Человек не терпит насилия!

Табачник вважає журналістів ідіотами

Леся Оробець

Учора Дмитро Табачник прокоментував кореспонденту ЛігаБізнесІнформ скандальний проект закону про вищу освіту (реєстр. №7486-1), що наразі проштовхується протиправно в Раді його командою, видавши на-гора дослівно: “Оплата за обучение определяется ныне действующим законом о высшем образовании. Нормы нового закона не предполагают изменений в этом плане”.

Почнемо з того, що проект, на щастя, ще не набув законної сили – може, Табачник цього ще не знає або видає бажане за дійсне.
А потім – як можна, Дмитре Володимировичу, дурити голову журналістам правового (!) порталу?
Адже на відміну від дисертаційних досліджень «маестро» – тексти чинного закону і проекту 7486-1 – у вільному доступі:

 

З тексту статті 64 чинного Закону України «Про вищу освіту»:
“Розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється вищим навчальним закладом у грошовій одиниці України – гривні, з урахуванням офіційно визначеного РІВНЯ інфляції за попередній календарний рік.

 

Розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється у договорі, що укладається між вищим навчальним закладом та особою, яка навчатиметься, або юридичною особою, що оплачуватиме навчання або надання додаткових освітніх послуг, і не може змінюватися протягом усього строку навчання

 

З тексту статті 68 законопроекту №7486-1:
“Розмір плати за весь строк навчання або надання додаткових освітніх послуг встановлюється у договорі, що укладається між вищим навчальним закладом та особою, яка навчатиметься, або фізичною (юридичною) особою, що оплачуватиме навчання або надання додаткових освітніх послуг, і може корегуватися протягом усього строку навчання на КОЕФІЦІЄНТ інфляції за попередній календарний рік, але не частіше одного разу на рік.

Плата за навчання або за надання додаткових освітніх послуг може вноситися за весь строк навчання або надання додаткових освітніх послуг повністю, одноразово або, за згодою сторін, частками, тобто по місячно, по семестрах та щорічно. Розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг у разі повної одноразової сплати авансом не може змінюватися протягом усього строку навчання. У разі сплати частками, розмір плати на кожному навчальному курсі перераховується на початок кожного навчального року з урахуванням офіційно визначеного РІВНЯ інфляції за попередній календарний рік.”

ПЕРШЕ: на відміну від чинної редакції закону – проект 7486-1 упроваджує ЩОРІЧНУ корекцію розміру плати за навчання (+ усі додаткові освітні послуги).

Цікаво, що це визнають і самі заступники Табачника (див. сюжет на Інтері), уже перекладаючи відповідальність за майбутнє збільшення плати за освіту на ректорів.

ДРУГЕ: прописаний у проекті механізм обрахунків такої корекції дозволяє збільшувати плату за навчання НЕОБМЕЖЕНО
Адже поняття “коефіціент інфляції” не визначено в жодному з нормативних актів, у тому числі й даному проекті. На відміну від «індексу» або «рівня» інфляції, що мають цілком конкретні формули обрахунку. Відтак, “коефіціент інфляції” при бажанні можна тлумачити як завгодно.

До прикладу, ніхто не заважає МОН прописати на підзаконному рівні: «коеф. інфл. визначається МОН з урахуванням індексу інфляції», і рівень інфляції МНОЖИТИ НА НЬОГО (на кшталт: розмір плати за рік помножено на індекс інфляції за минулий рік помножено на коефіцієнт інфляції, який визначається МОН у залежності від потреб керівників відомства).

Доволі симптоматично, що в останньому абзаці статті 68 проекту (де нарешті згадується «рівень інфляції») – ЖОДНОГО СЛОВА ПРО ТЕ, ЩО НЕ БІЛЬШЕ рівня – ПРОСТО “рівень інфляції” ВРАХОВУЄТЬСЯ!!!!

Про інші небезпеки, що містить законопроект 7486-1 для студентів, див. тут.

Порівняльна таблиця

Чинний закон Законопроект 
… за весь строк навчання… встановлюється… з урахуванням офіційно визначеного РІВНЯ інфляції за попередній календарний рік

Розмір плати за весь строк навчання… не може змінюватися протягом усього строку навчання

…може корегуватися… на КОЕФІЦІЄНТ інфляції за попередній календарний рік, але не частіше одного разу на рік

У разі сплати частками, розмір плати… перераховується… з урахуванням офіційно визначеного РІВНЯ інфляції за попередній календарний рік. 

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

В Лондоне пригрели чиновницу Лени-Космоса

Марина Погибко, просившая летом этого года предоставить ей политическое убежище в Великобритании, на днях получила его. Об этом LB.ua стало известно…
АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

АгроГазТрейдинг и семья Зеленского

Много пишут что Мельник это человек Татарова, Ермака… Нет. Это человек Квартала95, замкнут соответственно на Шефира. Многие наверно слышали про…

В УСБУ Херсонщины выявлен шпион

Внутренняя безопасность СБУ задержала сотрудника УСБУ в Херсонской области, которые передавал информацию российским спецслужбам. Об этом сообщает «Преступности.НЕТ» со ссылкой на…
НОВОСТИ