Человек не терпит насилия!

Лоббі агромільярдера: самовисуванці Жукотанський, Кучер, Білозір, Ваннікова, Курбет, Голуб та… кандидат від “Слуги народу” Зуб

Президент Володимир Зеленський звернувся до правоохоронців щодо перевірки діяльності “Миронівського хлібопродукту”, який у 2017-18рр. отримав 2,5 мільярда гривень держдотацій. Та серед лобістів, яких власник МХП Косюк веде до парламенту, є і представник “Слуги народу” – Валерій Зуб (ОВО№219). Або Президент не володіє інформацією або можна очікувати серйозних оргвисновків щодо кадрової політики його партії на округах. Але не Зубом єдиним. Загалом МХП має цілу групу кандидатів по мажоритарним округам. Ми встановили, хто вони і де балотуються.

66703207 1487712398037562 153983700072136704 o.jpg? nc cat=106& nc oc=AQkvoKAz0ZAoKXH8 9QUy0XI2IwfI8F1yKvsmuYJ WQqX40lwU11h7LvwHSUW942CoA& nc ht=scontent.fiev12 1

Парламентський десант

Юрій Косюк – 51-річний мільярдер, який входить до списку світового рейтингу Forbes (1605 позиція, 1,4 млрд доларів), власник потужного агрохолдингу Миронівський хлібопродукт (МХП), в 2014 році перший заступник глави Адміністрації Президента, друг екс-президента Петра Порошенка. Він займає восьме місце в списку найбагатших українців.
Цікава деталь, яка свідчить про особливі відносини між Порошенком та Косюком: в інтересах агрохолдингу працює невістка попереднього Президента Юлія Порошенко (Аліханова). Вона є засновницею платформи Agrohub, що впроваджує інновації в аграрній сфері та співзасновниця технологічного кластера Radar Tech. Проекти реалізовуються МХП.
Успіх Юрія Косюка та МХП має потужну політичну складову. При будь-якій владі він забезпечує собі лояльність держави через власних агентів в органах держуправління – уряді та в парламенті. На парламентських виборах-2019 Косюк веде до Верховної Ради перевірену групу лобістів. Ми встановили щонайменше 8 кандидатів, котрі “засвітилися” з МХП.
За нашою інформацією, керує мажоритарними кандидатами Косюка спеціальний Ідеологічний Центр, що розміщений на його базі в Києві по вул. Академіка Заболотного, 158. До його функцій належить вироблення стратегій кампаній, підбір менеджерів та загальна координація. Керують кампаніями кандидатів на округах технологи, котрі пройшли співбесіду в Ідеологічному центрі. Далі коротко про кандидатів.
По округу №93 (Київщина) йде Олександр Жукотанський – права рука Косюка, власник торгової марки «Наша Ряба» та депутат Миронівської райради від «Солідарності» Петра Порошенка. Будучи співучасником усіх схем Косюка, Жукотанський старанно приховує родинні статки – ні він, ні його дружина (працює в апараті Миронівської райради) не афішують їх в деклараціях. Сам Жукотанський вже соромиться свого політичного минулого – на окрузі балотується як самовисуванець.
По округу №17 (Вінниччина) також самовисуванцем балотується Микола Кучер. В 2004-2013 роках він очолював ЗАТ «Зернопродукт МХП», а потім був директором департаменту виробництва продукції рослинництва та тваринництва МХП. Свого часу був депутатом Вінницької облради від Партії Регіонів, а тепер – діючий депутат від БПП. Кучер відзначився в парламенті як найактивніший лобіст інтересів Косюка. При розгляду бюджету на 2017 рік він допоміг провалити поправку, яка обмежувала видачу державних дотацій — не більше 50 мільйонів гривень в одні руки. Тобто гарантував й подальший безперебійний приток державних грошей до кишень курячого олігарха.
По округу №15 (Вінниччина) МХП просуває самовисуванкою доньку Кучера Ларису Білозір за сумісництвом невістку одіозної депутатки від БПП Оксани Білозір – куми Петра Порошенка. Лариса Білозір є директором з розвитку ГО «Соціальний центр МХП». Завдяки таким потужним зв’язкам чоловік Лариси Андрій Білозір був призначений гендиректором Національної акціонерної компанії «Украгролізинг»; славної корупційної годівниці.
По округу №209 (Чернігівщина) до Ради йде місцевий головний онколог Валерій Зуб. Він відкрито заявив про підтримку своєї кампанії з боку МХП та Косюка. «Про Косюка є і чимало негативної інформації. Але це людина, яка постійно розвивається. Він теж хоче зробити щось для України. І в цьому наші погляди збігаються», — сказав він. Найпікантніше, що Валерій Зуб йде в депутати від партії Президента «Слуга народу». А раніше вже обирався до облради від Партії Регіонів та балотувався туди від Блоку Петра Порошенка.
По округу №196 (Черкащина) в нардепи балотується Ірина Ваннікова, колишній прес-секретар Віктора Ющенка, а нині — керівник соціальних програм МХП. Одна з цілей Косюка в просуванні Ванникової лобіювати розширення свого птахобізнесу в Корсунь-Шевченківському, Городищенському та Шполянському районах Черкащини. Наразі МХП вже має в Черкаській області дві птахоферми й розраховує на швидке розгортання бізнесу в регіоні. Й самовисуванка Ірина Ваннікова може надати цьому новий імпульс.
По округу №195 (Черкащина) в якості самовисуванця балотується місцевий військовий комісар Євген Курбет, який отримує фінансування від фірм Юрія Косюка. Ще в травні він почав активно «засівати» свій округ, на що МХП не шкодує грошей. Завдання Курбета у Верховній Раді полягатиме в лобіюванні нових дозволів на будівництво птахоферм для свого опікуна Косюка.
Черкащина (округ №197) має шанс обрати ще одну креатуру агробарона – Владислава Голуба, діючого позафракційного депутата обраного від БПП. Голуб був одним з тих нардепів, які зірвали ухвалення в парламенті обмежень на дотації Косюку.
Цей мажоритарний десант бізнес-імперії курячого барона покликаний лобіювати інтереси Косюка на найближчу п’ятирічку. Додаймо сюди з добрий десяток списочників (про них в окремих матеріалах) і Косюк може отримати групу нардепів, котрі здаьні взяти під контроль аграрний комет ВР.
Далі про головні теми та схеми, котрі приносять МХП мільярди.
67091314 1487714451370690 2609450712609849344 o.jpg? nc cat=104& nc oc=AQnA62F3RY85QMsn nd87JPNYAFPOrEDUgjyloPpu05FsSr QFF6mPePwp7yFA0PDco& nc ht=scontent.fiev12 1

Дотаційний мільярдер

Головний бізнес Косюка – виробництво курятини під брендами «Наша Ряба», «Бащинський», «Легко!», «Наша Ряба Апетитна», Qualiko, Ukrainian Chicken. Лише в 2018 році МХП отримав чистий прибуток у розмірі 128 мільйонів доларів. Виручка порівняно з 2017 роком зросла на 21% та становила 1,5 млрд. доларів. Чистий прибуток у 2017 році склав 230 мільйонів доларів. За даними сайту Latifundist агрохолдинг Косюка володіє 370 тис. гектарів землі та виробляє 64% всієї курятини в країні.
Шлях до успіху МХП лежав через державну кишеню. Ще в часи Януковича в 2010-2012 роках агрохолдинг отримаввід держави відшкодування ПДВ та інших державних виплат на суму 272 млн. доларів. А в рамках програми з відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів в 2013 р. фірми Косюка освоїлипонад 100 млн. дол.
Після приходу до влади Петра Порошенка становище Косюка лише покращилось. В 2014 році МХП дісталось 88 млн. доларів податкових пільг, в 2015 році відшкодування ПДВ та інші державні субсидії склали75,5 млн. доларів.
Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», ухвалений в грудні 2015 року, здавалось би міг підірвати могутність МХП. Згідно з ним, сільськогосподарські виробники отримали право на утримання у себе лише частини ПДВ від сільськогосподарської діяльності. Виробники зерна та промислових культур, виробники великої рогатої худоби та молока, а також виробники м’яса птиці та іншої сільськогосподарської продукції утримують ПДВ у розмірі 15%, 80% та 50%, відповідно. Як бачимо, найбільшу преференцію народні депутати залишили саме виробникам м’яса, що чітко демонструє ефективність аграрного лобі у Верховній Раді, яке захищає інтереси бізнес-імперії Косюка.
В результаті в 2016 році МХП отримаввідшкодування ПДВ й інших субсидій більше 34 млн. дол. Спроба нардепів наступного року обмежити суму дотацій сільськогосподарським виробникам до 150 млн. грн. для одного підприємства провалилась – знову спрацювало потужне аграрне лобі.
У 2017 році підприємства МХП за сумою дотацій встановили рекорд — 1,4 млрд грн. (53 млн дол) (35% від загальної суми державної підтримки усіх аграріїв). Разом з відшкодуванням ПДВ при експорті холдинг Косюка отримав близько 4,7 млрд бюджетних гривень. Це більше ніж він переказав до держбюджету (4,2 млрд грн). Таким чином, Україна собі в збиток всебічно опікала курячого гіганта, тоді як тисячі середніх і дрібних виробників залишалися без допомоги.

Аукціон небаченої щедрості

Косюком обкатана хитромудра схема висмоктування коштів з державного бюджету. Птахофабрики олігарха продають кишеньковим посередникам продукцію на експорт й отримують дотацію як відшкодування ПДВ, сплаченого ними до бюджету. А посередник відшкодовує раніше повернуте птахофабрикам ПДВ вже при експорті. Так фірми Косюка «наварюють» на кожній гривні ПДВ півтори.
Це при тому, що власне податок на додану вартість сплачує покупець товару, а виробник виконує лише технічну функцію переказу цих грошей до держбюджету. Отже всі ці надмірні компенсації структурам МХП фактично є аукціоном небаченої щедрості на користь олігарха Косюка в умовах тотального бюджетного дефіциту й боргової кредитної кабали.
В 2018 році змінилась форма, але не суть взаємодії МХП та держави. Остання продовжує виступати дійною коровою для бізнесу Косюка. Тепер уряд впровадив часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів для агровиробників. По цій статті МХП отримав 960 млн грн. Крім того, майже 28 млн грн. виплатили фірмам курячого барона на утримання худоби. Тобто чверть суми виділеної державою на агросектор осіла в кишені однієї людини. Левову частку (806 млн грн) державних дотацій отримала ТОВ «Вінницька птахофабрика». Цього року вона радісно прогнозує ріст потужності з виробництва кормів на 40%. Загалом розслідувачі проекту «Схеми» порахували, що в 2018 р. кожен українець дав Юрію Косюку по 23 гривні дотацій.

Монополіст з амбіціями

МХП примудрився обдурити не лише рідну державу, але й країни Євросоюзу. Фірма обійшла квоту на експорт курячого філе, продаючи до ЄС філе з кісткою (такий товар не підлягає квотуванню і ввозиться без мит). Але вже на території ЄС кістку видаляли й продавали філе вже зовсім іншого ґатунку за іншою ціною. За даними Європейської комісії даних про торгівлю, імпорт української курячої грудки з кісткою виріс з нуля в 2015 році до 3,5 тис тонн в 2016 році, а потім до 27 тис тонн в 2017 році. Депутат Європарламенту Томас Вайтз навіть заявив, що безглуздо витрачати мільярди євро на субсидування європейських фермерів в рамках Спільної сільськогосподарської політики, щоб утримати їх на плаву в той час, як іноземні транснаціональні корпорації отримують міжнародні кредити і домагаються великих результатів (натяк на співпрацю ЄБРР з МХП).
Домінування МХП на ринку торгівлі курятиною вже давно мало б викликати тривогу Антимонопольного комітету. Сам голова АМКУ Юрій Терентьєв в 2017 році повідомляв, що Миронівський хлібопродукт у деяких торгових мережах обіймає до 70% товарів свого сегменту.
«Зараз ми бачимо певні негативні сигнали від ринку про те, що цінове поводження МХП викликає питання. Інші учасники дивляться на ціни, які встановлює «Миронівський хлібопродукт», і сприймають їх як якийсь індикатор. Тому конкуренція на ринку м’яса птиці досить обмежена, незважаючи на присутність інших гравців», — казав він.
Але лише тепер Антимонопольний комітет розпочав розслідування стосовно дій МХП за ознаками зловживання монопольним становищем й невідомо чи матиме воно якийсь результат. Власне щоб протистояти цьому та іншим ризикам Косюк і збирає під крило своїх перевірених кишенькових депутатів-лобістів.
 
Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ