Человек не терпит насилия!

Польща засвітила своїх агентів в Україні

51328Скандал навколо польської розвідки матиме продовження в Україні.
В ході скандалу, що розгоряється навколо ліквідації військової розвідки і контррозвідки в Польщі була оприлюднена інформація про іноземну агентуру. Стало відомо про те, що агенти польської військової розвідки проникли в сферу української політики, економіки та державного управління. Люди, які так чи інакше співпрацювали з польською розвідкою були практично у всіх політичних таборах, а також в ряді ключових міністерств.
Нагадаємо: скандал почався з урядової доповіді про діяльність спецслужб, яку підготував чинний голова військової контррозвідки Антоній Мацежевич. Ліквідована у вересні минулого року військова розвідка WSI (Військова інформаційна служба) була створена в 1990 році в результаті реорганізації військової розвідки й контррозвідки соціалістичної Польщі. Реорганізація вилилася в просту зміну вивіски. Спецслужба продовжувала діяти вже в демократичній Польщі, використовуючи старі прийоми.
Розвідка ввела своїх агентів до великої кількості структур польської держави. На 10 тис. штатних співробітників цієї організації доводилося 2457 агентів у держустановах, у тому числі в МЗС — 108 чоловік. Військові розвідники займалися справами, досить віддалено пов’язаними зі своїми прямими обов’язками: вербували співробітників вузів, студентів, працівників закордонних представництв компаній і турфірм, журналістів і редакторів газет, бізнесменів і політичних діячів, шпигували за партійними лідерами. Не гидували військові розвідники й нелегальною торгівлею зброєю.
«Мова йде про дуже серйозне втручання військових інформаційних служб у ті сфери життя, у які ці служби ніяк не повинні були втручатися. Створюється враження, що вони працювали для самих себе, займалися різного роду економічними операціями для того, щоб триматися на плаву», — заявив президент Польщі Лех Качинський.
Звіт про ліквідацію спецслужб – це кілька сотень сторінок тексту, де наводяться імена завербованих агентів, і описуються механізми вербування.  Серед них імена ряду відомих у Польщі журналістів, суспільних діячів, політиків.
Колишній керівник військової розвідки генерал Марек Дукачевский заявив журналістам про те, що за кордоном уже затримані деякі агенти служб, розкриті після публікації звіту. В самій Польщі також звільнено ряд високопосадовців, відкликано декілька польських послів з інших держав.
На цьому скандал навряд чи закінчиться – наразі готується друга частина звіту. За словами Антони Мацеревича, повний текст його доповіді буде опублікований влітку.
До нас потрапили деякі матеріали, на основі яких готувалася перша частина звіту. В них йдеться про агентурну сіть в політичних та урядових колах України. Зокрема, матеріали дев’ятого розділу «Ingerencja WSI na rynku poliwowo-energetycznym», де згадується агентурна робота в сфері паливно-енергетичного комплексу України. А також матеріали, які свідчать про значне втручання польської розвідки у внутрішні справи України.
«…Під час політичної кризи 2004 року в Україні велось активне залучення до оперативної співпраці представників різних політичних та громадських організацій з метою вчасного інформування уряду Республіки Польщі про суспільно-політичні процеси на території сусідньої держави, а також попередження розвитку подій, які суперечать інтересам Республіки Польщі…»
«…Зокрема, в рамках забезпечення національних інтересів Республіки Польща в сфері паливно-енергетичної безпеки було проведено оперативно-агентурну розробку деяких співробітників ВАТ «Укртранснафта». Так, для забезпечення своєчасного отримання відомостей щодо діяльності української сторони стосовно нафтопровідної системи «Одеса-Броди», морського нафтового терміналу «Південний», а також перспектив створення міжнародного консорціуму для їх експлуатації 05.10.2001 р. створено агентурне джерело «Владислава» (ініціативно вийшов з пропозицією про співробітництво на одного з членів польської делегації). …Значну цінність мають відомості, які надає «Владислава» щодо діяльності представництв ВАТ «Укртранснафта» у Республіці Польща, Словацькій Республіці, Російській Федерації, Азербайджанській Республіці та Республіці Казахстан.»
«…09.2001 р. відбулася оперативна зустріч розробника з N.. в результаті якої останній дав згоду на співробітництво (агентурне ім’я «Марина»). …У подальшому «Марина» активно використовувався задля отримання відомостей стосовно позиції української сторони щодо ведення переговорів з польською, російською, казахською та деякими іншими сторонами щодо умов укладення контрактів, постачання нафтопродуктів, будівництва об’єктів паливно-енергетичного комплексу тощо В цілому, «Марина» зарекомендував себе дійовим робітником. Неодноразово виходив з ініціативними розробками, значна частина відомостей, які надав «Марина» має упереджувальний характер. В цілому, на підтримку його діяльності та матеріальну винагороду «Марина» в період 2001-2003 рр. використано понад 120 тис. гривень»
Братство ретельно опрацьовує одержані нами списки. Ми не поспішаємо друкувати співставлення агентурних прізвиськ польських агентів зі справжніми іменами українських політиків та високопосадовців, допоки аналіз не буде закінчено. Проте вже відомо принаймні про 5-х агентів в Укртранснафті та НАК «Нафтогаз України», чотирьох – членів фракції Регіонів у ВР, двох – у секретаріаті президента, і ще сімох у керівництві парламентських пропрезидентських фракцій. Щонайменше один «кріт» – працював у СПУ.
«…З метою формування позитивного іміджу Республіки Польщі серед населення України, як стратегічного партнера Республіки Польщі до тісної співпраці залучено представників всіх основних парламентських фракції на рівні народних депутатів України та помічників народних Депутатів… »
«…Для розв’язання паливної кризи, спричиненої припиненням України транзиту російських енергоресурсів, були задіяні оперативні співробітники «Іван Матвійович» та «Клавдія», які маючи значний вплив у відповідному міністерстві сприяли найшвидшому відновленню постачань енергоресурсів»
Також із польською розвідкою тісно співпрацювали до десяти високопосадовців українських силових структур, співробітники апарату РНБО. Також WSI залучила до співпраці багатьох офіцерів СБУ. І до двох десятків інформаторів в усіх стратегічних міністерствах і відомствах. Частина імен, імовірно, буде опублікована офіційно в другій частині звіту. 

 

Bratstvo

 

 

 

www.bratstvo.info

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ