний характер справи, окрім звісно інших політичних мотивів, які є достатньо очевидними, бо вони репрезентують опозиційні до правлячої партії політичні сили», — відзначив правозахисник.

Захаров назвав політичною заяву комісара ЄС Штефана Фюле про те що ЄС не вважає Тимошенко та Луценка політв’язнями: “Фюле  політик і це точка зору політика”.

«Його заява є свідченням того, що Європа дуже хоче підписати угоду про асоціацію і хоче цього не менше ніж Україна. І з причин зрозумілих. Бо підписавши угоду вона наближає до себе Українську державу, віддаляє від Росії, робить неможливим вступ в митний союз і т.д. І це певною мірою запорука від можливого зближення України з Росією, якого Європа не прагне і вбачає в цьому загрозу для себе у майбутньому», — відзначив Захаров.

«Хоча, чесно кажучи для мене це дивна заява. Про те що Тимошенко і Луценко є політичними в’язнями було визнано на найвищих рівнях і в Раді Європи, і у Європейській комісії, і окремими депутатами. Бо коли подивитися на визначення Ради Європи про політичних в’язнів, то обидва ці випадки якраз під нього підпадають», — відзначив Захаров.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Один ответ

  1. “НЕТ! сожжению животных заживо!”
    Срочно!!!! Всем, кто называет себя Человеком!!!! В Лисичанске (Украина) сделали передвижные крематории для животных и внедряют в “жизнь”, как этап подготовки к Евро 2012. В топки бросают ещё живых животных… Неравнодушные люди собирают подписи под петицией с требованием прекратить это зверство… Необходимо собрать 100 000 подписей, голосует весь мир, но на сегодня собрана всего половина голосов. К сожалению, петиция на английском языке, что создаёт трудности для некоторых людей. Пожалуйста, дублируйте объявление на своих страницах в соцсетях — пусть ваши друзья тоже подключаются к борьбе против жестокости. И помните: начинают с животных, кончают людьми.
    Ссылка http://www.thepetitionsite.com/2/tell-ukraine-to-stop-burning-animals-alive/

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ