Человек не терпит насилия!

Ліліана Грекса та українська меншина в Угорщині

З 06 по 09 червня 2024 року у 27 країнах ЄС відбудуться вибори до Європейського парламенту.

09.06.2024 року вибори до ЄП відбудуться на території Угорщини. Вказані вибори, викликають значну зацікавленість, оскільки за останні роки у чинної провладної партії «Фідес» з’явився реальний опонент в особі партії «Тиса» та її лідера Петера Мадяра.  

Окрім виборів до ЄП в Угорщині паралельно проходитиме волевиявлення до органів місцевого самоврядування та вибори до державних та регіональних самоврядувань національних меншин, які проживають на території Угорщини.  Згідно угорського законодавства на території країни офіційно зареєстровано 13 національних меншин.

Особливу увагу для українців, враховуючи наближеність кордонів, велику кількість громадян України, які виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення рф, вирішення освітніх та соціальних потреб викликають вибори до Державного самоврядування українців Угорщини, обласних та місцевих самоврядуваньукраїнців.

Довідково: згідно угорського законодавства офіційний орган української національної меншини в Угорщині є Державне самоврядування українців Угорщині (ДСУУ), яке складається з 15 членів та обирається один раз на 5 років під час виборів до органів місцевого самоврядування, серед офіційно зареєстрованих українських товариств. Обирати можуть громадяни Угорщини, які реєструючись ідентифікуватимуть себе як українці.

Згідно даних угорського ЦВК до виборів у ДСУУ було допущено наступні організації представників української національної меншини:

«Українське культурне об’єднання області Чонград»;
Об’єднання «Товариства української культури Угорщини» та Української асоціації «Єдність»;
 Об’єднання української молоді та сімей Угорщини «Нова хвиля».
df59b627 9dcd 4362 be95 a363b82dd6c8 3f3de3d7 8832 4c23 837a 0ae4b40c04d5 571f250f ee86 4675 9dd5 6aaf5063d158

Аналізуючи протягом останнього часу діяльність представників української національної меншини в Угорщині можна констатувати, що ситуація в українській громаді в Угорщині є досить напруженою. Представники українських національно-культурних товариств активно звинувачують один одного у повній бездіяльності, розкраденні та привласенні коштів, які виділяє угорський уряд та фонд «ГабораБетлена» на діяльність товариств.

У цьому контексті слід констатувати, що не дивлячись на результати перепису населення в Угорщині у 2022 році, де себе українцями ототожнили 24615 громадян Угорщини (попередній перепис 2011 року – 7396) на вибори самоврядувань українців в Угорщині записали себе 2842 особи (на початок виборчої кампанії — 1730).

Довідково: русинська меншина, яку також можна ототожнювати як більшість вихідців з України під час перепису 2022 року ідентифікували себе  7111 осіб (попередній перепис 2011 року —  3822) на вибори русинського самоврядування записали себе 5104 особи (на початок  3905 особи)

У цьому контексті особливу увагу необхідно звернути на деструктивну діяльність речника української меншини Угорщини в Державних зборах Ліліани Грекси, яка одночасно є засновником та лідером товариств «Нова хвиля». Попри заявлену публічність та постійні викладення відео у соціальні мережі з підтримкою української меншини та громадян України, які через війну вимушено опинилися на території Угорщини, більшість питань залишаються не вирішеними. Також у своїй діяльності Ліліана Грекса намагається уникати прямої критики чинної угорської влади щодо блокування євроантантичних намірів України та участі у заходах перед російськими установами розташованими на території Угорщини.

Окремо на увагу заслуговують дії Л.Грекси у намаганні повного контролю за діяльністю Державного самоврядування українців Угорщини. З цією метою досить активно проходить передвиборча кампанія товариства «Нова хвиля».  Кандидати у депутати за допомогою соціальних мереж активно рекламують свою діяльність. Товариство не жалкує коштів на передвиборчу агітацію та проведення масових культурно-розважальних заходів з метою отримання якомога більшої кількості голосів на виборах та повного контролю за діяльністю української громади.

Аналізуючи списки кандидатів у депутати від «Нової хвилі» до ДСУУ можна також зробити висновок, про чергові маніпуляції з боку Ліліани Грекси. Попри  обіцянки оновлення та омолодження  кандидатів до ДСУУ у першій вісімці, п’ять кандидатів (Нінц Ержебет,Софілканич Юдіта, Вікторія Бернард, ЕржебетЛадані, Ірина Закар) є постійними його членами та до останньої виборчої кампанії представляли інші товариства, діяльність яких постійно піддавалися критиці з боку речниці.

Окрім того, у списках до обласних та місцевих самоврядувань від товариства «Нова хвиля» також спостерігається така картина. Цікавим фактом також є те, що більшість кандидатів від «Нової Хвилі», ототожнюють себе як етнічні угорці і є вихідцями із Закарпатської області, які по процедурі натуралізації (була запроваджена урядом В. Орбана після 2012 року, з метою впливу на угорську національну меншину, яка проживає за межами країни)отримали угорське громадянство, продовжуючи при цьому бути громадянами України.

Ще одним прикладом дискредитації української меншини в Угорщині з боку Ліліани Грекси є включення до списків кандидатів в обласне самоврядування українців Сабольч-Сатмар-Берегської області колишнього співробітника Міністерства закордонних справ України консулу в Угорщині Ласло Бабіка. Вказаний громадянин України в супереч перебування на державній службі в Україні після завершення свого довгострокового закордонного відрядження у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення рф не повернувся на Батьківщину.

Враховуючи вказані обставини, як констатують більшість представників української громади в Угорщини, своїми діями та за допомогою товариства «Нова хвиля» Ліліана Грекса намагається отримати повний контроль за української меншиною в Угорщині. Вказане необхідне для поширення офіційних наративівБудапешта у її середі та у подальшому апелюванні до Києва що останній не підтримує угорську меншину на Закарпатті як це робить Угорщина на власній території.

Оцените материал:
54321
(Всего 4, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ