Человек не терпит насилия!

Медицина ЗСУ. Як вирішити проблему?

263332682Вчорашня заява Президента України Володимира Зеленського створила реальні можливості для забезпечення українських військових вкрай потрібною і вкрай проблемною складовою – системами тактичної медицини у вигляді індивідуальних аптечок та аптечок для тактичних медиків. Проблематика описувалася мною у двох статтях, які вийшли на ОРД.

Дуже коротко їх резюме. Ситуація із забезпеченням тактичною медициною на фронті ахова, проблеми у межах можливостей закриваються волонтерами, а Медичні сили ЗСУ нічого не роблять для вирішення цього питання. Про це писав не один я, тож, думаю, завдяки спільним зусиллями це було доведено до Президента країни.

У вчорашньому вечірньому зверненні Зеленський заявив, що доручив Головнокомандуючому збройних сил України Валерію Залужному перевірити ситуацію із забезпеченням військових «засобами індивідуального захисту». Це вкрай розлоге поняття, але не впевнений, що на увазі маються лише бронежилети та каски, якими, по оцінкам заступника Міністра оборони, військо забезпечене на 65%. І їх закупівлею займається Міністерство оборони, а не ЗСУ. До чого тут тоді Залужний? Перевірити те, що і так знає Резніков? Та й в принципі, наскільки відомо мені, критичної ситуації з цими компонентами у війську зараз немає. На відміну від засобів тактичної медицини.

Тож думаю, що Президент, давши доручення Залужному, мав на увазі в першу чергу тактичну медицину. Якщо так, це означає, що група «великого будівництва» у оточенні Президента разом з лобійованими нею бізнесменами від медицини усунута від контролю над МС ЗСУ, а Залужний тепер має вирішити проблему самостійно. І це вкрай важливе і правильне рішення.

Але ця стаття не про розбірки у президентській команді і навіть не про необхідність кадрових змін у керівництві та структурах МС ЗСУ. Я, виходячи з досвіду нашого фонду та з розуміння проблем інших волонтерських груп та організацій, що опікуються тактичною медициною, хочу запропонувати шановному пану Залужному механізми швидкого забезпечення війська необхідними медичними засобами та надати додаткову інформацію щодо системи роботи та можливого фінансування.

Почну з фінансування і прийняття рішень.

Вирішення проблеми забезпечення засобами тактичної медицини «передка» може коштувати бюджету з натяжкою до 10 мільйонів доларів. Для розуміння. У 2020 році бюджет МС ЗСУ на закупівлю складав приблизно 700 мільйонів гривень, що за тодішнім курсом – 25 мільйонів доларів. Я не знаю, скільки він нині, але не думаю, що менший.

Кошти бюджету знаходяться як у розпорядженні самого командування МС ЗСУ (хоча після минулих статей мені телефонували і намагалися заперечувати це), так і у шпиталях, на які командування частково чи, можливо, повністю передає бюджет закупівель. Маю підтверджену інформацію, що якісь закупівлі проводились безпосередньо шпиталями вже після початку активної фази військових дій.

Але рішення щодо закупівель приймається саме на рівні командування. Саме їх структури виписують медико-технічні вимоги при закупівлі обладнання чи підтверджують МТВ, які пропонують шпиталі. Та й в принципі механізми роботи МС ЗСУ такі, що навіть за відсутності коштів на закупівлю на рахунках командування, воно може дати команду шпиталям придбати потрібні речі та передати їх командуванню.

Більш того. Якщо коштів на потреби МС ЗСУ не вистачає, їх командування звертається до відповідних департаментів Міністерства оборони, докладаючи до цього медико-технічні вимоги, тоді закупівлю здійснює МО та передає закуплене на баланс МС ЗСУ.

Тож виходячи з рівня фінансування як МС ЗСУ так і МО, яке маємо наразі, чисто теоретично ніяких проблем з самою закупівлею бути не може. Проблема в іншому. В тому, що у минулому матеріалі я назвав «саботажем у МС ЗСУ». Яке нічого не робить для вирішення питання.

Як вийти із ситуації?

Наголошую. В мене немає бажання розбиратися з кадровими проблемами ЗСУ. Це компетенція виключно Зеленського та Залужного. Але рішення потрібні. Швидкі та результативні. Тож пропозиція:

1. Створити при Головнокомандувачу ЗСУ робочу групу з волонтерів та спеціалістів з тактичної медицини від ЗСУ, що фахово розбираються у системах тактичної медицини, і виписати головні медико-технічні вимоги для індивідуальних тактичних аптечок. Це можна зробити он-лайні і це питання кількох діб. Кількість і якість турнікетів, бинтів, оклюзійок, тощо.

До речі. МТВ щодо індивідуальних тактичних аптечок були виписані і затверджені МОЗ ще за часів минулого президенту. Тож відштовхнутися є від чого, при цьому трохи переробивши їх виходячи з практики вже цього етапу війни.

2. Такі аптечки краще компонувати на території України, буде дешевше, надавши кошти на пошив самих аптечок вітчизняним виробникам, які і так цим займаються, але на скромні ресурси волонтерів.

3. Комплектуючі для аптечок, згідно виписаних МТВ, потрібно закуповувати за кордоном. Досвід волонтерських організацій з цього приводу просто безцінний, і вони залюбки поділяться з МС ЗСУ прямими контактами виробників, що здатні забезпечити поставки відповідних обсягів. Наприклад, наш фонд вже пропонував це щодо поставок оклюзійних наліпок. Думаю, відпрацювати інші позиції не є проблемою.

4. Комплектація аптечок, згідно МТВ, може проводитися волонтерськими організаціями, достатньо лише відпрацювати логістику передачі їм комплектуючих та повернення на склади ЗСУ вже готових аптечок. Чому саме волонтери? Бо мають досвід значно більший, ніж МВ ЗСУ чи самі ЗСУ. Можливо, позиція «комплектація» теж варта окремого бюджетного фінансування. Людям потрібно щось їсти, а не витрачати час на те, чим мали б займатися відповідні державні структури. В цій схемі цим структурам залишиться лише контроль кінцевого постачання.

Якщо такі рішення будуть прийняті, а у системах закупівель спрацює воля військово-політичного керівництва, вже за місяць на фронт можуть піти перші тисячі аптечок.

Щодо аптечок для тактичних медиків. Думаю, що як раз їх варто закуповувати напряму із-за кордону. На ринку вони є, їх кількість для тактичних медиків не є значною. І незважаючи на високу вартість (у 4-6 разів вище, ніж індивідуальна аптечка), купити їх вже готовими простіше, ніж формувати їх у межах країни.

Тож, підсумовуючи, алгоритм роботи досить простий. Політична воля і можливості волонтерської спільноти, помножені на професійний досвід тактичних медиків, як військових так і волонтерів.

Альтернатива? Альтернатива проста. Холостий постріл Президента, продовження тихого саботажу, корупційні оборудки і вирішення проблем тактичної медицини для військових виключно волонтерами.

Оцените материал:
54321
(Всего 2, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

8 ответов

  1. В Украине медицина как в институте Поплавского где много професоров -докторов море студентов а на выходе получаются екскортницы или офисные одновремено и клубные проститутки. Девиз етих девиц как поговаривают 1-й курс никому-никому — никому. 2-й курс никому только тебе. 3-й курс тебе тебе и тебе и еще одному. 4-й курс всем-всем- всем. 5-курс кому! кому! кому! Медицина в Украине уже давно ушла на дно или идет по дну напрочь забыв клятву Гипократа превратившеся в такой же бордель как в институте поплавского взять взять даже в тех кто помирает на последней стадии рака или неизличимой болезни.-. Кто что-реально професионально мог в медицинской практике те давно уехали из етого гамна коррупции и бардака.

  2. Не зовсім так, багато готували парамедиків, нам фельдшерів не вистачає. Муситьбути піраміда, у основі якої багаточисельні медбрати іх аптечками як каже автор укомплектованими в Україні, далі логістика по доставці поранених у польові госпіталі, обладнані відеозв»язком з справжніми фахівцями. Ефективність меддопомоги залежить від часу її застосування.

  3. 30 рокив не думали ни о флоти ни о врмии ни о як х ось там кондомах та тютюну с промедолом ,яки обычно вийскови у аптечках таскають, и тут подвернувся виновний Зеля
    Выж не армию кормили и озброювали,быдло
    А акметовых-фирташей-парАшенок,на яхты и будынки у Лондони им зароблялы усим 40 мильённим поголовьем
    От теперь ваш Свиночолий хай бере у Гонтаревой ваши же скоты гроши и купуе вам аптечки а також наймае ликарив.
    Все упираеться в бабло,а бабло вы малосвидоми скоты скормили олигархии

  4. Констатирую що Свиночолий почав готуватися до майбутних президентьских выборив та натравлюе на Зелю платных журнашлюшек
    Що там ще Монафорт присоветовал,Пидро?Педалировать мэм о «75% дибилах»?
    Ейбогу десь пересечёмся я цю погану свиню пристрелю

  5. Помните как все начиналось….» И пускай попробует кто-то из числа военнослужащих Украины-стрелять в своих людей за которыми мы будем стоять сзади не впереди а сзади. Пускай они попробуют стрелять в женщин и детей » ! В. Путин -пресс конференция презедента россии от 4-03 2014 года. !!!!!! помните-сейчас 2022. А что делала власть с 04-03-2014 чесала мошну-прывычно воровала или укрепляла Украискую Армию-контрразведку-линию водного рубежа? -Вы же знаете что просто тупо все воровали а некоторые и на встречу очень-часто густо ездили к кремлевским упырям- вели совместный бизнес- создавали политические партии. Разве ценой жизни самых лучших из наших граждан замученых и убитых московитами мы все должны ето забыть? Да мы ждем на нуле добровольцев с фамилиями Сечины- Матвиенко- Патрущевых- Медведевых- Мизулиных — Вротенбергов которые уже (окупируют) московские военкоматы . Но со стороны Украины ждем на нуле и Ахметовых -Тимошенковцев- Порошенков и многих других сволочей которые и привели войну в наш дом-обескровив економику Украины и растлив правохранительную систему а тех которые еще хотели что-то сделать связали их по руках и ногах и уволили. Где деньги в бюджете от преступных доходов и маниполятивной приватизации-сколько можна ходить по миру с протянутой рукой и наебывать европейцев о борьбе с коррупциеей. Слава Украине. Слава Украинской Армии. Никогда-никогда незабывайте здачу Херсона-и Мариуполя никогда и никому.

  6. Не треба забувати також нетренованої піхоти, яку заміст роботи до сьомого поту на полігонах, ганяли пани охфіцери на будівельні майданчики власних маєтків, або здавали своїм кумам-сватам і просто за бабло в оренду здавали . Тепер цих, ніби-то навчених воїнів беруть з резерву і кидають у справжній бій. Є також категорія, яких спіймали біля кав»ярні і по повістці долучили до війська, а частка з них перед тим ховалися від призову, довідки різні купляли щоб не служити, яка в них мотивація може бути, про навички та володіння зброєю можна і не гоаорити. Про те, що війна буде напевно знали кєровники на горі ще у жовтні 21-го, але не готувалися як треба. Тому маємо що маємо. Слава Україні.

  7. Згадаемо ще про дуже странны систематични выбухи на складах с боекомплектом в каденцию Свиночолого Хэттмана.Чомусь выбухи траплялись именно там де був БК до РСЗО та ствольной арты,тобишь самый дефицитный
    Расслидування ще тривае?

  8. Но нада и о хорошем. Мы сегодня должны гордится нашей дипломатией -приятно от души. Ето очень невидимый-не публичный фронт и сегодняшний результат их тытанической работы очевиден. Спасибо Вы молодцы. Слава Украине.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Медицинская онкологическая мафия в Украине и опыт Израиля

Медицинская онкологическая мафия в Украине и опыт Израиля

В моей жизни случилось так, что диагноз «рак» за мои тогда еще 34 года был поставлен двум самым близким людям в…
НОВОСТИ