Человек не терпит насилия!

Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05)

П’ятирічний ювілей пам’ятної дати, або, чи будуть зміни до змін Типового положення

Частина 1

Японські коучі пропагують, що найбільший зиск з людини в її професійній діяльності можна отримати в перші 5-7 років після того, як вона почала цим займатися. Потім – треба міняти місце роботи або сферу діяльності, щоб і надалі залишатися в авангарді своїх можливостей.

До чого це я?

Це я про кадрові зміни в керівництві ГНМЦ Держпраці.

(Наказ Державної служби України з питань праці №630-к від 27.08.22).

До речі, 5 років — це ювілей, хоч і маленький. І, дотримуючись традицій, уславимо винуватців цієї статті.

Влітку 2017 року (бач-маленький ювілей!) до конференцзали ГУ Держпраці по Київський області були офіційно запрошені керівники навчальних центрів Києва і Київської області, які займалися навчанням в сфері охорони праці. На Круглий стіл назбиралося десь біля п’ятидесяти осіб. Всі відчували, що зараз відбудеться подія, про яку вже довго ходили різні чутки.

Справа в тому, що на початку 2017 року зазнав змін основний документ щодо діяльності навчальних центрів — Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення), наказ Мінсоцполітики від 30.01.2017 № 140. Знову прогавлений ювілей!))))

Чутки були різні:

  • що цим документом усунуть обмеження в організації навчання і комісії
  • що всім посадовим особам дозволять навчатися на інших підприємствах та вільно обирати суб’єкт господарювання, який надаватиме таку послугу (натяк на узурповану ГНМЦ послугу навчання тисячників)
  • що брАти інспектори Держпраці за кожного підписаного в протоколі слухача будуть щось біля 200 грн.
  • Ще в 2016 році на зборах в Федерації роботодавців України, присвячених підготовці і обговоренню змін до Типового положення,  в присутності тодішнього Голови Держпраці України п.Чернеги Р.Т., виступаючі озвучили корупційні ризики, які закладалися в зміни до Типового положення, а саме:
    • кількість інспекторів Держпраці явно недостатньо для участі в усіх комісіях навчальних центрів (і це підтвердили наступні події);
    • через комісію за участю трьох інспекторів Держпраці із-за виключення з неї директора, викладача, методиста навчального закладу з’являється дієвий важіль на навчальний центр, який буде відмовлятися платити мзду Держпраці (це також підтвердилося);
    • комісія за участю трьох інспекторів Держпраці – це буде безальтернативний варіант. А коли це буде єдиною і беззаперечною інстанцією, чи не стануть вони репресивними трійками, які були при Народному комісаріаті внутрішніх справ СРСР?;
    • подейкують, що сума « добровільного внеску» чиновникам Держпраці за успішно пройдений залік складає 150 грн. (насправді, суми «добровільних внесків» декілька разів збільшувалися, мабуть, йшло рівняння на курс долара чи євро )))))

Реакція Чернеги Р.І. була реакцією людини, тайна якої несподівано для неї стала оприлюдненою. Він підскочив, покрився плямами: «Хто це сказав? Назвіть прізвище! Я розберуся!».

Але повернемося в літо 2017 року. Як-ніяк, а наш допис присвячений цьому п’ятирічному ювілею.

Круглий стіл. Вавілових 10.

Звучать фанфари. Засідання відкриває майбутній начальник ГУ Держпраці по Київський області п.Семчук Р.І.

Ось як описана ця подія в листі Держпраці України з питань праці від 14.11.2017 за № 10921/3/4.4-ДП – «За інформацією, отриманою від ДП «Головний навчально-методичний центр Держпраці» (далі — ДП «ГНМЦ») листом від 27 жовтня 2017 року №851, з метою здійснення координації і методичного супроводу суб’єктів господарювання, які проводять навчання працівників з питань охорони праці, ДП «ГНМЦ» починаючи з червня 2017 року організовано роботу «Круглого столу».

До співпраці запрошені керівникі та фахівці навчальних центрів Києва та Київської області. Робочою групою розглядаються проблемні питання щодо підготовки нормативно-правових актів , зокрема пов’язаних з організацією проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці…».

Як правильно, як заспокійливо, як по-совєцкі!

А як же було насправді?

Пан Семчук Р.І. вибухнув промовою про тісну співпрацю Держпраці і навчальних центрів. Спочатку здалося, що він говорить про ті навчальні центри, які дійсно проводять навчання, а не виписують посвідчення на балконах (улюблена фраза деяких робітників Держпраці і ГНМЦ).

Але спіч директора ГНМЦ пана Суботіна В.М. вніс ясність і примусив всіх завмерти. Промова була сумбурною, емоційною, командною, жиганівською і незаперечною. Здавалося — це реінкарнувався дон Карлеоне, цьому сприяли як виступ, так і чорний одяг промовця.

Пройшло п’ять років, дослівно привести цей виступ вже неможливо, але основні тези були наступні:

  • РЫНОК ПО ОБУЧЕНИЮ ОЦЕНИВАЕТСЯ В 600 МЛН. ГРН. В ГОД.
  • ПРИШЛИ ГОЛОДНЫЕ РЕБЯТА С ЛОЖКАМИ С ДЛИННЫМИ РУЧКАМИ (всі розуміли , що виступаючий мав на увазі зміну керівництва ГУ Держпраці по Київський області і ГНМЦ, а може він він говорив і про вище керівництво????)
  • НЕПОКОРНЫХ БУДЕМ БИТЬ ИМИ (ложками) ПО ГОЛОВЕ (будуть бити , як ви розумієте- навчальні центри)
  • У НАС ЕСТЬ КРЫША (як пізніше виявилось, у директора ГНМЦ- брат прокурор у Дарницькому районі)
  • Я – БИЗНЕСМЕН. Я УМЕЮ ЗАРАБАТЫВАТЬ ДЕНЬГИ (мабуть, мались на увазі київські каштани на Хрещатику та Київзеленстрой, де до цього працював доповідач. Пам’ятаєте цю нашумілу справу- закупка звичайних каштанів за захмарною ціною?)

По мірі того, як виступав директор ГНМЦ, образ дона Карлеоне зникав, а ясно проступав образ пахана з 90-х років: ті ж слова, той же апломб, ті ж методи боротьби з інакомислячими.

Далі буде…

Оцените материал:
54321
(Всего 1, Балл 5 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ