Человек не терпит насилия!

Смерть засудженого










Вінницька правозахисна група


 


 


Козицького 54/1, Вінниця 21050, Україна


( (+380) 432 69-57-39, факс (+380) 432 67-05-04, e-mail: [email protected]


Р/Р №260077132 у ВОД АППБ “Аваль” МФО 302247 Код ЄДРПОУ №26011780


ПРЕС-РЕЛІЗ


для негайного розповсюдження


 


ЧИ ЗАПЛАТИВ ЗАСУДЖЕНИЙ ЛІТИНСЬКОЇ КОЛОНІЇ №123


ІГОР РОМАНЕНКО СВОЇМ ЖИТТЯМ ЗА ТЕ, ЩО НАСМІЛИВСЯ


ПОСКАРЖИТИСЯ НА ЗНУЩАННЯ ТА ТОРТУРИ?


 


            26 лютого 2008 року, о 12 годині в приміщенні Вінницького Прес-клубу (вул.Соборна, 68, 2й поверх кінотеатру ім.Коцюбинського), буде проведено прес-конференцію, присвячену результатам перевірки повідомлень Вінницької правозахисної групи про факти грубих порушень прав людини щодо засуджених  в Літинській ВК№123.


 


Три тижні минуло з дня, коли Вінницька правозахисна група звернулася до журналістів та Уповноваженого ВР з прав людини з вимогою провести негайну незалежну перевірку фактів грубих порушень прав людини, знущань та катувань над засудженими в Літинській ВК№123. Вся інформація, яку поширила наша правозахисна організація ґрунтувалася виключно на зверненнях про порушення прав людини, що надійшли з колонії переважно в письмовому вигляді, але також і в усній формі, зважаючи на фактичне блокування офіційних можливостей для повідомлення про  кричущі факти порушень прав людини, що мали місце в колонії. На місце виїхала комісія Державного ДДВП на чолі з п.Ільтяєм — заступником Голови, «двічі-лауреатом» антипремії за найганебніші порушення прав людини «Будяк Року – 2006» та «Будяк Року – 2007» та представники Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини.


 


На територію колонії не допустили представника Вінницької правозахисної групи, яка знаходилася біля колонії, також туди не допустили жодного з членів Громадської Ради при Вінницькому Управлінні ДДВП (список додається). Через кілька днів співробітники прокуратури повідомили журналістам, що фактів голодування в колонії не виявлено, а «скарги на побиття та тримання людей в клітках як звірів, відносилися до періоду за грудень та січень». Офіційної інформації від представників Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини щодо їхньої оцінки ситуації в колонії наразі не надходило.


 


Вінницька правозахисна група заявляє, що на жаль справедливої і безсторонньої перевірки умов утримання засуджених та скарг на грубе порушення прав людини щодо засуджених ВК №123 НЕ ВІДБУЛОСЯ. На скаржників чинився безпрецедентний тиск адміністрацією колонії, застосовувалися погрози та залякування, що підтверджується письмовими заявами засуджених, копії яких будуть продемонстровані в ході прес-конференції. Існують підстави вважати, що адміністрація ВК №123 продемонструвала «перевіряючим» зовсім інших людей, ніж засуджені, які писали скарги і вимагали зустрічі з представниками громадськості та Уповноваженого ВР України з прав людини. Негайно після завершення перевірки декількох засуджених було вивезено в невідомому напрямку без сповіщення їхніх рідних та близьких.


 


Але найбільш трагічно склалася доля засудженого Ігоря Олеговича Романенка, який разом з іншими засудженими вказував на жорстокі знущання з боку адміністрації колонії і зокрема особисто начальника колонії Лабая (копію скарги, підписаної Романенком буде роздано під час прес-конференції).  12 лютого, через три дні після завершення «перевірки» Ігор Романенко помер. Ось, як описують обставини його смерті – очевидці подій: «12.02.2008 р проведено «зразково-показову» зарядку співробітниками адміністрації на чолі з начальником колонії. Засудженого Романенка І.О. начальник колонії особисто викликав зі строю і примушував робити фізичні вправи. При цьому Романенко казав, що погано себе почуває, що було проігноровано! О 9год ранку на промзоні ВК№123 засудженому Романенко І.О., 1978 р.н. стало погано (Ігор прибув етапом 23.10.2007 і зазнавав «на карантині» фізичного і морального тиску на протязі 4-х тижнів, був особисто побитий в.о. начальника колонії Лабаєм, що призвело до значної втрати здоров‘я, крутилася голова, боліло серце, біль в ділянці нирок). З промзони колонії непритомного Ігоря на ношах доставили в санітарну частину, де він помер о 16 годині 45 хвилин. Засуджені неодноразово просили медичних працівників та співробітників адміністрації викликати «швидку допомогу», але адміністрація (полковник Лабай, капітан Пушкар, капітан Кривешко відмовляли, кажучи «це вам не санаторій»). Повний текст заяви засуджених буде оприлюднено в ході прес-конференції. Пізніше стало відомо, що офіційною версією смерті Романенка є, нібито, серцевий напад, що дає підстави вважати, що адміністрація лікарні протягом 7 годин відмовляла в наданні хворому медичної допомоги.


           


Вінницька правозахисна група висловлює глибоке занепокоєння триваючими порушеннями прав засуджених в ВК №123 та в інших українських пенітенціарних установах. Ми закликаємо до повторної негайної прозорої перевірки скарг, що надходять з ВК№123, із залученням цього разу представників Уряду України. Нами направлено листа до Першого віце-прем‘єр-міністра України О.В.Турчинова з вимогою негайно направити до ВК №123 урядову комісію із залученням представників ЗМІ та правозахисних організацій для перевірки повідомлень про грубі та систематичні порушення прав засуджених, приниження їхньої людської гідності, застосування щодо них незаконного насильства.


           


Ми закликаємо Уповноваженого ВР України з прав людини провести самостійну перевірку обставин загибелі засудженого Ігоря Романенка, опитати очевидців перебігу його хвороби та останніх днів життя, надати висновки щодо адекватності та повноти наданої Романенкові медичної допомоги. Ми закликаємо до оприлюднення результатів участі представників Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини в перевірці скарг на порушення прав засуджених 5-7 лютого 2008 року в смт Літин. Ми просимо представників Громадської Ради при Управлінні Державного Департаменту України з питань виконання покарань надати громадськості звіт про  виконану роботу протягом 2007 року. Вінницька правозахисна група продовжить моніторинг за дотриманням прав засуджених та буде і надалі надавати засудженим, права людини яких порушуються, безкоштовну та конфіденційну допомогу.


 


В прес-конференції візьмуть участь


1. Михайло Бардин (голова Правління Подільського центру прав людини, член ГР при Вінницькому Управління ДДВП ),


2. Дмитро Гройсман (Координатор Вінницької правозахисної групи),


3. Володимир Димань (член ГР при Вінницькому Управління ДДВП, директор Подільського центру прав людини).


 


На прес-конференцію запрошено також представників Управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань, представників прокуратури Вінницької області.


 


 


Додаткова інформація Дмитро Гройсман 8-0432-695739, 8-0672-846450



Склад ГР при Управлінні ДДВП у Вінницькій області


 



































































<TD style=”BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4p

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ

Прізвище, ім’я та по батькові (голови, заступника, секретаря, членів ради)


Яку організацію представляє, посада


Адреса, телефон організації, прізвище, ім’я та по батькові керівника організації


Напрями взаємодії організації з органами і установами кримінально-виконавчої системи та установи з якими співпрацює.


Гель Андрій Павлович (голова)


Професор кафедри державних та кримінально-правових дисциплін Міжрегіональної академії управління персоналом, кандидат юридичних наук, доцент кафедри правознавства Вінницького Державного аграрного університету


м. Вінниця,


вул. Сонячна, 3


 (тел. 46-02-40)


Середа Леонід Павлович


Консультації з правових питань


Сулімова Світлана Іванівна


(заступник голови)


Голова Вінницької обласної організації «Жінки за майбутнє» Всеукраїнське політичне об’єднання


 


м. Вінниця,


вул. Соборна, 59


 (тел. 35-60-64)


Сулімова Світлана Іванівна


 


Надання соціальної допомоги


 


Бабій Ольга Миколаївна


(секретар)


Депутат Вінницької обласної ради, співзасновник громадської організації «Академія сім’я»


м. Вінниця,


вул. Кірова, 1


 (тел. 21-11-24)


 


Надання соціальної допомоги сім’ям


Баландюк Мирослав Григорович


Голова Вінницького обласного товариства


колишніх політв’язнів і репресованих


(тел.-35-00-19)


Лекційна робота


Голоскевич Віталій Вікторович


Священнослужитель Української Православної Церкви, кандидат богословських наук


м. Вінниця, УПЦ Вінницька Єпархія, вул. Першотравнева,  162


(тел.35-25-26)


 Митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій


 


Душпастирська робота


 


 


Димань Володимир Євгенович


Директор Подільського центру з прав людини


м. Вінниця,


вул. Володарського, 10


(тел. 35-14-66)


Димань Володимир Євгенович


Надання правової допомоги


Дідур Валентин Григорович


юрист Подільського центру з прав людини


 


 


Вишневська Світлана Іванівна


Головний редактор газети «Місто»


м. Вінниця,


вул. Гагаріна, 2


(тел. 35-40-20)


Вишневська Світлана Іванівна


Висвітлення діяльності установ у ЗМІ


Полонець Віталій Володимирович


Голова  Вінницького громадського Конгресу «Сталість»


м. Вінниця


вул. Стахурського, 62


вул. 46-93-50


Полонець Віталій Володимирович


Профілактика захворювань на ВІЛ –СНІД


та туберкульоз


Матковський Ігор Анатолійович


Заступник головного лікаря Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД, голова обласного благодійного фонду  «Позитив»


 Вінницька область


Вінницький район


с. Березіно


5км Барського шоссе  тел. 39-39-48


39-39-23


39-63-61


Профілактика захворювань на ВІЛ–СНІД


та туберкульоз


Пекарчук Микола Степанович


Голова Ради  ветеранів УДДПВП України у Вінницькій області


м. Вінниця


вул. Островського. 2А


тел. 35-30-09


Бойко Юрій Семенович


Лекційна робота


Шевчук Надія Олексіївна