Человек не терпит насилия!

Штрафи ефективні, суди – ні

На черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко доповів народним депутатам інформацію про стан аварійності на автошляхах та обгрунтував існуючі розміри штрафів за порушення ПДР.
Він відзначив, що рівень безпеки дорожнього руху в Україні — один із найнижчих у Європі: у 100 ДТП гине 15-17 осіб, що у 7-8 разів перевищує аналогічний показник у таких країнах, як Австрія, Німеччина, Португалія чи Швеція.
Разом із тим, статистичні дані свідчать про ефективність посилення відповідальності учасників дорожнього руху. Якщо у 2007 році щодобово на автошляхах у середньому гинуло 26 осіб, то після збільшення штрафних санкцій у період із 17 листопада по 31 грудня 2008 року трагічна цифра зменшилась до 15. У січні-лютому 2009 року цей показник склав 9,8 загиблих на добу.
За 2 місяці цього року кількість ДТП із постраждалими порівняно з аналогічним періодом 2008 року знизилась на 38,4% (із 6,2 тис. до 3,8 тис.), загиблих осіб – на 44% (із 1054 до 578).
Загалом у січні-лютому задокументовано понад 1 млн. порушень ПДР, з них 402 тис. – приладами фото- та відеофіксації. Штрафів накладено на загальну суму 256 млн. грн., із яких, за інформацією Держказначейства станом на 27 лютого, сплачено лише 133,4 млн.
Серед проблем, із якими зіштовхнулося міністерство, Юрій Луценко відзначив поширення практики “невиправданого лібералізму” – застосування судами санкцій, неадекватних учиненим правопорушенням, що негативно впливає на профілактику аварійності.
Наприклад, протягом двох місяців 2009 року за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) судами розглянуто та прийнято 21 тис. рішень, що становить лише 51% від загального числа складених працівниками ДАІ адміністративних матеріалів. При цьому тільки кожен п’ятий правопорушник був позбавлений права керування, до кожного другого застосовувались стягнення у вигляді штрафу, а кожного третього направлено на громадські роботи.

За словами начальника Департаменту державної автомобільної інспекції МВС України Сергія Коломійця, починаючи з 15 березня розпочато проведення весняного комісійного огляду автомобільних доріг та вулиць населених пунктів, під час якого буде здійснено ревізію усіх дорожніх знаків з метою ліквідації необґрунтованих обмежень у дорожньому русі.
Крім цього, буде визначено ділянки автодоріг, де дорожні умови дозволяють рухатися із більш високою швидкістю. Також у МВС розглядають можливість заборони знаку обмеження швидкісного режиму 40 км/год у містах.

За підсумками обговорення члени Комітету прийняли рішення провести роз’яснювальну роботу у своїх фракціях з тим, щоб зупинити “популістські ініціативи” деяких народних депутатів стосовно можливого зменшення розміру штрафів. Голова Комітету Віктор Швець відзначив, що “завдяки одностайним зусиллям членів нашого комітету закон про вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху був ухвалений одностайно. І сьогодні ми повинні зробити все для його ефективної роботи”.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ