Человек не терпит насилия!

“Наїзди” на бізнес та незнання законів: київський прокурор Тахтаров як ілюстрація “успішності” реформ

Від 2020-го року українська влада рапортує про “успішну” реформу прокуратури. У той же час, одіозний прокурор Олександр Тахтаров, відомий безпідставними “наїздами” на бізнес, стає першим заступником керівника однієї з окружних прокуратур Києва.

Західні партнери України готові виділяти мільярди доларів на післявоєнне відновлення нашої держави. Так, у середу Єврокомісія затвердила План відбудови України, що передбачає безпрецедентні інвестиції. Зокрема, вже зараз ЄС готовий надати Україні 9 мільярдів євро макрофінансової допомоги.

Водночас, попри захоплення мужністю та незламністю українців, що захищаються від російської агресії, ЄС і США досі занепокоєні через високий рівень корупції в нашій державі та незавершеність ключових реформ. Єврокомісія заявляє, що хоче брати участь у процесі розподілу коштів задля “максимальної прозорості”. Кілька днів тому був скандал у Конгресі США, коли сенатор Ренд Пол заблокував виділення військової допомоги Україні, вимагаючи інспекції того, як будуть витрачатися кошти.

Найбільше занепокоєння західних партнерів традиційно викликає стан української судової системи. Сьогодні ця проблема загострилась, адже в умовах воєнного стану в окремих регіонах функції судів перебирає на себе прокуратура. Наскільки прозорою сьогодні є робота цієї правоохоронної інституції? Це питання риторичне для багатьох українців, що під час своєї професійній діяльності стикалися з прокурорами.

У 2020-му році в країні стартувала реформа прокуратури. Та чи змінилося щось окрім вивісок на будівлях відомств? Ще була переатестація прокурорів, якою так пишалося керівництво держави.

Прокурор Подільської окружної прокуратури Києва Олександр Тахтаров — один із тих, хто успішно пройшов переатестацію. В органах прокуратури він працює від 2016 року. Попереднє місце роботи — податкова. Мабуть, там у пана Тахтарова склалося особливе ставлення до бізнесу, адже під час роботи у Київській місцевій прокуратурі №8 (Святошинський район столиці) ЗМІ називали його “чемпіоном з кількості безпідставних позовів” саме проти підприємців.

У доробку прокурора — нескінченна кількість клопотань до суду — про призначення перевірок, арешт рахунків і майна. У більшості випадків ініційовані Тахтаровим справи проти бізнесменів виявлялися “мильними бульбашками”. Підприємців виправдовували, а держава була змушена сплачувати їм моральне відшкодування. За даними ЗМІ, так, зокрема, було у справах щодо ТОВ “Єврокопі”, “Века Буд”, “Будівельна Компанія “Старс”, “Растрас”, “Центрсервісбуд”. Так, безпідставні “наїзди” прокурора на ТОВ “Єврокопі” коштували українським платникам податків 203 тисячі гривень.

Все це нагадує популярну в Україні схему вимагання грошей у бізнесменів, коли спочатку відкривають фейкову справу, а потім — “зливають” її за винагороду. Інше можливе пояснення — низька компетентність прокурора. На користь цієї версії свідчать кілька випадків, коли пан Тахтаров демонстрував феноменальну безграмотність та незнання права.

Наприклад, у травні 2017-го прокурор просив слідчого суддю у межах кримінальної справи призначити позапланову перевірку ТОВ “Века Буд”. Проте, згідно із законодавством, перевірка не є слідчою дією, тому слідчий суддя взагалі не має права розглядати такі клопотання. Закономірно суддя відмовив Тахтарову, проте прокурор із небаченим завзяттям продовжував направляти аналогічні прохання.

Такий прокол можна було б списати на недосвідченість правоохоронця, що, на той час, працював у прокуратурі лише рік. Проте у грудні 2020-го року Олександр Тахтаров знову “підтвердив” свій професійний рівень, коли не зміг викликати свідка на допит. Замість того, щоб просто надіслати повістку, — вирішив сповістити того через мобільний додаток. Як результат — суд відмовив у клопотанні.

Що виходило у прокурора добре — так це поліпшувати власний матеріальний стан. У деклараціях про доходи за 2015-й і 2016-й роки Тахтаров вказував мінімальну зарплатню у 5,7 тисяч гривень, стару “Мазду” і квартиру в Ірпені, яку орендував у рідного брата. З такими доходами у 2017-му прокурор зміг придбати Mitsubishi ASX 2012-го року випуску, а квартира перейшла до нього у “безоплатне користування”. У 2019-му у правоохоронця вже з’явилися чималі збереження — 15 тисяч доларів готівки та два депозити.

Торік одіозний прокурор отримав підвищення — став першим заступником керівника “відреформованої” Подільської окружної прокуратури Києва. Немає сумнівів, що на новому місці Тахтаров продовжить впроваджувати свої “принципи роботи” — свавілля та нехтування законом. Тепер — в умовах правового режиму воєнного стану, коли нове законодавче поле ще не усталене та має багато “лазівок”.

То чи варто ображатися на американського сенатора, який поставив під сумнів прозорість роботи українських державних інститутів?

Оцените материал:
54321
(Всего 2, Балл 4.5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

  1. Що виходило у прокурора добре- так це поліпшувати власний матеріальний стан. хіба це новина

  2. А за что против меня Украина возбудила дело?! Я же лучший военный блогер!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

НОВОСТИ