Человек не терпит насилия!

Як НАБУ 7 мільонів вкрало

31634011294 b21ddfefd1 z

Україна вже майже рік протистоїть широкомасштабній агресії зі сторони московії. Нація втрачає кращих із кращих, виборюючи жорстокою ціною власні свободу та незалежність. Ми втрачаємо десятки тисяч невинних людей, наші міста і села зникають з лиця землі, залишаючись лише на географічних картах… Напевно немає жодного українця, котрий в тій чи іншій мірі не відчув би на собі тягар цього жаху: від втрати рідних до цілковитого зубожіння. Але є певний прошарок людей в суспільстві, для якого війна стає приводом для збагачення або ж покращення матеріального становища. Одразу ж на думку приходять політики, для яких сьогоднішній стан речей є зайвим приводом для втілення нових корупційних схем, піару чи збільшення електорату. Але ж ні. Цього разу бажання покращити своє і без того непогане матеріальне становище виявили представники НАБУ. 

Так, за наявною та достовірною інформацією попереднє та чинне керівництво цього органу вирішило, в порушення норм та вимог Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік» і постанови КМУ від 18.01.2017 № 15, без будь-яких на те причин, а отже, зловживаючи службовим становищем, підвищити собі та підлеглим заробітну плату. Давайте розберемось у ситуації покроково, опираючись на норми Закону. 

  1. Посадові оклади співробітників НАБУ, відповідно до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», встановлюються відповідно до розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 1 січня відповідного року (у 2022 році – 2481 грн., а в 2023 – 2684 грн.).
  2. Абзац 6 статті 7 Законів України «Про державний бюджет України на 2021 рік», «… на 2022 рік», та «… на 2023 рік» відповідно передбачає, що прожитковий мінімум для працездатних осіб, який застосовується для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових і митних органів встановлено на рівні 2102 гривні. До цієї категорії належать НАБУ, ДБР, БЕБ.
  3. Необхідно зазначити, що п. 8 Прикінцевих положень Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік» визначає, що дія цього абзацу не поширюється на підрозділ детективів та підрозділ внутрішнього контролю НАБУ. Таким чином, за винятком зазначених підрозділів, розмір посадових окладів співробітникам НАБУ повинен розраховуватись, виходячи з обмежень встановлених абзацом 6 статті 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2022 рік».

Але як відомо НАБУ в своєму штаті має не лише працівників підрозділу детективів та підрозділу внутрішнього контролю, але й державних службовців, осіб рядового та начальницького складу, які не входять до складу зазначених підрозділів і розрахунок їхньої заробітної плати повинен формуватися з урахування прожиткового мінімуму в розмірі 2102 гривні, а не 2481 гривні.  Виходячи з наведеного керівництво органу, шляхом внесення недостовірних відомостей до штатного розпису органу на 2022 рік, завдало прямих збитків бюджету України на суму близько 7 млн. грн. Такі дії підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України. До речі, колишній керівник НАБУ Артем Ситник 10.01.2022 видав наказ № 1-ДСК, яким підвищив посадові оклади державним службовцям відомства з урахуванням розміру прожиткового мінімуму на рівні не 2012 грн., а 2481 грн. Його «справу» продовжує і Гізо Углава наказом від  19.08.2022 року № 12-ДСК, вносячи зміни до штатного розпису НАБУ.

7 мільйонів гривень… Чи багато це? Так, звісно! В воюючій країні, де розмір прожиткового мінімуму складає 2684 гривень – це колосальна сума! Це приблизно 75-90 квадрокоптерів DJI Mavic 3, що так потрібні для тих, хто зараз на нулі… Але для чого думати про тих хто десь там далеко віддає власне життя, якщо хтось тут в тилу має можливість в обхід Закону покращувати соє матеріальне становище. І нарешті риторичне питання: чи понесе хтось відповідальність за вчинені дії? Чи відшкодує хтось завдані збитки державі? Невже ця війна знову лише для бідних та простих українців?

Аналізуйте та робіть висновки. Слава Україні!

Оцените материал:
54321
(Всего 3, Балл 3.33 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

56 ответов

  1. Зочем оскорблять друг друга? Патом одминестратор можит виключит Ай-Пи адрес и патом нивазмодно будит напасть на форум. Паетому лудше не упатриблять плохех слов

  2. Подготовка Крыма к обороне от Аксенова, заявления Буданова и посла РФ в Лондоне еще раз подтверждают наше предположение: война закончится в этом году перемирием. Окончательные границы решат два кейса: приазовское сражение и контрнаступление РФ.

    Байден с Путиным должны войти в выборы без активной войны. Война войной, а выборы никто не отменял, тем более Путин вчера сам сказал, что они пройдут строго по графику

  3. Мой кентюрик холуй, ты на долго не пропадай,АТО я начинаю переживать что прападешь как будка мухтара, и кроме тебя не будет кому розберать темники от кацапедлов!

    Дружаня выди на связь!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271 Рада грубо порушує Конституцію, щоб більш жорстко карати лише певну категорію людей - військовослужбовців"

Військовослужбовець, кандидат на посаду голови НАБУ Сергій Горбатюк: "Законопроєктом 8271...

Продовження незалежної роботи НАБУ та обрання його директора до березня 2023 – одна з небагатьох умов, яку поставив до України…
Стали известны результаты первого рейтинга кандидатов в директора НАБУ

Стали известны результаты первого рейтинга кандидатов в директора НАБУ

Как пишет газета «Судовый репортер», стали известны результаты первого рейтинга в тестировании кандидатов на должность директора НАБУ. «29 грудня і…

ВАКС вернул дом в Козине налоговику из "дела Клименко"

Высший антикоррупционный суд отменил арест участка и дома в поселке Козин под Киевом. Об этом сообщает Судебный репортер со ссылкой…
НОВОСТИ