Человек не терпит насилия!

Безконтрольна закупка

narkot html m2b956d31

Минулого четверга, 1 липня 2010 року, на подвір’ї колишнього будинку Київського військового округу, де нині плетуть павутиння інтриг чиновники з Адміністрації Президента, стояв дим. Під телекамери особливо довірених телеканалів і цифрові фотоапарати працівників прес-служби Президента заступник керівника АП Геннадій Васильєв разом з підлеглими палив наркотики – якийсь «Афган Инсенс» (взагалі-то деякі мовознавці вважають, що в українській мові немає слів, які починаються на «и», але Васильєв, напевно, знає краще, як треба писати назву отієї гидоти), «Ражан» і «Кокаін» (через букву «і»). Не в смислі «курив наркотики», а саме – палив. У смітнику. В такий спосіб Геннадій Андрійович замітав сліди своєї злочинної діяльності, відповідальність за яку встановлена частиною 2 статті 309 Кримінального кодексу України – «придбання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту за попередньою змовою групою осіб» — і яка карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

А за кілька годин до того пан Президент на нараді з правоохоронцями в Адміністрації смалив напалмом і показував підлеглим та журналістам папочку з прикріпленими пробірками й підписами згідно з васильєвським правописом: «Афган Инсенс» і «Кокаін». Та оповідав присутнім про те, як кілька днів тому за його дорученням працівники АП під орудою Геннадія Андрійовича придбали через Інтернет трохи «дурі». Це була, мовляв, контрольна закупка з метою продемонструвати неефективність міліцейської боротьби з розповсюдженням в Україні наркотиків. «Про яку роботу можна говорити, — обурювався Янукович на адресу правоохоронного чиновництва, – якщо через Інтернет-магазин можна придбати весь асортимент наркотичних засобів? Через Інтернет можна все, що завгодно купити… За моїм дорученням за кілька днів це було придбано. Розповсюджувалося через засоби масової інформації».

По системі Станіславського

Після наради пан Васильєв охоче спілкувався з журналістами й з відчуттям добре виконаного обов’язку розповідав, як працівники АП на власні кошти здійснили контрольну закупку (так і сказав) наркотиків. «Все це не так дорого коштує. Наші працівники за свої гроші це зробили», — зазначив Васильєв, додавши, що всього було витрачено біля 1000 гривень. Яке ж було здивування колишнього Генерального прокурора, коли він почув, що незаконне придбання наркотичних засобів або психотропних препаратів тягне кримінальну відповідальність згідно зі ст. 309 КК України.

Але недоброзичливці отримали гідну відсіч від заслуженого юриста України: «Диспозиція статті, — запевнив пресу заступник керівника АП, — має деякі положення: придбання з метою збуту або споживання – лише за такі дії настає кримінальна відповідальність. Ми ж не збираємося колотися, ми не збираємося споживати або продавати».

Боже-боже, і оце чудо колись очолювало Генеральну прокуратуру України…

Цікаво, чи відкривав Васильєв бодай раз у житті Кримінальний кодекс України в редакції 2001 року? Мабуть, що ні. Бо якби відкривав, то знав би, що ст. 309 КК України встановлює відповідальність за сам лише факт незаконного придбання наркотичних засобів або психотропних речовин – без мети збуту чи споживання. Для притягнення особи до кримінальної відповідальності достатньо, щоби вона, не маючи не те законних повноважень, просто купила наркотик – хай навіть для того, щоби комусь показати. Наприклад, під час наради в Адміністрації Президента…

З того спектаклю, який у виконанні бездарних артистів був розіграний 1 липня, можна зробити два висновки. По-перше, у Президента України Віктора Януковича та заступника керівника АП Геннадія Васильєва повністю відсутня правосвідомість. Взагалі. Тобто вони не тільки не мають щонайменшого уявлення про зміст ст. 309 КК України, але навіть не підозрюють про існування ч.2 ст. 19 Конституції України. Тієї самої статті, яка стверджує, що всі посадовці та представники влади мають діяти лише в межах повноважень та в спосіб, передбачені Конституцією й законами України. Це на звичайну людину, не обтяжену владними повноваженнями, поширюється принцип «дозволено все, що не заборонено». А особа, уповноважена на виконання функцій держави, може робити лише те, що їй прямо приписано (причому – приписано виключно законами чи Конституцією!) і лише згідно з процедурою, встановленою на законодавчому рівні. Якщо є закон, який дозволяє конкретному чиновнику здійснювати контрольні закупки наркотичних речовин і, головне, встановлює процедуру такої закупки – значить службовець діяв у межах своїх повноважень. Немає такого закону – і наступає відповідальність згідно зі ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). Плюс – додаткова кваліфікація за ст. 309 КК України.

Втім, що стосується Васильєва, то нічого дивного в його правовому невігластві немає – Геннадій Андрійович все своє життя пропрацював у органах прокуратури, уславився беззаконням на посадах прокурора Донецької області (у період розквіту криміналітету на початку 90-х) та Генерального прокурора України. Набратися якихось правових знань він не мав ані часу, ані можливості, ані бажання, оскільки багато років тому з головою занурився в бізнес і не спроможний угору глянути, рахуючи свіжу копійку, а не те що читати якісь там закони.

А ось наївність і безпосередність Віктора Федоровича просто дивують. Все ж таки з його двома ходками на «зону» можна було б і здогадатися, що контрольна закупка – це елемент оперативно-розшукової діяльності, здійснювати яку мають право виключно оперативні підрозділи МВС України (кримінальна, транспортна та спеціальна міліція, спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю, судова міліція), Служби безпеки України (контррозвідка, військова контррозвідка, підрозділи з захисту національної державності, спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, оперативно-технічні підрозділи, внутрішня безпека, підрозділ оперативного документування, підрозділ по боротьбі з тероризмом і захисту учасників кримінального судочинства та працівників правоохоронних органів), Служби зовнішньої розвідки України (агентурна розвідка, оперативно-технічні підрозділи, власна безпека), Державної прикордонної служби України (агентурна розвідка, оперативно-технічні підрозділи, власна безпека, підрозділи оперативного документування, оперативно-розшукові підрозділи), підрозділи з охорони державного кордону органів охорони державного кордону та Морської охорони, Управління державної охорони (підрозділ оперативного забезпечення охорони — виключно з метою забезпечення безпеки осіб та об’єктів, щодо яких здійснюється державна охорона), а також оперативні підрозділи податкової міліції, органи й установи виконання покарань та слідчі ізолятори Державної кримінально-виконавчої служби України, Головне управління розвідки Міністерства оборони України (оперативні та оперативно-технічні підрозділи, власна безпека) .

Лікнеп для Васильєва

Як сказано в ч.2 ст.5 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Проведення оперативно-розшукової діяльності іншими підрозділами зазначених органів, підрозділами інших міністерств, відомств, громадськими, приватними організаціями та особами забороняється». Єдиний виняток – контрольну закупку можуть також здійснювати органи в справах захисту прав споживачів, причому, виключно на предмет дотримання продавцем Закону України «Про захист прав споживачів». Сподіваємось, Президент України розуміє, що заступник керівника його Адміністрації Геннадій Васильєв не має права ані займатися оперативною діяльністю, ані захищати права споживачів наркотиків і психотропних речовин.

 narkot html 6e5c5898

Якби б у Васильєва було бодай якесь уявлення про засади українського законодавства, він би знав, що в разі потреби здійснити контрольну закупку спочатку треба завести оперативно-розшукову справу. Зрозуміло, що постанова про заведення такої справи затверджується аж ніяк не заступником керівника АП. Більш того, відповідно до п.2 ч.1 ст. 8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», порядок проведення оперативної закупівлі визначається не вказівками Віктора Федоровича, а нормативними актами Міністерства внутрішніх справ України, податкової міліції та Служби безпеки України, погодженими з Генеральною прокуратурою України та зареєстрованими у Міністерстві юстиції України.

Другий висновок полягає в тому, що в Адміністрації Президента, де, напевно, є хоча б кілька людей, що орієнтуються в праві, не знайшлося жодного, який би наважився сказати Януковичу, що заявляти вголос про якісь «контрольні закупки» наркотиків, проведені співробітниками АП, взагалі неприпустимо. Через це Васильєв перетворив Президента на сміховисько, підштовхнувши його прилюдно продемонструвати відсутність елементарних правових знань.

Ну, не можуть здійснювати «контрольні закупки» співробітники АП, якщо вони навіть колись працювали в органах прокуратури – це не тільки само по собі є злочином, але й унеможливлює покарання тих, хто ці наркотики продав. Бо докази вини мають здобуватися законними методами. А те, що побачила по телевізору вся Україна – то був апофеоз беззаконня.

А комедія зі спаленням? Подумаймо самі: якщо, дійсно, ця наркота була придбана оперативним шляхом, то невже її можна знищувати у дворі Адміністрації Президента? Акт про спалення отрути, прилюдно підписаний Васильєвим – це просто клінічний шедевр, розрахований на людей, які не усвідомлюють порядок ліквідації речових доказів: або за вироком суду, або згідно з постановою слідчого у випадку закриття справи на стадії досудового слідства. Що ж стосується сильнодіючих, наркотичних і психотропних речовин, то їх кустарне знищення взагалі неприпустиме – такі сполуки передаються на утилізацію в спеціалізовані лабораторії. А тепер ту людину, яка продала наркотики, притягнути до кримінальної відповідальності законних шляхом неможливо – відсутні речові докази. І все – зараз безглуздого піару заступника АП, який мріє вдруге сісти в крісло Генерального прокурора України.

Та й репліка Януковича про те, що зараз через ЗМІ можна придбати будь-який наркотик також становить суто клінічний інтерес. Засоби масової інформації можуть брати участь у продажу «дурі» лише в один спосіб – якщо, наприклад, загорнути пакунок з наркотою в газету.

Васильєв, який напучував Януковича перед виступом, мабуть, забув розповісти (а, може, і сам не усвідомлює), що через Інтернет можна замовити наркотик, можна його оплатити, але його неможливо доставити в Україну. Для цього треба, щоби наркокур’єри мали «вікна» на кордоні. А ці «вікна» будуть функціонувати до тих пір, доки при владі перебуватимуть наркомани – зокрема, на посадах мерів крупних міст чи членів парламенту. Хоче Васильєв боротися з наркотрафіком? – Тоді нехай доручить МВС України оперативним шляхом з’ясувати, де беруть кокаїн київський міський голова Леонід Черновецький, секретар Харківської міськради Геннадій Кернес чи народний депутат України Антон Яценко.

Але в Геннадія Андрійовича інші проблеми. Йому зараз треба свій бізнес піднімати після «розлучення» з донецьким олігархом Нусенкісом і зрадою найближчих спільників, братів Кузьміних, – Рената Равелійовича та Рафаеля Ізмаїловича – які з давніх-давен працювали під рукою Васильєва, але в 2005 році перебігли до Черновецького (при цьому, як подейкують злі язики, Рафаель Ізмаїлович ще й закрисив пристойну кількість грошей, довірених йому Васильєвим під чесне слово). Тож доводиться, бідоласі, все робити самому – і контрольні закупки здійснювати, і телеканал «Київська Русь» розбудовувати.

«Молодіжна політика» по-українські

Тож не має часу заступник керівника АП, обтяженому бізнесом, збагнути, що це не засоби масової інформації винуваті в стрімкому наступі на Україну наркоманової пошесті. І що боротися треба не тільки з пропозицією, але й з попитом, що в державі має бути така молодіжна політика, яка формуватиме в юнацтва інші пріоритети, аніж споживання «дурі».

Для цього існує аж ціле Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту і безліч усіляких програм і концепцій — Національно-патріотичного виховання молоді, Військово-патріотичного виховання тощо. З бюджету виділяються чималі фінанси – і практично зразу ж розкрадаються через фіктивні фірми та псевдо-громадські організації, які за допомогою керівників Мінсім’ямолодьспорт не тільки «миють» бюджетні кошти, але й відбирають у юних спортсменів подеколи останні гроші.

Як Мінсім’ямолодьспорт на практиці реалізує всі ці програми свідчить скандал, що вибухнув у вересні минулого року і який лише зараз доходить свого апогею. А почалося все з того, що до Верховної Ради України написав скаргу директор Єнакіївського державного авіаційно-технічного клубу Міністерства освіти і науки України. Це – єдиний в країні державний заклад позашкільної освіти, який прищеплює молоді у віці 14 — 22 роки навички спортсмена-парашутиста. До того ж – у депресивному регіоні, який захлеснула хвиля підліткової злочинності та наркоманії. Кому-кому, а Віктору Януковичу, уродженцю Єнакієвого, це відомо достеменно. Не кажучи вже про те, що саме в Єнакіївському аероклубі далекого 1937-го року майбутній льотчик-космонавт Георгій Береговий познайомся з майбутнім батьком майбутнього президента України Федором Януковичем. А в наступному, балотуючись від Єнакієвого до Верховної Ради СРСР, Береговий розшукав сина свого колишнього товариша, Віктора, і допоміг йому скасувати вироки по двох кримінальних справах. Принаймні, так стверджують офіційні біографи чинного Президента України.

Так ось, аероклуб в Єнакієвому існує донині. Але його вихованців, які замість пляшки й сигарети обрали парашутний спорт, обклали поборами три аферисти, що зареєстрували в Києві по підроблених документах псевдо-громадську організацію і які під дахом Мінсім’ямолодьспорт оббирають спортсменів, у тому числі – неповнолітніх.

Власне, сам клуб належить Міністерству освіти, але головним показником його діяльності є участь вихованців у змаганнях, які проводить інше міністерство – Мінсім’ямолодьспорт. Як поскаржився директор клубу, без сплати «безповоротної благодійної допомоги» в розмірі 300грн. на користь київських шахраїв юніорів не допускають до офіційних змагань, що проводить Мінсім’ямолодьспорт від імені України (Чемпіонати, Кубки України, всеукраїнські змагання). Клуб, будучи бюджетною установою, не може платити комусь благодійну допомогу, а самі спортсмени – школярі та студенти – не мають грошей на те, щоби фінансувати столичних пройдисвітів: дрібного бізнесмена Карпекова та двох пенсіонерів на прізвища Тьорло й Покатілов.

Більш того, цей Покатілов без відома директора клубу й без дозволу Міносвіти, а лише через байдужість прокуратури м.Єнакієвого, за адресою клубу зареєстрував торговельну фірму, якій дав пишну назву «Авіаційний центр вищої спортивної майстерності» і яка займається купівлею-продажем лако-фарбних і будівельних матеріалів. І тепер він на «законних» підставах приїздить у клуб і нахабно відбирає в дітей гроші прямо під час занять на клубному аеродромі.

Після втручання народних депутатів, передусім одного із «спікерів» Партії Регіонів Олени Бондаренко та «НУНСівця» Олеся Донія, прокуратурою м.Києва проти шахраїв була порушена кримінальна справа, яка передана для провадження в Шевченківське райуправління столичної міліції, а співробітник Мінсім’ямолодьспорт, відповідальний за парашутний спорт пан Кузнєцов, був взагалі звільнений. Відносно начальника департаменту Мінсім’ямолодьспорт Олександра Артем’єва та колишнього заступника міністра Мирослава Дутчака Генеральна прокуратура винесла постанову про відкриття дисциплінарного провадження. Прокуратурою м.Києва опротестовані незаконні накази та внесені акти прокурорського реагування, зокрема – з вимогою негайно повернути дітям гроші. Але все це було за попередньої влади.

Як тільки в Мінсім’ямолодьспорт прийшла нова «команда професіоналів», побори відновилися. Тільки-но 11 березня 2010 року новим міністром був призначений Равіль Сафіуллін, як вже 20 березня Покатілов знову прибув у Єнакієве й знову став вимагати у вихованців гроші – по 150грн., погрожуючи, що в протилежному випадку вони не будуть допущені до офіційних змагань, які проводить Мінсім’ямолодьспорт. При цьому на руках збирач грошей мав сміховинний наказ Мінсім’ямолодьспорт про призначення його тренером цього клубу, який взагалі-то є закладом освіти й належить до зовсім іншого міністерства.

 narkot html 7d1decb6

«Професіонали» на цьому не зупинилися: оскільки вихованці клубу відмовилися платити Покатілову, нове керівництво Мінсім’ямолодьспорт стало нищити єдину в Україні команду з парашутного багатоборства, що базувалася в Єнакієвому, не випускає спортсменів на міжнародні змагання та заборонило проведення на батьківщині Президента 2-х Всеукраїнських змагань з парашутного багатоборства пам’яті льотчика-космонавта Г.Т.Берегового. Особливо підкреслюємо – і поїздки команди, і змагання на честь знаменитого уродженця Єнакієвого оплачувалися спонсорами. Від міністра Равіля Сафіулліна вимагалося лише підписати наказ на цей рік про формування збірної команди та про включення змагань до Єдиного календарного плану – не більш того…

Що може порадити в такій ситуації юним землякам Януковича заступник керівника Адміністрації Президента Геннадій Васильєв: починати пробувати «Афган Инсенс» чи зразу замовляти через Інтернет отой «кокаін»? Принаймні, керманичі Мінсім’ямолодьспорт поставили державний авіаспортивний клуб Міністерства освіти і науки перед вибором: або діти сплачують «безповоротну благодійну допомогу» так званій «громадській організації», проти керівників якої порушена кримінальна справа по обвинуваченню в шахрайстві, або спортом вони займатися не будуть узагалі. І куди тепер іти юним спортсменам – у підворіття? Поповнювати армію єнакіївської шпани?

Але земляки Президента знайшли вихід: отримавши з Росії запрошення на міжнародні змагання з парашутного багатоборства й не дочекавшись згоди на поїздку від Мінсім’ямолодьспорт, спортсмени написали листа організаторам змагань, розповіли про рівень корупції в Україні й доклали акти прокурорського реагування та постанову про порушення кримінальної справи. А також попрохали, як виняток, допустити їх до участі в змаганнях без належних документів, оскільки за підпис українських чиновників під заявкою юніорів примушують платити гроші якимсь аферистам.

Тож ми рекомендуємо Геннадію Андрійовичу, якщо він дійсно вболіває за здоровий спосіб життя молодого покоління, замість того, щоби проводити безглузді «контрольні закупки», звернутися до Шевченківського райуправління міліції та поцікавитися долею кримінальної справи №50-5753, порушеної ще 27 лютого 2010 року проти шахраїв, які збирали гроші з неповнолітніх. І пояснити, чому до цього дня жоден з вихованців клубу так і не визнаний потерпілим, а дітям не повернуто ані шеляга? Невже тому, що аферисти занесли в міліцію трохи грошей?

А ще рекомендуємо поцікавитися, куди перший заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Андрій Пальчевський збирається направляти кошти, які виділяються з державного бюджету на військово-патріотичне виховання молоді та на розвиток спортивно-технічних і прикладних видів спорту. Виявляється, за рахунок цих сум Мінсім’ямолодьспорт вже розпорядився видати отим самим шахраям, що оббирають неповнолітніх, 14 тисяч гривень. Готівкою. Прямо з каси Міністерства. Отака вона, «молодіжна політика» по-українські.

Тож, думається, що від одного походу в Мінсім’ямолодьспорт слідчого Генпрокуратури користі буде більше, ніж від десятка спектаклів в Адміністрації Президента з демонстрацією результатів безглуздих і беззаконних «контрольних закупок». А якщо слідчий ще й візьме з собою наручники та бланк протоколу затримання підозрюваного в порядку ст. 115 КПК України, миттєво знайдуться кошти на те, щоби переконати молодих людей у перевагах парашутного багатоборства перед «Кокаіном». І буде всім щастя. Головне – не забути наручники.

Володимир БОЙКО, спеціально для «ОРД»

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

20 ответов

  1. А мне кажется,что всё намного проще.Ведь всем известно,что распостранение наркоты не возможно без “крыши”
    ментовской,а поэтому хотят убрать конкурентов из ин-ета.Чтобы бабло не улетало мимо ПеРДонов.

  2. Та ні, просто хочуть “зачистити” Інтернет. Вся ця комедія для цього й вигадана.

  3. Аффтар — дибил. Сам путает контрольную закупку с оперативной … это абсолютно разные вещи и проводятся по разному. С тем, что Федорыч лоханулся — согласен. Но! Если правоохранительная система полностью поражена этой заразой, то кому как не ему показать это. Но надо было как-то по другому. Хотел как лучше, получилось — …

  4. Скептику-дебилу. Ты закон “Об ОРД” читал? Что ты мелешь? Статью 8 прочитатй, п. 2). Оперативная и контрольная закупка регулируются одинм и тем же законом — “Об оперативно-розыскной деятельности”. Только проводятся с незначительными отличиями. Если отбросить несколько небольших нюансов, оперативная и контрольная закупка — это одно и то же.

  5. Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання,
    зберігання, перевезення, пересилання чи збут
    наркотичних засобів, психотропних речовин
    або їх аналогів
    1…
    2…
    3…
    4. Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби,
    психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання
    або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних з їх незаконним обігом,
    звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх
    виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення,
    пересилання (частина перша цієї статті, частина перша статті 309
    цього Кодексу).

  6. Статья — супер! особенно насчет Минсемьи, молоди и спорта. Там воры сидели постоянно со времен оранжоида Павленко и прокуратура должна в первую очередь заняться проверкой деятельности того периода — особенно как воровались деньги через филькины “институты” при министерстве, которые превратились в отмывочные центры бюджетных денег.

  7. че вы быкуете, какая там наркота, какая статья мля, дети, или ктото экспертизу сделает? то все мишура, шоб вы попи..ели, а то шо купить можно и ДЕБИЛУ понятно, тока никто не хера с этим не делает, потомучто вместо этого сдесь п..дят. БОЙКУНАКОЛ!

  8. Автор перечислил лишь маленькую часть нашей элиты, употребляющей наркотики. Вот на форуме промелькнуло сообщение о новом начальнике ГУР МОУ. Помнится, лет 9 назад были сообщения, что названный в качестве главного военного украинского разведчика перец был задержан в одном элитном ночном клубе в стадии сильного наркотического опьянения. Милиция изъяла тогда у него такое количество экстази, которое было достаточным для возбуждения уголовного дела. Так вот к слову об экстази. Экстази (медицинский термин – метилендиоксиметамфетамин, сокращённо — МДМА) – обиходное название наркотика из группы производных амфетамина. В его состав входят метилен, амфетамин, главный компонент — диоксин.
    Обычно экстази принимается в виде таблетки или капсулы. Употребление МДМА в жидком виде («травяной настойки») вызывает наибольшее число тяжких отравлений и наиболее часто приводит к необратимым изменениям в организме, нередко – к летальным исходам.
    Причинно-следственная связь между заболеванием (смертью) и употреблением экстази легко устанавливается выявлением в крови больного (умершего) продуктов распада МДМА в виде чистого диоксина.

    Известно, что по делу об отравлении Виктора Ющенко объявлены в розыск бывший президент родного для Ющенко банка “Украина” Сацюк и первый заместитель председателя правления банка “Украина” Полетуха. О том, что Сацюк употребляет наркотики, в том числе экстази, мне стало тогда известно от его близкого окружения. С Полетухой в те времена я пару раз лично общался, оба раза Полетуха находился в стадии наркотического опьянения. Мне его помощник без обиняков пояснил, что его шеф употребляет экстази (мол, экстази — не наркотик, а тонизирующее средство).

    За статью автору спасибо, все на высшем уровне.

  9. Що ви хлопці хотіли, пани трохи чубляться, мабуть мінстра МВС потрібно зняти, коли знімуть то зразу і накркотрафік буде поборото

  10. Автору РЕСПЕКТ и комментарий: “Спасибо, всё в правовом поле!”. НО, есть одно НО(сорри за тафт)! Ни марихуану ни кокаин, через интернет, купить невозможно!!! Да, это,- правда! Попробуйте сами! Это заслуга МВД!!!()
    (
    )
    Марихуана, кокаин и т.д. распространяются, в основном, при помощи, соответствующих отделов МВД.

    Однако, существуют синтетические заменители этих наркотиков, которые свободно распространяются в интернете, но, при их анализе, не выявляются вещества, которые относятся, к наркотическим(т.е.возможность инкриминировать ст.309 и т.п.,-нет).
    И что, это было??? Ответ,- ФАРС!!!!
    Кому это нужно???? Вот интересный вопрос. А зачем??? Второй вопрос!!!

  11. обращаю внимание г-на arhis, что, конечно, ст. 307 УК освобождает от ответственности того, кто добровольно сдал приобретенные наркотики. Но Васильев их как раз и не сдавал. Он наркотики купил, а потом — сжег (или якобы сжег) во дворе АП. Для освобождения от ответственности Васильев должен был пойти к участковому милиционеру, написать явку с повинной, сдать “дурь” и получить постанову по ст.6 п.2 УПК. Если, конечно, в его действиях не нашлось бы состава иного преступления. А поскольку он этого не сделал, то и отвечать должен по всей строгости закона.

  12. to ОБНОН
    Практически все вещества, которые возможно купить через интернет и которые являются аналогами нароктических средств или психотропных веществ внесены в списки постановленимем КМУ от 31 мая 2010 г. № 373: “ЗМІНИ,
    що вносяться до переліку наркотичних засобів,
    психотропних речовин і прекурсорів”

  13. У Переяславі Київської області прокурор Кузовкін О.В., який носить полковничі погони, власноручно підтримував обвинувачення 74-х річній пенсіонерці, яка обвинувачувалася у зберіганні 14,3 г коноплі. Ця пенсіонерка на обліку як наркозалежна не перебуває, експертизи щодо її наркозалежності не проводилося, обшук (огляд) було проведено на підставі її письмової згоди, тобто без дозволу суду. На обгортці, в якій були наче виявлені ці 14,3 г коноплі, відбитків її пальців ніхто не шукав, поняті при так званому огляді помешкання та протоколу виїмки більше всього були під слідством або судом та ін. Цю пенсіонерку було засуджено до 1 р. позбавленя волі з випробуванням на один рік. От бачите, у нас тільки тих муштрують, хто здачі не дасть. От Кузовкіну О.В. 19.05.2006р. у м. Києві ті, кому він здачі не може дати, зробили масаж фюзеляжу, і Кузовкін О.В. їх не тогає, бо страшно і не під силу, бо грошей малувато з Борисполя та Переяслава викачав.

  14. Склад злочину
    Тарас Ратушний _ Вівторок, 06 липня 2010, 16:04

    Привертаючи увагу суспільства до проблеми наркотиків, президент України потрапив у кримінальну історію. Виплутуючись, в Адміністрації президента знищили докази вини чи то наркоторгівців, чи то президента та його оточення.

    “За моїм дорученням за кілька днів через засоби масової інформації була придбана марихуана, кокаїн і таке інше”, — повідомив президент України.

    Шоу, що не мало аналогів в історії не лише України, але і світу, тривало заледве кілька годин. Поставленої ж задачі — шокувати суспільство (а найперше, опонентів створення нової силової структури) — було досягнуто за лічені хвилини.

    Поки телеканали наперебій перетирали подробиці сенсації, Януковича встигли звинуватити у злочині. Люди з команди президента (вони ж — виконавці його “доручення”) — авторитетно заявили про відсутність складу злочину у діях голови держави.

    Тим часом виконавці наступного доручення президента сумлінно знищили всі докази прямо в Адміністрації під об’єктивами телекамер. Finita la comedia.

    Ніхто не зупинив президентську рать, що здійснювала це ритуальне спалення, ніхто не викликав міліцію, ніхто не задав банального запитання: чи відбулася експертиза результатів сумнівної оборудки, яку люди президента назвали “контрольною закупкою”?

    Поспіх, яким позначалася розправа над “наркотиками”, свідчив про те, що “придбане за дорученням” взагалі не залишало стін його Адміністрації і тепер його похапцем перетворюють на дим і попіл, можливо, саме для того, щоб уникнути передбаченої в таких випадках законом процедури вилучення та дослідження експертами…

    Ще скидалося на те, що сама “контрольна закупка” не була досконально продумана напередодні і в плані Януковича — приструнити у такий спосіб силовиків — від самого початку причаївся грандіозний прокол. Відтак тепер загрозу точно ліквідовано.

    Бо кількість заборонених речовин (якщо це були вони) журналісти могли “зважити” у кращому разі очима. А чи були то взагалі наркотики, ми тепер можемо судити виключно зі слів вищих посадових осіб, задіяних у цій одіозній історії. Але публічність цієї історії сама перетворює їхні добірні цитати на свідчення.

    Втім, можливо, ця перестраховка з пірошоу була зайвою. Опоненти Віктора Федоровича не скористалися унікальним шансом — показати президенту де раки зимують із застосуванням усієї сили найгуманнішого вітчизняного кримінального законодавства.

    Для цього б вистачило однієї заяви про злочин у найближчий райвідділ та заклик до медіа не допустити знищення доказів у кримінальній справі. Але виявилося, що опозиція не змогла скористатися антинаркотичним законодавством.

    Найбільше що змогли — це звинуватити Януковича в збуті наркотиків.

    Заява найдосвідченішого у темі експерта від БЮТ, першого заступника голови фракції Андрія Кожем’якіна, звучала так:”Якщо наявний кокаїн, принаймні до 1 граму, це можна кваліфікувати як тяжкий злочин… І якщо Янукович це приніс, то до 10 років відповідальності за розповсюдження і, в будь-якому разі, люди, які це йому продали, мають сидіти у в’язниці, адже це особливо небезпечно”.

    Андрій Кожем’якін не просто народний депутат, він — колишній керівник управління боротьби з наркобізнесом. Тож мав би розуміти, що докази наркозлочинів знищуються лише після вироку суду — за його ж рішенням.

    І посадити до в’язниці наркоторгівця може лише суд, а суд без доказів не відбудеться. Але докази спалили люди президента, чи не так?

    Спонтанне припущення Кожем’якіна про розповсюдження президентом наркотиків, як не парадоксально, не зовсім позбавлене здорового глузду. Судячи з терміну в 10 років, згаданих нардепом, він має на увазі відповідальність за частиною 2 статі 307 КК (збут наркотиків).

    Нагадаємо, ця стаття передбачає відповідальність за дії, “вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб”.

    Як вчать студентів юракадемії МВС, збут наркотиків це необов’язково продаж. Їм досить банально перейти з рук в руки. А скільки “довірених” рук тримало заповітну папочку президента лише під час церемонії ”знищення”?

    Отож бо й воно. Жарти — геть, бо кримінальних справ з аналогічним припущеному Кожем’якіним “складом злочину” насправді море. Але не будемо падати до морального рівня легіону окремо взятих слідчих, які такі справи клепають, як цигани фальшиве золото.

    Залишимо осторонь “марихуану (кримінальна відповідальність за зберігання від 5 грамів) та інше”. На хвилинку забудемо про “10-15 марок LSD”. В руках президента (можливо) був кокаїн.

    Якщо придбали кокаїн, а не пральний порошок, то справи в гаранта кепські. “Придбання, зберігання… за попередньою змовою групою осіб” — це частина 2 статті 309 КК. Від двох до п’яти.

    Кримінальна відповідальність за незаконне зберігання кокаїну в Україні починається з 0,02 грама (1 грам — це вже в “великих розмірах”), “незалежно від наявності наповнювача”.

    0,02 грама кокаїну це просто комічне ніщо у порівнянні з найменшою разовою дозою, яку б теоретично могли продати через Інтернет людям, що виконували доручення президента. Вони б дуже здивували інтернет-баригу проханням продати їм кокаїну на бодай тисячну граму менше тієї, за яку настає відповідальність за законом. Так звану “слідову кількість”.

    “Це для кого? Для морської свинки?” — було би логічне запитання. Бо всім міліціонерам відомо, що покупець нелегального кокаїну, з моменту придбання мінімальної разової дози, вже ходить “під статтею” 309 КК. А люди президента цього не знали?

    Група осіб на чолі з президентом України…

    Положення статті 28 КК частини 2. пояснює нам, що злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення.

    Тріумфатор епохальної наради керівників силових структур, Янукович Віктор Федорович, 1950 року народження, в минулому двічі судимий, за власним зізнанням, доручив своїм людям придбати наркотики.

    Безпосередніх виконавців доручення не називає, однак, у разі якби правоохоронні органи і прокуратура не робили виключень для окремих високопосадовців, а діяли в рамках закону, то більше за всіх довелося б віддуватися заступнику голови Адміністрації президента — Геннадію Васильєву.

    Це з його уст прозвучала найдетальніша інформація спершу про обставини “придбання”, а згодом — плутані виправдання дій президентської команди. Це він доповідав про результати “спецоперації”, бо, власне, опікувався нею від початку.

    “Диспозиція статті (Кримінального Кодексу) має певні положення: купівля з метою збуту або вживання”, — заявив Васильєв після появи перших “припущень” про кримінальний злочин в стінах АП, запевняючи журналістів, що лише за описані ним дії наступає кримінальна відповідальність. “Ми ж не збираємося колотися, ми не збираємось споживати чи продавати… Ми кажемо, ось проблема, зверніть увагу будь-ласка” — каже посадовець.

    Людина, що працювала свого часу генпрокурором України, мала б знати закони, за дотриманням яких наглядала. Або заглянути до Кримінального Кодексу перед виконанням делікатного доручення. В статті 307 КК, яку цитує Васильєв (вочевидь у відповідь на заяву Кожем’якіна) слова “вживання” немає взагалі.

    Збиралися в Адміністрації президента вживати наркотики, які доручив купити президент, чи не збиралися, це останнє, що хвилює прокуратуру та суд при розслідуванні справи та винесенні вироку.

    Контрольна закупка?

    На момент, коли журналістів дуже несподівано і оперативно почали скликати до Януковича на “спалювання наркотиків”, Геннадій Васильєв вже відкоригував офіційну позицію АП щодо участі президента в наркотичній оборудці.

    Вперше прозвучали слова “незначна кількість” з натяком на те, що діяння “групи осіб” на кримінальну відповідальність не потягне, але саме “кількості” ніхто не називає. Витрушені в урну “наркотики” залили горючою рідиною і — ура! — камінь з шиї.

    Колишній генпрокурор урочисто підписався під якимось документом, іменованим пресі ”актом”.

    Акт журналістам не показали. А останні даремне не поцікавились офіційною роллю пана Васильєва у цьому гротескному експромті на галявинці.

    Згідно статті 8 закону про оперативно-розшукову діяльність, оперативним підрозділам (і тільки!) для виконання завдань оперативно-розшукової діяльності при наявності передбачених статтею 6 цього закону підстав надається право проводити контрольну та оперативну закупівлю … предметів та речовин, у тому числі, заборонених для обігу у фізичних та юридичних осіб незалежно від форм власності з метою виявлення та документування фактів протиправних діянь.

    Порядок проведення оперативної закупівлі та контрольованого постачання визначається інструкцією, затвердженою спільним наказом МВС, СБУ і ДПІ України.

    Отже, контрольну закупівлю мають право проводити не всі, кому заманеться, а тільки підрозділи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, їхній перелік приведено — оперативні підрозділи МВС, СБУ, податкової міліції, державної охорони, прикордонних військ, Держдепартаменту з питань виконання покарань та розвідувального органу Міноборони.

    Проведення оперативно-розшукової діяльності іншими підрозділами зазначених органів або підрозділами інших міністерств, відомств, громадськими, приватними організаціями та особами забороняється.

    Виникає логічне запитання: представником якої силової структури з перелічених вище є заступник голови Адміністрації президента Геннадій Васильєв, коли з такою легкістю бере на себе і відповідальність за “контрольну закупку”, і встановлення провини (або ж безвинності) її учасників, ба, навіть роль науково-дослідної експертної лабораторії?

    На церемонії “спалення наркотиків” не було жодного міліціонера. МВС взагалі немов набрало в рота води з цього делікатного питання. Цим сеансом інформаційної шокотерапії і сумнівної законності в Україні тихо і майже непомітно почало свою історію нове силове відомство.

    “Урядом ліквідовано комітет з контролю за наркотиками і створено Державний комітет контролю за обігом наркотиків. Про це повідомив голова нового органу генерал-лейтенант СБУ Володимир Тимошенко: “Комітет з контролю за наркотиками, що існував раніше при Мінздоров’я, був ліквідований 23 червня. Тоді ж було створено наш держкомітет.

    Протягом місяця буде затверджена його організаційна структура і сформовано штат працівників” — цитує Тимошенко КоммерсантЪ-Украина.

    Тарас Ратушний, журналіст, використано коментарі адвоката Євгенії Закревської,

    для УП

  15. Не зря Азаров Н.Я. увеличил квоты на выращивание конопли и мака в этом году для тех, у кого есть лицензия на 800%

  16. Мораль сей басни такова: “Беда, коль пироги начнёт печи сапожник,/А сапоги тачать пирожник,/И дело не пойдёт на лад./Да и примечено стократ,/Что кто за ремесло чужое браться любит,/Тот завсегда других упрямей и вздорней;/Он лучше дело всё погубит,/И рад скорей/Посмешищем стать света,/Чем у честных и знающих людей/Спросить иль выслушать совета”,- мудро заметил дедушка Крылов.

    Именно непрофессионализм вместе с коррупцией несут большую беду нашей стране.Браво, Владимир Бойко! Попали в самую точку.

  17. Бойко — ты бычара рогатый!!!!!Х у л и ты п и з д и ш ь своим вонючим помелом?Ну купили они фигни и что? ты им завидуешь?что могли не палить , а тебе, шарамыге позорному,отдать,чтоб вмазался? Ты черт — обиженный по-жизни……..

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

Минэкономики практически не поддерживает экономическое развитие

За три месяца ведомство не продемонстрировало практического стремления ни помочь бизнесу, ни защитить его от вредительских инициатив. За экономическое развитие в стране отвечает Минэкономики. Три месяца…
Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
НОВОСТИ