Человек не терпит насилия!

Оголошений у розшук ексвласник банку “Дельта” Микола Лагун підтвердив, що проживає у Відні

Оголошений у  розшук колишній власник “Дельта банку” Микола Лагун проживає у Відні, Австрія, з травня 2022 року і не планує виїжджати до України найближчим часом. Про це сам Микола Лагун заявив в ході засідання Касаційного господарського суду Верховного суду 25 червня, підʼєднавшись до нього у режимі відеоконференції.

У суді розглядалась касаційна скарга Національного банку та Укрексімбанку на рішення Північного апеляційного господарського суду, яке фактично дасть змогу Лагуну розпочати провадження про банкрутство його як фізичної особи. В результаті цієї процедури колишній власник “Дельта Банку” планує позбутися боргів перед державними установами на суму понад 6 млрд грн. При цьому Лагун та його представники не визнають низки інших вимог, загальна сума яких, за різними оцінками, може становити від $1,2 до 1,4 млрд. Це сума з урахуванням збитків, завданих діяльністю “Дельта Банку” Фонду гарантування вкладів фізосіб, що змушений був виплачувати кошти вкладникам збанкрутілої фінустанови.

Справу про банкрутство Лагун ініціював у серпні 2023 року, суд першої інстанції – Господарський суд м. Києва – відмовив у відкритті такого провадження. Натомість Північний апеляційний господарський суд постановив це рішення скасувати і повернути справу на повторний розгляд.

В жовтні 2023 року Лагуна оголосив у  розшук Шевченківський районний суд м. Києва у справі про відмивання 76,5 млн доларів. Натомість у ЗМІ регулярно повідомлялось, що Лагун перебуває в Австрії. Так само про його перебування у Відні заявляли і адвокати ексбанкіра в ході судових засідань. Цього разу Лагун вперше особисто підтвердив своє місцеперебування, що має суттєво полегшити його розшук правоохоронним органам.

Зокрема, на запитання суддів про місце перебування, Лагун сказав: “Місто Відень, Австрія”. На запитання, з якого часу він там знаходиться, Лагун відповів, що орієнтовно з травня-червня 2022 року. Питання про наявність в закордонному паспорті Лагуна позначки про перетин державного кордону залишилось без однозначної відповіді. Слід зазначити, що в рамках кримінального провадження Шевченківський суд отримав відповідь Державної прикордонної служби, що в період з 24.02.2022 р. до 25.01.2024 р. М.Лагун не перетинав кордон України. Таким чином, існує ймовірність, що Лагун залишив територію України незаконно.  

Причиною незʼявлення на судові засідання з питання його неплатоспроможності  особисто Лагун назвав медичні підстави. А на запитання, коли він міг би повернутися в Україну, щоб прибути до суду, ексвласник “Дельта Банку” відповів, що це залежить від рішення лікарів і стану його здоровʼя.

В той же час адвокатка Укрексімбанку заявила, що зазначені у наданих меддовідках Лагуна діагнози, а саме, розрив меніска, синувіт тощо, піддаються діагностуванню і лікуванню в Україні, згідно наказу МОЗ. На думку представниці кредитора, лише наявність кримінальних проваджень щодо Лагуна в Україні є істиною причиною неявки боржника в судові засідання у справі.

Касаційний господарський суд Верховного суду наразі постановив частково задовольнити скаргу НБУ і Укрексімбанку, утім оголосив лише вступну і резолютивну частину рішення. З цих частин стало відомо, що Верховний суд відправляє заяву про банкрутство на повторний розгляд до суду першої інстанції, проте змінить мотивацію, за якою це зробив Північний апеляційний суд.

Одночасно у відповідь на журналістський запит Офіс генерального прокурора повідомив, що «на теперішній час вживаються відповідні заходи… щодо оголошення обвинувачуваного у міжнародний розшук».

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 1 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Валерия Гонтарева. Блеск и махинации королевы монет

Валерия Гонтарева. Блеск и махинации королевы монет

Валерия Гонтарева – член корпоративной «Семьи» Петра Порошенко, первая в истории страны женщина, занимающая пост главы Национального банка. Она возглавила…
НОВОСТИ