Человек не терпит насилия!

Держфінмоніторинг взяв участь у Пленарному засіданні FATF. Оприлюднена чергова Заява FATF щодо подальшого обмеження прав членства РФ

У період з 18 по 21 жовтня п.р. Держфінмоніторинг взяв участь у черговому Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, які відбувались у м. Париж, Французька Республіка.

В ході Пленарного засідання було розглянуто ряд питань, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF та його членами у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:

—         звіти роботи Робочих груп (ICRG, GNCG, RTMG);

—         статусу членства РФ у FATF та її санкціонування з боку FATF;

—         пріоритети Президента FATF на період 2022-2024 роки та ін.

За наслідками розгляду питання щодо членства РФ, FATF прийнято відповідну Заяву, що розміщена на офіційному веб-сайті FATF.

Згідно із заявою, FATF вкотре висловила глибоке співчуття з приводу безпідставних втрат людей, страждань і руйнувань, спричинених триваючим російським вторгненням в Україну.

Дії РФ продовжують порушувати основні принципи FATF, які спрямовані на сприяння безпеці, захищеності та цілісності фінансової системи. У результаті дій РФ, які тривають, FATF вирішила накласти додаткові обмеження на повноваження країни, які залишилися, в тому числі заборонивши РФ брати участь у поточних і майбутніх проектах FATF. Росії також заборонено брати участь у засіданнях регіональних органів за типом FATF (FSRB), у статусі члена FATF. Ці заходи розширюють заходи, вжиті FATF у червні, які, серед інших обмежень, позбавили РФ всіх її керівних функцій. FATF продовжуватиме стежити за ситуацією та розглядатиме на кожному зі своїх пленарних засідань наявність підстав для скасування або зміни цих обмежень.

Після заяв, опублікованих у березніквітні та червні 2022 р., FATF повторює, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо можливих ризиків від обходу заходів, застосованих до РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи.

По завершенню Пленарного засідання FATF Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський зазначив:

«Рішення FATF демонструє консолідовану позицію цивілізованого світу щодо перманентного тиску на РФ, який тільки посилюватиметься. Дії країни-агресора мають суттєвий негативний вплив на цілісність міжнародної фінансової системи та порушують глобальну фінансову безпеку. Ми детально обговорили це із делегаціями країн-членів FATF. Партнери запевнили нас у подальшій підтримці України та фокусування зусиль на шляху пошуку консенсусу для просування наступних рішень».

Держфінмоніторинг продовжує вживати заходи з метою подальшої ізоляції РФ у сфері фінансового моніторингу та її санкціонування.

В тему:

Пленарная сессия FATF (Группа по разработке финансовых мер по борьбе с отмыванием денег — Financial Action Task Force), которая завершилась в Париже, наложила дополнительные ограничения на Россию, запретив участвовать в текущих и будущих проектах этой международной организации.

FATF также запретила России участвовать в заседаниях региональных органов по типу FATF в качестве ее участника, говорится в информации по итогам сессии.

Эти меры расширяют ограничения, наложенные июньской сессией FATF, по которым Россия больше не может выполнять какие-либо руководящие или консультативные функции или принимать участие в принятии решений по вопросам установления стандартов, процессов экспертной оценки FATF, управления и членства. Россия также больше не может предоставлять оценщиков, рецензентов или других экспертов для процессов экспертной оценки FATF.

FATF намерена следить за ситуацией и рассматривать на каждом из своих пленарных заседаний вопрос о том, существуют ли основания для снятия или изменения введенных ограничений.

FATF — межправительственная организация, которая занимается выработкой мировых стандартов в сфере противодействия отмыванию преступных доходов и финансированию терроризма (ПОД/ФТ), а также осуществляет оценки соответствия национальных систем ПОД/ФТ этим стандартам.

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

2 ответа

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ