Человек не терпит насилия!

АРМА направило частину своїх працівників в простій — чи все тут чисто?

12345

З початком війни велика кількість державних органів відправила своїх працівників в простій, на дистанційну роботу. Але далеко не всі так звані антикорупційні органи захотіли позбавлятись хороших, і навіть дуже хороших зарплат.

З початком широкомасштабної агресії російської федерації проти України, з 24 лютого по 07 червня Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів не відправляло своїх працівників в простій, суттєво не зменшувало їм заробітну плату.

08 червня 2022 року наказом № 135/9-03-ос АРМА направило значну кількість працівників в простій. Давайте розберемось чому так сталось, які можливі причини, і в чому тут корупційна складова.

Що таке простій? Згідно статті 34 Кодексу законів про працю України простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Тобто, виходить, що з 24 лютого по 07 червня в АРМА, на думку його керівництва були організаційні, технічні умови, необхідні для виконання роботи, жодних невідворотних сил теж не було, і простій у цей період не потрібно було оголошувати.

У тому числі були організаційні умови для виконання роботи у березні 2022 року, коли ворог перебував за 10-15 кілометрів від столиці, а на території селища Пуща Водиця, що територіально входить до Оболонського району міста Києва фактично відбувались бойові дії???

         Варто сказати, що на території Києва та Київської області, активні бойові дії не відбуваються з 02 квітня поточного року – саме в цей день Київська область звільнена від російських окупантів (див. тут).

         Тобто саме до 02 квітня були реальні обставини, які дозволяли органам державної влади, які розташовані на території Києва, направляти своїх працівників у простій.

Що ж змінилось після 07 червня, що змусило т.в.о. Голови АРМА Дмитра Жоравовича підписати цей наказ про оголошення простою?

 Насамперед передумови, що швидше за все змусило керівника АРМА вдатись до такого прийому стоворились раніше!

           Так, постановою Кабінету Міністрів України «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету» від 1 квітня 2022 р. № 401 (див. тут) в АРМА забрали 14 млн. 985 500 грн. з фонду оплати праці, і направили до резервного фонду державного бюджету, які пішли для потреб оборони.

           Сюди також, необхідно додати і те, що до кінця поточного року, скоріш за все будуть розглянуті в апеляційному суді справи про поновлення в АРМА екс-начальника Юридичного управління Андрія Потьомкіна (див. тут) і екс-заступника Голови Володимира Павленка (див. тут), за результатами розгляду яких з АРМА може бути стягнено в безспірному порядку (через казначейську службу) понад 2 млн. грн.

           Тобто, АРМА вже фактично може не дорахуватись у 2022 році 17 млн. грн., які могли піти для виплати заробітної плати собі, коханим.

Такий хід (простій) дозволяє спрямувати кошти, які отримували працівники, яких відправили в простій у вигляді премій і надбавок,  перерозподілити на користь осіб, які є більш лояльними до керівництва АРМА.

    Очевидно хтось із АРМА не дуже хоче на час воєнного стану розпрощатись із хорошими, а подекуди із навіть дуже хорошими заробітними платами.

                Формально простій є законним способом регулювання трудових відносин, але в умовах коли Києву наразі загрожує виключно ракетна небезпека, такий підхід регулювання трудових відносин є сумнівним, і має корупційний ризик.

Цікаво, а хто порадив Дмитру Олексійовичу направити частину своїх працівників за декілька тижнів до проведення співбесіди із кандидатами на посаду Голови АРМА? Навряд сам дійшов до такого рішення.

Цікаво, а щодня (у робочі дні) о 09.00 в АРМА дотримуються Указу Президента України про загальнонаціональну хвилину мовчання в пам’ять про полеглих воїнів, які віддають свою здоров’я, а досить часто і своє життя, поки ви, чиновники АРМА могли через простій вирішити, хто отримуватиме більше, а хто так, щоб заплатити комуналку і поїсти?!

 

Оцените материал:
54321
(Всего 3, Балл 3.33 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

НОВОСТИ