Человек не терпит насилия!

Перерахунок пенсій

Застереження! Це лише короткий нарис в цілому про поняття розрахунку розміру пенсії паралельно до перерахунку/нарахування, яке здійснюють регіональні управління Пенсійного фонду України. За змістом стаття орієнтована на людей, які вперше стикнулися з подібними питаннями, прагнуть розібратися в нових для себе термінах, отримати загальне розуміння ситуацій та, в разі необхідності, визначитись у подальших діях щодо захисту своїх прав відповідно до чинного законодавства.

Зазначу, що цей текст «живий» та може змінитися зі змінами в законодавстві, тож зважайте на дату останнього оновлення.

Надалі вживається поняття “перерахунок пенсії”, під яким, залежно від контексту, може матися на увазі перерахунок, проведений в управлінні пенсійного фонду або приватні розрахунки розміру пенсії.

Зрозуміло, що в повсякденному житті першу роль грають не стільки прийняті Верховною Радою закони чи постанови ПФУ, а власне розмір нарахованої пенсії, тому слід почати з джерел фінансування пенсійних виплат. Історія становлення теперішнього способу пенсійного забезпечення розпочалася з розпадом Радянського Союзу створенням Українського республіканського управління Пенсійного фонду, в 1991 році регіональних органів та, власне, започаткуванням виплати пенсій не коштами держбюджету як окремої статті разом з іншими соціальними виплатами, а коштами Пенсійного фонду. В подальшому розробка пенсійного реформування відбувалася відповідно до запровадженої в більшості європейських країн програми Міжнародного валютного фонду, проектуванням якої в Україні займалася компанія ПАДКО за підтримки USAID. Результатом багатьох років роботи та фінансування сотень тисяч доларів стало прийняття Закону України «Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» 14.01.1998 року та прийняття основного пенсійного закону від 01.01.2004 року. По суті відбувається перехід від системи пенсійного забезпечення до системи пенсійного страхування, та принципів системних виплат від державних пенсій до пенсійних виплат коштами Пенсійного фонду як незалежної неприбуткової організації. Важко заперечити – пенсійне реформування в Україні прямує позитивним шляхом та, попри численні недоліки, дотримується ідеї загальнолюдської солідарності та субсидування — проте катастрофічні економічні, демографічні та культурні кризи останніх десятиріч зумовили нинішні реалії взаємин громадян з органами державної влади та регіональними управліннями Пенсійного фонду (які в свою чергу, на загальному фоні нестачі грошей, не рідко керуються власним тлумаченням чинних законів, та по суті ухиляються від їх виконання, як то кажуть «до законодавчого врегулювання питання…»).

Не стану наводити приклади того, що не все так добре у нашому суспільстві. Лише той факт, що Ви читаєте статтю на сайті «Юридична консультація», яка називається «Перерахунок пенсій», і саме існування цієї статті — вже ненормально. Хіба що це Ваша робота. Отже, ситуація породжує проблеми, проблеми – попит, попит – пропозицію. Багатьом не вдається розібратися серед підводних каменів пенсійного законодавства без кваліфікованої консультації і чимало юридичних фірм надають таку послугу. Проте, якщо вже людина вирішує звернутись до юристів “за перерахунком пенсії”, чи не найголовніше, про що їй треба потурбуватись — це далеко не вартість послуг фахівця чи відповідні гарантії їхньої якості, а про те, наскільки вона розуміє відповідь на просте запитання: чи потрібно взагалі це робити, і якщо потрібно – то для чого? До того ж існують шахраї, які можуть за 30-250 гривень зробити перерахунок розміру пенсії, надавши результат обчислень, який іноді являє собою просто довільний набір цифр (не забувайте, що проведення розрахунку розміру пенсії першочергово є роботою Пенсійного фонду і в будь-якому разі перш ніж звертатися до приватних фірм варто поспілкуватись з інспектором за місцем проживання).

Та якщо вже рішення прийнято, надзвичайну превентивну користь надасть ознайомлення з основними пенсійними законами (посилання на них можна знайти на нашому сайті), знання положень законодавства необхідне на всіх етапах вирішення будь-якого конфлікту з Пенсійним фондом, адже результат паралельного перерахунку не виконує функції документу — це лише джерело інформації, з якого виявляється наявність порушень чи відсутність таких. З нашої практики, дані перерахунку здебільшого використовуються при написанні позовної заяви або звернень і часто лише поверхового ознайомлення з документами достатньо для розуміння того, чи є необхідність робити перерахунок. Як приклад наведу ситуацію з пенсіонерами, які здобули право на пенсію в дев’яностих роках чи раніше, не працювали з того часу та зараз отримують пенсію в мінімальному розмірі — нажаль в більшості випадків жоден паралельний розрахунок не виявляє способу встановити більший від мінімального розмір пенсії і часто єдина можливість переступити цей поріг з’являється зі здобуттям права на перерахунок з нинішніми показниками середньої заробітної плати та величини оцінки одного року страхового стажу. До того ж зауважу, що знання законів та ознайомлення з даними, що містяться на сайті комітету статистики достатньо, щоб провести перерахунок розміру пенсії самому. В пенсійному фонді розрахунок здійснюють спеціалісти, які мають відповідну кваліфікацію та досвід роботи, проте визначений законами порядок обчислення розміру пенсії цілком доступний, справа лише в бажанні. Не побоюся стверджувати – законів, статистичних даних, калькулятора, олівця, паперу та 5-10 годин часу для цього вистачить. Можна навести багато заперечень до такого підходу, але практика стверджує – чимало судів в Україні виграно на основі проведених таким способом розрахунків, а переможців, як відомо, не судять. Звичайно, коли мова йде про оптимізацію (вибір найкращого періоду з «поганими» показниками коефіціентів заробітку для виключення з розрахунку або найкращої п’ятирічки), бажано користуватись відповідним програмним забезпеченням. Алгоритм оптимізації не складний — його граючись напише будь-хто, знайомий з основами програмування. Інший спосіб — скористатися однією з багатьох готових програм (написаних на основі формул з розділу II та VI ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), деякі з яких можна знайти в Інтернеті.

Розпочавши дії щодо перевірки на дотримання законності при нарахуванні пенсії, слід морально налаштуватись на те, що, в разі виявлення порушень, часто викликані на їхній основі конфлікти громадян з Пенсійним фондом можна вирішити лише в судовому порядку. В більшості випадків інші шляхи оманливі — задовольняються далеко не всі питання, деякі з них можна вирішувати роками, а стимулювання корупції призведе лише до ще більшого її укорінення. Від початку вірним рішенням буде “спілкування” з установами пенсійних фондів лише у письмовій формі, навіть якщо потребується лише консультація або уточнення. Це також стосується вимог до пенсіонера піднести різноманітні довідки, виписки, підтвердження тощо, робити запити щодо них є одним з обов’зків Пенсійного фонду. Письмова відповідь не тільки надає аргументоване роз’яснення по суті — це документ, який може бути використаний в інтересах пенсіонера, і часто саме відсутність такої переписки з пенсіним фондом унеможливлює позитивне врегулювання спору.

Судова практика з пенсійних питань в Україні, в свою чергу, гідна уваги голівудських сценаристів, інакше не можна назвати ситуацію, коли привід подати до суду виникає у цілих категорій пенсіонерів, а деякі з них опиняються в ситуації, коли чесно відпрацювавши протягом життя та здобувши право на пенсію змушені спершу завітати до юристів, потім до суду і лише тоді до ощадкаси. В першу чергу це стосується пенсіонерів, на яких поширюються дії законів Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; Про соціальний захист дітей війни; працюючих пенсіонерів, яким не пощастило робити перерахунок пенсії у 2009 та 2010 роках; пенсіонерів, які працювали за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників у періоди, коли не проводилась атестація робочих місць та багатьох інших, зокрема часто не виконуються норми законів Про наукову і науково-технічну діяльність, Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, Про освіту, Про державну службу.

Ліквідаторам аварії на ЧАЕС виплачується щорічна допомога на оздоровлення в розмірі порядку 120 гривень, станом на квітень 2010 року вона має становити для інвалідів I та II групи 5 мінімальних заробітних плат (4420 гривень), для інвалідів III групи 4 мінімальних заробітних плати тощо. До того ж законом передбачено право компенсувати кошти за організацію самостійного санаторно-курортного лікування.

Дітям війни виплачується підвищення в розмірі 49,80 гривень — встановлений законом розмір цього підвищення станом на квітень 2010 року має становити 208,50 гривень.

У разі, якщо пенсіонер після призначення пенсії продовжував працювати, та набув додатково 24 місяці страхового стажу, провадиться перерахунок розміру його пенсії, в обчисленні якого застосовується “показник середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні… за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії”. Проте пенсійні фонди при перерахунку в 2009 та 2010 роках застосовують показник середньої заробітної плати за 2007 рік. Приблизну кількість грошей, які пенсіонер в цьому випадку недоотримує щомісяця, можна розрахувати на калькуляторі двома операціями віднімання та однією множення. Припустимо є нарахований розмір пенсії, проте ми не робимо паралельного перерахунку, тож ані величина особистого середнього заробітку для розрахунку пенсій, ані коефіціент страхового стажу нам не відомі. Віднімемо від наявного розміру пенсії доплату за понаднормовий стаж (якщо пенсія більша від мінімальної, його величина складатиметься додаванням по одному відсотку від мінімальної пенсії за кожен рік понаднормового стажу; з січня по жовтень 2009 розмір мінімальної пенсії становив 544 гривні, у листопаді та грудні 573 гривні, з січня по березень 2010 року 695 гривень) та доплату в зв’язку з особливим статусом, якщо така є. Результат помножимо на 1,31395 (співвідношення середніх заробітних плат) якщо перерахунок робився в 2009 році, та 1,37776 якщо в 2010 році. Різниця між результатом, отриманим після множення та результатом, отриманим після віднімання і є кількістю, яка шукалася.

Судова практика стосовно пенсійного законодавства в Україні на даний час склалася на користь пенсіонерів, задовольняються практично всі правильно складені позовні вимоги. До того ж зауважу, що подаючи до суду ставиться на меті не тільки збільшити розмір пенсії, а й повернути кошти, недоотримані з моменту порушення законодавства щодо нарахування та виплати пенсій.

http://yur-consol.kiev.ua/blog/72-pererahunok.html

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

7 ответов

  1. В Беларуси тихо и спокойно пенсии пересчитывают ДВА раза в ГОД, без участия судов и пенсионеров !!!
    И без всякой высшей математики.
    Просто меньше воруют, а думают о людях и стране !

  2. і так буде завжди, доки ми не порозумнішаємо. А зрозуміти необхідно одне: ніхто не ляканих злодюг-олігархів поганяти не здатен окрім КОММУНІСТІВ. Хвала Всевишньому, що за час великої сучасної руїни зазначена партія очистилася від пристосуванців та брудних кар’єристів різного виду, що стали “прихватизаторами” та експлуататорами людей — сучасними капіталістами та поміщиками. Тільки вони здатні змінити ситуацію до кращого. За Комуністичну партію України!

  3. Правда,а вы забыли,когда при Союзе,чтобы вступить в партию коммунистов,надо было 10 работяг загнать в эту партию?…( Это для ИТР и др.)Не смешите….

  4. Повторюю:”Хвала Всевишньому, що за час великої сучасної руїни зазначена партія (КПУ) очистилася від пристосуванців та брудних кар’єристів різного виду, що стали “прихватизаторами” та експлуататорами людей — сучасними капіталістами та поміщиками”. Додам: Сьогодні до партії нікого не “заганяють”. Сьогодні до партії приходять ті, хто переконався, що іншого шляху до суспільства соціальної справедливості не існує, окрім того, що пропонують коммуністи. Вивчайте списки сучасних висуванців до місцевих Рад від КПУ та інших партій і ви переконаєтеся, що там нема злодюг-прихватизаторів. Ви побачите наскільки помолодшала КПУ, які там нові обличчя. Вони при владі красти не будуть, як олігархи. Але лише Ваша підтримка може стати тою краплиною, що переповнить чашу загального терпіння і трудівники зможуть мати свою більшість у місцевих Радах. І це ПРАВДА.

  5. Комуністи нічого хорошого в цьому житті нікому, ніколи не зробили.
    В Нас в україні як крали, так і будуть обкрадали ці бидлоти наших простих людей. а ми з вами будемо й надалі страдати й розплачуватись з тими країнами, в яких ми поназичалися мілярди доларів.
    І доки Ми всі будемо мовчати й дивитись як вони гади всіх нас обкрадовують, так і надалі ми будем жити з цим
    За нас ніхто робити нічого не буде.
    Потрібно боротись з цим, а не сидіти мовчки, а потрібно вставати, й повтавати проти них, так як інші люди повтали проти влади Приклад:(Єгипет, ЄМЕН, Йорданія.
    Так, звісно ми не араби, але йхній приклад для нас був би хорошим й це цілковита правда.
    Й на кінець не хочу нікого образити, але наголошую комуністи нічого ніколи хорошого не зробили й не зроблять, це наголошує Історія Наша з Вами, подумайте перед тим я к шось робити, Але в цій країні потрібно робити, щоб Ви,Наші діти, Внуки, Правнуки й остільне покоління жило нормально в цьому житті…

  6. Комуністи нічого хорошого в цьому житті нікому, ніколи не зробили.
    В Нас в Україні як крали, так і будуть обкрадали ці бидлоти нас простих людей, а ми з вами будемо й надалі страдати й розплачуватись з тими країнами, в яких ми поназичалися мілярди доларів.
    І доки Ми всі будемо мовчати й дивитись як вони гади всіх нас обкрадовують, так і надалі ми будем жити з цим
    За нас ніхто робити нічого не буде.
    Потрібно боротись з цим, а не сидіти мовчки, потрібно вставати, й повставати проти них, так як інші люди повтали проти влади Приклад:(Єгипет, ЄМЕН, Йорданія).
    Так, звісно ми не араби, але йхній приклад для нас був би хорошим й це цілковита правда.
    Й на кінець не хочу нікого образити, але наголошую комуністи нічого ніколи хорошого не зробили й не зроблять, це наголошує Історія Наша з Вами, подумайте перед тим як щось робити,потрібно обдумати гарно.
    Але в цій країні потрібно полюбому щось робити, щоб Ви,Наші діти, Внуки, Правнуки й остільне покоління жило нормально в цьому житті…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ