Человек не терпит насилия!

Детективи НАБУ обшукали Печерський суд. Справа стосується грошей соратника Лазаренка, АРМА та схеми, за якою поцупили «злодійський общак»

131511

Від самого ранку середи, 20 жовтня 2021 року, співробітники Національного антикорупційного бюро здійснювали обшук та виїмку документації в робочому кабінеті судді Печерського районного суду Києва Тетяни Ільєвої. Про це повідомляє журналіст Dетектив-Info, який близько 10 години ранку став свідком проведення відповідних слідчих дій в палаці Феміди.

На той час представники служби судової охорони обмежили, а згодом — заблокували вільне пересування в лівому крилі третього поверху Печерського суда, де в кабінеті №314 за зачиненими дверима відбувався обшук.

Секретар судді Ільєвої Дмитро Ємець, до якого кореспондент Dетектив-Info звернувся з питанням, чи дійсно саме в Тетяни Григорівні здійснюється «шмон» та з яких підстав, відмовився від будь-яких коментарів. Та обмежився реплікою, що доступ до кабінету служителя Феміди наразі відсутній.

obshuk ilyeva

У той же час, за інформацією джерел Dетектив-Info, візит правоохоронців до судді Ільєвої відбувався в рамках розслідування одного з епізодів гучної справи про поцуплення грошей, що раніше були арештовані та передані в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), а в подальшому — перераховані стороннім особам.

Нагадаємо, що суспільного резонансу цей кейс отримав через скандал, який вибухнув після здійснення в грудні 2020 року афери із заволодіння (завдяки використанню ухвали Печерського райсуду Києва, нібито винесеної суддею Оленою Бусик) 400 тис. дол. бізнесмена Сергія Кісільова («Сергій Вінницький»). Вилучені в його банківський скриньці кошти з легкої руки Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції раніше охрестили так званим «злодійським общаком«.

kisill2

Журналістське розслідування Dетектив-Info дозволило встановити ймовірне коло осіб, причетних до привласнення «общаку». Йшлося про «фунта» Ігоря Короля, Артема Цибульського та Вадима Мігая, двох адвокатів (Оксану Сєрокурову та Дмитра Коноваленка), Ніну Щербинок і Світлану Сердюк (мати і доньку), а також відповідальних керівників АРМА — т.в.о. керівника Нацагентства Віталія Сигидина, його заступника Володимира Павленка та начальника управління менеджменту активів Нацагентства Вахтанга Бочорішвілі.

На початку квітня 2021 року за фактами заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах у фігурантів історії про 400 тис. дол. «поцупленого общаку» відбулося півсотні обшуків.

При цьому, в офіційному звіті Офісу Генпрокурора тоді зазначалося — загальна сума вкрадених коштів, раніше переданих в управління АРМА, навіть більша, та перевищує півмільйона доларів.

У червні 2021 року заступник Голови Нацполіції — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе пояснив журналістам цю розбіжність. За його словами, у справі наявні два схожих епізода.

Зокрема, перший стосується оборутки з «грошами Кісільова» на загальну суму в 400 тис. дол. Як раніше зазначалося на сторінках Dетектив-Info, про підозру в дотичності до заволодіння цими фінансами наразі оголошено 7 особам. Йдеться про «фунта» Ігоря Короля, адвокатів Оксану Сєрокурову і Дениса Сердюка, а також чотирьох посадовців АРМА — т.в.о. керівника Нацагентства Віталія Сигидина, його заступника Володимира Павленка, начальника управління менеджменту активів Нацагентства Вахтанга Бочорішвілі та начальник першого відділу управління менеджменту активів АРМА Єгора Сігарьова.

sigaryov1

(Єгор Сігарьов)

arma obschak

(Підозрювані в справі привласнення «злодійського общаку»: Вахтанг Бочорішвілі, Володимир Павленко, Ігор Король, Денис Сердюк, Віталій Сигидин, Оксана Сєрокурова)

Що ж стосується другого епізода із заволодіння коштами, то йдеться про аферу із привласнення 110,7 тис. євро та 9,3 тис. дол., які влітку 2018 року було вилучено в рамках розслідування кримінальної справи за обвинуваченням у відмиванні коштів (ч.3 ст.209 КК України) 55-річного екс-віце-президента державної компанії «Хліб України» Андрія Миханіва.

mihaniv arma6

Від липня 2018 року Андрій Антонович, якого слідство вважає спільником колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка, перебуває в розшуку.

Згідно фабули його справи, Миханіву закидають легалізацію капіталів, здійснену в змові з Лазаренком наприкінці 1990-років. Мовляв, дії можновладця з незаконного відкриття/використання валютних рахунків у швейцарському банку «Credit Lyonnais (Suisse) SA», службове підроблення та інші звитяги спричинили державі збитки на загальну суму понад 8,4 млн. грн.

mihaniv arma

(Павло Лазаренко та Андрій Миханів)

У червні 2018 року під час обшуку в домоволодінні Миханіва вилучили низку ювелірних прикрас, а також гроші — 9,3 тис. дол. та 110,7 тис. євро. Ухвалою слідчого судді Печерського райсуду Києва Олексія Соколова на ці «знахідки» було накладено арешт, спроби адвокатів скасувати це рішення в апеляційній інстанції виявилися марними.

Після цього Андрій Миханів зник з радарів. У грудні 2019 року справу за обвинуваченням соратника Лазаренка за спеціальною процедурою (в заочному порядку) скерували до суду. Цьому передувало повідомлення Генпрокуратури про передачу в управління АРМА вилучених в домівці колишнього віце-президента «Хліба України» грошей.

Як випливає з матеріалів судового реєстру, восени 2020 року будь-які обтяження з відповідного «кешу» за ухвалою Печерського райсуду Києва були зняті, коли до суперечки підключилися майбутні фігуранти історії про «поцуплений общак» Сергія Кісільова — Оксана Сєрокурова та Дмитро Коноваленко. Клопотання останнього щодо зняття обмежень з грошей зі справи Миханіва 10 листопада 2020 року задовольнила саме Тетяна Ільєва.

Вона пристала на аргументи, мовляв власником виявлених у домівці Миханіва капіталів виступала третя особа-бізнесмен, яка 10 червня 2018 року в обмін на відповідну розписку передала понад 110 тис. євро та близько 10 тис. доларів на зберігання екс-посадовцю.

4 грудня 2020 року суддя Ільєва «повернулася» до історії спільника Лазаренка, коли виправила описку в своєму ж раніше ухваленому рішенні. Внаслідок цього з тексту було видалено пасаж про прокурора, який буцімто не заперечував щодо зняття арешту з коштів.

Як би там не було, але на той момент понад 110 тис. євро та близько 10 тис. дол. зі справи вже були перераховані, як вказано у відповідному реєстрі АРМА, «власнику». Ним, за наявними відомостями Dетектив-Info, буцімто виступала особа на прізвище Сердюк.

mihaniv arma1

 

mihaniv arma2

Такі «щедроти» стали неприємним сюрпризом для сторони самого Андрія Миханіва. Його адвокат звернувся до правоохоронців із заявою про скоєний злочин та привласнення коштів.

Оцените материал:
54321
(Всего 4, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Рука руку моет. На то и война, чтоб воровать...

Рука руку моет. На то и война, чтоб воровать...

Рада вернула акциз на нефтепродукты. Значит подорожает. Но не везде! Сергей Куюн пишет что в Киев возвращаются нелегальные АЗС, продающие…
НОВОСТИ