Человек не терпит насилия!

У США підготували «Національний розвідувальний огляд» війни в Афганістані

Нью-Йорк – В Афганістані, де точиться війна з ісламістськими повстанцями руху «Талібан», досягнуто певних успіхів, але далі залишаються значні проблеми, які навряд чи вдасться розв’язати найближчим часом.Такого загального висновку доходить «Національний розвідувальний огляд». Цей урядовий звіт підготовано для публікації у Вашингтоні.

Документ складено за розпорядженням Білого дому. Коли рік тому президент Барак Обама вирішив направити до Афганістану додатково 30 тисяч вояків, він замовив Раді національної безпеки ґрунтовний огляд і аналіз перебігу війни. Документ підготовили наприкінці року, який виявився особливо кривавим. У жорстоких боях із талібами загинуло близько 700 вояків коаліційних сил НАТО, із них 475 американців. Мета додаткового контингенту – очистити від повстанців якомога більше афганської території.

Щодо успіхів: у провінції Кунар, біля пакистанського кордону, 850 талібів було вбито або захоплено влітку військами коаліції. У провінціях Кандагар і Гельманд більшість площі очищено від повстанців і ситуація назагал стабілізувалася.

Міністр оборони Роберт Ґейтс, який минулого тижня відвідав Афганістан, заявив: «Переконаний, що наша стратегія спрацьовує». «Прогрес, навіть останніми місяцями, перевершив наші сподівання. Таліби контролюють менше території, ніж рік тому і в результаті дедалі більше афганців живуть, не боячись терору», – наголосив Ґейтс.

Проблеми залишаються

Проблеми й виклики залишаються значними, наголошено в «Національному розвідувальному огляді». По-перше, за винятком афганської столиці Кабула та провінцій Кандагар і Гельманд, більшість решти території країни цілком або частково й далі контролюють таліби. По-друге, корупцію досі не подолано і вона залишається чільним заборолом прогресу.

Американці докладають зусиль до створення інфраструктури, прагнуть прискорити вишкіл афганських сил безпеки, щоб відправляти їх до районів найбільшої потреби, але далеко не завжди вкладаються у розклад.

«Головна причина та, що додаткові американські війська прибули до Афганістану лише на початку вересня… Отож, їхній вплив дасться взнаки десь (усередині) наступного року», – вважає відставний генерал Девід Барно.

Між тим, як раз тоді, влітку 2011 року, президент Обама хотів би почати виведення американських військ. Але, за домовленістю, досягнутою на останньому саміті НАТО в Португалії, афганські сили безпеки мають взяти на себе захист країни до 2014 року. Тож, очевидно, дату виводу військ перенесуть.

Разом з тим, «Національний розвідувальний огляд» стверджує, що перемога в Афганістані стане можливою лише тоді, як уряд Пакистану вижене талібів зі своєї прикордонної зони. Вашингтон домагається цього, але поки що безуспішно. Проблема та, що бойовики постійно інфільтруються в Афганістан і, навпаки, звідти шукають притулку в Пакистані, коли їх переслідують війська коаліції.

Юрій Дулерайн

http://www.radiosvoboda.org/

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ