Человек не терпит насилия!

«Ребятам о бурятах»: нотатки з етнографії та історії

originalБурятія стабільно другий (після Дагестану) регіон РФ за кількістю загиблих у ході агресії проти України. Причому в українському інформаційному просторі саме буряти стали уособленням жорстокості й дикості російських загарбників. Чому так і що воно за люди?

281444858 5034919546592581 8850206787962566053 n

Що ховається за бурятською вивіскою?

Очевидно, природу бурятської войовничості треба розуміти насамперед у соціально-економічному ключі. Адже за рівнем життя й добробуту населення, Бурятія в останній десятці загальноросійського рейтингу, а натомість за рівнем алкоголізму – в першій. З царських часів (а надто в радянські) в тих краях осідало багато колишніх в’язнів. Словом, депресивний регіон, де служба в армії – один із небагатьох загальнодоступних соціальних ліфтів. Звідси також зрозуміло, що вихідці з неблагополучного краю часто поводять себе дико й жорстоко.

Утім, важливо також розуміти, що буряти в Бурятії становлять близько 30% населення, тоді як росіяни близько 65 %. Тож, якщо взяти до уваги демографію, далеко не кожен виходець із Бурятії, який поїхав воювати проти України, виявиться бурятом.

За даними на 2010, загалом у РФ близько 465 тисяч бурятів (в т.ч. невеликий субетнос сойотів), з яких близько 290 тисяч у самій Бурятії і ще близько 150 тисяч у двох бурятський національних округах за її межами. В масштабах 144-мільйонної РФ це трохи більше 0,3%. (Ще понад 110 тисяч бурятів у Монголії та Китаї, але тут їх можна до уваги не брати.)

800px buryat mongol assr in 1925

В 1926 буряти становили 43,9 % населення Бурят-Монгольської АРСР, а в 1939 – лише 21,3%. Так сталося передусім тому, що в ході реорганізацій зі складу республіки вивели території зі значним бурятським населенням: Агінський (XIV) та Усть-Ординський (IIII) округи. Тож, якщо казати про бурятську національну складову в агресії проти України, треба зважати також на Іркутську область та Забайкальський край.

Воєнно-гумористичний фольклор

У бурятів дуже популярні анекдоти про війну. Причому, як стверджують дослідники фольклору, самі буряти в цих анекдотах ніколи не геройствують, але завжди хитрують.

«Война. Командир поднимает бойцов в атаку:

  • Вперед, орлы!

Все несутся на врага с криком «ура!», а двое продолжают сидеть в окопе.

  • А вы почему сидите?!!
  • А мы не орлы, мы львы: Лев Абрамович и Арсалан Бадмаевич!».

(Як ви здогадалися, «арсалан» по-бурятські «лев».)

«1945 год, славный бурятский парень сражается с фашистами, дошел до самого Берлина и помирать по-глупому под конец войны ему неохота. Решил он засесть в каком-нибудь подвале и оттуда постреливать. Забегает в первый попавшийся, а там в полутьме уже сидит куча народу. По каскам определив, что это свои, не растерявшись, он давай орать:

  • Что вы тут расселись?! Там ваши братья гибнут, а вы тут прячетесь! Сейчас всех перестреляю!

И тут ему спокойно отвечают по-бурятски:

  • Болиишта, эндэ ганса буряа-дууд». («Припини, тут же лише самі буряти»).

Причому, як тішаться бурятські етнографи, «показана ситуация попытки выжить, осуществляемой с помощью обращения к родному языку». Як у нас кажуть, мова має значення.

Цікава також бурятська байка про так би мовити особливості дружби народів:

Глухе забайкальське село: буряти й росіяни живуть відособлено, але бухають ті й інші. Причому росіяни, в яких гірше з тваринництвом, інколи крадуть у бурятів вівцю на закуску, сподіваючись, що ті не помітять. Мовляв, ну не може забуханий бурятський чабан із початковою освітою перерахувати кілька тисяч овець. Але буряти неодмінно помічають крадіжку і вчиняють розборки. А фішка в тому, що вхід у кошару завжди шириною в дві вівці, і якщо остання пройшла самонька – треба йти давати тягла росіянам.

Незрозуміло, чому росіяни не вкрасти одразу дві вівці? Можливо, це має свідчити, що росіяни в бурятському розумінні не надто кмітливі, а може – що зайвого не крадуть. Утім, як зазначає бурятська дослідниця, яка наводить цю бувальщину, «в байках и в анекдотах осмысливаются насущные проблемы и явления действительности, характерные образы массового сознания».

(Більше про бурятські культурні особливості читайте тут https://arzamas.academy/mag/875-buryat)

До речі, про бурятську мову. За даними перепису-2010, нею володіє 218,5 тисяч осіб, тобто менше половини російських бурятів, причому молоді – значно гірше за старших. Мова титульної нації в Бурятії не є мовою виховання і навчання, а викладається факультативно. В 2019-20 навчальному році її вивчала десь половина місцевих учнів.

Два кольори мої!..

За іронією історії, Як ми вже зазначали (https://ord-ua.com/2020/04/26/ukraina-voshodyashego-solnca/), неабияку роль в тому, що Москва підкорила бурятів, відіграв засланий у Забайкалля лівобережний козацький гетьман Дем’ян Ігнатович-Многогрішний. Тож, бурятські звірства в Україні – це ніби кармічна «отвєтка». А на початку 1920-х була навіть ідея побудувати Далекосхідну державу як федерацію козаків (забайкальських, амурських, уссурійських), українців та бурятів.

1280px flag of buryatia.svg

Бурятський прапор дещо нагадує український, але смисл кольорів геть інший. Синій – їхній національний колір, білий символізує всілякі бурятські чесноти, а жовтий – колір ламаїстського буддизму, до якого належить більшість бурятів. Прапори Усть-Ординського, а надто Агінського бурятських округів також витримані в синьо-жовтій гаммі.

За даними перепису-2001 року, в Україні проживав 391 бурят (найвідоміший українець бурятського походження Юрій Єхануров). Натомість у Бурятії за даними перепису-2010 – 5654 українці (0,58%, четверта національна група).

***

Насамкінець варто наголосити: хоч би які злочини вчинили російські вояки бурятської національності, але рішення про агресію проти України ухвалювали не в Улан-Уде, а в Москві. Зрештою, 20 років тому (15.04.2002) депутати Народного хуралу Бурятії визнали, що Декларація про державний суверенітет Бурятії (08.10.1990) втратила чинність. Тому буряти такі ж піддані Путіна, як і росіяни.

 

Оцените материал:
54321
(Всего 3, Балл 4.67 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

13 ответов

  1. Зачем вообще разбираться в видах говна? Ну одни более пиздоглазые россияне другие более какая разница? Хороший потешный бурят — мёртвый бурят)))

  2. Буряты они такие с 5-ти лет водку пьют- закусывают мантами с крутой сметаной не пянеют. Иногда позволяюют себе струганину-могут без проблем жрать сырую рыбу-мясо -спать на полу или на сопке-петь до утра понятные только им песни.- постоянно бегают к китайцам и монголам по разным причинам. Много много даже во времена СССР туда поселяли на постояное место жительства разный антисоциальный елимент и ранее судимых -все там перетрахались- перемешались одним словом полуруский-полукитаец-полумонгол и получится гибритный бурят при совке их называли(тарелками). В последнее время у них проходит отрезвление-начинают бунтовать ! Похороны очень дорого обходятся -но ето уже другая история.

  3. Хиба Будда благословляе вбывства?
    Доброжелательность ко всем существам — вот истинная религиозность.“ — Сиддхартха Гаутама (Будда)
    Треба Далай-ламу завербовать щоб бурятив на путь праведный наставляв

  4. А еще дегестацы (даги) ети 80% пойдут за ними башкиры калмыки нацменшины чухонцы из крайнего севера- вся ета арама неимея ни работы ни средств на существования ордой пойдет в Украину- все только начинается. Незабываем что есть секретная деректива по линии исполнения наказаний для отправки на фронт заключеных рф-там тоже чалится около 2-3 миллионов сидельцев. Поетому оружие-оружие и еще раз оружие как оборонительное так и наступательное.- создание по всему фронту и тылу боевых групп для ликвидации и задержания вражеских дрг-готовить в тыл для заброски своих дрг по всему периметру рф-. Сегодня вопрос жить нам или умереть на своей земле=кто емигрировал и невернулся пусть будет на их совести-если она у них вообще была в етих сракомойках от рождения-им всегда было мало. В Украине до сих пор коррумпирована власть и что-бы разогнать ету шайку лейку -разве физически?-нужен МОССАД. И еще потому что наше дело правое а значит внешний и внутренний враг будет разбит и уничтожен и Перемога буде за нами украинцами . Слава Украине. Героям Слава. Царство небесное всем кто был замучен и погиб за волю Украины.

  5. Трошки інформація в статті не відповідає реальному стану життя в Бурятії…Перше питання , там з 65 % росіян десь 50 % українців в 1, 2, 3, 4 поколінні…Нащадки репресованих за 300 років рашистами підорасами….Вони там займають більшість інженерних та інтелектуальних посад…Більшість це десь 90 %….. Інші росіяне це результат роботи близько 40 концлагенрів для злочинців, які після виходу із зони йдуть в найближче місто, а це Улан Удє…. Друге , вся влада в Бурятії належить тільки росіянам, вони вирішують все, в т.ч. й відправку бурят в Україну як мясо…. І третє, там багато монголів та китайців і відповідно величезний вплив Китая та Монголії, які поки що на боці раші… Все може змінитись в одну мить….

  6. Когда люди в рф начнут прозревать что путин развязал войну в Украине ради своей личной корысти -его режим сразу сдуется. и как бы етот спесивый гамадрил не неподерживал свои штаны и неменял памперсы с лабутенами самолестью-обманом самоидеализациеей и самохвальством а красный зад рано или поздно оголится. путин забыл историю поетому ему поправят георгафию на етот раз его колесо не подвезет а колесует. Стареть скучно но ето единственный способ жить долго- а преступная власть в любом государстве желает жить вечно.

  7. 1.Не дают тяжелое вооружение потому-то боятся что Пукин объявит всеобщую мобилизацию и тогда нам ПИЗДА придёт очень быстро. Это из уст Генерала МИНОБОРОНЫ УКРАИНЫ.
    2.Наши не будут бомбить Кацапетовку в ответ, причины указаны в первом пункте.
    3. Весь Донбасс и все Черноморье он заберёт по-любому это лишь вопрос времени, все адекватные люди это понимают.
    4. Американцам нужен затяжной конфликт поэтому операцию так растягивают, при других раскладках все закончилось бы за месяц максимум.
    Жаль Украину, детей и простых людей, нас просто используют как пушечное мясо.

  8. А мы и не пытаем илюзий в отличии от некоторых убаюкивающих с екранов телевизоров. Мраморное море- Босфор- дарданелы с 1936 года ето территория турции.- если Ердоган наш друг и татар то пусть закроет для московитов ето водный рубеж ?- тогда можна и взятся за Черноморский флот-реально. Но в рф дальше продолжается поток штрибанской нефильтрованной хрюканины и как забавно слушать везгливого шапиро радеющего всей душой за словян. А соловьев озверел лишившись раскошной недвижимости в Италии и резко начал котить бочку на Урал -к чему бы ето? А фины дальше покупают газ как и вся Европа аналогично совместно с другими страна на полную трубу вместе с нефтью- санкции рф уже нашла лазейки обходить. Все они тудой-сюдой скоро скажут что-мы уже им надоели -отстаньте мы и так что могли сделали. цифра 5-7 миллионов емигрантов с Украины ? только подуматьи страшные вопросы возникают? Но по другому и немогло быть. Из того что есть сегодня и Украина и россия -одним словом : » У края пропасти во рву ……….»

  9. Одна надія — диктатор мусить здонути. Решта їх хоч віспою, ковідом або бактеріями невиліковнимі з Антарктиди, хай йдуть за руським кораблем. Шкода, що зрадників багато (свідомих або корисних ідіотів).

  10. Ми пройшли через паніку-жах-розпач- (братерську любов московітів) яких в 2014 в силу певних міркувань і моралі немогли нищити.- Сьогодні ці перепони позаду в минулому. З Богом. За Украіну за народ до Перемоги. Слава Украіні. Добраніч . Вірте украінському війску і головне повірти в себе-ми единий нарід в нас е держава Украіна і нам немае куди відступати-після тих звірств що зробили московіти на нашій землі. Ми вимагаем помсти за всіх замордованих і вбитих за волю Украіни.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ