Человек не терпит насилия!

Багатомільйонні збитки: як директор київської ритуальної служби заробляв на “мертвих душах”

Столичні правоохоронці розслідують факти розкрадань бюджетних коштів посадовцями СКП “Спецкомбінат ПКПО”. Нацполіція попередньо встановила, що протягом 2020-2023 років вони працевлаштовували у ритуальній службі фіктивних працівників (переважно на посади прибиральників) та “забирали» їхні заробітні плати. За різними оцінками, таким чином столична скарбниця втратила від 19 млн до 36 млн гривень. Керівник СКП “Спецкомбінат ПКПО” Олександр Голуб, який півтора місяця тому отримав від слідчих підозру, свою вину у скоєнні таких злочинів визнав і навіть вже компенсував бюджету Києва нанесені збитки. Вочевидь, така позиція буде врахована правоохоронцями та судом у разі винесення обвинувального вироку (йому загрожує до 12 років позбавлення волі). Разом з тим, спільниця Голуба, на яку була оформлена придбана за “корупційні гроші” квартира, поки що заперечує свою причетність до злочину. 

Як стало відомо , наразі правоохоронці розслідують чергові факти можливої корупції в ритуальній службі Спеціалізованого комунального підприємства “Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побутового обслуговування” (СКП “Спецкомбінат ПКПО”).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Відповідне слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №42023100000000027, яке було відкрито Головним управлінням Нацполіції Києва 17 січня 2023 року. Наразі фігурантам даної справи інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.3, 4 і 5 ст. 191 (заволодіння бюджетними коштами, вчинене повторно і в особливо великих розмірах) і ч.1 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинних шляхом) Кримінального кодексу (КК) України. Максимальне покарання за цими статтями – до 12 років позбавлення волі.

Як встановило слідство, у період 2020-2023 років керівник СКП “Спецкомбінат ПКПО” Олександр Голуб заволодів бюджетними коштами, виплачуючи заробітні плати особам, які на даному підприємстві були оформлені фіктивно, фактично не виконували жодних функцій та навіть не відвідували робочі місця. У більшості випадків такі “мертві душі” значилися прибиральниками. При цьому, як повідомляла в червні 2023 року столична прокуратура, неіснуючим працівникам нараховувалися премії у розмірі 1000% від окладу. Також, за даними правоохоронців, керівник ритуальної служби мав прямий доступ до банківських карток цих громадян.

В судових ухвалах по даному провадженню прямо не вказано, скільки осіб таким чином були “працевлаштовані” та скільки всього грошових коштів могло опинитися “в кишені” директора СКП “Спецкомбінат ПКПО”. Але, для прикладу, в червні 2023 року столична прокуратура повідомляла про збитки в розмірі 19 млн гривень. Разом з тим, КВ шляхом підрахунку перелічених в судових ухвалах ймовірних злочинів встановила, що мова може йти про збитки, через виплати зарплат приблизно трьом десяткам фіктивно працевлаштованих осіб, на суму близько 36 млн гривень. Зафіксована й рекордна така виплата – протягом 2021 року одна з “прибиральниць” отримала 808,7 тис. гривень.

Скріншот судової ухвали по цьому провадженню від 28 вересня 2023 року

Також, за інформацією слідства, керівник ритуальної служби Києва мав спільницю, яка певним чином йому допомагала. Де саме вона працювала і якою була її роль, в судових ухвалах не уточнюється, але можна припустити, що вона є підприємицею. На це натякає, наприклад, те, що в червні 2023 року прокуратура повідомляла, що вказана схема привласнення бюджетних коштів була розроблена посадовцями СКП “Спецкомбінат ПКПО” спільно з працівниками підконтрольних їм фірм.

За даними слідства, у лютому 2023 року вказана особа придбала трикімнатну квартиру площею 108,8 кв.м. за 4,2 млн гривень (у якому місті вона знаходиться, не уточнюється. – ). На переконання правоохоронців, таким чином вона вчинила дії, “спрямовані на приховування походження таких коштів, з метою їх легалізації (відмивання)”. Тобто, йдеться про те, що незаконні зарплати фіктивним працівникам “матеріалізувалися” у законно придбане майно.

У червні 2023 року столична прокуратура повідомила про проведення одночасних обшуків в рамках даного провадження за 20 адресами. Зокрема, на території Спеціалізованого комбінату, у приміщеннях ритуальних служб на території п’яти столичних кладовищ, за адресами проживання керівників цього комунального підприємства та осіб, причетних до схеми. У ході слідчих дій було виявлено та вилучено кадрову та бухгалтерську документацію, банківські картки, блокноти з чорновими записами щодо здійснення виплат працівникам, мобільні телефони, флеш-носії та інші докази, які підтверджують вищезазначені факти.

Один із обшуків по даному провадженню (фото столичної прокуратури)

31 серпня 2023 року правоохоронці повідомили про підозру директору СКП “Спецкомбінат ПКПО” Олександру Голубу у вчиненні злочинів, передбачених ч.3, 4 і 5 ст. 191 КК України. Майже через місяць, 26 вересня, підозру отримала і вищезгадана спільниця – їй інкримінується ч. 5 ст. 27 ч. 3, 4 і 5 ст. 191 (пособництво у привласненні бюджетних коштів) і ч. 1 ст. 209 КК України.

28 вересня поточного року Голосіївський районний суд Києва обрав керівнику ритуальної служби запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання на термін до 31 жовтня 2023 року. Це означає, що він не має права покидати місце свого проживання, не попередивши правоохоронців або суд, має здати на зберігання свій закордонний паспорт тощо.

При цьому, правоохоронці клопотали про те, що Олександра Голуба треба “посадити” під домашній арешт, але проти цього заперечувала сторона захисту. Свою незгоду вона пояснювала тим, що підозрюваний визнав свою вину у вчиненні правопорушень, сприяє у здійсненні розслідування, а також… добровільно відшкодував збитки, завдані своїми діями (на яку саме суму, не уточнюється. – ). Також в судових ухвалах уточнюється, що Олександр Голуб є інвалідом другої групи, має тяжке захворювання, нещодавно переніс операцію на серці, через що потребує постійного спостереження у кардіолога та невролога. У зв’язку з цим суд і вирішив обрати більш м’який запобіжний захід.

Наступного дня, 29 вересня, той же суд обрав його спільниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 31 жовтня поточного року із можливістю внесення застави на суму 805,2 тис. гривень. При цьому, правоохоронці клопотали про суттєво більший розмір застави – 15,9 млн гривень. Підозрювана свою вину в скоєння злочинів на той момент не визнавала.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Варто зазначити, що на попередніх етапах цього розслідування, до липня 2023 року, правоохоронці розглядали версії щодо скоєння посадовцями СКП “Спецкомбінат ПКПО” ще й низки інших злочинів.

Тоді слідчі повідомляли, що працівники цього СКП спільно зі службовими особами підконтрольних компаній та підприємств, які займаються наданням у Києві ритуальних послуг, здійснюють розкрадання бюджетних коштів шляхом укладання договорів на поставку товарно-матеріальних цінностей (таблички, гроби, вінки тощо) за значно завищеними цінами. Крім того, правоохоронцям стало відомо про випадки безпідставного перебування працівників “Спецкомбінату ПКПО” за кордоном (відсутність заяви на надання відпустки або лікарняного листа в період хвороби) в період нарахування їм заробітної плати.

Втім, станом на сьогодні вказані факти так і не отримали офіційного підтвердження – вочевидь, слідчі поки що сконцентрувалися на “мертвих душах”.

Як неодноразово повідомляла , сфера поховання людей та надання ритуальних послуг вважається однією з найкорумпованіших у Києві. Однак через те, що влада та “силовики” всіляко приховували і покривали порушення, а також через делікатність цієї теми, ЗМІ раніше рідко повідомляли про зловживання в цій сфері.

Разом з тим відомо, що у серпні 2019 року Нацполіція розпочала слідство за фактом того, що посадовці СКП “Спецкомбінат” спільно з “дружніми” підприємцями налагодили “здирництво” хабарів за поховання на закритих та напівзакритих цвинтарях Києва. Тоді повідомлялося, що вартість одного місця стартує від 3 тис. доларів, а роль “посередників” виконували підприємці.

Наприкінці червня 2021 року правоохоронці провели обшуки у фігурантів справи (у тому числі й директора згаданого СКП Олександра Голуба), після чого було вручено кілька підозр у хабарництві – зокрема, одному із замдиректорів “Спецкомбінату” та декільком “посередникам”. У липні 2022 року стало відомо, що обвинувальні акти стосовно фігурантів цієї справи направлені до суду для розгляду по суті. Наразі немає достовірних даних, чи був хтось із потенційних хабарників притягнутий до відповідальності.

Читайте: Взятки, обыски и подозрения: Нацполиция расследует аферы столичной “похоронной мафии”

А у травні 2023 року Нацполіція Києва почала розслідувати факти можливого розкрадання бюджетних коштів при будівництві колумбарної стіни (місця для захоронення урн з прахом після кремації) на Лісовому кладовищі. Правоохоронці попередньо встановили, що посадовці СКП “Спецкомбінат ПКПО”, яке виступало замовником цих робіт, могли розтратити частину з передбачених 11 млн гривень на користь свого підрядника – ТОВ “Данато Трейд”. Зокрема, за інформацією слідства, задля цього завищили об’єми сміття та ґрунту, які вказана компанія мала вивезти при підготовці до будівництва. Крім того, правоохоронці вважають, що для спорудження колумбарію використовувалося “сумнівне каміння” – “на папері” це мав бути граніт, але, як виявилося, у тому місці, де його начебто добували, ніколи не було таких родовищ.

У цей же період про факти масових зловживань з боку посадовців СКП “Спецкомбінат ПКПО” повідомляла громадська організація (ГО) “Нон-Стоп”. За її даними, за отримання місця для урни з прахом у колумбарній стіні на Лісовому кладовищі “хтось” (хто саме, у відкритих джерелах не уточнюється. – КВ) змушує клієнтів платити 45 тис. гривень готівкою, тоді як до офіційної каси сплачується лише 650 гривень. Крім того, за твердженням цієї ГОшки, керівництво СКП “Спецкомбінат ПКПО” вимагає від осіб, родичі та близькі яких поховані на Лісовому кладовищі, грошові кошти у розмірі 10 тис. гривень на благоустрій, зокрема на бетонування доріжок. Відповідну інформацію ГО “Нон-Стоп” передала до правоохоронних органів, але станом на сьогодні невідомо, чи було відкрито відповідне кримінальне провадження.

Читайте: “Корупційний колумбарій”: слідчі вивчають “бюджетні розпили” за участі посадовців столичного СКП “Спецкомбінат”

Нагадаємо, Олександр Голуб очолює CКП «Спецкомбінат ПКПО» з 16 вересня 2014 року. Підприємство підпорядковане Департаменту житлово-комунальної інфраструктури (ЖКІ) КМДА, яким із 17 липня 2017 року керує Дмитро Науменко (на колажі праворуч). Останній наразі знаходиться під слідством за фактом можливої розтрати бюджетних коштів на суму 1,19 млн гривень при будівництві водопроводу на вул. Зрошувальній. Сферу ЖКГ столиці дуже давно курирує заступник голови КМДА Петро Пантелеєв (на колажі ліворуч).

Читайте: КМДА проти правоохоронців: як розслідується справа директора столичного Департамента ЖКІ Дмитра Науменка

Фото: колаж КВ

КиївВлада

Іван Кулик

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Навіть не дочитав до половини опусу…але там реально бабло рулить, і пох на всіх….мій знайомий прокурор жалівся, що коли тещу треба було ховати то з його дружини вимагали 15 тис у.є. за місце на лісовому кладовищі…і коли прокурор втрутився взагалі дали задню, і відмовилися на тому кладовищі ховати тещу…те ще шоу)

  2. 30 уборщиц за период с 2020 по неполный 2023 год нанесли ущерб в 36 млн грн и это все происходило при «украинском Рейгане»?! Эй, 73% дебилов проголосовавших за клоуна, как вам эта «шуточка»? Кстати, руки в ноги и бегом на фронт, за президента и его зелёную команду — в бой! Хватит косить от мобилизации, за свой выбор надо отвечать.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Экс-замминистра Юрий Зюков и кровавый уголь «ЛНР»

Экс-замминистра Юрий Зюков и кровавый уголь «ЛНР»

В этой публикации — о том, как местная «элита», которая привела на Донбасс войну, умудрилась сделать эту войну своей дойной коровой.…
НОВОСТИ