Человек не терпит насилия!

Нова ВРП має звільнити голову Подільського райсуду м.Києва – ЗМІ

Новообрана Вища Рада Правосуддя має звільнити Голову Подільського райсуду М.Шаховніну. Вона вже п’ять років не має права здійснювати судочинство, призначена на посаду незаконно, а до того ж відома справами проти активістів Автомайдану – про це пише видання https://m.antikor.com.ua/articles/601972-novoizbrannyj_vysshij_sovet_pravosudija_dolhen_uvolitj_predsedatelja_podoljskogo_rajsuda_marinu_shahovninu

Кожне кадрове та адміністративне рішення новообраної ВРП  буде під мікроскопом аналізуватися суддівським корпусом та експертами. Високу довіру  потрібно буде підтвердити справедливими та прозорими рішеннями. І звичайно головні з них – це призначення та звільнення суддів.

Одне із резонансних питань, які заважають судочинству та підривають довіру до судової влади – діяльність незаконно призначеної на свою посаду Голови Подільського районного суду м.КиєваМарини Шаховніної. Дана особа не може здійснювати судочинство, бо її повноваження як судді закінчилися ще у 2017році і вона не була призначена на посаду судді безстроково. Це і логічно, бо призначити «суддю автомайдану» ніхто би не погодився. Суддя М.Шаховніна ухвалила принаймні три незаконні рішення про позбавлення прав керування транспортними засобами невинних осіб на підставі підроблених документів у зв’язку з їх участю у акціях протестів під час Революції Гідності, зокрема поїздкою до Межигір’я Віктора Януковича.

Громадська Ради Доброчесності у 2019році ухвалила висновок про невідповідність М.Шаховніної критеріям доброчесності та професійної етики. Не зважаючи на всі ці обставини, 25 травня 2021 року, в порушення закону «Про судоустрій та статус суддів» її було обрано головою Подільського районного суду м. Києва.

Чи може бути авторитетом для суддів, адвокатів, прокурорів чи інших учасників судового процесу особа, яка керує судом незаконно, судила учасників автомайдану і вже п’ять років не має права здійснювати правосуддя? Щодо цих питань має ухвалити чітке і однозначне рішення Рада Суддів України, до якої періодично надходять звернення з вимогами розглянути ситуацію і ухвалити правове рішення. Це має бути саме рішення, яке стане підставою для проведення зборів суддів Подільського райсуду, де вони оберуть легітимного Голову суду і усунуть це непорозуміння. А для Вищої ради правосуддя вирішення подібних питань – індикатор наведення порядку в судовій владі та утвердження верховенства права. Також варто звернути  увагу на те, що під час продовження процедури оцінювання у пані Шаховніної і так можуть виникнути значні проблеми через негативний висновок Громадської ради доброчесності щодо неї, а продовження недоброчесних дій у вигляді перебуванні на адміністративній посаді за наявності існуючих законодавчих обмежень може взагалі поставити хрест на її суддівській кар’єрі та мати наслідком звільнення із посади судді. 

Оцените материал:
54321
(Всего 64, Балл 2.5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:
НОВОСТИ