Человек не терпит насилия!

Звіт ТСК про шляхи реформування СБУ


 

У разі розблокування роботи парламенту в п’ятницю, 10 липня, народні депутати планують розглянути попередній звіт Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення за результатами роботи з 19 березня по 19 червня 2009 року. Нижче основні тези документу:

Попередні результати роботи Комісії дозволяють зробити висновок, що більш ефективному функціонуванню СБУ перешкоджає низка проблем і кризових явищ, пов’язаних, перш за все, з надто затяжним процесом реорганізації Служби, хронічним недофінансуванням і зниженням рівня соціального захисту її співробітників.

Сьогодні заробітна плата оперуповноваженого СБУ помітно менша ніж для аналогічних посад у МВС, митних і податкових органах. За 2007-2008 рр. Службою надано всього 510 квартир, при цьому черга складає 5490 військовослужбовців, з них 1827 по Центральному управлінню. Саме з питаннями зарплати й житла пов’язані непоодинокі факти звільнення зі служби професійно підготовлених офіцерів, які не досягли пенсійного віку. Це має бути враховане парламентом і урядом під час формування бюджету Служби.

Пошук стимулів для утримання в Службі кваліфікованих співробітників призвів до непропорційного збільшення (у співвідношенні 4:1) штатних посад старшого офіцерського складу проти посад молодшого офіцерського складу.

Потребує корегування кадрова політика Служби в питанні підбору та розстановки керівного складу. Існує необхідність посилення уваги до формування якісного кадрового резерву й попередньої перевірки кандидатів на придатність до керівництва колективами за діловими якостями, недопущення суб’єктивних впливів у цій роботі, призначень виходячи з особистих або політичних інтересів.

Суттєву роль у здійсненні Службою послідовної кадрової політики може зіграти посилення парламентського контролю при призначенні керівних кадрів. Відповідні механізми для цього передбачено, зокрема, в проекті нової редакції Закону «Про Службу безпеки України», який розглянуто й рекомендовано членами Комісії для внесення до Верховної Ради. Його авторами є народні депутати Скибінецький О.М. та Самойленко Ю.П.

Законопроектом пропонується викласти ст. 13 Закону «Про Службу безпеки України» в новій редакції, передбачивши, що подання Голови Служби безпеки про призначення його заступників мають бути погоджені в профільному Комітеті з питань національної безпеки і оборони.

На посади Голови СБ та його заступників можуть призначатися особи, які мають стаж служби в органах Служби безпеки не менше десяти років у календарному обчисленні, а на посади начальників органів і підрозділів контррозвідки, військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією і організованою злочинною діяльністю, інформаційно-аналітичного, оперативно-технічного, оперативного документування, слідчого, по роботі з особовим, — із стажем служби в органах Служби безпеки не менше семи років у календарному обчисленні.

Також комісія вважає передчасною реалізацію поставленого Концепцією та Програмою реформування завдання перетворення СБУ на суто контррозвідувальний орган без правоохоронних функцій. Існуючі сьогодні загрози основам національної державності, на думку членів ТСК, потребують максимальної концентрації зусиль протидії, ефективність якої буде знижена у випадку руйнування інтегрованої системи оперативних заходів і дізнання, що існує в Службі.

Тому в проекті нової редакції Закону України «Про Службу безпеки України», поряд з демілітаризацією Служби, пропонується зберегти її правоохоронний статус.

Голова ТСК — народний депутат Олександр Скибінецький.  

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

7 ответов

  1. На первый взгляд здравые выводы. Но разве у нас когда-нибудь что-нибудь делалось по уму? Обязательно встрянут те кому не нужна нормальная, рабочая и эффективная спецслужба и все испоганят. Либо просто повставляют палки в колеса. А о нормальном финансировании конторы говорить вообще не приходиться. Это дело необозримого будущего. Если до этого момента Украину не развалят нахрен.

  2. Это очень правильно. Так как назначение Кислинского — сутенера с трассы Луганск-Антрацит это, вообще уму непостежимо (так заявил Москаль и готов дать документы в подтверждение своих слов).

  3. Тем не менее, Скибу устраивало назначение Председателем СБУ ни дня не служившего там Турчинова.

  4. Для начала –неплохо, ёщё бы — добавить полномочий, усилить ВБ, парочку гражданских спецов в штат.

  5. просвета точно нет, а с нынешними командирами не может быть в принципе, стажа за 20 и все на съемной квартире(медалек,поощрений хватает) и все чаще задаю себе вопрос,нахрена такой Гондурас нужен простым честным людям…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…

На блокпосту застрелили экс-зампреда СБУ Киева и области (ФОТО, ВИДЕО)

В четверг, 10 марта, около 18:00 в Дарницком районе Киева бойцы двух спецподразделений полиции расстреляли автомобиль Toyota на синих госномерах…

Помощник Кивы задержан при попытке бегства

Работники спецслужб Украины задержали руководителя депутатской группы Ильи Кивы в Полтавском областном совете, главу полтавская областной ячейки«Украинской федерации таиландского бокса…
НОВОСТИ