Человек не терпит насилия!

15 членів профільного комітету ВР в інтересах великих забудовників вдруге підтримали до другого читання законопроєкт №5655

cbb43xvoСьогодні 15 членів комітету Верховної Ради (ВР) з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вдруге підтримали до прийняття в другому читанні законопроєкт №5655, який лобіює голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк (на колажі в центрі). Тепер цей законопроєкт може бути внесено до порядку денного ВР на 13-14 грудня. Якщо в сесійній залі знайдеться 226 голосів на підтримку №5655, великі забудовники почнуть створювати кишенькові ФОПи, які будуть контролювати об’єкти цих самих забудовників. Надвеликі повноваження отримає новостворена Містобудівна палата при Мінрегіоні, яка стане новою “тендерною мафією”. Вплив органів місцевого самоврядування й архітекторів на прийняття містобудівних рішень буде зведено до нуля – і міста та громади почнуть забудовуватись будь-як, будь-де і будь-чим. Позитивне для Шуляк та забудовників голосування відбулося завдяки народним депутатам від “ОПЗЖ” і позафракційному Антону Яценку – сумнозвісному “хрещеному батьку тендерної мафії”.

Результати голосування профільного комітету, про засідання якого сьогодні повідомляла , виданню розповіли джерела в ВР.

Невідомо, як депутати примудрилися прочитати понад 2100 сторінок порівняльної таблиці до законопроєкту №5655, а також додаткову таблицю за зауваженнями НАЗК, Асоціації міст України, ГНЕУ та нотаріату , яку секретаріат комітету в шаленому темпі писав вчора ввечері та вночі.

Проте, за повідомленнями парламентських джерел , вдруге за прийняття законопроєкту №5655 у другому читанні на засіданні комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування проголосували 15 народних депутатів:

  1. Андрій Клочко, голова комітету (“Слуга народу”, на колажі ліворуч від Шуляк).
  2. Олена Шуляк, голова партії (“Слуга народу”).
  3. Дмитро Ісаєнко (“ОПЗЖ”, віцепрезидент Конфедерації будівельників України, власник групи будівельних компаній “Perfect Group”, на колажі праворуч від Шуляк).
  4. Олександр Аліксійчук (“Слуга народу”, в минулому – директор будівельних компаній).
  5. Лариса Білозір (“Довіра”).
  6. Володимир Іванов (“Слуга народу”).
  7. Володимир Кальцев (“ОПЗЖ”, забудовник).
  8. Олександр Качура (“Слуга народу”).
  9. Олександр Літвінов (“Слуга народу”).
  10. Дмитро Микиша (“Слуга народу”).
  11. Віктор М’ялик (“За майбутнє”, в минулому – забудовник).
  12. Тетяна Плачкова (“ОПЗЖ”, працювала в ДАБІ).
  13. Андрій Стріхарський (“Слуга народу”, забудовник).
  14. Дмитро Чорний (“Слуга народу”).
  15. Антон Яценко (позафракційний, з третього червня 2021 до 23 лютого 2022 року – керівник Черкаської обласної організації ВО “Батьківщина”).

Не прийшли на засідання комітету Аліна Загоруйко та Віталій Безгін (“Слуга народу”), які минулого разу (тобто вперше) вперше голосували за прийняття №5655 у другому читанні). Зазначимо, Безгін є креатурою Олени Шуляк – головного автора та лобіста законопроєкту №5655. “Може він (Безгін, – ) почав усвідомлювати після вчорашнього заходу з мерами та головами громад, що це насправді політичне самогубство – ініціатива Шуляк”, – висловив думку один із співрозмовників .

Нагадаємо, вчора, 7 грудня, на базі комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбувся діалог “Парламент та місцеве самоврядування: діалог про майбутнє”. На цій зустрічі мер Білопілля (Сумська обл.) Юрій Зарко публічно подякував парламентарям, що №5655 знято з розгляду, а  мер Чортківа (Тернопільська обл.) Володимир Шматько наголосив, що в №5655 треба доопрацювати повноваження місцевих архітекторів, посилити повноваження органів місцевого самоврядування над самочинним будівництвом і зміною фасадів історичних будівель, бо законопроєкт №5655 всі ці повноваження передає Мінрегіону та приватним особам.

“Під час отримання грамот голови громад казали парламентарям: “Не треба приймати 5655”. І цю ж тему активно обговорювали після публічної частини заходу”, – розповідало  джерело в парламенті.

Проте Віталія Безгіна та Аліну Загоруйко оперативно замінив Антон Яценко, в минулому – нардеп від БЮТ і Партії регіонів, “хрещений батько тендерної мафії” часів Президентів Леоніда Кучми, Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

“Яценко утримався, коли №5655 вперше на комітеті голосували до другого читання. А зараз кричить, що це “найкращий закон у світі”. Схоже, отримав доляху”, – поділився з  співрозмовник в Раді.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Водночас, очевидно, що позитивне для Олени Шуляк та великих забудовників голосування відбулося завдяки нардепам від “ОПЗЖ”: секретаря комітету Дмитра Ісаєнка, колишнього мера Запоріжжя Володимира Кальцева та ексспівробітниці одеської ДАБІ Тетяни Плачкової. Всі троє мають власні інтереси в будівельній сфері.

Інтереси в будівельній сфері має і голова партії “Слуга народу”: Олена Шуляк досі є співвласницею в ТОВ «Мідленд Девелопмент Україна» та ТОВ «Кріейтор», які мають пряме відношення до ринку нерухомості та будівельної галузі.

Читайте: Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

Проти №5655 проголосувала тільки Ганна Бондар (“Слуга народу”, 220 округ, Поділ), яка раніше відкликала свій підпис під законопроєкт і публічно розповіла про корупційні та антимістобудівні норми ініціативи глави партії “Слуга народу”:

“З моєї точки зору, два основоположних ризики (законопроєкту №5655) – це поява приватних контролерів та звуження ролі органів місцевого самоврядування в питаннях містобудівного контролю. Ініціатори норми про приватний контроль (Олена Шуляк і де-факто секретар комітету, віце-президента Конфедерації будівельників України Дмитро Ісаєнко, – ) говорять про досвід США, Великобританії, Франції. Так, в цих країнах приватний контролер існує, однак також там існує ось що:

— Мешканці залучені до планування міста на самій ранній стадії. Працюють робочі групи з мешканців на постійній основі при мерії (Лондон).

— Роль головного архітектора громади дуже висока. В Нью-Йорку без підпису головного архітектора не можна лавку поставити, не те що б збудувати щось.

— Містобудівна документація наявна, висотність, щільність забудови (а не мешканців) в ній зазначена (зонінг міста Нью-Йорк — один із кращих прикладів).

— Працюють містобудівні ради, які розглядають не тільки містобудівну документацію, а й КОЖЕН об’єкт будівництва.

— Проводяться архітектурні конкурси для підвищення якості архітектури.

— Проводяться громадські слухання і по містобудівній документації, і по КОЖНОМУ окремому проєкту будівництва (на рівні кварталу, району, міста) (Нью-Йорк).

— Без погодження органу охорони в історичному ареалі не можна замінити навіть дверну ручку (Франція).

— Рівень будівельної культури набагато вищий, традиції довші (до прикладу, в Великобританії земельний кадастр ведеться з 12 століття).

В такій системі існуючих запобіжників, де заздалегідь все вже було ретельно обговорено, погоджено і затверджено і мешканцями, і фахівцями, і мерією, контроль будівництва можна віддати і на приватні структури. До речі, у всіх інших країнах Європи функцію контролю несе місцева влада. Тому що це її ПРИРОДНЄ ЗВИЧАЄВЕ право…

Модель, яка запропонована законопроєктом — інша.

Якщо коротко, то посилюється роль держави, і надається більше можливостей будівельним компаніям. Нівелюються права архітекторів, проєктувальників, місцевих мешканців, органів місцевого самоврядування, органів охорони культурної спадщини”.

Від голосування сьогодні утримався народний депутат Віктор Балога (група “За майбутнє”), який дуже критично налаштований стосовно норм №5655. Інші вісім членів комітету не з’явились на засідання, що розцінюється, як “голосування ногами проти”.

 неодноразово писала про злочинність і корупційність законопроєкту №5655:

  • створення Містобудівної палати при Мінрегіоні, яка отримає майже безмежні повноваження на кшталт Тендерної палати Антона Яценка;
  • великі забудовники створять кишенькові ФОПи, які будуть контролювати об’єкти цих самих забудовників;
  • роль органів місцевого самоврядування в питаннях містобудування буде зведена до нуля або вщент корумпована;
  • архітектори будуть взагалі виведені за межі містобудівних та будівельних процесів;
  • забудовники отримають право на реєстрацію неіснуючих об’єктів нерухомості, на підставі чого забудовники через кишенькові ФОПи будуть легалізовувати будь-які незаконні забудови;
  • передбачається реєстрація об’єктів нерухомості через нотаріусів, що абсолютно не властиво для нотаріату через відсутність фахових компетенцій і що несе в собі шалені корупційні ризики.

Читайте:

Законопроєкт №5655 – це злочин проти майбутнього України

Законопроєкт №5655 – це узаконення мародерства в процесі відбудови України

Законопроєкт 5655: чеки для ФОПів забудовників замість хабарів в ДАБК та знищення архітекторів як професії

Нагадаємо, після наради 30 листопада в Офісі Президента (ОП) законопроєкт №5655 було виключено з порядку денного ВР. У цій нараді приймали участь заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, виконавчий директор Асоціацій міст україни Олександр Слобожан, мер Дніпра Борис Філатов,  мер Львова Андрій Садовий і інші представники органів місцевого самоврядування.

Джерело  в парламенті розповідало, що на цій зустрічі всі мери міст виступили проти №5655, а Олена Шуляк “закатила істерику”: “Вона кричала, що всі місцеві органи самоврядування – корупціонери, що вона нацькує на них прокуратуру, і що вона ніяка не “будівельна мафія” і жодним чином не пов’язана з будівельним бізнесом. Хоча ніхто з присутніх її в цьому не звинувачував”.

За інформацією , учасники наради були впевнені, що переконали керівництво ОП та партії “Слуга народу” відмовитись від прийняття законопроєкту №5655. Проте, за словами ще одного джерела , Шуляк “набрехала Президенту Володимиру Зеленському, мовляв, НАЗК дав позитивні відгуки на доопрацьований законопроєкт”.

Насправді НАЗК не зняв жодного з системних заперечень стосовно корупційних ризиків законопроєкту №5655. “Хоча сьогодні на комітеті представник НАЗК мовчав, як риба. Схоже, і там підмазали”, – поділився з  один з членів комітету, який приймав участь у його засіданні.

Очікується, що 13-14 грудня законопроєкт №5655 буде внесено до порядку денного ВР – до другого читання. Ймовірно, тоді ж відбудеться спроба призначити Олену Шуляк головою комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на що вона давно очікує.

Читайте: Містобудівний комітет ВР може очолити голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, яка лобіює інтереси великих забудовників

Фото: колаж 

КиївВлада

Олексій Алтинов

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Ця сучка дуже талановита. То з чоловіком гроші вивезли, то цю тему тягне! А хлопці на передку Україну боронять!

  2. Система поощрений депутни за «правильное» голо-свание конвертиками с наличкой никуда не делась

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ