Человек не терпит насилия!

Тарифная мышеловка

cherrn 2

«Платить или не платить?» — почти гамлетовский вопрос завис в воздухе после того, как Кабмин приостановил введение новых тарифов на жилищно-коммунальные услуги в Киеве. Однако Леонид Черновецкий тут же поспешил уверить киевлян, что командует «парадом» исключительно он, а не правительство, и посему платить нужно по завышенным тарифам. Мол, так мэр сказал…

 

«Тарифы в Киеве установлены в суровом соответствии с законодательством и их не может упразднить ни один чиновник Украины, какую бы должность он не занимал», — громогласно заявил Черновецкий, называя постановления Кабмина незаконным. А посему народ последние два дня ломал голову в очередях, пытаясь уплатить за квартиру, а заодно объяснить друг другу, кому в Украине верить можно. Одни, как и советовала премьер-министр, написали в платежках старые тарифы, не веря, что когда-либо дождутся перерасчета с учетом переплаченной суммы. Другие платили по-новому: за кубометр холодной воды по счетчику — 3,02 грн вместо 1,48 грн, за куб горячей воды  13,69 грн, а не 7,38 грн), за отопление не 1,6 грн, а 2,38 грн за 1 кв. м отапливаемой площади. А вот квартплата теперь устанавливается индивидуально для каждого дома.

Так, моя законопослушная 72-летняя соседка, получив квитанцию, сильно расстроилась, увидев, что уборка придомовой территории и прочие радости цивилизации увеличили сумму в ее платежке с 280 до 500 грн. Но все-таки решила платить, мечтательно вздыхая при этом: «Вот если бы я жила сама, то мне бы Леонид Михайлович субсидию дал…» Ну не знаю, спасли бы ее бюджет 10 грн., которые в качестве помощи получат большинство малообеспеченных. Ведь предоставлять адресную помощь тем, кто стоит на учете в собесе (почти 500 тыс.), будут в довольно урезанных размерах: на воду и канализацию — 51%, на отопление — 16,4%, на горячую воду — 28,7%. При расчете учитываются площадь квартиры и количество прописанных из расчета 21 кв.м на человека и 10,5 кв. м на семью. Словом, это явно не те деньги, ради которых пенсионерам стоит в жару стоять в очередях в собесах — здоровье дороже.

С другой стороны, киевлян готовили к шоку несколько месяцев — с тех пор, как Киевсовет в конце апреля отменил свой декабрьский мораторий на повышение тарифов ЖКХ и горадминистрация получила возможность повышать их “по собственному усмотрению”. И чиновники обещали, что коэффициенты повышения тарифов будут разными — казалось логичным, что  квартира на Крещатике обходится дороже, чем на Теремках. Однако попробуйте ввести адреса на сайте главного управления жилищного хозяйства КГГА, где размещена база всех столичных домов, — и картина окажется совершенно иной. Стоимость квадратного метра в разных районах действительно отличается — только больше платить почему-то придется семье, живущей на Заболотного, а не на Липках. Благодаря разработанному в недрах горадминистрации коэффициенту, квартплата на Троещине, Борщаговке, Харьковском (от 3,15-3,88 грн за кв.м) оказались выше, чем в элитных домах на бульваре Леси Украинки (ниже 3). Видимо, обещание Черновецкого, что богатые заплатят за бедных, несколько трансформировалось в соприкосновении с действительностью. 

Конечно, можно было бы расслабиться и забыть о нових тарифах — все-таки в дело вмешался Кабмин. И не только. Еще 6 июля Шевченковский районный суд Киева, в который был подан иск от Блока Кличко, приостановил действие всех пяти апрельских распоряжений КГГА — о повышении тарифов для населения на холодную воду и водоотвод, на горячую воду, на отопление, а также о повышении тарифов на те же услуги для юрлиц. (ПОСТАНОВЛЕНИЕ СУДА)

uhvala sudu1

 uhvala sudu

В этом документе есть абзац, который четко показывает отношение градоначальника и его команды к проблемам киевлян: «Суд вважає, що позивачем доведено існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди його правам, свободам та інтересам — до ухвалення рішення в даній справі, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат — без вжиття таких засобів забезпечення позову, оскільки на підставі оскаржуваних ним розпоряджень він буде змушений сплачувати щомісячно значно більше коштів, ніж він сплачує на даний час, а відповідачі своїми діями під час розгляду справи судом всіляко затягують її розгляд, а тому суд вважає необхідним задовольнити заяву про забезпечення позову». 

 

Вряд ли бы тот, кто чувствовал свою провоту, стал затягивать процесс. Как правило, это делается для того, чтобы прикрыть свои проступки с помощью юристов, а заодно создать себе имидж «белого и пушистого». Не затем ли вместе с квитанциями на оплату были разосланы письма «любимым» дедушкам и бабушкам Черновецкого, в которых мэр в повышении тарифов винит правительство и Верховную Раду. “Мне и моей команде удавалось удерживать тарифы для населения, — пишет градоначальник. — Мы находили возможности из городского бюджета компенсировать эту разницу для всех киевлян. И поверьте мне, если бы не эти колоссальные изъятия, денег хватило бы не только на компенсацию разницы в коммунальных тарифах, но и на социальные программы, включая выплату адресной материальной помощи”. Отец вы наш родной! Но ведь согласно украинскому законодательству, Кабмин, как и парламент, к установлению тарифов никакого отношения не имеют — это целиком в руках местной власти. От ее умения распоряжаться ресурсами города зависит, насколько развитым он будет. И уж точно киевляне не будут против того, чтобы помочь своему городу процветать — только те же тарифы должны быть обоснованы, а не взяты с потолка…   

Пока же мы все находимся в тарифной мышеловке. Действие распоряжений КГГА суд приостановил до тех пор, пока не закончатся все судебные разбирательства — рассмотрение по сути иска назначено на 27 июля. Своей очереди ждет и апелляция КГГА на решение суда, и вышеприведенное высказывание Черновецкого по поводу «незаконных действий» Кабмина. Градоначальник и не думает отказываться от обещанного поэтапного повышения тарифов — мало того, что это возможность получить какие-то деньги в бюджет, так еще и замечательный шанс насолить своим противникам, которых всегда можно обвинить в собственных грехах.

А чтобы киевляне смогли дать отпор представителям ЖЭКов или коллекторам, которые — вполне возможно — начнут стучать в дверь тех, кто решил ослушаться градоначальника, советуем внимательно изучить некоторые пункты иска, с которым  Блок Кличко обратился в Шевченковский суд (приводим документ с сокращениями).            

Лана СВЕТЛОВА, специально для «ОРД»

 

                                   АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

про визнання дій неправомірними та скасування розпоряджень

 

29.04.09 Київська міська державна адміністрація за підписом виконуючого обов’язки голови Київської міської державної адміністрації Голубченка А.К.  прийняла розпорядження

— № 516 «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для населення»;

 — № 518 «Про встановлення та погодження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій»;

         — № 520 «Про погодження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення».

Позивач вважає, що дані розпорядження є такими, що не відповідають діючому законодавству та підлягають скасуванню з огляду на наступне.

 

…Київською міською державною адміністрацією неправомірно погоджені тарифи ВАТ «АК «Київводоканал» на вироблення/створення комунальних послуг з централізованого постачання  холодної  води та водовідведення холодної і гарячої води, а АК «Київенерго» та ЗАТ «АК «ДАРтеплоцентраль» — тарифи на вироблення/створення комунальних послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води населенню.

 

Так, розпорядженням № 516 погоджено ВАТ «АК «Київводоканал» тарифи на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води, в тому числі холодної води, що використовується для вироблення/створення комунальних послуг з централізованого постачання  гарячої води, для здійснення розрахунків виробника послуг ВАТ «АК «Київводоканал»  з виконавцями послуг усіх форм власності. Також цим розпорядженням погоджено тарифи на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для проведення розрахунків виробника послуг ВАТ «АК «Київводоканал»  з виконавцями цих послуг усіх форм власності (при відсутності відповідних будинкових засобів обліку).

 

Розпорядженням № 520 погоджено тарифи на теплову енергію, що виробляється АК «Київенерго» та ЗАТ «АК «ДАРтеплоцентраль», для відпуску балансоутримувачам теплових пунктів, в тому числі житлово-експлуатаційним організаціям, житлово-будівельним кооперативам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим балансоутримувачам жилих будинків усіх форм власності, для вироблення/створення комунальних послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води населенню. Також цим розпорядженням встановлено тарифи на згадані комунальні послуги виконавцям цих послуг комунальної форми власності для здійснення розрахунків з населенням та погоджено на цьому рівні тарифи на зазначені послуги виконавцям цих послуг інших форм власності.

 

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів щодо оплати побутових, комунальних, транспортних та інших послуг, які надаються підприємствами та організаціями комунальної форми власності відповідної територіальної громади; погодження в установленому порядку цих питань з підприємствами, установами та організаціями, які не належать до комунальної власності.

 

Виходячи з положень даної норми, комунальні  підприємства, організації та установи надають споживачам комунальні послуги за тарифами, встановленими виконавчим органом сільської, селищної, міської  ради.

Підприємства, установи та організації інших форм власності надають комунальні послуги споживачам за тарифами, які погоджує виконавчий орган сільської, селищної, міської ради.

 

Таким чином, у зазначеній статті мова йде про надавачів комунальних послуг —  підприємства, установи та організації комунальної та інших форм власності, які в розумінні статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є виконавцями житлово-комунальних  послуг, тобто суб’єктами господарювання, предметом діяльності яких є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору.

 

Цей висновок підтверджується Пунктом 2 Порядку формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.07.06 № 955 та пунктом 2 Порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.06 № 959, які зазначають, що тариф — це вартість надання одиниці послуги, а не її виробництва, оскільки витрати на виробництво цієї послуги включається до вартості надання такої комунальної послуги.   

 

…Покладення обов’язків виконавців житлово-комунальних послуг на комунальні підприємства, підприємства, установи та організації інших форм власності не можливе до визначення цих виконавців у встановленому Законом порядку та суперечить принципу законності, який згідно статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є одним з основних принципів місцевого самоврядування.

 

Відповідно до статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»  до повноважень органів місцевого самоврядування належить визначення виконавця житлово-комунальних послуг. Як вбачається з розпорядження № 516, тарифи на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення холодної і гарячої води  погоджуються ВАТ «АК «Київводоканал» для розрахунків з виконавцями цих послуг.

 

Розпорядженням № 518 встановлено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудникових територій, які надаються житлово-експлуатаційними організаціями комунальної форми власності та погоджено тарифи на ці послуги, які надаються житлово-будівельними кооперативами, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, іншим балансоутримувачам жилих будинків, що не відносяться до комунальної форми власності. 

 

У розпорядженні № 520 зазначено про те, що тарифи на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води встановлюються для виконавців цих послуг та погоджуються на цьому рівні для виконавців усіх інших форм власності.  

 

Пункт 1.1 Порядку визначення виконавця житлово-комунальних послуг у житловому фонді, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України 25.04.05  № 60 зазначає про те, що відповідно до Порядку органами місцевого самоврядування, власниками житлових будинків визначаються виконавці таких житлово-комунальних послуг: з управління будинком, спорудою або групою будинків; з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій; з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення.

 

Рішенням Київради від  24.11.05 № 4272888 «Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг у житловому фонді комунальної власності територіальної громади міста Києва»  було визначено виконавців житлово-комунальних послуг, тобто підприємства, установи та організації, предметом діяльності яких є надання відповідних житлово-комунальних послуг та які можуть забезпечити виконання обов’язків, визначених у частині другій статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

 

Постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 25.05.06 задоволений позов Кулі В. І. до Київської міської ради, визнано невідповідним законодавству та скасовано рішення Київської міської ради від 24 листопада 2005 року N 427/2888 «Про визначення виконавців житлово-комунальних послуг у житловому фонді комунальної власності територіальної громади м. Києва».

 

…Розпорядження № 520 щодо погодження АК «Київенерго» та ЗАТ «АК «ДАРтеплоцентраль» тарифів на теплову енергію, всупереч вимог статті 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка зазначає про те, що органи місцевого самоврядування діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, прийнято з перевищенням наданих законами України повноважень.

 

Стаття 17 Закону України «Про теплопостачання» регулювання тарифів на теплову енергію, що виробляється на теплоелектроцентралях, ТЕС, АЕС та когенераційних установках і установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії відносить до повноважень Національної комісії регулювання електроенергетики України у сфері теплопостачання.

Указом Президента України від 14.03.95 № 213 «Про заходи щодо забезпечення діяльності Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України» та відповідно до Процедури перегляду та затвердження тарифів для ліцензіатів з виробництва електричної та теплової енергії, затвердженої постановою НКРЕ від 12.10.05 N 898, Порядку розрахунку тарифів на електричну та теплову енергію, що виробляється на ТЕЦ, ТЕС, АЕС, затвердженого постановою НКРЕ від 12.10.05 N 896, Національна комісія регулювання електроенергетики України затверджує тарифи на теплову енергію для населення, бюджетних установ та інших споживачів.

 

…Про порушення закріпленого Законом принципу розподілу повноважень свідчить той факт, що оскаржувані розпорядження підписані першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Голубченком А.К., який на момент підписання розпоряджень виконував обов’язки голови Київської міської державної адміністрації.

 

Стаття 16 Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ»  зазначає, що перший заступник та заступники голови Київської міської державної адміністрації, повноваження яких стосуються сфери виконавчої влади, призначаються на посади та звільняються з посад Київським міським головою за погодженням відповідно з Президентом України та Кабінетом Міністрів України. Призначення та звільнення з посад заступників голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень Київський міський голова погоджує з Київською міською радою.

 

Призначення Голубченка А.К на посаду першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Київський міський голова не погоджував з Київською міською радою відповідно до наведеної норми Закону, а тому Голубченко А.К. не є заступником голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень.  

 

Таким чином, акти щодо встановлення, затвердження або погодження

тарифів на житлово-комунальні послуги мали б прийматися виконавчим органом Київради на виконання самоврядних (власних) повноважень, передбачених статтею 28 цього Закону, статтею 7 Закону України «Про                            житлово-комунальні послуги», у формі рішень в порядку, передбаченому частиною шостою статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  

 

…До повноважень голови Київської міської державної адміністрації, його заступників або Київської міської державної адміністрації встановлення та погодження тарифів не відноситься, оскільки зазначені повноваження Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» «Про житлово-комунальні послуги» покладено на органи  місцевого самоврядування. 

Про це неодноразово зазначалося в Указах Президента України 20.11.08 № 1058/2008 «Про скасування рішень голови Київської міської державної адміністрації», 24.12.09 № 1199/2008 «Про скасування рішень голови Київської міської державної адміністрації», із змінами, внесеними Указом Президента України від 12.01.08 № 10/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 24 грудня 2008 року № 1199», від 03.02.09 № 652009 «Про скасування рішень голови Київської міської державної адміністрації».

 

Наведене свідчить про протиправність дій відповідача та про невідповідність діючому законодавству України прийнятих розпоряджень.

 

 

 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

18 ответов

  1. Согласна, что тарифы неподьемные!

    Но простите, к какому правительству и какого государства обращаться нам, жителям Днепропетровска,(кстати, землякам Премьера), если нам пришло сообщение от ЖЭКа, что с 1 августа мы будем платить за голодную воду 6 грн. с человека , при наличии счетчика, при его отсутствии 48 грн. (не совсем точно до копейки, т.к. не запоминала, потому что имеем счетчик).
    Что делать нам, посоветуйте? Тоже платить по старым тарифам?

  2. Какая разница Днепр это или Киев или остальные города. Что вы ссыте в тряпочку. Надо по рукам давать этой зажравшейся власти.Юля трындит про стабилизец,а зайти в магазины цены продлжают расти практически на все.Власть ничего не в состоянии проконтролировать.Полный паралич управления от бездарности и некомпетентности. Но их тачки крутые и хатынки содержаться в норме. А на народ насрать.

  3. А в УЖГОРОДЕ, что стоит на воде (в предгорье КАРПАТ) 1 куб.метр воды -10 грн. А?..
    При этом на 50% эксплуатируется чешский водопровод (которому 80 лет) и нынешняя власть
    в него копейки не вложила….мусора полно…(пожалуй один из самых грязных обласных городов)
    Люки и решётки с ливнёвок цыганами содраны и сданы в металолом (а стояли при СССР 50 лет)
    Cанкций r dbyjdysv никаких. Так зачем удивлятся желанию пожилых ужгородцев вернутся в словацкую
    республику, которая начинается сразу за городом.

  4. никто не прячет имя истца — иск подал Блок Кличко. другие почему-то не решились или не захотели, хотя, возможно, ждали заявлений со стороны Ющенко — как это уже было в отношении повышения тарифов на услуги в 10 раз для юрлиц. Однако на сей раз президент промолчал. Что касается жителей других городов, то и они должны внимательно изучить законодательство, касающиеся прав и обязанностей местных властей.

  5. Киевлянам легче. Страна в стране. Там попиариться в решении вопросов тарифов даже Караваю с хлопающими ресницами не западло. Как коснулось Киева — атас!, усе политпрост[s]утк[/s]игосподи пораскрывали хайло: караул! киевлян ипут (а фуле, ведь еще и выборы на носу). А что творится в провинциях — накуй никому не нужно.
    Днепропетровщина, райцентр (под 100тыш крепостных) — уже два года за хол.воду платим 8.2мекуб. Горячей не видели лет пять-шесть. Отопление около 6.0меква. Тишина и благодать: куда ни стучались (вплоть до украинской Москвы) — накуй никому не нужны. А с Киевом — вой на всю срану (опечатка преднамеренна). Дак идите же вы и накуй, все эти бюты, пээры, пивные спортсмены и иже с ними и т.п. Пока еще и не подозреваете, что ваши крепостные все больше склоняются, хоть и к ипанутым (представителям нынешним), но таким ностальгическим коммунистам. То-то сюрпризец вам будет, на выборах, жабы помадранчевые.

  6. Создается впечатление, что Киев, мать, — единственный город в Украине. За его пределами получают втрое меньше и платят вдвое больше. И никакой Каб и, тем более, Мин это не Эбит.

  7. подавалось два иска — второй как раз был от Блока — и их объединили в единое производство. впрочем, не важно кто подавал — интереснее всего последовательность, с которой на повышение тарифов отреагировала власть

  8. Для Ланы! Обращаться в суд с исками могут юридические или физические лица. Блок Кличков это какое лицо? Может просветите. И еще. 2,5 грн за квадратный метр отопления, это надо что-бы газ стоил 200 грн. за 1000 кубов. Всё ПОНТЫ!

  9. Если Киевская городская администрация в лице п.п. Черновецкого, Голубченко неоднократно и упорно пытаются превысив свои должностные полномочия установить киевлянам новые тарифы выдавая для этого “Космические тарифы” у меня вопрос: почему прокуратура г. Киева (Генеральная прокуратура) не возбудят в отношении лица, подписавшего распоряжение уголовное дело по ст. 365 УК Украины ???? Весь состав преступления на лицо: умысел — есть, еще какой, должностное лицо — однозначно, вселенского масштаба, существенный вред — ещё какой … тут даже пары домов хватит на особо крупный размер…. не говоря уже о районах или городе в целом.. Может я ошибаюсь??? или есть достойные юристы-адвокаты, которые подадут соответствующие заявление в ГПУ ???? От Лёнька обрадуется 😉

    Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень

    1. Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне
    вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих
    їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду
    охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або
    державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних
    осіб, —

    карається виправними роботами на строк до двох років або
    обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на
    строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати
    певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Перевищення влади або службових повноважень, якщо воно
    супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і
    такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, —

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми
    років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися
    певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті,
    якщо вони спричинили тяжкі наслідки, —

    караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років
    з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною
    діяльністю на строк до трьох років.

  10. Лана — хорош рекламировать Кличко, резко “разочаровавшегося” в оранжевых. Его иск в производство не приняли.

    ИСТЕЦ — юрист Виктор Иванович Куля.

    Связанные документы: http://gro-za.io.ua/

  11. Для справки. В г. Мукачеве Закарпатской области хол.вода — 4,84 грн. за куб.м., отопление — 5 грн. за кв.м., услуги ЖЭКа — 1.5 грн. за кв.м. Тарифы действуют уже минимум 2 года, и то комунхоз еле дышит. Киевляне, о чём плачетесь?

  12. Все було б добре, якби журналісти черговий раз не збрехали. Ухвала суду про зупинення тарифів постановлена за позовом Віктора Івановича Кулі, а не Віталія Володимировича Кличка. І для чого Вам потрібно було з тексту ухвали видаляти П.І.Б. справжнього позивача. Тим більше, що журналістську “качку” спростував УНІАН. А ще зайдіть на сайт ГРО-ЗА, і тоді зрозумієте, звідки ноги ростуть.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ